Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

Η εξόρμηση προς το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο (Μέρος 1ο). Η Λεκάνη Λεβαντίνη και του Ισραήλ - μια νέα γεωπολιτική κατάσταση;


γράφει ο F. William Engdahl

Η πρόσφατη ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο άλλαξε ριζικά τη γεωπολιτική εξίσωση στην περιοχή και πέραν αυτής. Πράγματι, είναι μια ευκαιρία για το Ισραήλ να περάσει από την ενεργειακή εξάρτηση στην ενεργειακή κυριαρχία, ενώ ο Λίβανος διεκδικεί, με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, μέρος αυτού του αερίου που βρίσκεται στα χωρικά ύδατα του. Ο William Engdahl εξερευνά τις συνέπειες αυτής της κλείδας εξέλιξης, η οποία είναι ένας από τους κύριους λόγους για την αποσταθεροποίηση της Συρίας από το Κατάρ και τη Δύση.

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, όχι απλώς σημαντικά αλλά τεράστια, τα οποία βρίσκονται σε ένα σχετικά ανεξερεύνητο μέρος της Μεσογείου Θάλασσας (ανάμεσα στην Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο, Ισραήλ, Συρία και Λίβανο), δείχνουν ότι η περιοχή θα μπορούσε να γίνει ένας «νέος Περσικός Κόλπος». Όπως ήταν η περίπτωση για τον «άλλο» Περσικό Κόλπο, η ανακάλυψη αυτού του πλούτου σε υδρογονάνθρακες θα μπορούσε όντως να γίνει συνώνυμος μιας φοβερής γεωπολιτικής κατάρας για την περιοχή.

H Σερβία Πληγώνει την Ελλάδα - Η Περήφανη Απάντηση

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Υπό τον τίτλο «Ελλάδα: από τη ‘μεγάλη ιδέα’ στο ‘μεγάλο χρέος’», η ε/φ DANAS δημοσίευσε αρνητικό άρθρο του Νέναντ Πέτροβιτς, συγγραφέα από το Βελιγράδι, στο οποίο αναφέρθηκαν τα εξής:

Η Ελλάδα και οι Έλληνες βρίσκονται σε σταυροδρόμι. Ή μάλλον δεν βρίσκονται πια, καθώς μπορεί να έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν την πορεία που ακολούθησαν μέχρι τώρα;

Οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις ζοφερές προβλέψεις του καθηγητή Σάμιουελ Χάντιγκτον, διατυπωμένες ήδη τη δεκαετία του ’90 (‘Σύγκρουση Πολιτισμών’), ότι οι βαλκανικοί λαοί (κυρίως αναφερόμενος στην Ελλάδα ως χ-μ της ΕΕ), πολιτισμικά δεν ανήκουν στη Δύση και ότι αργά ή γρήγορα θα διαπιστωθεί ότι πρέπει να αποβληθούν. Ως ‘πολιτισμικά σύνορα’, ο καθηγητής πρότεινε τη γραμμή διαχωρισμού της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε Ανατολική και Δυτική τον 4ο αιώνα. Ο Χάντιγκτον για το λόγο αυτό δέχθηκε πολλές συναισθηματικές κριτικές από πλευράς ελλήνων διανοούμενων, οι οποίοι αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι, μέσα στην εκσυγχρονιστική και φιλοευρωπαϊκή τους υπερηφάνεια.


Διαβάστε περισσότερα...

Κλίντον: «Η στάση της Ρωσίας μπορεί να οδηγήσει τη Συρία σε εμφύλιο πόλεμο»


Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον επέκρινε σήμερα τη στάση της Ρωσίας, που αρνείται οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να βυθίσει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο.

Οι Ρώσοι «μου λένε ότι δεν θέλουν να δουν έναν εμφύλιο πόλεμο. Όμως τους επισημαίνω ότι η πολιτική τους συμβάλλει σε έναν εμφύλιο», σημείωσε η Κλίντον, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κοπεγχάγη.

Η Αμερικανίδα υπουργός προειδοποίησε ότι αν δεν τερματιστεί, η βία στη Συρία θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε έναν εμφύλιο πόλεμο ή ακόμη και να μετατραπεί σε ένα πόλεμο με εξωτερική επέμβαση εξαιτίας της υποστήριξης του Ιράν στο συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Καλλιέργεια έντασης από την Τουρκία

Έντονη στρατιωτική κινητικότητα αναμένεται το προσεχές διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα πραγματοποιήσει κοινή άσκηση με την Αεροπορία των Αραβικών Εμιράτων το διάστημα 4-8 Ιουνίου σε περιοχές στα όρια του εναέριου χώρου ανατολικά της Ρόδου αλλά και νοτίως του Καστελόριζου. Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία θα πραγματοποιήσει άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού νοτίως του Λασιθίου και νοτίως του Καστελόριζου (4-7 Ιουνίου), ενώ η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία με παράνομη αναγγελία από το ψευδοκράτος δέσμευσε περιοχές ανοιχτά της Αμμόχωστου (12-13 Ιουνίου) για άσκηση έρευνας και διάσωσης. Πάντως, η τουρκική άσκηση με την συμμετοχή των Αραβικών Εμιράτων προκαλεί προβληματισμό, αφού η Τουρκία με ΝΟΤΑΜ αμφισβητεί την ελληνική δικαιοδοσία στο FIR Αθηνών, αλλά και το εύρους του Ελληνικού εναέριου χώρου και θέλει να βάλει στο “παιχνίδι” και τρίτες χώρες.


http://strategyreports.wordpress.com/

ΑΟΖ και συμμαχικό πλαίσιο

ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ

Για να ξεπεράσουμε τις εσωτερικές μας δυσκολίες είναι απαραίτητο να βρούμε ένα συμμαχικό πλαίσιο, το οποίο να είναι υπερκομματικό. Αν ενταχθούμε σε μια εσωτερική διαμάχη, για να κερδίσουμε απλώς ποσοστά, το πιο πιθανό είναι να βρεθούμε σε μία κατάσταση ανάλογη με την προηγούμενη. Οι εκλογές, που είναι εκ φύσης ανταγωνιστικές, δεν μπορούν να παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο. Το πρόβλημά μας δεν είναι απλώς η οικονομία, η διαφθορά, κλπ. Αυτά υπάρχουν πάντα σε κάθε κοινωνία που δίνει σημασία μόνο στο παρόν. 

Το αληθινό πρόβλημα, είναι ότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν βλέπουν μέλλον, διότι όλοι οι θεσμοί τους αναγκάζουν να ξεχάσουν το παρελθόν τους. Σπάνιοι είναι αυτοί που αντιστέκονται και αυτό οφείλεται στα οράματά τους. Όποιος δεν έχει όραμα, δεν λειτουργεί στρατηγικά και αντιμετωπίζει αποκλειστικά την καθημερινότητα. Έχει την εντύπωση ότι δεν έχει επιλογές και ότι η ζωή του είναι απλώς ένας μονόδρομος και προσπαθεί μέσω ενός κόμματος να τα καταφέρει λίγο καλύτερα. Με το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης έχουν αλλάξει τα δεδομένα της καθημερινότητας. 

Διαβάστε περισσότερα...

Αναχαίτιση EXOCET από Sea Sparrow!


Σε όσους έσπευσαν να αμφισβητήσουν την αξία του ΠΝ, με βάση την ποιότητά του, σε λίστα της ιστοεσελίδας strategy page,το οποίο το κατατάσσει στην 6η θέση ήρθαν ...άσχημα νέα από τις βολές που κάνει σήμερα το ΠΝ! Η πυραυλάκατος ΛΑΣΚΟΣ εκτόξευσε EXOCET, το οποίο κατευθυνόμενο προς το στόχο, αναχαιτίστηκε από Sea Sparrow, ο οποίος εκτοξεύτηκε από τη φρεγάτα Κουτουριώτης.

Θα προσθέσουμε ότι δεν είναι πολλά τα ΠΝ στο κόσμο που μπορούν να το κάνουν και σίγουρα κανένα από τα...γειτονικά μας. Συνεπώς όσοι κατέταξαν τον ΠΝ στην 6η θέση με βάση της ποιοτική του αξία κάτι παραπάνω ήξεραν. Είναι ίσως καιρός να το αποδεχτούμε κι εμείς.http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=14921

"Μέγα το της θαλάσσης κράτος"

Ακόμη κι εν μέσω οικονομικής κρίσης, ακόμη και με το ΔΝΤ, ”μέσα στα πόδια μας”, μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για πολλά. Ένα απ΄ αυτά είναι το ΠΝ μας. Στην ιστοσελίδα STRATEGYPAGE http://www.strategypage.com/
υπάρχει μια database με τα σαράντα (40) ισχυρότερα ναυτικά στον κόσμο στην οποία το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κατέχει την 6η  θέση. Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012

Η Τουρκία κάνει «παιχνίδι» στο Αιγαίο


Αλλεπάλληλες και σε καθημερινή βάση είναι οι τουρκικές μαχητικές πτήσεις πάνω από την Ελλάδα, και αυτό, σε εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Επενδυτής, από την αρχή του χρόνου, τα τουρκικά F-16 έχουν εκτελέσει πάνω από 5.000 παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Από την πλευρά του το ΥΕΘΑ αντικρούει αυτά τα στοιχεία όμως η εφημερίδα επικαλείται «παραπλανητική» καταμέτρηση των πτήσεων από πλευράς ελληνικών αρχών.

Ο Επενδυτής στο άρθρο του υποστηρίζει ότι τα πραγματικά νούμερα είναι εντελώς διαφορετικά και πολλαπλάσια των επίσημων ελληνικών στοιχείων. Ακόμα, η εφημερίδα κάνει λόγο για εφαρμογή τουρκικής πολιτικής που αποβλέπει σε διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, με κύρια θύματα τα 10 ν.μ. του ελληνικού εναέριου χώρου, την εθνική κυριαρχία σε ελληνικά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες κ.α.

New York Times: «Να μην γίνει η Συρία ένα νέο Ιράκ»


«Η εμπειρία του πολέμου στο Ιράκ δεν πρέπει να επαναληφθεί», γράφει ο Ναντίμ Σεχάντι στους «New York Times» κατηγορώντας τη Δύση ότι «πήρε τα λάθος μαθήματα από το Ιράκ». Πιστεύει ότι το χάος και ο αλληλοσκοτωμός που ακολούθησε την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 «στοιχειώνει τη Δύση» η οποία σήμερα επιδεικνύει αναποφασιστικότητα ενώ «η κοινωνία της Συρίας δέχεται ανεπανόρθωτο πλήγμα».


«Ο κόσμος κάθεται και παρακολουθεί την ώρα που το καθεστώς της Συρίας πατάσσει βίαια την εξέγερση και υποδαυλίζει την μισαλλοδοξία ενώ οι κυρώσεις διαβρώνουν την οικονομία και αποδυναμώνουν την μεσαία τάξη. Οσο περισσότερο διαρκεί αυτή η κατάσταση, τόσο πιθανότερο είναι να επαληθευτεί η προφητεία του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ ότι η ανατροπή του καθεστώτος του θα είναι χειρότερη "από 10 Αφγανιστάν"».

Διαβάστε περισσότερα...

Στήριξη του Προέδρου Ομπάμα στην Ελλάδα


Άφιξη στην Αθήνα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ. Τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στον ελληνικό λαό, ο οποίος υφίσταται βαριές θυσίες στον δρόμο για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να επιτύχει μια βιώσιμη δημοσιονομική θέση, μετέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λαέλ Μπρέναρντ, κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είναι παλαιά φίλη και σύμμαχος των ΗΠΑ. Όπως είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα, αναγνωρίζουμε πλήρως τις πολύ δύσκολες θυσίες του ελληνικού λαού αυτή την κρίσιμη περίοδο. Ο ελληνικός λαός πραγματοποιεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα και μια βιώσιμη δημοσιονομική θέση. Στεκόμαστε στο πλευρό του ελληνικού λαού, καθώς εκείνος συνεχίζει τη δέσμευσή του στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε η κ. Μπρέναρντ μετά τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα.

Ξέρουν πού είναι θαμμένοι Ελληνες στρατιώτες στα Κατεχόμενα, αλλά αδρανούν


Ξέρουν πού είναι θαμμένοι Ελληνες στρατιώτες στα Κατεχόμενα, αλλά αδρανούν

Τουρκοκύπριοι έχουν υποδείξει σημείο με ομαδικό τάφο Ελλήνων της ΕΛΔΥΚ από την εισβολή στην Κύπρο, αλλά οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν αντιδράσει άμεσα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου.
Ακυρώθηκε η σημερινή συνεδίαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Εποτροπής, η οποία επρόκειτο να εξετάσει το θέμα που προέκυψε μετά την αντιπαράθεση Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμέων (ΔΕΑ) και Ινστιτούτου Νευρολογίας Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) για το πρόγραμμα Ταυτοποίησης Λειψάνων Αγνοουμένων και Πεσόντων από την τουρκική εισβολή του 1974 Ελληνοκυπρίων, Ελλήνων και Τουρκοκυπρίων καθώς και από τις δικοινοτικές ταραχές του 1963-64.
Αρμόδιος κοινοβουλευτικός παράγοντας περιορίστηκε στην αναφορά ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής αναβλήθηκε, χωρίς, όπως είπε, να γνωρίζει τον λόγο.

Ισραήλ προς Τουρκία: Αφήστε τις απειλές, δεν βγαίνουν…


Σε πολύ αυστηρό ύφος, σχολίασε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιντγκορ Λίμπερμαν την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να καταδικάσει, ερήμην, σε ποινή 9 φορές ισόβιας κάθειρξης, τους τέσσερις πλέον υψηλόβαθμους Ισραηλινούς αξιωματικούς, οι οποίοι ενεπλάκησαν στην επιχείρηση κατά του πλοίου Μαβί Μαρμαρά, τον Μάιο του 2010.
«Πρόκειται για νέα τουρκική πρόκληση», είπε ο Λίμπερμαν και συνέχισε λέγοντας πως το Ισραήλ έχει επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση στις συνεχείς τουρκικές προβοκάτσιες, τα τελευταία χρόνια. «Συνεχίζουμε να φερόμαστε με υπευθυνότητα και να μην απαντάμε σε τον ίδιο τρόπο στον Ερντογάν, καθώς ενδιαφερόμαστε για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Μέση Ανατολή», υποστήριξε στη συνέχεια ο Ισραηλινός υπουργός.

Τρίτη, 29 Μαΐου 2012

Πέφτει ο Άσαντ με την σιωπηρή συγκατάθεση της Μόσχας;

Όπως πρόσφατα δημοσίευσα στο Geopolitics & Daily News, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το REUTERS, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σκοπεύει να πιέσει το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει να στηρίζει το Συριακό καθεστώς του Άσαντ. Σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα αφήσουν το νέο καθεστώς να βρίσκεται υπό την επιρροή της Μόσχας. Όπως δημοσίευσαν οι NEW YORK TIMES ένα πρώτο βήμα έγινε ήδη στην πρόσφατη συνάντηση των G8 όπου ο Ρώσος Πρωθυπουργός Μεντβέντεφ δεν έφερε αντιρρήσεις στην αλλαγή καθεστώτος στην Υεμένη.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται σε καθημερινή βάση δραματικά λόγω των βίαιων συγκρούσεων στη Συρία, το καθεστώς του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ απομονώνεται ολοένα και περισσότερο στη διεθνή σκηνή, με τις Ρωσικές εταιρίες να ζημιώνονται σημαντικά από οικονομικής άποψης. Μόνο το 2009 οι Ρωσικές επενδύσεις στη Συρία αποτιμήθηκαν στα 19,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2010 οι εξαγωγές της Ρωσίας προς τη Συρία έφτασαν τα 1,1 δισ. δολάρια. Πόσο μάλλον σήμερα…

Διαβάστε περισσότερα...

Πίσω από τον ιό flame το Ισραήλ;


Σύμφωνα με το Ιρανικό FARS ο αντιπρόεδρος του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν σε δηλώσεις του παραδέχτηκε ότι πίσω από το νέο και ταχεία αναπτυσσόμενο ιό με την κωδική ονομασία Flame που ανακάλυψε η Kaspersky, βρίσκεται το Ισραήλ. Η είδηση κάνει το γύρο στους Ισραηλινούς διαδικτυακούς ιστότοπους, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από μεριάς Ισραήλ. Όπως χαρακτηριστικά γράφει το TECHGEAR, o ιός πιστεύεται ότι είναι ενεργός τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2010 και είκοσι φορές πιο ισχυρός από τον Stuxnet. 

Ο ιός δραστηριοποιείται κυρίως στο Ιράν αλλά έχει ανακαλυφθεί και στο Ισραήλ, Παλαιστίνη, Σουδάν, Συρία, Λίβανο, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο. Στοχεύει κυρίως ακαδημαϊκούς και ιδιωτικούς υπολογιστές ενώ οι υπεύθυνοι φαίνεται ότι διαγράφουν τον ιό από μηχανήματα μικρής αξίας. Μάλιστα, είναι εφικτή η αναβάθμιση του ιού με νέες δυνατότητες με τη μορφή add-on πακέτων. Τουλάχιστον είκοσι τέτοια πακέτα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής με άγνωστη προς το παρόν λειτουργία. Οι υπεύθυνοι πίσω από την δημιουργία και διανομή του ιού δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα. «Μας πήρε μισό χρόνο να αναλύσουμε τον Stuxnet», δήλωσε ο Alexander Gostev, υπεύθυνος στην Kaspersky Lab. «Αυτό είναι είκοσι φορές πιο περίπλοκο. Θα μας πάρει 10 χρόνια για να κατανοήσουμε πλήρως τα πάντα».

Νίκος Λυγερός: Ο ρόλος του καθενός


Όποιος δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να δώσει μια πραγματική μάχη για την πατρίδα του διότι ήταν πολύ νέος ή πολύ αδιάφορος, τώρα μπορεί να κάνει τα πάντα. Με το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης υπάρχει ένα ολόκληρο πεδίο δράσης. Υπάρχουν προδότες, υπάρχουν ραγιάδες, υπάρχουν μαχητές ακόμα και ήρωες σαν τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Μπορεί ο καθένας να παίξει ένα σημαντικό ρόλο και μάλιστα σε πολλαπλό επίπεδο. Επιπλέον είναι ένας τρόπος να αφήσει το στίγμα του στην ιστορία του Ελληνισμού, διότι η έννοια της ΑΟΖ έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από μεγάλες ιδέες. Όποιος γράψει, μεταφράσει, οργανώσει διαλέξεις, πείσει τους δικούς του ότι ολόκληρη η πατρίδα μας παλεύει να αποκτήσει ΑΟΖ, θα μπορεί να λέει μετά ότι ήταν και αυτός σε αυτόν τον αγώνα. Δεν είναι πια ένα παράλογο όνειρο. Η ΑΟΖ έχει τα στοιχεία του οράματος για το οποίο αξίζει να παλεύεις όχι μόνο για σένα αλλά και για τους δικούς σου, και για τους επόμενους. 

WikiLeaks: «Η Τουρκία είναι εκτός ελέγχου»


Στα ηλεκτρονικά μηνύματα, που αποκάλυψε το WikiLeaks, περιέχονται εκτιμήσεις για τις έρευνες για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, για τα κοιτάσματα της Κύπρου και της Ελλάδας και τις κινήσεις της Τουρκίας, καθώς και για το πώς θα επηρεάσουν την εσωτερική κατάσταση των δύο χωρών. Σε εσωτερικό σημείωμα, που απέστειλε ο επικεφαλής του ινστιτούτου, Τζορτζ Φρίντμαν, σε κάποιον αναλυτή του, εκτιμά ότι «οι Τούρκοι είναι εκτός ελέγχου», σύμφωνα με τον τίτλο, σχετικά με τις έρευνες της εταιρείας Noble στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η Τουρκία έχει ξεσηκώσει μεγάλο σάλο όσον αφορά τις έρευνες της Noble για το πετρέλαιο σε συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους. Βασικά, το κάνει επειδή μπορεί, λόγω του ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση αυτή τη στιγμή. Άλλωστε και η κίνησή της να στείλει φρεγάτες στην περιοχή εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο», γράφει ο Φρίντμαν.

http://www.liako.gr/news/home/37961-wikileaks-l----r.html 

Τουρκική ανησυχία για την πυραυλική "καταιγίδα" στο Αιγαίο


Εξαιρετικά άβολα φαίνεται να αισθάνονται στην Άγκυρα από το γεγονός ότι οι ελληνικές ΕΔ έχουν αποδυθεί τους τελευταίους δύο μήνες σε ένα μπαράζ ασκήσεων προκειμένου να καταδείξουν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και να αποτρέψουν τις «κακές» σκέψεις απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων στο Αιγαίο και την Αντ. Μεσόγειο.

Η τελευταία «πυραυλική καταιγίδα» που αποκάλυψε το defencenet.gr στο Αιγαίο, τόσο με τις βολές όλων των κατευθυνόμενων όπλων του ΠΝ με Exocet, RIM-7M Sea Sparrow και Penguin και η για πρώτη φορά βολή –όσο καιρό βρίσκεται στο ελληνικό οπλοστάσιο-  του βλήματος αέρος-επιφανείας ΑΜ-39 αλλά και η επικείμενη επιχειρησιακή αποδοχή των S-300 PMU-1 και βολή που πρόκειται να πραγματοποιήσουν στο ΠΒΚ έχουν προκαλέσει αρκετή «ταραχή» στην τουρκική πλευρά. Και αυτό διότι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα προχωρά σε επίδειξη ισχύος απέναντί τους. Κάτι που σίγουρα δεν το περίμεναν, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κυβερνητικής αστάθειας στην Αθήνα.

Συνάντηση Σούλτς με Ερντογάν


Συνάντηση με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Τουρκίας είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Ο κ. Σούλτς συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αnadolu», στην, κεκλεισμένων των θυρών, συνάντηση παραβρέθηκε και ο Τούρκος υπουργός για θέματα της ΕΕ, Έγκεμεν Μπαγίς. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακόμη, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Τα θέματα που συζητήθηκαν δεν διέρρευσαν στον τουρκικό Τύπο, ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν πως επι τάπητος τέθηκαν τόσο το Κυπριακό, όσο και η επικείμενη προεδρία της Ε.Ε από την Κύπρο, καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Ο θόρυβος της πτώσης του Σταυρού αντηχεί παντού και κάνει όλη τη Δύση να ριγήσει


Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Τότε, Τρίτη 29 Μαΐου 1453, σήμερα πάλι Τρίτη 2012. Εκεί, στα γλαυκά παράλια της Μικράς Ασίας άστραψε η χαραυγή του Ελληνικού πνεύματος και καταύγασε την αιωνιότητα. Εκεί, το πρώτο φως της ποίησης το εκήβολο. Εκεί, των φιλοσόφων Ελλήνων ο λαμπρός αστερισμός που οι λαμπηδόνες του εξακολουθούνε να λάμπουνε στη φωτοβόλο και άχρονη τροχιά του πνεύματος. Πανάρχαια, βαθύρριζη και αδιάφθορη η ρωμιοσύνη από την εποχή των προελλήνων μέχρι σήμερα. Εκεί, στην κορυφή, στην αγκαλιά του Βοσπόρου στέκει περήφανη η Κωνσταντινούπολη, η Πόλη των πόλεων, η πόλη των δύο κόσμων. Η Πόλη του Βυζαντίου, η Πόλη μας, που ξυπνά και ικανοποιεί τις αισθήσεις μας, η Πόλη που πάντοτε μας σαγηνεύει. Η Αυτοκρατόρισσα Κωνσταντινούπολη που γεννήθηκε επί Μεγάλου Κωνσταντίνου στο πλαίσιο των σχεδίων του για την ανανέωση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και έμελλε να γίνει η Βασιλεύουσα των Ελλήνων. 

Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012

Στρατηγική ελεγχόμενης έντασης από την Τουρκία

Του Νίκου Στέλγια
Το προηγούμενο σαββατοκύριακο εκατοντάδες εξαγριωμένοι σιίτες διαδηλωτές περικύκλωσαν το τουρκικό προξενείο στη Βασόρα του Ιράκ και «επιτέθηκαν» στην τουρκική κυβέρνηση φωνάζοντας εχθρικά συνθήματα. Οι διαδηλωτές δήλωσαν στους Ιρακινούς δημοσιογράφους ότι διαφωνούν με την ανάμειξη της Άγκυρας στα εσωτερικά της χώρας τους. Κατά την άποψή τους, η τουρκική κυβέρνηση ακολουθεί το παράδειγμα των κυβερνήσεων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και επιχειρεί να θέσει υπό τον έλεγχό της τις πολιτικές εξελίξεις στη Βαγδάτη.
«Τουρκία πάρε τις επενδύσεις σου και ξεκουμπίσου από τη χώρα μας», ήταν το χαρακτηριστικό σύνθημα των διαδηλωτών, το οποίο μονοπώλησε τα ιρακινά, κουρδικά και τουρκικά πρωτοσέλιδα την προηγούμενη εβδομάδα. Το συγκεκριμένο σύνθημα ήρθε να δώσει νέες διαστάσεις στους μεγάλους προβληματισμούς της τουρκικής πλευράς σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα νότια σύνορα της Τουρκίας. 

Διαβάστε περισσότερα...

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν επέμβαση, δια αντιπροσώπων στο Σιιτικό Ιράν και στο Συριακό καθεστώς, Άσαντ


Μετάφραση Ελπινίκη Καρακώστα 
http://global-chessboard.blogspot.com/ 
Σύμφωνα με την Turkish Daily News το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία κερδίζει έδαφος. Η Washington Post ήδη από τα μέσα αυτού του μήνα αποκάλυψε ότι καλύτερης ποιότητας όπλα φτάνουν στα χέρια αντικαθεστωτικών στη Συρία από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως το συντονισμό αυτών των επιχειρήσεων έχουν αναλάβει υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς διαφαίνεται ότι η σύγκρουση είναι πια αναπόφευκτη.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως μια ακόμη πηγή προμηθειών είναι η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία έχει αναπτύξει δίοδο επικοινωνίας με τους αντικαθεστωτικούς. Η Post καταλήγει ότι μέσα στις προσφιλής επιλογές της Ουάσιγκτον είναι η καταστροφή της αεράμυνας της χώρας με εναέριες επιθέσεις. Ο Μάικλ Βάισς υπεύθυνος επικοινωνιών της Henry Jackson Society δήλωσε στην Daily Telegraph πως αντικαθεστωτικοί στην Χατάι του είπαν πως η Τουρκία όχι μόνο τους προμηθεύει με ελαφρύ οπλισμό αλλά εκπαιδεύει Σύριους στην Κωνσταντινούπολη. Συμπληρώνει ότι η Τουρκία δε θα είχε αυτή τη συμπεριφορά αν δεν ενθαρρυνόταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Ισραήλ ανησυχεί λόγω απόκτησης εξελιγμένου οπλισμού από την Τουρκία

Μετάφραση Ελπινίκη Καρακώστα 
http://global-chessboard.blogspot.com/ 

Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ έχουν από καιρό εκφράσει την ανησυχία τους για τον εξοπλιστικό ανταγωνισμό στον οποίο φαίνεται να εισέρχεται η περιοχή. Αφετηρία για το Ισραήλ είναι η απόφαση της Τουρκίας να αποκτήσει περισσότερο εξελιγμένα όπλα. Ισραηλινές διπλωματικές πηγές φανερώνουν ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ για απόκτηση τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων μεταφοράς πυραύλων έχουν δυσαρεστήσει το Ισραήλ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάτι τέτοιο θα βλάψει την υπεροχή των ισραηλινών αεροπορικών δυνάμεων και θα εκκινήσει ένα σπιράλ εξοπλιστικού ανταγωνισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι η αγορά αφορά στα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα Predator. Το συγκεκριμένο μοντέλο θεωρείται ισχυρός ανταγωνιστής του αντίστοιχου ισραηλινού μοντέλου που παράγεται στη χώρα. Τονίζεται ότι το Ισραήλ παρακολουθεί εδώ και καιρό τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποκτήσει αυτού του είδους τον εξοπλισμό από διάφορες χώρες.

Μπας και φορέσουμε την τρέλα μας καπέλο, μη γίνει η θηλιά μας!Λουκάς Δ. Συμπεράς

Εδώ και μερικές ημέρες άρχισαν οι πολιτικοί αρχηγοί την προσφιλή τους προεκλογική τακτική. Να …τάζουν. Μετά τις εκλογές θα κληθούν να υλοποιήσουν τα όσα προεκλογικά «θα» έταξαν, ειδάλλως θα αντιμετωπιστούν ακόμη μια φορά ως έμψυχα ...πτυελοδοχεία.

Τους ενδιαφέρει; Όχι, γιατί απλά οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ζουν ανάμεσά μας. Στην πλειοψηφία τους είναι προϊόντα κομματικής φάμπρικας που το σύστημα «πολιτισμένα» και με …γαρνιτούρα μας προώθησε συνειδητά. Το κυριότερο χαρακτηριστικό κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας σκουπιδιών στη φάμπρικα, ήταν και παραμένει να φυλαχθούν ως κόρες οφθαλμών τα ποιοτικότερα των σκουπιδιών, γιατί μια μέρα θα κληθούν να κυβερνήσουν.

Αμερικανικός δάκτυλος στην συντριβή ρωσικού Superjet;


Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ερευνούν για να διαπιστώσουν εάν η συντριβή του ρωσικού Superjet Soukhoi στην Ινδονησία οφείλεται σε σαμποτάζ των ΗΠΑ, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Κομσομόλσκαγια Πράβντα. Σε άρθρο της με τίτλο: "Οι Αμερικανοί εμπλέκονται στη συντριβή του Superjet", η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα αυτή επικαλείται πηγές των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες, η αποτυχία του Superjet είναι προς το συμφέρον των εμπορικών ανταγωνιστών της Ρωσίας στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας".

"Ερευνούμε το ενδεχόμενο ενός βιομηχανικού σαμποτάζ", δήλωσε πηγή των υπηρεσιών αυτών, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία "παρακολουθεί από καιρό τις δραστηριότητες της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στο αεροδρόμιο της Τζακάρτας".


Διαβάστε περισσότερα...

Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή


Σύμφωνα με πηγές της Ισραηλινής εφημερίδας DEBKA οι αντικαθεστωτικοί στη Συρία εδώ και μερικές μέρες επιχειρούν κατά των καθεστωτικών με γερμανικά πολυβόλα HK MG4. Κανείς δεν γνωρίζει πως τα γερμανικά όπλα έφτασαν στα χέρια τους, όπως επίσης που βρήκαν τα πυρομαχικά.

Το AL ARABIYA δημοσιεύει και εκείνο σήμερα ότι το Ιράν έχει στείλει στρατό στη Συρία προς υποστήριξη του καθεστώτος Άσαντ. 

Η Ισραηλινή HAARETZ δημοσίευσε σε συνδρομητικό άρθρο/ανάλυση ότι παρατηρείται υπό μία έννοια διαφωνία - κενό - μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ όσον αφορά την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν. Ερχόμαστε ξανά στο σημείο ότι ΗΠΑ και Ισραήλ συμφωνούν για τις επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, αλλά διαφωνούν στο χρονικό σημείο έναρξής τους.

Από τις εσωτερικές τριβές στην εθνική στρατηγική

ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ

Οι εσωτερικές τριβές είναι μόνο για τα κόμματα και τις παρατάξεις, αφήνουν αδιάφορη την πατρίδα. Έχουν νόημα μόνο για τους μικροπολιτικούς που δεν έχουν άλλη εμβέλεια να κάνουν τίποτα παραπάνω κι ο μοναδικός τους στόχος είναι οι εκλογές. Αν οι ψηφοφόροι πέσουν στην παγίδα τους, τότε δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα. Η ανάδειξη των εσωτερικών τριβών σε εθνικά θέματα, είναι γελοίες για όσους ασχολούνται με την στρατηγική. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει αρκετά προβλήματα να λύσει για να τους κάνει τη χάρη να ασχοληθεί με τέτοιες μικρότητες. Αν ένας βουλευτής, αν ένας υπουργός, αν ένας πρωθυπουργός δεν συνειδητοποιήσει ότι είναι ένας υπηρέτης της πατρίδας, τότε δεν τον έχουμε ανάγκη. Μπορεί να γίνει και πολιτικός αλλού, όπου δεν υπάρχουν αληθινά προβλήματα να επιλυθούν με στρατηγική. 

Διαβάστε περισσότερα...

"Σε 36 μήνες τα πετρέλαια της Κρήτης τελειώνουν την κρίση"!


Μέσα σε 36 μήνες με μία εθνική διαχείριση του όλου προγράμματος, η Ελλάδα μπορεί να βγει από την οικονομική και πτώτιστα κοινωνική κρίση που την μαστίζει, με την αξιοποιηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί νότια της Κρήτης.
Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο με τίτλο «Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης και το ΤΕΕ/ΤΑΚ ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντ.Φώσκολος, τεκμηρίωσε με επιστημονικά δεδομένα ότι τα κοιτάσματα στην Ελλάδα και κυρίως νοτίως της Κρήτης όχι μόνο υπάρχουν, αλλά μάλιστα μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση, σε 36 μήνες!

Leon Panetta: "Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να ολοκληρώσει τα σχέδια του"

Σε συνέντευξή του στο ABC News ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Leon Panetta, δήλωσε ότι το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν παραμένει "ανοιχτό" και τόνισε ότι τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η διεθνή κοινότητα είναι αντίθετοι στην απόφαση του Ιράν να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα. 

"Σε κάθε περίπτωση όλοι επιθυμούμε τη λύση του αδιεξόδου μέσω της διπλωματικής οδού, ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι να εμποδίσουμε το Ιράν με κάθε μέσο" ολοκλήρωσε.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

Bολές Exocet απο την Πολεμική Αεροπορία

Στην βολή βλήματος Exocet θα προχωρήσει στο προσεχές διάστημα η Πολεμική Αεροπορία σύμφωνα με δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται βολή ΑΜ-39 απο την ΠΑ, ενώ αναμένεται σύντομα να ακολουθήσει και το "ντεμπούτο" του πολυδιαφημισμένου συστήματος S-300..

Οι βολές κατευθυνόμενων βλημάτων θα πραγματοποιηθούν την επόμενη Πέμπτη εναντίον παροπλισμένου πλοίου του ΠΝ που προσομοιώνει την εχθρική απειλή. Προβλέπεται να εκτοξευτούν μέχρι και δυο βλήματα ΑΜ-39 Exocet απο α/φ M2000 EGM/BGM της ΠΑ, βλήματα επιφανείας-επιφανείας απο πυραυλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και βλήμα Sparrow απο φρεγάτα.

Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή, 27 Μαΐου 2012

Στέλνει το Ιράν στρατό στη Συρία;

Photo: Aiding Assad. Revolutionary Guards (Photo: Reuters)


Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Ισραηλινό τύπο το Ιράν έχει ήδη στείλει στρατιωτικές του δυνάμεις στο εσωτερικό της Συρίας για να στηρίξει το καθεστώς Άσαντ. Τα δημοσιεύματα επικαλούνται δηλώσεις του Ιρανού Στρατηγού Ismail Kuoni, που ισχυρίστηκε στο Ιρανικό ειδησεογραφικό ISNA ότι αν δεν βρίσκονταν στο εσωτερικό της Συρίας οι Ιρανικές δυνάμεις, το καθεστώς Άσαντ θα είχε δολοφονήσει πολλούς περισσότερους Σύρους αντικαθεστωτικούς.

Σημειωτέον οι δηλώσεις του Ismail Kuoni σχετικά με το θέμα "κατέβηκαν" πριν από λίγο στο Ιρανικό ειδησεογραφικό.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

Πολιτισμός και ΑΟΖ

ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ

Πολλοί μας κατηγορούν, ειδικά αυτήν την περίοδο, ότι δεν είμαστε ικανοί να υποστηρίξουμε τον πολιτισμό μας. Βέβαια δίνουν έμφαση στα οικονομικά μας προβλήματα και παραμερίζουν τα πάντα για να μας απαξιώσουν με ένα πιο αισχρό τρόπο. Μα δεν πρόκειται να το καταφέρουν διότι είμαστε ένας λαός με πολιτισμό που ξέρει ν’ αντιστέκεται ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες. Επιπλέον, δίνοντας τον αγώνα για την ΑΟΖ, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ένα οπλοστάσιο ηθικού. Οι δικοί μας δεν θα είναι αυτοί που θα κοιτάζουν μόνο τη σύνταξή τους, αφού έχουν γίνει δημόσιοι υπάλληλοι. Έχουμε ανθρώπινο δυναμικό και το αναγνωρίζουμε πολύ καλά και στο εξωτερικό. Και η δημιουργικότητα των δικών μας είναι γνωστή. Ακόμα και η ανεργία να καταπολεμηθεί με την ΑΟΖ, διότι μια εξόρυξη του τύπου Αφροδίτη αντιπροσωπεύει από μόνη της εκατό χιλιάδες θέσεις εργασίας. 

Διαβάστε περισσότερα...

Δύο νέα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας στα σχέδια του Ιράν

Η Τεχεράνη σχεδιάζει να κατασκευάσει τουλάχιστον δύο νέα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας στο Μπουσέρ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Φερεϊντούν Αμπασί Νταβανί.

Σημείωσε ότι τα σχέδια κατασκευής των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας 1000 μεγαβάτ βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο και ότι το έργο πιθανότατα θα ξεκινήσει σε ένα χρόνο ή δύο χρόνια. Το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας του Ιράν στο Μπουσέρ ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Μάιο.http://www.protothema.gr/world/article/?aid=200329

Η διαπραγματευτική στρατηγική της Ελλάδας ως κράτος-μέλος της ΕΕ και το ύστερο ευρωπαϊκό θέατρο του παραλόγου


Η διαπραγματευτική στρατηγική της Ελλάδας ως κράτος-μέλος της ΕΕ και το ύστερο ευρωπαϊκό θέατρο του παραλόγου
(αναρτημένο στην διεύθυνση http://www.ifestosedu.gr/112ekloges12.htm)

«Όσα ωφελούν τους ιδιοτελείς τα προπαγανδίζουν οι αφελείς» (Παναγιώτης Κονδύλης).
Παναγιώτης Ήφαιστος www.ifestosedu.gr

Διαδοχικά θα εξεταστούν τα εξής: 1. Διαπραγμάτευση στην Ευρώπη και στη διεθνή πολιτική και τα θεμελιώδη αξιώματα της εξωτερικής πολιτικής ενός οποιουδήποτε κράτους. 2. Βασικές πτυχές της ΕΕ και της ισότιμης συμμετοχής των κρατών-μελών. 3. Η ΕΕ ως ένας θεσμός ισότιμης δυναμικής διαπραγμάτευσης. 4. Το μνημόνιο ως περιεχόμενο και η διαλεκτική σχέση διαπραγματεύσεων και πάγιων και ρευστών συμφερόντων. 5. Η αιτιολόγηση μιας διεκδικητικής διαπραγμάτευσης και τα θέσφατα ύπαρξης και λειτουργίας της ΕΕ. 6. Η διαπραγματευτική στρατηγική της Ελλάδας και η οργάνωση των επιτελικών κρατικών θεσμών: Χαρτογράφηση της ΕΕ

Τουρκικές μεθοδεύσεις για να μην βρεθούν οι αγνοούμενοι


Μνημόνιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου Ευρώπης, αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας, για την μη ολοκλήρωση των ερευνών, σχετικά με τύχη των Κυπρίων αγνοουμένων. Περιέχονται επίσης μαρτυρίες υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματικών που έλαβαν μέρος στην τουρκική εισβολή το 1974.

Ενδεκα χρόνια από την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Κύπρου κατά Τουρκίας και τρία χρόνια μετά (Μάρτιος 2009), που η Επιτροπή των Υπουργών του ΣτΕ, αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στο έργο της Επιτροπής για τους Κύπριους αγνοούμενους, η Τουρκία αρνείται, ουσιαστικά, να εφαρμόσει αποτελεσματικά την απόφαση του Δικαστηρίου και με διάφορα προσκόμματα εμποδίζει το έργο της Επιτροπής Αγνοουμένων.

Διεθνές συνέδριο για την Ενέργεια στην Κρήτη

Σύνοδος Αραβικού Συνδέσμου στο Κατάρ για τη Συρία


Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου θα συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία σε σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Κατάρ στις αρχές του επόμενου μήνα, δήλωσε σήμερα στο Γερμανικό Πρακτορείο αξιωματούχος του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, στις 2 Ιουνίου και πέραν της κατάστασης στη Συρία, στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρίσκεται η κατάσταση στο Σουδάν και το μεσανατολικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ομπάμα θα πιέσει τον Πούτιν στο θέμα της Συρίας

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το REUTERS, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, θα πιέσει το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει να στηρίζει το Συριακό καθεστώς του Άσαντ. Σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα αφήσουν το νέο καθεστώς να βρίσκεται υπό την επιρροή της Μόσχας. Όπως δημοσίευσαν οι NEW YORK TIMES ένα πρώτο βήμα έγινε ήδη στην πρόσφατη συνάντηση των G8 όπου ο Ρώσος Πρωθυπουργός Μεντβέντεφ δεν έφερε αντιρρήσεις στην αλλαγή καθεστώτος στην Υεμένη.


GEOPOLITICS & DAILY NEWS 

Οι εχθροί της ΑΟΖ

ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ

Οι εχθροί της ΑΟΖ βρίζουν ανθρώπους σαν τον Θ. Καρυώτη, Σ. Κασσίνη, Η. Κονοφάγο, Α. Φώσκολο, διότι αντιλαμβάνονται ότι σιγά σιγά χάνουν την μάχη της ΑΟΖ. Μερικοί από αυτούς τους εχθρούς δουλεύουν χρόνια ενάντια στην ιδέα της ΑΟΖ. Παλιότερα ήταν από τους πρώτους που έβριζαν τον Τάσο Παπαδόπουλο για την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά κι εκεί δεν τους πέρασε. Τους αντιμετωπίσαμε επί του πρακτέου, αναδεικνύοντας της αλήθεια του θέματος. Κι αν χρειάστηκε να κάνουμε και μυστική υπογραφή με το Λίβανο το 2007, δεν είναι τυχαίο. Οι εχθροί μας δεν ήταν μόνο οι πολιτικοί της Τουρκίας, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Πολλοί από αυτούς υπάρχουν ακόμα και τώρα και συνεχίζουν να λένε τα ίδια. 

Λένε ότι η ΑΟΖ είναι μία φούσκα, ένα ψέμα. Λένε ότι δεν προσφέρει τίποτα. Λένε ότι ακόμα κι αν έχει νόημα, θα αργήσει να μας προσφέρει κάτι. Λένε ότι τα κοιτάσματα, αν υπάρχουν, είναι τόσο βαθιά που δεν είναι εκμεταλλεύσιμα. Σημασία δεν έχουν όλα αυτά. Σημασία έχει μόνο και μόνο ο δρόμος που άνοιξε ο Σ. Κασσίνης. Το έργο είναι μόνο στο δια ταύτα. Οι αποδείξεις έρχονται μετά το έργο και το έργο είναι η θέσπιση, η οικοπεδοποίηση, η ενοικίαση, η γεώτρηση, η εξόρυξη. Μετά από αυτά οι εχθροί της ΑΟΖ το βουλώνουν και προσπαθούν μάλιστα να δείξουν στους μη ειδικούς ότι συμβάλλουν κιόλας. Εμείς αδιαφορούμε. Διότι όταν δεν είσαι ικανός να κάνεις ούτε μία σωστή υπογραφή σε διακρατικό επίπεδο, δεν είναι ανάγκη να το διατυμπανίζεις επιπλέον. Βέβαια, όταν το λες μόνο στους δικούς σου ραγιάδες, δεν έχεις μεγάλο κόστος, διότι δεν μπορούν καν να το αντιληφθούν.

Διαβάστε περισσότερα...

Μισθοφόροι Συρίας: «Η Τουρκία μας δίνει όπλα»


Με βάση το άρθρο του Μάικλ Βάις στην αγγλική εφημερίδα Daily Telegraph, οι Σύροι «επαναστάτες» ανέφεραν πως παίρνουν όπλα από την Τουρκία. Στη σχετική είδηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Μπιργκιούν, καταγράφεται πως «επαναστάτες» που συναντήθηκαν με τον Βάις στο Χατάι του είπε πως:
«Η Τουρκία δεν αρκείται στην προμήθεια κάποιων ελαφρών όπλων, αλλά εκπαιδεύει και στην Κωνσταντινούπολη ομάδα ειδικών δυνάμεων που επιλέγει μέσα από τους επαναστάτες».

Με βάση αυτά που διηγήθηκαν άτομα από τις μονάδες των εξεγερμένων, η Τουρκία δίνει στα σύνορα με την Συρία, όπλα τύπου ΑΚ-47 στους επαναστάτες. Λένε πως όσο και αν δεν είναι γνωστό από πού προέρχονται, πάντως λέγεται πως τα δίνει η Τουρκία. Αυτά που περιγράφηκαν στον Βάις συμπίπτουν με αυτά που έγραψε και η Washington Post για προμήθεια όπλων από την περιοχή του Κόλπου. Με βάση την είδηση τα όπλα αποθηκεύονται στο Ίντλιπ από την μεριά των τουρκικών συνόρων και στο Ζαμπαντανί στην μεριά των συνόρων του Λιβάνου, και από εκεί μεταφέρονται στην Συρία.

Διαβάστε περισσότερα...

Ανυποχώρητο το Ιράν στο θέμα του εμπλουτισμού του ουρανίου


«Δεν υπάρχει λόγος» να υποχωρήσουμε στο αίτημα των μεγάλων δυνάμεων να σταματήσουμε τον εμπλουτισμό του ουρανίου κατά 20%, τονίζει ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Φερεϊντούν Αμπασί Νταβανί, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερρίδα Κορασάν. Δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουμε τον εμπλουτισμό κατά 20% γιατί παράγουμε καύσιμα με εμπλουτισμό σε ποσοστό 20% για τις ανάγκες μας, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο», τόνισε ο Αμπασί Νταβανί. Ο εμπλουτισμός ουρανίου σε ποσοστό 20% προκαλεί ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα για τους στόχους του ιρανικού πυρηνικού.

Η διακοπή του εμπλουτισμού κατά 20% είναι μια από τις απαιτήσεις των μεγάλων δυνάμεων που επαναδιατυπώθηκε στιις συνομιλίες της Βαγδάτης αυτήν την εβδομάδα, ως προϋπόθεση για την άρση των διεθνών κυρώσεων. Εμπλουτισμένο σε ποσοστό 20% το ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για πυρηνικούς σταθμούς ή για ερευνητικούς αντιδραστήρες. Εάν όμως ο εμπλουτισμός ξεπεράσει το 90%, το ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Η Γερμανία συζητά για σενάρια βίας στην Ελλάδα

Η Αξία της Δημοκρατίας - Η Γερμανία συζητά για σενάρια βίας στην Ελλάδα 

ΑΘΗΝΑ – ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Αποκλειστικό ρεπορτάζ του "G.F.P.").

Μπροστά στην διεξαγωγή των νέων εκλογών στην Ελλάδα η άρχουσα τάξη της Γερμανίας (deutsche Eliten) εξετάζει διάφορα σενάρια βίαιων παρεμβάσεων, ώστε να εξασφαλιστεί ο παραπέρα έλεγχος της Αθήνας. Μεταξύ άλλων συζητιούνται η εγκαθίδρυση – δημιουργία ενός Προτεκτοράτου ( Αποικιακό καθεστώς προστασίας), όπως επίσης την πιθανότητα ενός Στρατιωτικού Πραξικόπημα (Putsch) και την αποστολή Στρατιωτικών ¨Ειρηνευτικών¨ Δυνάμεων (Schutztruppen) σε αυτή την χώρα της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης¨.

Προτεκτοράτο/Αποικία 


Η άρχουσα τάξη της Γερμανίας, εκείνες οι ηγετικές της Ελίτ οι οποίες δεν θέλουν να λάβουν υπόψη τους τις προτεινόμενες αλλαγές από τον  P. Krugman και πολλούς άλλους ( εκτός Γερμανίας ) ειδικούς επί των οικονομικών ζητημάτων, προχωρά ακάθεκτη στην συζήτηση και εξέταση ¨εναλλακτικών σεναρίων βίας¨ για τη λύση του ελληνικού προβλήματος. 


Διαβάστε περισσότερα...

Για πιθανές συγκρούσεις λόγω των "ενεργειακών πηγών", μίλησε ο Τούρκος αρχηγός Οζέλ

Ως “ήρεμη δύναμη” στην περιοχή επιχείρησε να παρουσιάσει ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ν.Οζέλ, την Τουρκία σε ομιλία του με αφορμή την ολοκλήρωση της άσκησης Efes 2012. Στην ίδια ομιλία ο Οζέλ έκανε λόγο για τις ενεργειακές πηγές που βρίσκονται στην περιοχή και για ρίσκα που μπορεί να μετατραπούν σε συγκρούσεις και δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι “η Τουρκία είναι περιφερειακός παίκτης που επιθυμεί τη σταθερότητα στη περιοχή”.

Το πως εννοούν οι Τούρκοι τη σταθερότητα είναι γνωστό. Στην άσκηση Efes 2012 συμμετείχαν 8.000 στρατιώτες, 52 αεροπλάνα, 45 πλοία, 656 θωρακισμένα και τροχοφόρα οχήματα και 40 αποβατικά.http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=14824

Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

Casus Belli και το νερό;


Από τις αρχές τις δεκαετίας του 1980, οι στρατηγικοί αναλυτές στη Δύση άρχισαν να εντοπίζουν διάφορες περιοχές στον πλανήτη όπου ενδεχομένως να προκύψουν στο μέλλον συγκρούσεις σχετικά με τον έλεγχο των υδάτινων πηγών, σύμφωνα με το Κυπριακό Κέντρο Μελετών(ΚΥΚΕΜ). Παρατηρήθηκε μία γενική σύγκλιση απόψεων μεταξύ των αναλυτών, ότι η Μέση Ανατολή αποτελεί τον πλέον επιρρεπή χώρο για ανάδυση συγκρούσεων στο μέλλον σε σχέση με τον έλεγχο του νερού, δήλωσε στο Sigmalive ο διευθυντής του ΚΥΚΕΜ Χρήστος Ιακώβου. Αιτία καθίσταται η έλλειψη νερού, ειδικά στο χώρο της Μέσης Ανατολής, η οποία αποτελεί μία από τις περιπτώσεις όπου μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες σύγκρουσης.

Η μεγάλη ξηρασία που χαρακτηρίζει το έδαφος της Μέσης Ανατολής σε σχέση με την δημογραφική έκρηξη που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες και τον σκληρό ανταγωνισμό των κρατών σχετικά με των έλεγχο της ροής των μεγάλων ποταμώ,ν αποτελεί μία «προδιαγεγραμμένη συνταγή», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ιακώβου, για μελλοντική αναστάτωση. Το νερό ήλθε στο προσκήνιο ως ένα σημαντικό πρόβλημα στις Μεσανατολικές διακρατικές σχέσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, ενώ παράλληλα, άρχισε να καταλαμβάνει σημαντική θέση στις ατζέντες διαφόρων διεθνών οργανισμών και να θεωρείται ως μία από τις πιο σημαντικές πηγές μελλοντικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, με συνέπειες τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, προσθέτει το ΚΥΚΕΜ.

*** Internet News ***