Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

Ασκήσεις Διαδικτυακού πολέμου από το Ιράν

Το Ιράν διεξήγαγε για πρώτη φορά άσκηση Διαδικτυακού πολέμου στο πλαίσιο των ναυτικών στρατιωτικών ασκήσεων που έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή γύρω από τα Στενά του Χορμούζ, σύμφωνα με έναν στρατιωτικό εκπρόσωπο τον οποίο επικαλούνται σήμερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Μια μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού «εξαπέλυσε επίθεση εναντίον ενός δικτύου πληροφορικής των αμυνόμενων δυνάμεων με στόχο να διεισδύσει σε αυτό για να υποκλέψει πληροφορίες και να εισάγει έναν ιό», δήλωσε ο αντιναύαρχος Αμίρ Ραστεγκαρί, σύμφωνα με την εφημερίδα Iran Daily.

Η επίθεση έγινε αντιληπτή και αντιμετωπίστηκε από τις αμυνόμενες δυνάμεις, πρόσθεσε. 
Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν ανακοινώνει ότι διεξήγαγε ασκήσεις κυβερνοεπίθεσης και κυβερνοάμυνας στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων. Το Ιράν έχει υπάρξει στόχος τα τελευταία τρία χρόνια πολλών Διαδικτυακών επιθέσεων, κυρίως εναντίον των δικτύων πληροφορικής του βιομηχανικού του τομέα, καθώς και εναντίον των τραπεζικών του δικτύων και των δικτύων επικοινωνιών, για τις οποίες έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθησαν τέσσερις Τούρκοι πιλότοι μαχητικών στην Συρία;

Σύμφωνα με το Ρωσικό RIA NOVOSTI τέσσερις Τούρκοι πιλότοι μαχητικών συνελήφθησαν στην προσπάθεια τους να διεισδύσουν σε Συριακό στρατιωτικό αεροδρόμιο. Σε δημοσίευμα της η Τουρκική HURRIYET αναφέρει ότι υψηλόβαθμες πηγές του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσαν την είδηση.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

Καλή Χρονιά!


Μιχάλης Ιγνατίου: Το δικαίωμα δημιουργίας ΑΟΖ


Είμαστε φοβερός λαός. Ειδικοί επί των πάντων, σε σημείο που να μπερδεύονται και οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι πέρασαν διά πυρός και σιδήρου για να ομιλούν με ακρίβεια για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους. Αίφνης, όλοι έχουν γνώμη για την ΑΟΖ χωρίς να διαβάσουν τα 310 άρθρα της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ οι αυτοπαρουσιαζόμενοι ως ειδήμονες, είδαν μία πόρτα ανοικτή και απλά μπήκαν... μέσα!
Είναι μεγάλη υπόθεση η ΑΟΖ και είναι δικαίωμα της Ελλάδας να προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη, άρα όσα επί του αντιθέτου λέγονται και γράφονται -ότι δήθεν η ΑΟΖ είναι απάτη και προδοσία- προβληματίζουν και στενοχωρούν. Είναι άλλο πράγμα η ανακήρυξη και άλλο η οριοθέτηση. Ανακήρυξη έχουν κάνει 134 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, η οποία είναι κατεχόμενη και απειλείται σε μόνιμη βάση από την Τουρκία. Δεν άνοιξε μύτη, και η «αυτοσυγκράτηση» της Τουρκίας δεν οφείλεται μόνο στη στρατηγική συμφωνία της Λευκωσίας με το Ισραήλ.

ΚΥΣΕΑ, επειγόντως ανταλλακτικά

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013 συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ με θέμα –κατά τις πληροφορίες την επείγουσα προμήθεια ανταλλακτικών για την Πολεμική Αεροπορία. Το ζητούμενο είναι, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές στην Π&Δ η βελτίωση της διαθεσιμότητας των μαχητικών, ειδικά των F-16 αλλά και των  άλλων αεροσκαφών που αποτελεί κοινό μυστικό ότι  δεν ήταν η… καλύτερη δυνατή στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000 και από την αρχή της κρίσης η κατάσταση επιδεινώθηκε άρδην. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2011, ένδειξη των μεγάλων συσσωρευμένων αναγκών ήταν και οι δυο παραγγελίες για 160 εκατομμύρια δολάρια (διάφορα ανταλλακτικά) και 100 εκατομμυρίων δολαρίων (απάρτια για κινητήρες F-16) που γνωστοποιήθηκαν από την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία στο κογκρέσο για έγκριση τον Μάρτιο και Απρίλιο αντίστοιχα εκείνης της χρονιάς. 

Διαβάστε περισσότερα...

Ισμαήλ Κεμάλι: Το ελληνικό έθνος αποτελεί το κυριότερο και σπουδαιότερο στοιχείο της Ανατολής


Έθνος που έχει αναμφισβήτητο μεγαλείο παρελθόντος και δικαίωμα να προσδοκά μεγάλο μέλλον στην Ανατολή είναι το Ελληνικό. Αφήνουμε κατά μέρος τις υπηρεσίες, τις οποίες έκανε αυτό το μεγάλο έθνος σε όλη γενικά την ανθρωπότητα, διαδίδοντας στα μακρινά μέρη του κόσμου τον πολιτισμό και την επιστήμη σαν ευεργετική ουσία και αποκτώντας δικαίως τίτλους για την ευγνωμοσύνη της ανθρωπότητας. Αλλά έτσι όπως υπάρχει σήμερα, το ελληνικό έθνος αποτελεί το κυριότερο και σπουδαιότερο στοιχείο της Ανατολής. Κατά πρώτον, σαν πληθυσμός η ελληνική φυλή μετά τους Τούρκους και τους Αραβες υπερτερεί από όλες τις άλλες φυλές της Ανατολής. Από γεωγραφική άποψη κατέχει την πρώτη και πρώτιστη θέση στην Ανατολή. 

Κίνα: «Κίνδυνος για ‘βίαιη επανάσταση’, αν η κυβέρνηση δεν κάνε πολιτικές μεταρρυθμίσεις»


Μία ομάδα διακεκριμένων κινέζων ακαδημαϊκών προειδοποιεί με μία τολμηρή ανοιχτή επιστολή της ότι η χώρα κινδυνεύει από μια «βίαιη επανάσταση» αν η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στο λαϊκό αίτημα να επιτρέψει την εφαρμογή των επί σειρά ετών «παγωμένων» πολιτικών μεταρρυθμίσεων. Οι 73 ακαδημαϊκοί, ανάμεσά τους γνωστοί νομικοί, πρώην και νυν καθηγητές σε διακεκριμένα πανεπιστήμια, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι η πολιτική μεταρρύθμιση δεν ακολούθησε τον γρήγορο ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης.

«Αν οι μεταρρυθμίσεις του συστήματος που απαιτούνται επιτακτικά από την κινεζική κοινωνία συνεχίσουν να μην εφαρμόζονται, τότε η διαφθορά των αξιωματούχων και η απογοήτευση της κοινωνίας θα φθάσουν σε μία κρίσιμη καμπή και η Κίνα θα χάσει και πάλι την ευκαιρία για ειρηνική μεταρρύθμιση και θα διολισθήσει στην αναταραχή και το χάος μίας βίαιης επανάστασης», γράφουν στην επιστολή τους.

Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012

Συριακά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ιορδανία


Εξάωρη μάχη μεταξύ του ιορδανικού Στρατού και συριακών μονάδων με την εμπλοκή επιθετικών ελικοπτέρων Mil Mi-24 Hind, εξοπλισμένων Μil Mi-8 στην οποία ενεπλάκη και μία ιορδανική ταξιαρχία αρμάτων μάχης διεξήχθη στα σύνορα των δύο χωρών την περασμένη νύχτα. Το αιματηρό επεισόδιο ξεκίνησε αργά χθες τη νύχτα όταν βλήματα από την πλευρά της Συρίας, έπεσαν στο έδαφος της Ιορδανίας. Οι Ιορδανοί ανταπέδωσαν με βολές αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ109, αλλά αντίθετα με άλλες περιπτώσεις το συριακό πυροβολικό δεν σίγησε, αλλά επέμεινε και άρχισε μια ανταλλαγή πυροβολικού την οποια ακολούθησε βολές από μονάδες πεζικού των Σύρων οι οποίοι ήταν σαφές ότι προσπαθούσαν να εμπλέξουν τους Ιορδανούς σε μείζονα απάντηση.

Συνομιλίες Τουρκίας-Οτσαλάν για οριστικό τέλος της ένοπλης σύγκρουσης

Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για να πείσει την οργάνωση να καταθέσει οριστικά τα όπλα, αναφέρει σε συνέντευξη του σύμβουλος του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Γιαλτσίν Ακντογάν μιλώντας στην Taraf εξήγησε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί από το PKK προσωρινή ανακωχή, αλλά οριστικό τέλος της ένοπλης σύγκρουσης και για το λόγο αυτό προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την επιρροή του φυλακισμένου Οτσαλάν πάνω στην οργάνωση.

Μερικές ημέρες νωρίτερα και ο ίδιος ο Ερντογάν είχε αναφερθεί στις συνομιλίες λέγοντας πως οι μυστικές υπηρεσίες μιλούν με τον Οτσαλάν αλλά η συνέχιση των επαφών εξαρτάται από το αν θα υπάρχει αποτέλεσμα: «Αν δούμε φως, θα συνεχίσουμε. Αν όχι, θα σταματήσουμε εκεί».


Διαβάστε περισσότερα...

Διατλαντική ενιαία αγορά;


Ο σκοπός της Τριμερούς Επιτροπής ήταν η δημιουργία τριών υπερκρατών, προκειμένου να συνενωθούν όλα σ’ ένα παγκόσμιο κράτος: 1. ΕΕ – Μέση Ανατολή – Βόρεια Αφρική (Εύρω-μεσογειακή Ένωση) και ευρωπαϊκή Ρωσία. 2. Ασία + νησιωτικά συμπλέγματα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία και τέλος 3. Αμερική (η ήπειρος). Αναφορά για τα τρία υπερκράτη είχε γίνει και στο βιβλίο του Zbigniew Brzezinski «Ανάμεσα σε δύο κόσμους».
Η «Φωνή της Ρωσίας» γράφει ότι ΕΕ και ΗΠΑ διεξάγουν μυστικές συνομιλίες για το σχηματισμό κοινής εμπορικής-οικονομικής ένωσης. Σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες ετοιμάζουν μια πρωτοφανή συμφωνία για τη δημιουργία μιας ενιαίας διατλαντικής αγοράς.

Αραβική άνοιξη και εξοπλισμοί - Γιατί ανησυχεί η Ρωσία


Η “αραβική άνοιξη” προβληματίζει τη Ρωσία και όχι μόνο γεωπολιτικά, αλλά και “εξοπλιστικά”. Η Μόσχα διαπιστώνει ότι η “αραβική άνοιξη” και η πτώση των καθεστώτων στις χώρες στις οποίες “άνθισε”, οδηγούν σε απώλεια σημαντικών αγορών στις οποίες τα ρωσικά όπλα ήταν μονοπώλιο. Τώρα αυτό το μονοπώλιο περνάει στη Δύση και πιο συγκεκριμένα στις ΗΠΑ. Κι αυτό είναι λογικό να μην ευχαριστεί καθόλου τη Ρωσία.
Η ανάλυση που κάνει η ιστοσελίδα “Η Ρωσία τώρα” είναι αποκαλυπτική:
Οι ρώσικες εξαγωγές αμυντικών συστημάτων έσπασαν φέτος όλα τα ρεκόρ, αφού ξεπέρασαν τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Ποσό που υπερκάλυψε τον αρχικό σχεδιασμό, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι προοπτικές, κατά τον ίδιο, είναι ενθαρρυντικές. Μόνο στη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχουν συναφθεί νέες εξαγωγικές συμβάσεις, αξίας άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μας αφορούν άμεσα


Όσο επιδεινώνεται η κατάσταση στην χώρα μας και παράλληλα περιπλέκεται στη Μέση Ανατολή, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος ελληνοτουρκικής σύρραξης. Τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης, το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου με τα 13 νησιά/νησίδες, το θέμα της Θράκης και ενδεχομένως και άλλα ζητήματα που πρόσφατα ήρθαν στην επιφάνεια (περί τσαμουριάς), αλλά και παλαιότερα (Μακεδονία) αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που περιλαμβάνει, την λεγόμενη «αραβική άνοιξη», την οικονομική εξαθλίωση του Ευρωπαϊκού Νότου, τον ορυκτό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και εκείνον της Μέσης Ανατολής στον Περσικό κόλπο και της περιοχής του Καυκάσου.

Ανεξάρτητα με το αν το ελληνικό κράτος λειτουργούσε σωστά ή όχι μέχρι σήμερα, η χώρα πτώχευσε (την πτώχευσαν) την συμφωνηθείσα ώρα με τους πρώην και νυν πολιτικάντηδες να παίζουν το ρόλο τους ως γνήσιες μαριονέτες. Το σχέδιο «επιβάλλει» οι Έλληνες να πολεμήσουν όχι από κοινού αλλά χωρισμένοι σε γερμανόδουλους (μνημονιακοί) και αμερικανόδουλους (αντιμνημονιακοί) μη αντιλαμβανόμενοι ότι και δούλοι στο τέλος θα μείνουν αλλά και ότι τα δύο ξένα «στρατόπεδα» συνεργάζονται υπογείως έχοντας κοινά συμφέροντα.

Συμφωνία Ιράν - Ρωσίας στο θέμα της Συρίας;


Σύμφωνα με έγκυρες Γαλλικές και Ισραηλινές πηγές της Ισραηλινής DEBKA FILE το Ιράν δεν έχει επιβραδύνει κατά 20% τους ρυθμούς ανάπτυξης εμπλουτισμού ουρανίου όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ αλλά αντιθέτως τον έχει αυξήσει κατά το ίδιο ποσοστό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εκτόξευση δύο ιρανικής κατασκευής μικρού βεληνεκούς βαλλιστικών πυραύλων Fateh A-110 καταδεικνύει ότι αξιωματούχοι του Ιράν συνεχίζουν και εκπαιδεύουν τον Συριακό στρατό. Οι Ιρανικοί πύραυλοι Fateh A-110 έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με τους Skud έχοντας ακτίνα δράσης 125 μιλίων.

«Η εκτόξευση των Ιρανικών πυραύλων από τον Συριακό στρατό αποτελεί ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς τη Δύση», επισημαίνουν Γάλλοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι τονίζοντας ότι έτσι το Ιράν απειλεί έμμεσα με χρησιμοποίηση των ίδιων πυραύλων εναντίον της Τουρκίας, της Ιορδανίας και του Ισραήλ. Η σημαντικότερη ωστόσο πληροφορία –αν ισχύει- σύμφωνα πάντα με Αμερικανικές αυτή τη φορά και Γαλλικές πηγές της DEBKA, είναι η αποκάλυψη μυστικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας – Ιράν με σκοπό την διατήρηση του Άσσαντ στην εξουσία. 

Ιράν: Οι Πάτριοτ εγκαθίστανται στην Τουρκία για να προστατέψουν το Ισραήλ


Σύμφωνα με τους THE TIMES OF ISRAEL ο εκπρόσωπος του Ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο πραγματικός λόγος ανάπτυξης των συστοιχιών Πάτριοτ στην Τουρκία δεν αποβλέπει στην προστασία της Τουρκίας από πιθανές απειλές εκ μέρους της Συρίας, αλλά στην αποτροπή επίθεσης του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Οι πύραυλοι Πάτριοτ χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία στον πόλεμο του Κόλπου το 1991, για την προστασία του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας στις Ιρακινές επιθέσεις με πυραύλους Scud. Τον Οκτώβριο που μας πέρασε άλλη μία συστοιχία Πάτριοτ εγκαταστάθηκε κοντά στο Ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα, λίγες μέρες αφότου μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Λιβάνου πέταξε ανενόχλητο στον εναέριο χώρο του Ισραήλ. Το Ιράν έχει προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η απόφαση της εγκατάστασης Πάτριοτ στο έδαφός της οδηγεί σε επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. 

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΙΣΡΑΗΛ: Τι είπε για τη σχέση τους και το ΝΑΤΟ ο Νταβούτογλου

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου αποκάλυψε τις τρεις βασικές αρχές σχετικά με το Ισραήλ που θα τηρηθούν στις νατοϊκές δραστηριότητες. Ο Νταβούτογλου είπε ότι το ΝΑΤΟ εδώ και δυο χρόνια ζητά συνέχεια από την Τουρκία να άρει τον αποκλεισμό σε βάρος του Ισραήλ. Ο Νταβούτογλου υποστήριξε σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού ότι επανέλαβαν στο Ισραήλ πως δεν θα κάνουν πίσω στις τρεις βασικές αρχές τους,για το θέμα του Μάβι Μαρμαρά και τη Γάζα. Η Άγκυρα απαιτεί συγνώμη από το Ισραήλ,αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων της επίθεσης στο πλοίο και άρση του αποκλεισμου της Λωρίδας της Γάζας. Τίποτα απ΄ όλα αυτά βέβαια δεν συζητά καν το Ισραήλ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, πρότεινε μια φόρμουλα η οποία βασίζεται στις τρεις αυτές βασικές αρχές της Τουρκίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

Η Κίνα αγόρασε την «γραμμή παραγωγής» του Tu-22Μ;


Τελικά όταν οι Κινέζοι δεν αντιγράφουν… αγοράζουν. Σύμφωνα λοιπόν με κινεζικές δημοσιογραφικές πηγές η Κίνα αγόρασε από την Ρωσία  την «γραμμή παραγωγής» του υπερηχητικού βομβαρδιστικού Tupolev Tu-22Μ «Backfire» έναντι 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.  Βέβαια όταν αναφέρονται  τα δημοσιεύματα σε «γραμμή παραγωγής» πιθανότατα εννοούν τα βιομηχανικά σχέδια και την τεχνογνωσία της παλαιάς σοβιετικής σχεδίασης, κάτι που πιθανότατα θα επιτρέψει στην Κίνα να παράγει ένα νέο «Backfire» ενσωματώνοντας σύγχρονη τεχνολογία και κορυφώνοντας τις επιδόσεις του. Στόχος προφανώς, εάν η πληροφορία αληθεύει,  είναι η συντόμευση του χρόνου ανάπτυξης ενός νέου αεροσκάφους στρατηγικής κρούσης και πλατφόρμας πυραύλων κρουζ, προς αντικατάσταση των παλαιών Tu-16/H-6.

EE και ΗΠΑ θέλουν να δημιουργήσουν οικονομική Ένωση


ΕΕ και ΗΠΑ διεξάγουν μυστικές συνομιλίες για το σχηματισμό κοινής εμπορικής-οικονομικής ένωσης. Σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες ετοιμάζουν μια πρωτοφανή συμφωνία για τη δημιουργία μιας ενιαίας διατλαντικής αγοράς. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να ενωθεί η Γηραιά Ήπειρος με το Νέο Κόσμο για να διαμορφώσουν αντίβαρο στις γοργά αναπτυσσόμενες αγορές των χωρών της ομάδας BRICS και ειδικότερα σε Ινδία, Κίνα και Ρωσία. 


Λίγοι το γνωρίζουν, αλλά γέννησε την ιδέα της οικονομικής ενοποίησης Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ η Γερμανία. Αυτήν την πρωτοβουλία ανέλαβε προσωπικά το 2007 η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Το σχέδιο της Μέρκελ δεν άρεσε στην Ουάσιγκτον, ενώ από το έτος κρίσης του 2008 η ιδέα γενικώς αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας. Σύμφωνα με ανεπίσημα δεδομένα, προς το παρόν οι μυστικές διαβουλεύσεις θίγουν ζητήματα αμοιβαίων επενδύσεων και της σχεδίαση ενιαίων προδιαγραφών στη φορολόγηση, την ιατρική και άλλους τομείς. Την ίδια στιγμή οι ειδικοί ήδη λένε ότι η ενοποίηση των οικονομιών των δύο περιφερειών θα είναι εξαιρετικά περίπλοκη. 


Διαβάστε περισσότερα...

Πωλήσεις όπλων: Θα μονοπωλήσουν οι ΗΠΑ τη Μέση Ανατολή;


Οι ρώσικες εξαγωγές αμυντικών συστημάτων έσπασαν φέτος όλα τα ρεκόρ, αφού ξεπέρασαν τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Ποσό που υπερκάλυψε τον αρχικό σχεδιασμό, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι προοπτικές, κατά τον ίδιο, είναι ενθαρρυντικές. Μόνο στη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχουν συναφθεί νέες εξαγωγικές συμβάσεις, αξίας άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι παραγγελίες μπορεί να αυξηθούν πολύ περισσότερο, από τη στιγμή μάλιστα που η χώρα πάρει έργα εκσυγχρονισμού, συντήρησης και επισκευής στρατιωτικού εξοπλισμού, σημείωσε ο Πούτιν, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η Ρωσία ναι μεν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους παραδοσιακούς αγοραστές, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να εισέλθει σε νέες αγορές».

Κουρδική ανάφλεξη


Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Οι Κούρδοι της Συρίας αναδεικνύονται ως παράμετρος μεγίστης γεωπολιτικής περιφερειακής αβεβαιότητας, καθώς πλησιάζει το τέλος του καθεστώτος Ασαντ στη Δαμασκό. Το πολιορκημένο καθεστώς έχει δώσει τους τελευταίους μήνες στους Κούρδους που εντοπίζονται γεωγραφικά στη Βορειοανατολική Αιχμή της Συρίας πλήρη ελευθερία κινήσεων να παρενοχλούν την τουρκική πλευρά με συνέπεια να συγκρούονται ανοικτά με τις ετερόκλητες, ακόμη, ομάδες των αντικαθεστωτικών. Αν η περιοχή αυτή, όπως είναι πολύ πιθανό, ξεφύγει από τον έλεγχο της επόμενης κυβέρνησης της Δαμασκού, τότε τίθεται το ερώτημα της αντίδρασης τόσο της Αγκυρας όσο και της υπό τον Μπαρζανί Αυτόνομης Κουρδικής Οντότητας του Βορείου Ιράκ.

Μηνύσεις Και Αποκαλύψεις Από Τις Οικογένειες Των Πεσόντων Του Τουρκικού Αναγνωριστικού


Ο δικηγόρος Mehmet Katar που εκπροσωπεί τις οικογένειες του Σγου Gökhan Ertan και του Ανθ/σγου Hasan Hüseyin Aksoy σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, παρουσία του Osman Aksoy (πατέρα του Ανθυποσμηναγού) δήλωσε πως κατόπιν εντολής των οικείων των πεσόντων, μήνυσε τις αρχές  ασφαλείας και την στρατιωτική ηγεσία της χώρας, για αμέλεια και ενδεχόμενο δόλο που οδήγησε στη κατάρριψη του RF-4E από τη Συριακή αεράμυνα το περασμένο Ιούνιο.

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012

Στενά Ορμούζ: Σε ναυτικές ασκήσεις έως την Τετάρτη προχωρεί το Ιράν

Εξαήμερες ασκήσεις ξεκινάει το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό στα Στενά του Ορμούζ, όπως ανακοίνωσε η Τεχεράνη, λέγοντας ότι στόχος είναι να φανούν «οι στρατιωτικές ικανότητες των ενόπλων δυνάμεων» να υπερασπίζονται τα σύνορα της χώρας. Το Ιράν έχει «προειδοποιήσει» ότι θα μπορούσε να αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ, από τα οποία διέρχεται σημαντικό μέρος των φορτίων πετρελαίου προς δυσμάς, εάν δεχόταν επίθεση ή ως αντίποινα σε αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος του. 

Ο ναυτικός διοικητής Χαμπιμπολάχ Σαγιάρι δήλωσε στο επίσημο ιρανικό πρακτορείο IRNA ότι οι ασκήσεις με την ονομασία «Βελαγιάτ 91» θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη σε μια περιοχή έκτασης περίπου ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου στα στενά του Ορμούζ, τον Κόλπο του Ομάν, και τα βόρεια τμήματα του Ινδικού Ωκεανού.

Διαβάστε περισσότερα...

Ερυθρόμαυρη Συμμαχία: «Αναστάσιε φύγε από την Αλβανία»


«Έφτασε, ο καιρός να πούμε στον Αναστάσιο Γιανουλλάτο "απομακρύνσου ειρηνικά από την Αλβανία". Κλείσε τα τελευταία χρόνια της ζωής σου όσο πιο μακριά από αυτή τη χώρα και το λαό, ο οποίος χάριν της αληθείας πρέπει να το πούμε, σε είδε ως ένα επικίνδυνο δοθιήνα, ο οποίος στο όνομα της θρησκείας και της αλβανικής ορθοδοξίας εργάστηκε για τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους και της ελληνικής Εκκλησίας». Με τις φράσεις αυτές η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία στοχοποιεί για μια ακόμη φορά τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων κ. Αναστάσιο και καλεί τον Πρόεδρο της Αλβανίας να του αφαιρέσει την ανώτατη τιμητική διάκριση η οποία του είχε επιδοθεί πριν από τρία χρόνια από το Αλβανικό κράτος για την προσφορά του στην Εκκλησία και στην αλβανική κοινωνία Μάλιστα, στην ομιλία της επίσημης τελετής της απονομής, ο ίδιος ο πρόεδρος της Αλβανίας, μεταξύ άλλων, είχε πει: 

Στο φως αρχεία από την εισβολή στα Φόκλαντ

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ αιφνιδιάστηκε το 1982 από την εισβολή της Αργεντινής στα νησιά Φόλκλαντ, σύμφωνα με τα απόρρητα επίσημα αρχεία που αποχαρακτηρίσθηκαν και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το BBC.

"Ποτέ, ποτέ δεν περίμενα ότι η Αργεντινή θα εισέβαλλε απευθείας στα Φόλκλαντς.

Ήταν κάτι τόσο ανόητο, όπως εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, ήταν τόσο κουτό και να σκεφτεί κανείς να το κάνει", είχε δηλώσει η Μάργκαρετ Θάτσερ ενώπιον της βρετανικής επιτροπής έρευνας για τα Φόλκλαντς τον Οκτώβριο του 1982, τέσσερις μήνες μετά το τέλος του ομώνυμου πολέμου που διήρκεσε 74 ημέρες.


Διαβάστε περισσότερα...

BBC: Οι πολιτικές ανακατατάξεις που προβλέπονται παγκοσμίως για το 2013


Ειδικοί σε ρόλο «σύγχρονης Πυθίας»

Τι μας επιφυλάσσει το 2013;  Στο ερώτημα αυτό απαντούν ειδικοί του βρετανικού δικτύου BBC , οι οποίοι, σε ρόλο «σύγχρονης Πυθίας», προβλέπουν ότι η νέα χρονιά θα φέρει σημαντικές ανακατατάξεις σε πολιτικό επίπεδο.

Η διεθνής κοινότητα επικεντρώνει την προσοχή της στον ανανεωμένο «Άξονα του Κακού»  - την Συρία, το Ιράν και την Βόρεια Κορέα.

Συρία

Ο πρόεδρος της Συρίας ,  Μπασάρ Αλ ΑΣαντ , έχει... γαντζωθεί στην εξουσία παρά το γεγονός ότι πληθαίνουν οι «φωνές» για την απομάκρυνσή του από το προεδρικό αξίωμα και ενώ μαίνεται ο εμφύλιος στη χώρα. Ωστόσο, εντός του έτους, ο Ασαντ θα αναγκαστεί να φύγει άρον - άρον από την πατρίδα του.

Πρωτοσέλιδο σε Τούρκικα ΜΜΕ η χθεσινή άσκηση της Αεράμυνας!


Με εκτενείς αναφορές στην χθεσινή μεγάλη άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων και στη ξαφνική ενεργοποίηση της Αεράμυνας της χώρας από τον Στρατηγό Κωσταράκο κάνουν λόγο οι Τουρκικές αλλά και οι Τουρκόφωνες εφημερίδες
της Τουρκίας και όχι μόνο! Αναφέρουν ότι όλα γίνανε για την βελτίωση των χρόνων εγώ γίνεται λόγος για τις φάσεις των όπλων της Ελληνικής αεράμυνας! 
Να αναφέρουμε εδώ ότι οι Τούρκοι υπολογίζουν και αναφέρουν την παραμικρή άσκηση που γίνεται με Εθνικό στόχο …ενώ κάποια τοπικά ΜΜΕ βγάζουν την χολή τους και προσπαθούν την μιζέρια τους να την μεταφέρουν ενώ γνωρίζουν οτι δεν υπάρχει ευθύνη από ανθρώπους που έχουν λόγο και έργο μόνο την επιχειρησιακή ετοιμότητα αλλά και την προώθηση των αποφάσεων και διαταγών... Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει επιτελής του ΓΕΕΘΑ …Θέλω να φθάσει η διαταγή και στο τελευταίο στρατιώτη να ανοίξει πυρ!

Σε επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό για παν ενδεχόμενο


Ο τουρκικός κρατικός φορέας ΤΡΑΟ (Turkish Petroleum Corp) εξήγγειλε έρευνες, οι οποίες αφορούν περιοχές γύρω από το Καστελόριζο και νότια της Κρήτης ενώ άγνωστες είναι οι προθέσεις των Τούρκων αναφορικά με το Β. Αιγαίο και πιο ειδικά στην προσέγγιση του πλούσιου σε υδρογονάνθρακες. Επομένως σε επιφυλακή τίθεται το Πολεμικό Ναυτικό και εντός Ιανουαρίου θα κάνει ασκήσεις με κύριο «πρωταγωνιστή» των ασκήσεων την Διοίκηση Φρεγατών, ακριβώς σε εκείνες τις περιοχές των τουρκικών ερευνών, οι οποίες βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το ΠΝ αναμένεται να κινητοποιήσει, σχεδόν μετά από ένα χρόνο, τουλάχιστον 8 κύριες μονάδες επιφανείας δηλαδή φρεγάτες MEKO-200HN και “S” οι οποίες θα συνοδεύονται από ικανό αριθμό ΤΠΚ Super Vita και La Combattante III και IIIb, αναφέρουν πληροφορίες. Έτσι το Ναυτικό στέλνει ηχηρό μήνυμα στους Τούρκους ότι η κλιμάκωση εκ μέρους τους θα απαντηθεί άμεσα από την Ελλάδα βάσει των δικαιωμάτων μας.

Ρωσία: Πιέσεις από Μόσχα σε Δαμασκό για διάλογο με την αντιπολίτευση


Η Μόσχα πιέζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να αρχίσει διάλογο με την αντιπολίτευση για την επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία, δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς η Ρωσία και σύμμαχος της Συρίας δραστηριοποιείται σε διπλωματικό επίπεδο για μία διέξοδο στην συριακή κρίση.

Μία ημέρα πριν από την άφιξη στη Μόσχα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχίμι και την επομένη της επίσκεψης του σύρου υφυπουργού Εξωτερικών Φαϊσάλ Μοκντάντ, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησής του με τη συριακή αντιπροσωπεία: «Απευθύναμε έντονη προτροπή, όπως το κάνουμε εδώ και μήνες, προς το συριακό καθεστώς να καταβάλει το μέγιστο των προσπαθειών για να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του να προχωρήσει σε διάλογο με την αντιπολίτευση».

Διαβάστε περισσότερα...

"Πόλεμος" Τουρκίας-Ισραήλ, μέσω Γαλλίας για έναν δορυφόρο

Ένταση έχει δημιουργηθεί μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας  για το πρόγραμμα του κατασκοπευτικού δορυφόρου  Göktürk-1 που ακόμα κατασκευάζεται. Το Ισραήλ πιέζει  την γαλλική εταιρεία που δουλεύει στο πρόγραμμα αυτό να αποτρέψει την ικανότητα του δορυφόρου  να παίρνει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από την περιοχή του Ισραήλ. Το Ισραήλ είναι προμηθευτής κάποιων σημαντικών ηλεκτρονικών   εξαρτημάτων που η γαλλική εταιρεία Thales  χρησιμοποιεί στην κατασκευή του δορυφόρου, επισημαίνεται στην σημερινή Ζαμάν.

Αναφέρεται ακόμα ότι η Τουρκία ζήτησε από τη γαλλική εταιρεία να αποδείξει προκαταβολικά τις δυνατότητες του δορυφόρου. Η εταιρεία αρχικά αντέδρασε αρνητικά , αλλά όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα,αναθεώρησε τη στάση της όταν η Τουρκία αρνήθηκε να προχωρήσει σε πληρωμές αν πρώτα δεν λάβει εγγυήσεις για τις δυνατότητες του δορυφόρου. 
Η εκτόξευση του δορυφόρου που είχε προγραμματιστεί για το τέλος του 2013, θα καθυστερήσει για περίπου ένα χρόνο λόγω αυτών των επιπλοκών, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Διαβάστε περισσότερα...

Νταβούτογλου: Τώρα τελειώνει ο Ψυχρός Πόλεμος στην Μεση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε οτι ο Ψυχρός Πόλεμος τέλειωσε στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990 και τώρα τελειώνει και στη Μέση Ανατολή. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι η χώρα του αλλά και ο πλανήτης ολόκληρος διέρχονται μια τεράστια αλλαγή και πρόσθεσε πως η ιστορία δεν έχει καταγράψει ποτέ έως σήμερα μία τόσο γρήγορη περίοδο αλλαγής. Ανέφερε ακόμη πως προκειμένου να ξεπεράσει την περίοδο αυτή των μεγάλων αλλαγών στον αραβικό κόσμο με τις μικρότερες δυνατές ζημιές, καμιά χώρα δεν εργάστηκε τόσο σκληρά όσο η Τουρκία.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ακόμη πως υπάρχει μία προσπάθεια τον τελευταίο καιρό να παρουσιαστούν ως αντίπαλες η Τουρκία και η Αίγυπτος, οι δύο σημαντικές χώρες της περιοχής, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η κάθε επιτυχία της Αιγύπτου είναι και επιτυχία της Τουρκίας επίσης. Κανείς δεν πρέπει να παίζει ψυχροπολεμικά σενάρια μ' εμάς» υπογράμμισε ο κ. Νταβούτογλου και πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια των γεγονότων στη Γάζα, η Τουρκία και η Αίγυπτος έμειναν η μία στο πλευρό της άλλης.


Διαβάστε περισσότερα...

Η Γαύδος, τα γεωτρύπανα και η Τουρκία

Τις τελευταίες ημέρες οι φίλοι και γείτονές μας Τούρκοι προσπαθούν να μας θυμίσουν την παρουσία τους. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εγείρουν θέματα ιδιοκτησίας σε μικρά νησιά του Αιγαίου, τα οποία όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικά για το θέμα των πετρελαίων. Ο εκνευρισμός τους για τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη είναι έκδηλος. Ποιος είπε ότι δεν χρειαζόμαστε εξοπλισμούς; 

Είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν θέλει να προχωρήσουμε τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες. Δεν θέλει τα γεωτρύπανα. Γι΄ αυτό και αρχίζει να επινοεί διάφορες ιστορίες για αγρίους γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακόμη και μικρών νησιών που βρίσκονται νότια της Κρήτης! 

Οι μελέτες για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο αυξάνουν την γεωπολιτική σημασία της χώρας μας. Τα γεωτρύπανα καθιστούν αδύνατη την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων μας. Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς την εξέλιξη της αντίστοιχης κυπριακής υπόθεσης. Οι απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέμειναν απειλές, όταν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα έπρεπε διαφορετικά να έρθουν σε σύγκρουση με το Ισραήλ... 


Διαβάστε περισσότερα...

Τουρκία προς ΗΠΑ: Θα αγοράζουμε ιρανικό αέριο…


Δεν τίθεται θέμα διακοπής της προμήθειας ιρανικού φυσικού αερίου από την Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει ακόμα και να συγκρουστεί με τις ΗΠΑ γα το θέμα. Ο Γιλντίζ βέβαια συμπλήρωσε, ότι αίτημα για τη διακοπή της αγοράς ιρανικών υδρογονανθράκων δεν έχει τεθεί επισήμως. Η αναφορά αυτή μετριάζει την «αντιστασιακή διάθεση» της Τουρκίας, αφού στις 7 Δεκεμβρίου οι ΗΠΑ επέκτειναν χρονικά την εξαίρεση της Τουρκίας, της Κίνας, της Ταϊβάν, της Ινδίας και της Νότιας Κορέας να προμηθεύονται ιρανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Το Ιράν είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας μετά τη Ρωσία, αντιστοιχώντας στο 18-20% του αερίου που καταναλώνουν οι Τούρκοι. Η υπόθεση βέβαια συνιστά επιμονή άρνησης συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις κυρώσεις που ψήφισε στις 30 Οκτωβρίου η Γερουσία με σκοπό να βυθίσει στα προβλήματα τον ιρανικό ενεργειακό κλάδο. Θα οδεύσει για τη Βουλή των Αντιπροσώπων για να υπογραφεί στη συνέχεια από τον πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα.

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε σε δύο χρόνιαΑναξιοποίητος ο σημαντικότερος κατάσκοπος της Ελλάδας


Για την αξιοποίηση των πληροφοριών που απέσπασε από την πρεσβεία των ΗΠΑ μίλησε για πρώτη φορά ο Σταύρος Λάλας (Steve Lalas) σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Παραπολιτικά από τη Χρυσούπολη όπου ζει σήμερα μαζί με την οικογένειά του, μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς να έχει μετανιώσει για τίποτα. «Με έγγραφα δικά μου για τα Σκόπια πήγε στην Ευρώπη το 1992 o Σαμαράς ως υπουργός Εξωτερικών. Εκμεταλλεύτηκε τα έγγραφα που είχα δώσει τότε στην ΕΥΠ με άψογο τρόπο. Ήταν πολύ σοβαρά αυτά που έλεγαν και έκανε σωστή δουλειά. Ήξερε για μένα και ήξερα για αυτόν. Εγώ τότε υπηρετούσα στην Αμερικάνικη πρεσβεία». 

Το Ισραήλ οχυρώνει τα σύνορά του με την Αίγυπτο


Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε μια νέα ταξιαρχία απέναντι από την αιγυπτιακή έρημο του Σινά στον τομέα του παραθαλάσσιου θέρετρου Εϊλάτ, στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

"Αυτή η περιφερειακή ταξιαρχία εγκαταστάθηκε επισήμως την Τετάρτη για την ενίσχυση της ασφάλειας γύρω από το Εϊλάτ και θα υποστηρίζει τις ταξιαρχίες Σαγκί και Αράβα". Όλες μαζί συγκροτούν το τάγμα "Αντομ" που πραγματοποιεί επιχειρήσεις κατά μήκος των 250 χλμ. της μεθορίου μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου, διευκρίνισε ο στρατός.

"Ζούμε μια περίοδο αλλαγών και αναταραχών. Η απειλή που προέρχεται από το Σινά είναι στο εξής μεγάλη", δήλωσε ο στρατηγός Ταλ Ρούσο, ο διοικητής του στρατιωτικού τομέα του νότου Ισραήλ, στη διάρκεια τελετής κατά την εγκατάσταση της νέας περιφερειακής ταξιαρχίας στο Εϊλάτ.

Τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν κουρδικές θέσεις στο Ιράκ

Τουρκικά μαχητικά F-16 βομβάρδισαν κουρδικές θέσεις στο βόρειο Ιράκ κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan. Τα μαχητικά απογειώθηκαν λίγο μετά τις 23:45 την Τετάρτη βομβαρδίζοντας στρατόπεδα του PKK, καταφύγια και στόχους κοντά στις περιοχές Kandil and Zap.

protothema.gr

Με ένοπλη δράση στη νότια Σερβία απειλεί παρακλάδι του UCK


Πρώην μαχητές του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών στη νότια Σερβία (UCPΜΒ) απείλησαν ότι «θα ξαναπάρουν τα όπλα» εάν οι σερβικές αρχές απομακρύνουν μνημείο για τους πεσόντες Αλβανούς αντάρτες που ανεγέρθηκε, παράνομα, στην πόλη Πρέσεβο. Σε αλβανική ιστοσελίδα, μέλη του UCPMB ανήγγειλαν το ενδεχόμενο ανάληψης ένοπλης δράσης στην περίπτωση που η σερβική αστυνομία επιχειρήσει να απομακρύνει με τη βία το μνημείο. «Κάθε προσπάθεια κατεδάφισης του μνημείου θα προκαλέσει την αντίδραση 500 Αλβανών στρατιωτών που υπηρετούν στη Δύση (σ.σ. στις ένοπλες δυνάμεις δυτικών χωρών) και είναι προτιμότερο να συναντηθούμε σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παρά αύριο να βρεθούμε αντιμέτωποι στο δάσος» αναφέρει στη δήλωσή του ο πρώην διοικητής του UCPMB Σεφκέτ Χασάνι, που είναι γνωστός με το ψευδώνυμο «ποιητής».

«Θύελλα» στην Τουρκία για τους «κοριούς» στο γραφείο του Ερντογάν

Σάλος έχει προκληθεί στην Τουρκία λόγω του εντοπισμού συσκευών παρακολούθησης στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποδεικνύει ως υπεύθυνο το «βαθύ κράτος», χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το ποιοι ακριβώς θεωρεί πως είναι οι αυτουργοί. Σε εξέλιξη βρίσκεται δικαστική και διοικητική έρευνα, ενώ η υπόθεση διερευνάται και από τη ΜΙΤ, που φέρεται να ήταν ενήμερη από τον περασμένο Φεβρουάριο. Στο γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού στο σπίτι του βρέθηκαν δύο κοριοί, οι οποίοι εξετάζονται από τη ΜΙΤ.

Στο μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δεχτεί «πυρά» από την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς του πάνω στην υπόθεση, με τον επικεφαλής του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να επικρίνει την κυβέρνηση για την αδυναμία της να εντοπίσει τους υπευθύνους.

www.kathimerini.gr

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν κοινό σχέδιο για την επίλυση της συριακής κρίσης


Οι πληροφορίες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από τις αρχές της Συρίας διαδίδονται με σκοπό να προκαλέσουν μια ξένη στρατιωτική επέμβαση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκασέβιτς. Τόνισε επίσης ότι η σύγκρουση στη Συρία δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτικά μέσα. Ο Λουκασέβιτς πρόσθεσε ότι σήμερα δεν υπάρχει ένα ενιαίο ρωσο-αμερικανικό σχέδιο για την επίλυση της κρίσης στη Συρία. Η ρωσική πλευρά συζητά με τον ειδικό απεσταλμένο του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχίμι, όπως επίσης και με τις ΗΠΑ “ένα γενικό σχέδιο δράσης, το οποίο κατοχυρώθηκε στη Γενεύη στις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους”. Μία πιθανή απομάκρυνση των Ρώσων πολιτών από τη Συρία προς το παρόν μόνο συζητείται, δήλωσε ο Αλεξάντρ Λουκασέβιτς. Όμως στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει σχέδιο δράσης για κάθε περίπτωση, τόνισε ο ίδιος.


Το Ιράν απειλεί ανοικτά την Κίνα για το φυσικό αέριο!


Ασφυκτική πίεση ασκεί πλέον το Ιράν στην Κίνα, απειλώντας να ακυρώσει το συμβόλαιο ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων, που υπογράφτηκε διμερώς το 2009 για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος στο South Pars, το οποίο θεωρείται ότι περιέχει το 8% των παγκοσμίων αποθεμάτων φυσικού αερίου!
Οι Ιρανοί κατηγορούν τους Κινέζους ότι δεν έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους. Ο λόγος είναι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, οπότε η Κίνα βρίσκεται στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να πρέπει να επιλέξει μεταξύ της επιθυμίας της να συνεργαστεί με τις δυνάμεις της Δύσης, ή τουλάχιστον να μη θεωρηθεί ότι συμπεριφέρεται εχθρικά και από την άλλη το συμφέρον της, καθώς το συγκεκριμένο κοίτασμα είναι πολύ σημαντικό για την ενεργειακή τροφοδοσία της κινεζικής οικονομίας.
Διαβάστε περισσότερα...

Σε συναγερμό η αεράμυνα της χώρας με εντολή Α/ΓΕΕΘΑ

“Συναγερμός στην αεράμυνα της χώρας”, με διαταγή του Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκου. Στις 10 το πρωί δόθηκε η εντολή που σίγουρα εκτός από την ετοιμότητα των συστημάτων αεράμυνας δοκιμάζει και το ηθικό του προσωπικού που σήμερα ημέρα πληρωμής μετά …περικοπών, δοκιμάζεται. Είναι βέβαιο εκ των προτέρων ότι η αντίδραση του προσωπικού θα είναι όπως πάντα αστραπιαία,κεραυνοβόλα και αποτελεσματική. Το κακό είναι ότι αυτό δεν ισχύει για τις αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας του στρατεύματος, όταν αυτό δέχεται επιθέσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Α/ΓΕΕΘΑ δοκιμάζει σε συνθήκες αιφνιδιασμού το σύστημα αεράμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων. Και δεν πρέπει να είναι βέβαια τυχαία, ούτε η επιλογή της στιγμής. Επί τριήμερο οι επιστολές απόστρατων και αξιοσέβαστων απόστρατων αξιωματικών του ΠΝ στα γραφεία πρωθυπουργού και ΥΕΘΑ έχουν προκαλέσει όπως είναι φυσικό πολλές συζητήσεις , αντιδράσεις  και φυσικά εκνευρισμό.


http://www.onalert.gr/stories/synagermos-aeramyna-kostarakos-panagiotopoulos

Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012

Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης: "Ένα σχέδιο πολλών ετών ολοκληρώνεται"


Ο Προφητικός (;) λόγος του Winston Churchill στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στις 19 Σεπτεμβρίου 1946

I wish to speak to you today about the tragedy of Europe.


This noble continent, comprising on the whole the fairest and the most cultivated regions of the earth; enjoying a temperate and equable climate, is the home of all the great parent races of the western world. It is the fountain of Christian faith and Christian ethics. It is the origin of most of the culture, arts, philosophy and science both of ancient and modem times.

Από τον Φεβρουάριο παρακολουθούσαν τον ΕρντογάνΟι ΗΠΑ "γιγαντώνουν" με εξοπλισμούς την Τουρκία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της TODAYS ZAMAN, η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ να αγοράσει 117 πυραύλους αέρος-αέρος, αξίας 140 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς και τον σχετικό πρόσθετο εξοπλισμό. Η υπόθεση βρίσκεται για έγκριση στο Αμερικανικό Κονγκρέσο ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχει ήδη εγκριθεί. Η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά πυραύλων της σειράς AIM-9X-2 Sidewinder Block II και μονάδας AIM-9X-2 Block ΙΙ, καθώς και έξι εικονικούς πυραύλους τύπου Dummy. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι προορίζονται για τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. 

Διαβάστε περισσότερα...

Ehud Olmert: "Αν ήμουν πρωθυπουργός δεν θα είχαμε σήμερα κανένα πρόβλημα με την Τουρκία"

"Αν ήμουν ο ίδιος πρωθυπουργός θα είχα ζητήσει αμέσως συγγνώμη  από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την Ισραηλινή επιχείρηση στο πλοιάριο του Mavi Marmara και το θέμα που ανέκυψε στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας θα θεωρείτο λήξαν", δήλωσε σε συνέντευξή του στο NTV ο πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός Ehud Olmert, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης των δύο κρατών.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

Ιράν και Χεζμπολάχ περιπλέκουν την κατάσταση στην Συρία λίγο πριν το τέλος!

Ένα χρόνο πριν, σε δημοσίευση του GEOPOLITICS & DAILY NEWS είχε γίνει αναφορά στο σενάριο που τρομάζει Δύση και Ισραήλ πριν την πτώση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. 

Τίτλος ανάρτησης: Συρία: Το σενάριο "Β" τρομάζει Δύση και Ισραήλ

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Ισραηλινής DEBKA FILE οι φόβοι επαληθεύονται μιας και πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ιράν σε συνεργασία με την Χεζμπολάχ βρίσκονται σε επαφή με το καθεστώς Άσαντ και ουσιαστικά προσπαθούν να "χαλάσουν" την συμφωνία μεταξύ Ρωσίας - Δύσης σχετικά με την πτώση του. Πηγές της εφημερίδας συμπληρώνουν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα χημικά όπλα -που έχει αποδεδειγμένα πια- στην κατοχή του το καθεστώς Άσαντ, είτε να χρησιμοποιηθούν σαν ύστατη λύση από πλευράς του κατά των αντικαθεστωτικών, είτε να "περάσουν" στα χέρια της Χεζμπολάχ πριν ή μετά την πτώση του. 

Διαβάστε περισσότερα...

Οι σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας

Του Σταύρου Τζίμα

Η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας τη Δευτέρα στην Αθήνα ξεπερνάει κατά πολύ σε σημασία τις διμερείς σχέσεις. Δεν συμβαίνει συχνά να συνεδριάζουν από κοινού τα υπουργικά συμβούλια δύο βαλκανικών χωρών, με επικεφαλής μάλιστα τους πρωθυπουργούς τους, για να συζητήσουν στο ανώτατο επίπεδο ζητήματα που αφορούν στη μεταξύ τους συνεργασία προς όφελος των λαών τους, αλλά και της ειρήνης. 

Προδίδει υψηλού επιπέδου διακρατικές σχέσεις. Πολύ εύστοχα ο κ. Κάρολος Παπούλιας στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Μπορίσοφ συνέκρινε τις σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας, με εκείνες της Γερμανίας και της Γαλλίας, υπογραμμίζοντας πως «ξεπεράσαμε τις δυσκολίες του παρελθόντος και οικοδομήσαμε μια εγκάρδια σχέση στρατηγικής σημασίας, η οποία συμβάλλει ιδιαίτερα στην ισορροπία των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής». Στις αναφορές του Προέδρου, εκ των θεμελιωτών της «υποδειγματικής ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας» από τη θητεία του στο ΥΠΕΞ, συμπυκνώνεται το πιο ισχυρό μήνυμα της πρωτοβουλίας Αθήνας και Σόφιας, να συστήσουν μόνιμο συμβούλιο συνεργασίας σε επίπεδο κορυφής.


Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2012

Ναυτικά γυμνάσια από το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ

Το Ιράν θα πραγματοποιήσει ναυτικά γυμνάσια έξι ημερών στα Στενά του Ορμούζ, τα οποία θα αρχίσουν στο τέλος αυτής της εβδομάδας, δήλωσε σήμερα διοικητής του ιρανικού ναυτικού. Τα γυμνάσια αυτά θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή ως την Τετάρτη σε περιοχή περίπου ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων στα Στενά του Ορμούζ, τον Κόλπο του Ομάν και βόρεια τμήματα του Ινδικού Ωκεανού, διευκρίνισε ο Χαμπιμπολάχ Σαγιαρί, τις δηλώσεις του οποίου επικαλούνται τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι το Ιράν μπορεί να αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται περίπου το 40% του πετρελαίου που διακινείται δια θαλάσσης παγκοσμίως, αν η χώρα τους δεχθεί στρατιωτική επίθεση εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού της προγράμματος. 
Παρόμοια γυμνάσια δέκα ημερών είχε πραγματοποιήσει το Ιράν και τον περσινό Δεκέμβριο.

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=245854

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

* ΟΠΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΧΩ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ, ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΜΕ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΚΑΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ.

* ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΜΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΜΟΣΑΝΤ ΤΑΜΙΡ ΠΑΡΝΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΧΑΚΑΝ ΦΙΝΤΑΝ.

* Ο ΝΕΤΑΝΙΕΧΟΥ ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟ.

* ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΝΕΤΑΝΙΕΧΟΥ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.

Τις δηλώσεις Ερντογάν αποκρυπτογραφεί η Αθήνα

Στην αποκρυπτογράφηση των τελευταίων επιθετικών δηλώσεων Ερντογάν προχωρεί η Αθήνα, σε μια κρίσιμη εποχή για την εξωτερική πολιτική, αφενός καθώς ανακινείται το Σκοπιανό με την άφιξη Νίμιτς αρχές Ιανουαρίου σε Ελλάδα και FYROM και αφετέρου καθώς οι εξελίξεις από το μέτωπο της Συρίας αναμένονται ραγδαίες. Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού μάλιστα έγιναν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο προετοιμάζεται το Συμβούλιο Κυβερνητικής Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά στην Άγκυρα, ως συνέχεια της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν –επικεφαλής υψηλού κυβερνητικού κλιμακίου – στη χώρα μας επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου. 

Ο Αντώνης Σαμαράς, επικεφαλής αντίστοιχου κυβερνητικού κλιμακίου, πρόκειται να επισκεφτεί την Άγκυρα τέλη Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου, ώστε να προωθηθεί σειρά συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών. 
Το ερώτημα που επικρατεί όμως στην Αθήνα είναι γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν προέβη στις προκλητικές δηλώσεις ότι η Ελλάδα πουλάει τα νησιά της, δηλώσεις που προκάλεσαν τη σκληρή απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου. 

Διαβάστε περισσότερα...

Οι χώρες του Κόλπου δείχνουν την έξοδο στον Άσαντ

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) ζήτησε σήμερα να επιταχυνθεί η πολιτική μετάβαση στη Συρία. Στην τελική ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου κορυφής, οι επικεφαλής των πετρελαϊκών μοναρχιών του Κόλπου υπογράμμισαν ότι "η διαδικασία της πολιτικής μετάβασης θα πρέπει να επιταχυνθεί", λόγω της συνέχισης της αιματοχυσίας και των καταστροφών στη Συρία.

"Ζητούμε από την διεθνή κοινότητα σοβαρές και άμεσες κινήσεις, για να σταματήσουν αυτές οι σφαγές και αυτές οι σοβαρές επιθέσεις που έρχονται σε αντίθεση με όλες τις θρησκείες και το διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αρχές" προστίθεται στην ανακοίνωση, την οποία ανέγνωσε ο γενικός γραμματέας του εξαμελούς GCC, Αμπντουλατίφ αλ Ζαγιάνι.

Διαβάστε περισσότερα...

*** Internet News ***