Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Σόιμπλε: τρίτος πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γερμανία.

24-09-13Ενισχυμένος βγαίνει από την εκλογική διαδικασία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος για τη Γερμανία παραμένει ο τρίτος πιο δημοφιλής πολιτικός, μετά τον πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ και την Άνγκελα Μέρκελ.


Οπως γράφει ο Νίκος Χειλάς στο Βήμα αυτή η «σοϊμπλομανία» επιβεβαιώθηκε και στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, κατά τις οποίες ο νυν υπουργός οικονομικών, που ήταν υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών στην εκλογική περιφέρεια Όφενμπουργκ του κρατιδίου Βάδη-Βυρτεμβέργη, πήρε το 56% των ψήφων και εξελέγη άμεσα βουλευτής.
Στη Γερμανία υπάρχουν δυο τρόποι για να εκλεγείς βουλευτής: Ή βάζοντας υποψηφιότητα στις συνολικά 299 εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες ισχύει το πλειοψηφικό σύστημα – κερδίζει δηλαδή όποιος πάρει το υψηλότερο ποσοστό ψήφων. Ή, αν βρίσκεσαι σε εκλόγιμη θέση στις 16 εκλογικές λίστες του κόμματός σου στα ισάριθμα γερμανικά κρατίδια.
Τα υψηλά στελέχη των κομμάτων βάζουν συνήθως διπλή υποψηφιότητα: Στην εκλογική περιφέρεια για λόγους γοήτρου (για να δείξουν ότι τυγχάνουν της άμεσης υποστήριξης των ψηφοφόρων), στη λίστα για να είναι σίγουροι ότι θα μπουν στο κοινοβούλιο αν αποτύχουν στην εκλογική περιφέρεια. Η εκλογή τους είναι έτσι πάντα εξασφαλισμένη: Φτάνει να υπερβεί το κόμμα τους το εκλογικό όριο του 5% και το όνομά τους να φιγουράρει πρώτο-πρώτο στις λίστες.

Φήμες πάντως θέλουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να απομακρύνεται από τη θέση του ως υπουργός Οικονομικών και το χαρτοφυλάκιο να αναλαμβάνει ο Γιοργκ Άσμουσεν.


*** Internet News ***