Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Στη γ.γ.συνέλευση του ΟΗΕ μίλησε ο Ομπάμα.

24-09-13
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη μια «αυστηρή» απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας που θα έχει «συνέπειες» για το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ στην περίπτωση που δεν τηρήσει την δέσμευσή του.

«Θα χρειαστεί μια αυστηρή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να επαληθευτεί ότι το καθεστώς Άσαντ τηρεί τις δεσμεύσεις του», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από το βήμα του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων όσον αφορά την τραγωδία στην Συρία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε εξάλλου στους Ιρανούς που έπεσαν θύματα χημικών όπλων, σε μια όπως φαίνεται συμφιλιωτική του χειρονομία προς την νέα κυβέρνηση του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί. Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η παγκόσμια συναίνεση κατά της χρήσης χημικών όπλων είχε ενισχυθεί από τις μνήμες «στρατιωτών που υπέφεραν στα χαρακώματα, εβραίων που σφαγιάστηκαν στους θαλάμους αερίων, Ιρανών που δηλητηριάστηκαν κατά πολλές δεκάδες χιλιάδες».

Επίσης, ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι η συνέχιση της υποστήριξης που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Αίγυπτο θα εξαρτηθεί από τις προόδους που θα σημειώσει η χώρα προς τη δημοκρατία, μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο από τον στρατό. «Στο μέλλον, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν μια εποικοδομητική σχέση με τη μεταβατική κυβέρνηση, όμως δεν παραδώσαμε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Αίγυπτο κι η υποστήριξή μας θα εξαρτηθεί από τις προόδους που θα σημειώσει η χώρα στον δρόμο προς τη δημοκρατία», υπογράμμισε ο Ομπάμα στην ομιλία του στην 68η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε κατά την ομιλία του στην 68η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι θα πρέπει «να δοκιμαστεί η διπλωματική οδός» με το Ιράν, υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως ότι οι διαφορές ΗΠΑ-Ιράν δεν θα επιλυθούν «από τη μια μέρα στην άλλη». «Τα εμπόδια μπορεί να αποδειχτούν πολύ μεγάλα, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι η διπλωματική οδός πρέπει να δοκιμαστεί», σημείωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, στα πολυαναμενόμενα αυτά σχόλιά του για το Ιράν που γίνονται μετά το διπλωματικό άνοιγμα που έκανε ο Ιρανός νέος πρόεδρος Χασάν Ροχανί, κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να προχωρήσει σε πράξεις όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να επιλυθεί το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα ειρηνικά, αλλά είναι αποφασισμένες να εμποδίσουν την χώρα αυτή να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Για να υπάρξει επιτυχία, «τα συμφιλιωτικά λόγια θα πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις που είναι ξεκάθαρες και επαληθεύσιμες», υπογράμμισε σε αναφορά του στις δηλώσεις των Ιρανών ηγετών.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει από τον υπουργό του των Εξωτερικών Τζον Κέρι να καταβάλει μια διπλωματική προσπάθεια μαζί με άλλα κράτη για την επίλυση των διαφορών που υπάρχουν όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Πράγματι πιστεύω ότι αν μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα σε έναν μακρύ δρόμο προς μια διαφορετική σχέση», σημείωσε.

Αναπτύσσοντας εν γένει την πολιτική των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή και την βόρεια Αφρική, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέστησε εξάλλου σαφές ότι η χώρα του θα αναλάβει άμεσα δράση για την εξάλειψη απειλών στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο και θα κάνει επίσης χρήση στρατιωτικής ισχύος στην περίπτωση που η διπλωματία αποτύχει.

Πηγή: AΠΕ, real.gr 

*** Internet News ***