Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013

Η αλήθεια για τη συνάντηση Ομπάμα - Σαμαρά

23-09-13


Ο ύπουλος τρόπος με τον οποίο δρα η Γερμανία, η στενή σχέση της με τη Ρωσία του Πούτιν και η οικονομική κατάληψη της Ευρώπης, που θα καταστήσει «δούλους» τους λαούς των χωρών της ΕΕ, αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τις ΗΠΑ.

του Μιχάλη Ιγνατίου


ΟυάσιγκτονΟ «μηδενισμός» είναι βασικό στοιχείο της ζωής στην Ελλάδα. Και επειδή είμαστε αυθόρμητοι –και μερικές φορές όχι ευγενικοί άνθρωποι–, το πρώτο πράγμα που συνήθως κάνουμε είναι να μηδενίζουμε τα πάντα. Ιδιαίτερα εάν αφορούν στα κόμματα και στις ομάδες που υποστηρίζουμε, δεν είμαστε καθόλου «χουβαρντάδες» εάν οι αντίπαλοί μας πετύχουν κάτι που χρειάζεται ένα «μπράβο», μια καλή κουβέντα.

Ούτε «φιλοαμερικανό» μπορεί να με χαρακτηρίσει κανείς ούτε «νεοδημοκράτη». Έχω τις απόψεις μου για την Αμερική σαν χώρα, η οποία είναι καταπληκτική με εξαιρετικούς ανθρώπους, αλλά διαφωνώ με την εξωτερική και την αμυντική της πολιτική, η οποία είναι κοντόφθαλμη, εγωιστική και συνήθως προκαλεί πόνο στους άλλους λαούς. Για παράδειγμα, η Ουάσιγκτον φωνάζει –δικαίως– για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα, την Κίνα και αλλού, αλλά, όταν πρόκειται για τη Σαουδική Αραβία και άλλες δικτατορίες-συμμάχους, οι Αμερικανοί όχι μόνο «σκάνε», αλλά τους δικαιολογούν κιόλας. Είναι γι’ αυτές τις απαράδεκτες πολιτικές –και για άλλες, βεβαίως– που προκαλούν την απέχθεια των περισσότερων ξένων για τη μεγάλη αυτή χώρα.Η άποψή μου για τη ΝΔ δεν είναι η καλύτερη – και γιατί να είναι, άλλωστε...


Η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην Ουάσιγκτον –και του κάθε Έλληνα ηγέτη– είναι από μόνη της μια σημαντικότατη εξέλιξη. Διάβασα αναλύσεις επί αναλύσεων από αγαπητούς συναδέλφους και καθηγητές. Πιστεύω ότι στην πλειοψηφία τους «έχασαν την μπάλα». Δεν τους αδικώ ούτε τους ψέγω. Αλλά θεωρώ πως πρέπει να ζει κανείς τη σημερινή Ουάσιγκτον του Μπαράκ Ομπάμα, να συμμετέχει στις ενημερώσεις και να μιλά με αξιωματούχους και αναλυτές για να μπορεί να καταγράψει με ακρίβεια τις σκέψεις και τις θέσεις των σημερινών κυβερνώντων της υπερδύναμης. Είναι πολύ διαφορετικοί από τους προηγούμενους.

Πρώτα και πάνω απ’ όλα ο Μπαράκ Ομπάμα δεν συναινεί σε επισκέψεις στο Λευκό Οίκο εάν δεν υπάρχει λόγος. Αρκετοί εκ των προηγούμενων Προέδρων της Αμερικής δέχονταν ξένους ηγέτες για να γεμίζουν το πρόγραμμά τους. Ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου δεν πρόκειται να προσκαλέσει κανέναν εάν δεν έχει κάτι να σημαντικό να του πει ή εάν δεν σκοπεύει ο ίδιος να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση για να δημοσιοποιήσει σοβαρή πολιτική θέση.

Τον περασμένο Ιούνιο δεν είχε κανένα λόγο να υποδεχθεί τον Αντώνη Σαμαρά. Μέχρι τον Αύγουστο τα πράγματα άλλαξαν κατά πολύ. Η απειλή εναντίον της αμερικανικής οικονομίας αυξήθηκε κατακόρυφα, η Γερμανία, μέσω του κ. Σόιμπλε, σκλήρυνε τη στάση της και η επίλυση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, λόγω και των γερμανικών εκλογών, απομακρύνθηκε.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις ήταν «κόκκινος συναγερμός» για τον υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, και τους συνεργάτες του, ειδικά για την κυρία Λαέλ Μπρέιναρντ. Η σύσκεψη κατέληξε στην απόφαση ότι πρέπει να υπάρξει υψηλού επιπέδου νέα τοποθέτηση και, μάλιστα, μέσω του μεγάλου θύματος, που είναι η Ελλάδα. Η στήριξη στη χώρα μας ήταν «εκ των ων ουκ άνευ».

Ο κ. Σαμαράς μπορεί να μην επέστρεψε στην Αθήνα με σακούλες γεμάτες δολάρια. Όμως έθεσε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας στον ηγέτη της υπερδύναμης, ο οποίος έδειξε ευαισθησία και έδωσε υποσχέσεις, που –όπως έχει δείξει σε όλη την πολιτική του καριέρα– τις υλοποιεί. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει κι άλλους λόγους να υποστηρίξει την Ελλάδα, που αφορούν στα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας του. Είναι η νέα συμμαχία του Ισραήλ με την Κύπρο και τη χώρα μας, που, αν η Λευκωσία και η Αθήνα επιδείξουν την ίδια σοβαρότητα με το εβραϊκό κράτος, θα κυριαρχήσουν στο ενεργειακό παιχνίδι για πολλά χρόνια, αλλά και η απειλή της οικονομικής σταθερότητας της Αμερικής. Ο ύπουλος τρόπος με τον οποίο δρα η Γερμανία, η στενή σχέση της με τη Ρωσία του Πούτιν και η οικονομική κατάληψη της Ευρώπης, που θα καταστήσει «δούλους» τους λαούς των χωρών της ΕΕ, αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τις ΗΠΑ.

Δεν πρέπει να πιστεύει κανείς τους δημόσιους λόγους. Στο παρασκήνιο διεξάγεται αδυσώπητος πόλεμος. Η Αμερική του Ομπάμα δεν εμπιστεύεται τη Γερμανία της Μέρκελ. Η δημόσια τοποθέτηση του Αμερικανού ηγέτη εναντίον της πολιτικής της άκρατης λιτότητας που επέβαλαν οι Γερμανοί είναι η αρχή μιας σύγκρουσης που θα μπορούσε να ωφελήσει όλες τις χώρες του Νότου και πάνω απ’ όλα την Ελλάδα, το «πειραματόζωο» της Ευρώπης, που, δυστυχώς, το Μάιο του 2010 αποδέχθηκε αυτό τον άχαρο ρόλο χωρίς να προβάλει την παραμικρή αντίσταση. Και οι συνέπειες αυτής της πολιτικής ήταν καταστρεπτικές για τον ελληνικό λαό.

e-mail: mignatiou@aol.com

twitter: @mignatiou

1 comments:

Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι τόσο αφελής απέναντι στην θετική στάση των Αμερικανών. Έχουν βάλει κι αυτοί το χεράκι τους να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Αυτοί προώθησαν τον Γιωργάκη. Αυτοί ματαίωσαν το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Όσον αφορά την αξιοπιστία του Ομπάμα, δε βλέπω κάτι τέτοιο. Οι υποσχέσεις που έδωσε περί ειρήνης δεν επαληθεύτηκαν. Κι όπου δεν έστειλε ο ίδιος αμερικανικά στρατεύματα, έβαζε τους αντάρτες να κάνουν την δουλειά γι' αυτόν.

Εμείς οι Έλληνες τι κερδίσαμε που πήγε ο Σαμαράς στις ΗΠΑ; Η Τουρκία είναι ακόμα πιο επιθετική. Ο Ερντογάν ακόμα πιο αγριεμένος. Τα ίδια και τα ίδια.

Χαίρομαι όμως που η Γερμανική αλαζονεία έχει αρχίσει να είναι ενοχλητική και σε άλλους λαούς πλέον εκτός από εμάς τους Έλληνες.
Και ξέρετε κάτι; Έχουμε να κάνουμε με έναν νέου τύπου ναζισμό. Όχι φυσικά με εκείνον τον παλιομοδίτικο, μιλιταριστικό ναζισμό που μιλάει για άριες φυλές κ.λ.π. Μιλάει για διαφορετικά θέματα με το ίδιο πάντα αποτέλεσμα: Οι δουλευταράδες Γερμανοί - οι τεμπέληδες Έλληνες. Οι πειθαρχημένοι Γερμανοί - οι ακατάστατοι Έλληνες. Και άλλα τέτοια.

Όμως οι ΗΠΑ δεν είναι πια τόσο ισχυρή χώρα. Κανένα πλήγμα δε μπορεί να φέρει στην Γερμανία. Η Ευρώπη είναι πλέον το τσιφλίκι της Γερμανίας.

*** Internet News ***