Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013

Η ψευδαίσθηση της νεο-Δυτικής ηγεσίας του Ιράν

27.09.2013

Αρκετοί θα έχουν ακούσει πως ο Ρουχανί ώς νέος πρόεδρος του Ιράν εμφανίζεται πιο διαλεκτικός και πολύ πιο ήπιος απο οτι ο προκάτοχος του, Αχμαντινεζάντ. Πως είπε οτι αναγνωρίζει το "Ολοκαύτωμα" ΄ώς έγκλημα πολέμου και ειδικά μετά την συμφωνία με ΗΠΑ για έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος , αλλάζει σελίδα το όλο πράγμα. Όμως εγώ θα μείνω στα δεδομένα που λένε απο Μοσάντ και Ισραήλ γενικότερα για τον συγκεκριμένο , πως είναι λύκος με προβιά αρνιού.Γιατί αυτό;

1.Είναι ενας πολιτικός ηγέτης του Ιράν σίγουρα.. ομως δεν παύει να είναι θρησκευτικός ηγέτης που σημαίνει οτι ασπάζεται το Ισλάμ και το Κοράνι. Εκτός λοιπόν και αν έχει διπολική προσωπικότητα, και είναι ηγέτης Ισλαμιστής την μισή μέρα και την άλλη διπλωμάτης, είναι εμφανές οι παίζει διπλωματικό παιχνίδι ηπιότητος που θα τον αφήσει να χαλαρώσει απο την μέγκενη του οικονομικού περιορισμού. Ειδικά σε μια περίοδο που θα πουλήσει πετρέλαιο σε όλο τον κόσμο  (χειμώνας έρχεται)

2. Η προσθήκη της φράσης του πως "i leave it to historians to judge the dimensions of the Holocaust.”, δείχνει πως δεν θέλει να πεί ούτε οχι , ούτε ναι. Είναι μια καθαρά διπλωματική απάντηση γνωρίζοντας πως υπάρχει και μια μικρή μερίδα ιστορικών που συμφωνεί με την άποψη πως έχει μεγενθυθεί το θέμα του Ολοκαυτώματος ώς απάντηση του Σιωνιστικού λόμπι στην εκδίωξη του απο την κυριαρχία τότε στην Ευρώπη. Γενικά ο Ρουχάνι είναι έξυπνος εκεί διπλωματικά και ακριβώς όπως ο λύκος καλύπτει την μυρωδιά του, το ίδιο κάνει και αυτός. Εξού και η πληρωμένη διπλωματική απάντηση απο τον Νεντάναχιου "It does not take a historian to recognize the existence of the Holocaust — it just requires being a human being."

3. Μεταστροφή 180% απο Σ.Αραβία και Κατάρ που δείχνει πως εδιώχνει την Αραβική Άνοιξη (πάει αυτό)... που σημαίνει πως εκ νέου αυτές οι χώρες θα προσεγγίσουν την Δύση με άλλο τρόπο, κάτι που οδηγεί και το Ιράν σε άλλους οδούς , ειδικά με το Ισραήλ να κοιτάει περιέργα. Είναι καλύτερα να γίνεις ενα με τα άλλα κεφάλια καθώς αυτό που προεξέχει , το παίρνει το δρεπάνι.

4.Το Ιράν αν πράγματι ήθελε άλλη προσέγγιση, θα μπορούσε άμεσα να λήξει το θέμα με μια λίστα που να περιέχει ακριβώς το πυρηνικό του πρόγραμμα χωρίς καν την απαίτηση συμφωνίας που είναι φανερό οτι έγινε για να κερδίσει και χρόνο αλλά και να κερδίσει και άρση του αποκλεισμού χωρίς ουσιαστικά να κάνει τίποτα.. Φυσικά ο Ομπάμα (που στις ΗΠΑ είναι πλέον σε πολιτική γωνία αποκλεισμού), θα δώσει τα μέγιστα για να δείξει οτι κλείνει ενα μέτωπο.

Εν ολίγοις... Επειδή βλέπω αρκετούς που κινούνται σε τόνους θριαμβευτικούς πως δήθεν αλλάζει η ιστορία και οι τάσεις στο Ιράν της Μ.Ανατολής και μπαίνει πάλι σε μια κατάσταση διπλωματικών σχέσεων όπως με τον Σάχη... θα έλεγα να περιμένουν να δούν πράξεις πρώτα, ειδικά απο ενα νέο ηγέτη που προέρχεται όμως απο την Ισλαμική κάστα αν μη τι άλλο.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.

*** Internet News ***