Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

Τίτλοι Τέλους


Το Geopolitics & Daily News έκανε τον κύκλο του. Λόγοι προσωπικοί και κυρίως επαγγελματικοί δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Το Geopolitics & Daily News έχει ένα και μόνο μέλος. Ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου 2010. Με γέμισε χαρές και ειλικρινά δεν θυμάμαι καμία λύπη.

Γνώρισα πολλούς αναγνώστες από κοντά, έκανα αμέτρητους φίλους. Δεν είναι καθόλου εύκολη για μένα αυτή η απόφαση, ωστόσο δεν μπορεί να γίνει και αλλιώς.

Το Geopolitics & Daily News με ξεπέρασε, ειλικρινά. Οι απαιτήσεις του πολλές...

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους. Και ειλικρινά είσαστε πολλές χιλιάδες. Καλύτερα να σταματάς όταν βρίσκεσαι ψηλά. Η απόφαση είναι οριστική.

Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

H Κίνα αλλάζει τις ισορροπίες στα Βαλκάνια

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Είναι προφανές ποιο είναι το συμφέρον των Κινέζων να συμμετάσχουν στην κατασκευή του διαύλου Δούναβη-Μοράβα-Αξιού-Θεσσαλονίκης. Το φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας της Σερβίας για την κατασκευή του δίαυλου Δουνάβεως, Μοράβα, Αξιού, Θεσσαλονίκης, το οποίο ήταν αντικείμενο των συνομιλιών του υπουργού Μίλαν Μπάτσεβιτς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα, μας κάνει να διερωτηθούμε ποιο είναι το συμφέρον της Κίνας να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο έργο; θα λέγαμε ότι συμφωνούμε με πολιτικούς αναλυτές που εκτιμούν ότι θα μπορούσε να είναι: πρώτον, το οικονομικό όφελος, από την απασχόληση των κινεζικών επιχειρήσεων και του κινέζικου εργατικού δυναμικού και δεύτερον, η προώθηση των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη και στην μεγαλύτερη τους αγορά, την ΕΕ.

Μια ανάσα από ένα «θερμό επεισόδιο» βρέθηκαν Ιαπωνία και Κίνα


Σύρραξη στη Θάλασσα της Κίνας απειλήθηκε στις 30 Ιανουαρίου μεταξύ Πεκίνου-Τόκιο, όπως αποκάλυψε ο ιάπωνας υπουργός Αμυνας. Κινεζικό πολεμικό πλοίο «κλείδωσε» στο ραντάρ του ιαπωνικό σκάφος που έπλεε στα διαφιλονικούμενα νησιά, ωστόσο, η τελική εντολή για την εκτόξευση πυραύλου δεν δόθηκε.

Κατά τον υπουργό Αμυνας, λίγες μέρες νωρίτερα είχε σημειωθεί και ένα ακόμα ανάλογο επεισόδιο, μόνο που τότε στο στόχαστρο των Κινέζων είχε μπει ελικόπτερο της Ιαπωνίας. 
Η έριδα για τα νησιά Σενκάκου/Ντιαόγου κρατά δεκαετίες, ωστόσο, οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα το 2012, όταν η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να αγοράσει από ιδιώτη επενδυτή τρεις από τις συνολικά οκτώ νησίδες.

CIA: Παράνομη «εξαγωγή» υπόπτων για τρομοκρατία


Τουλάχιστον 54 χώρες, περισσότερες από το ένα τέταρτο του κόσμου, συνεργάστηκαν ή παρείχαν κάλυψη στη CIA για τις μυστικές επιχειρήσεις απαγωγών, μεταφορών, παράνομων κρατήσεων και βασανιστηρίων υπόπτων για τρομοκρατία, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Πολλές από τις χώρες που επέτρεψαν την χρήση του εναέριου χώρου τους για τις μεταφορές, είναι ευρωπαϊκές - ανάμεσά τους η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Ισλανδία.

Την αποκάλυψη για την μυστική συμμαχία που βοήθησε την δράση της λεγόμενης «Air CIA» έκανε μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Νέα Υόρκη, η Open Society Justice Initiative (OSJI), σε έκθεσή 213 σελίδων. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι εκτός από την αμερικανική υπηρεσία Πληροφοριών, ευθύνες πρέπει να αποδοθούν και στις κυβερνήσεις των κρατών που παρείχαν τη συνεργασία τους στο παράνομο «αντιτρομοκρατικό» σχέδιο.

Αργεντινή: «Εντός 20 ετών τα Φόκλαντ θα είναι δικά μας»

Εντός 20 ετών τα Νησιά Μαλβίνας (Φόκλαντ, για τους Βρετανούς) θα είναι υπό τον έλεγχό μας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Εκτορ Τίμερμαν, μιλώντας στον βρετανικό Guardian ενώ απέκλεισε στρατιωτική επέμβαση, όπως εκείνη που έγινε από τη Χούντα το 1982. 

«Είμαι και εγώ θύμα εκείνης της δικτατορίας, παρακαλώ να είστε πιο σοβαροί απέναντί μου. Η Αργεντινή είναι μια χώρα που δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο τα τελευταία 100 χρόνια. Αντίθετα, η Βρετανία έχει εισβάλει στην Αργεντινή τρεις φορές στο παρελθόν»υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής της αργεντινής διπλωματίας εξήγησε ότι ο κόσμος όλο και περισσότερο συνειδητοποιεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έχει αποικιακή διάσταση. 

Το πλήρωμα του Κολούμπια ήταν «καταδικασμένο» να πεθάνει


Μία δεκαετία μετά το δυστύχημα του Κολούμπια, αποκαλύπτεται πως η ΝΑΣΑ γνώριζε πως το διαστημόπλοιο θα καταστρεφόταν, αλλά δεν είπε τίποτα στα επτά μέλη του πληρώματος, τα οποία βρήκαν τραγικό θάνατο όταν το Κολούμπια διαλύθηκε στον αέρα κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, αιτία της διάλυσης του Κολούμπια ήταν η αποκόλληση, κατά την εκτόξευσή του, ενός κομματιού από το μονωτικό υλικό, που προσέκρουσε στο αριστερό φτερό, προκαλώντας ένα ρήγμα, από το οποίο εισήλθαν υπέρθερμα αέρια στο εσωτερικό του φτερού, με αποτέλεσμα ολόκληρο το σκάφος να διαλυθεί.

Ο Ομπάμα δίνει πράσινο φως για προληπτικές κυβερνοεπιθέσειςΟι ΗΠΑ θα μπορούν να εξαπολύουν προληπτικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον χωρών για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι απειλούν τα αμερικανικό συμφέροντα, σύμφωνα με ένα νέο δόγμα για την προστασία των ηλεκτρονικών συστημάτων των ΗΠΑ. Οι προληπτικές επιθέσεις προτείνεται να προϋποθέτουν το πράσινο φως από τον ίδιο τον πρόεδρο.

Το δόγμα αυτό - το πρώτο κατά ψηφιακών επιθέσεων - αναμένεται να λάβει έγκριση τις ερχόμενες εβδομάδες και να παραμείνει μυστικό, όπως κι εκείνο που προσδιορίζει το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (που σκορπούν τον θάνατο σε Αφγανιστάν και Πακιστάν).

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου πίσω από την επίθεση στο Μπουργκάς

Εργο της Χεζμπολάχ του Λιβάνου είναι η βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο με Ισραηλινούς, στο Μπουργκάς, εκτιμούν οι βουλγαρικές αρχές. Στην επίθεση, η οποία είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2012, είχαν σκοτωθεί πέντε Ισραηλινοί και ένας Βούλγαρος. Σύμφωνα με τους Βούλγαρους, οι δράστες έφτασαν στη χώρα ένα μήνα νωρίτερα για να προετοιμάσουν το χτύπημα. Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό με τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης, ωστόσο, ελάχιστα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά για τον ίδιο.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=496792

Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013

Ερευνες στην κυπριακή ΑΟΖ ξεκινά η Τουρκία

Έρευνες για πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ, με το σεισμολογικό σκάφος «Πολάρκους» ξεκινά η Τουρκία, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet». Λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνάντηση Σαμαρά και Ερντογάν στο Κατάρ, το νέο απόκτημα της Τουρκίας, το οποίο θεωρείται τεχνολογικά καλύτερο του «Σισμίκ», θα πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο στις αρχές Μαρτίου, συνοδεία πολεμικών σκαφών,

Σύμφωνα με την «Hurriyet», το «Πολάρκους» θα διενεργήσει έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δηλαδή στο 1, το 4, το 5,το 6, το 7, το 12, αλλά και έρευνες κοντά στο Καστελόριζο. 
Μάλιστα, το σεισμολογικό σκάφος αναμένεται να μετονομαστεί σε επίσημη τελετή από τον Ταγίπ Ερντογάν σε «Μπαρμπαρόσα Χαϊρεντί Πασά».

300 κομάντος... εναντίον του μνημονίου

Αν δεν αρχίσει άμεσα η πολυετής εκπαίδευση των νέων καταδρομέων, θα αποκτήσει κενά η Μονάδα-στυλοβάτης της Ελληνικής Άμυνας στο Αιγαίο

Τρόπους για να παρακαμφθεί η δέσμευση του μνημονίου που απαγορεύει προσλήψεις στο Δημόσιο αναζητά το υπουργείο Άμυνας, προκειμένου να καλύψει με 300 προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών το... δραματικό κενό που παρουσιάζει -σε μεσοπρόθεσμη βάση η Μονάδα των σούπερ κομάντος πρώτης γραμμής του Στρατού Ξηράς, η γνωστή Ζ΄ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ ΜΑΚ)!

Τα κενά δεν αφορούν την τρέχουσα σύνθεση της Ζ΄ ΜΑΚ ούτε δημιουργούν σήμερα θέμα ελλιπούς στελεχώσεως. Ωστόσο, όπως λένε πηγές του υπουργείου Άμυνας, η ηλικιακή κατανομή της υπάρχουσας δύναμης της ειδικής αυτής Μονάδας Αμφίβιων Καταδρομών, που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1996, μετά την κρίση των Ιμίων, θα δημιουργήσει συντομότατα κενά, καθώς η ηλικία των ανδρών που τη συγκροτούν δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30 έτη! Και αυτό για λόγους που σχετίζονται με το είδος της απαιτητικής εκπαίδευσης και της απαιτητικής αποστολής τους.

Οι χειρισμοί για την ΑΟΖ με το βλέμμα στην Αγκυρα - Προειδοποιούν οι ΗΠΑ


Τα υπέρ και τα κατά της ανακήρυξης και οι φόβοι για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Του Αθανασιου Ελλις

Στη σκιά των σκέψεων Σαμαρά για την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της αντίδρασης Ερντογάν στον διορισμό των ιμάμηδων από την ελληνική πολιτεία, εισέρχεται στην τελική ευθεία η προετοιμασία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας που θα διεξαχθεί στις 5 Μαρτίου στην Αγκυρα.

Στο περιβάλλον του Ελληνα πρωθυπουργού κυοφορείται εδώ και καιρό η σκέψη για ανακήρυξη ΑΟΖ, καθώς, μεταξύ άλλων, εκτιμάται ότι μια τέτοια δυναμική κίνηση θα ενεργοποιήσει πατριωτικά αντανακλαστικά και θα προσελκύσει στη Ν.Δ. ψήφους από τα δεξιά. Η συγκεκριμένη προσέγγιση βρίσκει κάποιους υποστηρικτές και στους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους, ενώ και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έχει προβεί δημόσια σε σχετικές αναφορές. 

Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2013

Σενάρια διάλυσης της Τουρκίας έως το 2030 από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ


Δυνητικά επικίνδυνη για την εδαφική ενότητα της Τουρκίας ενδέχεται να αποδειχτεί τα επόμενα χρόνια η πιθανή δημιουργία του κράτους του Κουρδιστάν, σύμφωνα με την έκθεση... «Στρατηγικές Τάσεις 2030» (Global Trends 2030) του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών (National Intelligence Council) των ΗΠΑ, η οποία αποτελεί βασικό εργαλείο στρατηγικής ανάλυσης και πρόβλεψης.

Ενα από τα έξι σενάρια που παρουσιάζονται στην έκθεση αφορά τη σύσταση του κράτους του Κουρδιστάν, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την Τουρκία εγείροντας ανησυχίες για διάσπαση. Το Κουρδιστάν αντιστοιχεί με μια περιοχή που την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας αποτελούσε αυτόνομο βιλαέτι, το οποίο στις μέρες μας καλύπτει την ανατολική Τουρκία (τουρκικό Κουρδιστάν), το βόρειο Ιράκ (ιρακινό Κουρδιστάν), το βορειοδυτικό Ιράν (ιρανικό Κουρδιστάν) και τη βόρεια Συρία (δυτικό Κουρδιστάν) και κατοικείται σε μεγάλο βαθμό από άτομα κουρδικής καταγωγής. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η περιοχή του Κουρδιστάν διαθέτει πλούσιο υπέδαφος με σημαντικά πετρελαϊκά κοιτάσματα.

Τα σενάρια για την ΑΟΖ


Στον «πάγο» μέχρι νεωτέρας φαίνεται ότι έχει τεθεί το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, είτε για την κατάθεση συντεταγμένων για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας είτε για την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει με πολλή προσοχή τους πιθανούς κινδύνους και τις παρενέργειες που θα υπάρξουν αν τεθεί το σχέδιο για ΑΟΖ σε ισχύ και αναμένει το κατάλληλο περιβάλλον για να προβεί σε μια κίνηση στο γεωπολιτικό σκάκι που παίζεται στην περιοχή.

Σύμφωνα με έγγραφα τα οποία βρίσκονται σε γνώση του «Βήματος» και έχουν κατατεθεί και στο Μέγαρο Μαξίμου, διατυπώνονται πολλές ενστάσεις με νομικά επιχειρήματα, ενώ στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν υπάρχει σύμπλευση επί της κεντρικής στρατηγικής.

Ταξίδι «αστραπή» του Yaakov Amidror στη Μόσχα πριν από την Ισραηλινή επίθεση;


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Ισραηλινής DEBKA File, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Yaakov Amidror σε ταξίδι «αστραπή» στη Μόσχα ενημέρωσε αλλά και προειδοποίησε τους Ρώσους για την Ισραηλινή απόφαση αεροπορικής επίθεσης στην Συρία. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι διαφώνησαν και εξέφρασαν τις σοβαρές ανησυχίες τους στον απεσταλμένο του Ισραήλ στη Μόσχα και ενημέρωσαν τον αιφνιδιασμένο Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ για το Ισραηλινό σχέδιο, τονίζοντας του ωστόσο ότι καλό θα ήταν να μην εμπλακεί σε πολεμική σύρραξη με το Ισραήλ. Η Ισραηλινή επίθεση ακολούθησε με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα, ενώ στην ανάλυση που ακολουθεί, επισημαίνεται το γεγονός ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την Ισραηλινή επιχείρηση που χαρακτηρίζεται ως και «στρατηγική» για τους λόγους που ακολουθούν: 

Σε επιφυλακή οι χώρες της Μέσης Ανατολής - Φόβοι για νέα Ισραηλινή επίθεση στην Συρία


Σύμφωνα με την εφημερίδα Ad-Diar του Λιβάνου, υπάρχουν φόβοι εκδήλωσης νέας Ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής εναντίον της Συρίας. Συριακά στρατεύματα έχουν κινηθεί προς στα σύνορα με το Λίβανο και έχουν ενωθεί με δυνάμεις της Χεζμπολάχ. Ο στρατός του Λιβάνου, όπως και της Ιορδανίας βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς υπάρχουν φόβοι μέχρι και πολεμικής σύρραξης ανάμεσα σε Συρία – Ισραήλ.  

The armies of Syria, Lebanon and Jordan are all on high alert, a report in a Lebanese newspaper said Sunday. The report in Ad-Diar said that the alerts were due to Israel's attack on a Syrian missile transport and, according to Syrian claims, an attack on a sensitive Syrian militaryinstallation.
The report said that the Syrian army has instructed its units to break up into smaller groups, “similar to what Hizbullah has done in south Lebanon.” The strategy is designed to protect troops in the wake of another possible Israeli attack, the report said.

Ερντογάν: «Η ιστορία δεν θα συγχωρήσει το Ισραήλ»


«Τα πάντα μπορούν να συμβούν στην περιοχή. Η ιστορία δεν θα συγχωρήσει το Ισραήλ. Η αεροπορική επίθεση στην Συρία δεν ήταν αναμενόμενη και αντιτίθεται στο Διεθνές Δίκαιο», ήταν μερικές από τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την επίθεση του Ισραήλ στην Συρία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου ουσιαστικά κάλεσε την Συρία να προβεί σε αντίποινα προς το Ισραήλ δηλώνοντας: «Πως γίνεται ο Άσσαντ να μην πετάει ούτε ένα …βότσαλο στα Ισραηλινά μαχητικά που πετούν πάνω από τα παλάτια του και παίζουν με την αξιοπρέπεια της χώρας του»;

Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan slammed Israel on Sunday over its alleged airstrike in Syria.

Η «ομάδα των έξι» και το Ιράν καθόρισαν τον χρόνο και τον τόπο


Ο νέος γύρος συνομιλιών της Τεχεράνης με την «ομάδα των έξι» διεθνών μεσολαβητών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα διεξαχθεί στο Καζαχστάν στις 25 Φεβρουαρίου, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλέχι στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο. Το 2012 οι εκπρόσωποι της «ομάδας των έξι», η οποία συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, πραγματοποίησαν με την Τεχεράνη τρεις γύρους συνομιλιών – στην Κωνσταντινούπολη, στη Βαγδάτη και στη Μόσχα. Όλες αυτές οι συναντήσεις δεν στέφθηκαν με επιτυχία. Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής του νέου γύρου συνομιλιών.

Τούρκοι καταδρομείς κατέρριψαν το ελικόπτερο στα Ίμια


Δεκαεπτά χρόνια από τη μοιραία νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 1996 στα Ίμια και ο αδερφός του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που συνετρίβη δίνει τη δική του εκδοχή για τα όσα διαδραματίστηκαν εκείνο το βράδυ.
"Για τη γαλανόλευκη ο Παναγιώτης δεν θα έκανε ποτέ πίσω. Έκανε τον σταυρό του, μάζεψε τα πράγματα που ήθελε να στείλει στην οικογένειά του και ανέβηκε μαζί με τους άλλους δύο ήρωες στο ελικόπτερο.
Γνωρίζαμε ότι δεν θα δείλιαζε σε οποιαδήποτε εντολή. Η πολιτική ηγεσία ήταν που δείλιασε. Δεκαεπτά χρόνια μετά και δεν βρέθηκε κάποιος από τους πολιτικούς εκείνης της περιόδου να μας κοιτάξει στα μάτια και να μας πει την αλήθεια για εκείνο το βράδυ", σημειώνει ο Νίκος Βλαχάκος.

Τουρκία: Μπλέκουν την Ελλάδα με την έκρηξη στην Άγκυρα!

Στο στόχαστρο τους βάζουν ξανά την Ελλάδα ορισμένοι κύκλοι στην Τουρκία διοχετεύοντας σε μικρή - ευτυχώς - μερίδα του τουρκικού τύπου ότι  ο βομβιστής  αυτοκτονίας, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης  DHKP-C, είχε δήθεν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδο στο Λαύριο και ότι πήγε στην Τουρκία από την Ελλάδα! Και αυτό όταν οι περισσότερες εφημερίδες - βάσει και των σχετικών πληροφοριών-  γράφουν ότι προερχόταν από την Γερμανία όπου ήδη η Άγκυρα ψάχνει τυχόν διασυνδέσεις του  μέσω διακρατικής συνεργασίας!

Όπως είναι φυσικό ο τουρκικός  τύπος  δίνει ευρεία δημοσιότητα   στην επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα που είχε ως συνέπεια να χάσουν την ζωή τους η «ζωντανή βόμβα» και ο Τούρκος άνδρας ασφάλειας της αμερικανικής Πρεσβείας.. Για τον βομβιστή αυτοκτονίας Ετσεβίτ Σανλί μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C  η Hurriyet, όπως και άλλες εφημερίδες, αναφέρουν ότι έγινε γνωστό ότι είχε περάσει παράνομα πριν μερικές μέρες στην Τουρκία από την Γερμανία και ότι γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί με ποιους συναντήθηκε. Επίσης εστάλη κατεπείγον μήνυμα από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών  στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών για την διαπίστωση των διασυνδέσεων  του Σανλί στην Γερμανία.

Επιβεβαίωσε το Ισραήλ την αεροπορική επίθεση στη Συρία

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ επιβεβαίωσε σήμερα εμμέσως ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του πραγματοποίησαν την Τετάρτη αεροπορική επιδρομή με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στη Δαμασκό.

"Αυτό που συνέβη πριν από μερικές ημέρες (...) δείχνει ότι όταν λέμε κάτι, το τηρούμε. Έχουμε πει ότι δεν πιστεύουμε πως θα πρέπει να επιτραπεί να μεταφερθούν στο Λίβανο εξελιγμένα οπλικά συστήματα", είπε ο Μπάρακ μιλώντας κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών της διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια, στο Μόναχο της Γερμανίας. 
Πρόσφατα το Ισραήλ είχε διακηρύξει ότι δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά οπλισμού από τη Συρία προς τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Έτοιμο για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ δηλώνει το Ιράν

Το Ιράν είναι έτοιμο για απευθείας διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες εφόσον οι προθέσεις της Ουάσινγκτον για επίλυση της κρίσης είναι "δίκαιες και ειλικρινείς", τόνισε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, από τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που ολοκληρώνεται σήμερα στο Μόναχο. Ο Ιρανός υπουργός επισήμανε πως βλέπει θετικά τις δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν για απευθείας συνομιλίες. "Αν υπάρχει ειλικρινής πρόθεση από την άλλη πλευρά θα τη λάβουμε σοβαρά υπ' όψιν", πρόσθεσε ο Σαλεχί.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως το Ιράν πιστεύει ότι "είναι σοφό οι εχθροί μας να γίνονται φίλοι", συμπλήρωσε όμως πως "η Τεχεράνη δίνει μεγάλη σημασία στην ανεξαρτησία της". 
Ο Σαλεχί είπε ακόμα πως ενημερώθηκε ότι ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων των 5+1 θα πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου στο Καζακστάν.

Τι γυρεύουν οι Τούρκοι στην Καβάλα;

• Όχημα της Άγκυρας τα βακούφια, οι Ρομά και η φιλαργυρία τοπικών παραγόντων
• Από το 1994 η Άγκυρα προσέγγισε τους Ρομά που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Χρυσούπολης με σκοπό να συστηματοποιηθεί ο εκτουρκισμός τους
• Οι Τούρκοι προσπαθούν να «αξιοποιήσουν» την παρουσία των Αιγυπτίων που εργάζονται κατά καιρούς σε αλιευτικά της περιοχής αλλά ακόμη και το πρόβλημα που δημιουργούσαν οι πλημμύρες στον ποταμό Νέστο!

Η Τουρκία έβαλε στο μάτι την Καβάλα. Κι αυτό δεν έγινε τώρα- απεναντίας ξεκίνησε σχεδόν δύο δεκαετίες πριν. Οι Τούρκοι... πάτησαν σε συγκεκριμένα πράγματα: πρώτα στα βακούφια - θρησκευτικά κληροδοτήματα, στην προκειμένη περίπτωση μουσουλμανικά της πόλης αλλά και σ' ένα μικρό αριθμό μουσουλμάνων Ρομά, οι οποίοι κατοικούν στο νομό, αλλά και στη φιλαργυρία ορισμένων τοπικών παραγόντων, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να κάνουν τα πάντα για το χρήμα.

Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2013

ΗΠΑ: Η συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας για τα θαλάσσια σύνορα είναι ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα


Μέχρι σήμερα είχε χιλιοειπωθεί πως σημαντικό ρόλο για την «ακύρωση» της συμφωνίας Ελλάδας – Αλβανίας για τα θαλάσσια σύνορα έπαιξαν η Τουρκία και η Ιταλία, σήμερα η αλβανική εφημερίδα “SOT” επικαλείται δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη των ΗΠΑ, Aleksander Arvizu, ο οποίος φέρεται να είπε σε συνάντηση που είχε προ ημερών με τον ηγέτη των Ερυθρόμαυρων Εθνικιστών της Αλβανίας πως "ο Μπερίσα έκανε παζάρια με την Αθήνα για το θέμα των θαλάσσιων συνόρων και δεν πρόδωσε μόνο τα συμφέροντα της Αλβανίας αλλά και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κατηγορώντας τον ταυτόχρονα πως υπέγραψε κρυφά την «πώληση» της θάλασσας".

Biden says US ready for direct talks, if Iran is serious


MUNICH (AP) — The United States is prepared to hold direct talks with Iran in the standoff over its nuclear ambitions, Vice President Joe Biden said Saturday — but he insisted that Tehran must show it is serious and Washington won’t engage in such talks “just for the exercise.”
Washington has indicated in the past that it’s prepared to talk directly with Iran, and talks involving all five permanent members of the UN Security Council plus Germany have made little headway. Several rounds of international sanctions have cut into Iran’s oil sales and financial transactions.

Σεργκέι Λαβρόφ: Το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας είναι ασφαλές στα χέρια του Άσαντ

Το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας είναι ασφαλές στα χέρια του καθεστώτος, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της Μόσχας στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

"Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να πέσουν τα χημικά όπλα στα χέρια των ανταρτών", δήλωσε ο Λαβρόφ μιλώντας στο παγκόσμιο Συνέδριο για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο της Γερμανίας.

Για όσο διάστημα τα όπλα αυτά παραμένουν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης "είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει λόγος για σοβαρές ανησυχίες", πρόσθεσε. 

Παράπονα Νταβούτογλου προς τον Άσαντ!

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ο Νταβούτογλου φαίνεται πως «ζήλεψε» την πετυχημένη αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών μαχητικών στη Συρία και εξέφρασε το παράπονο στο καθεστώς Άσαντ επειδή δεν έριξε ούτε μια βολή εναντίον των μαχητικών!

«Δεν τους έριξαν ούτε χαλίκι. 22 μήνες ο Άσαντ βομβαρδίζει το λαό του. Όμως όταν τα ισραηλινά μαχητικά πετούν πάνω από το παλάτι του δεν κάνει τίποτα. Μήπως υπάρχει κάποια συμφωνία ανάμεσα στον Άσαντ και το Ισραήλ»;

Να θυμίσουμε πως η αεράμυνα της Συρίας ton Ioύνιο του 2012 είχε καταρρίψει τουρκικό RF-4 το οποίο είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Συρίας. 

Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

Συνεχίζεται η διαμάχη για τα νησιά των Φώκλαντ


Το Λονδίνο σκοπεύει να διαπραγματευτεί με την Αργεντινή τα διαφιλονικούμενα νησιά των Φώκλαντ μόνο παρουσία των Αρχών των νησιών, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του Ντάβιντ Κάμερον, πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας. Οι Αρχές της Αργεντινής αρνήθηκαν την πρωτοβουλία αυτή. Το 1982 οι δύο χώρες εμπλέχτηκαν σε ένοπλη σύγκρουση λόγω των νησιών, τα οποία είναι γνωστά στην Αργεντινή με την ονομασία Μαλβίνες, και την οποία η Αργεντινή την έχασε.


Οι Ρώσοι προειδοποιούν τους Αμερικανούς και για την Ασία


Η Μόσχα δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την αύξηση του στρατιωτικού δυναμικού στην περιοχή του Ειρηνικού, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή πηγή στο ρωσικό ΥΠΕΞ. Όπως διαβάζουμε στην «Φωνή της Ρωσίας», το Κρεμλίνο θεωρεί ότι έτσι θ’ αυξηθεί ή ένταση.
«Δεν θα θέλαμε να αναπτύσσονται στην περιοχή αυτή με το πρόσχημα της εξουδετέρωσης της πυρηνικής απειλής από μέρους της Β. Κορέας επιπρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις και συστήματα εξοπλισμών, που ξεφεύγουν πολύ από τα όρια της λογικής αναγκαιότητας», ανέφεραν στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Στην Ρωσία γνωρίζουν ότι στο ΝΑΤΟ επιθυμούν να τους κυκλώσουν, ενισχύοντας στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από την χώρα.

The War between Wars


In the past year, the IDF has started to use a new term: the war between wars. The way that things seemed here in the last weekend, the attack in Syria that occurred on Tuesday evening according to foreign sources fits the term, but it has the potential to escalate into a much more significant conflict.
The last bomb has yet to be dropped, and it's impossible to detach what happened from the broad regional association, which reaches all the way to Iran.
The Cabinet Convenes
Hours after the Israel elections came to an end, Binyamin Netanyahu's political-security cabinet gathered for a dramatic discussion. The cabinet is a body lacking any formal authority, but is one that is considered to be the most prominent decision-making forum in Israel. The cabinet of the outgoing government was one of the best in recent decades - it had checks and balances, and it usually held very relevant and discreet meetings. Along side Prime Minister Netanyahu and Minister of Defense Ehud Barak, who in the past few years were considered as the ones pushing for an attack in Iran, were ministers Benny Begin and Dan Meridor, who firmly opposed the notion.

Το Ισραήλ ζητά προστασία από την Ινδία


Στην Ινδία οι δυνάμεις ασφαλείας ανέλαβαν υπό αυξημένη προστασία τις διπλωματικές αντιπροσωπείες του Ισραήλ. Τα μέτρα αυτά ζήτησε η ισραηλινή πλευρά μετά τη δήλωση του Ινδικού Υπουργείου Ασφαλείας για το ενδεχόμενο επίθεσης Ιρανών τρομοκρατών, πληροφορούν τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όπως δηλώνουν οι ινδικές ειδικές υπηρεσίες, μια από τις ημερομηνίες της εν δυνάμει επίθεσης είναι η 13 Φεβρουαρίου, που συμπίπτει με την επέτειο της επίθεσης των Ιρανών τρομοκρατών στην ισραηλινή Πρεσβεία στο Νέο Δελχί, από έκρηξη κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε η σύζυγος του στρατιωτικού ακολούθου.


Κοινές ασκήσεις ΗΠΑ και Ν. Κορέας


Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο San Francisco του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κατέπλευσε σήμερα στη ναυτική βάση στο Jinhae για να συμμετάσχει στις προγραμματισμένες για την ερχόμενη εβδομάδα κοινές με τις ναυτικές δυνάμεις της Νότιας Κορέας ναυτικές ασκήσεις, ανέφερε η Επιτροπή Επιτελαρχών των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας. Η εμφάνιση του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου εκτιμάται από τους στρατιωτικούς κύκλους της Δημοκρατίας της Κορέας ως σαφής προειδοποίηση στην Πιονγιάνγκ, η οποία ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για την πραγματοποίηση της τρίτης της πυρηνικής δοκιμής. Στις επικείμενες κοινές ασκήσεις στην Κίτρινη Θάλασσα θα συμμετάσχουν δυο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών και 10 – της Νότιας Κορέας.


Εκρηξη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα (βίντεο)

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές ασφαλείας στην τουρκική πρωτεύουσα καθώς το μεσημέρι της Παρασκευής σημειώθηκε έκρηξη μπροστά στο κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αγκυρα. Οι πρώτες πληροφορίες από τα τουρκικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για αρκετούς τραυματίες, ενώ άλλες πληροφορίες μιλούν για 2 νεκρούς. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι η περιοχή σείστηκε από μία ισχυρή έκρηξη και το τουρκικό πρακτορείο Dogan ανέφερε ότι ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής έσπευσαν στο σημείο λίγα λεπτά αργότερα. Δημοσιογράφος της Vatan ανέφερε ότι η αστυνομία υποπτεύεται ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63776041

Τουρκία: Καρφώθηκαν μόνοι τους με τις παραβιάσεις!


Στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα αποδίδουν τουρκικά δημοσιεύματα τη μείωση των εμπλοκών μαχητικών αεροσκαφών της Ελλάδας και της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, καθώς κάθε ώρα εμπλοκής κοστίζει περί τα 11.000 ευρώ.
Τα σχετικά δημοσιεύματα επικαλούνται στοιχεία του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) για τον μήνα Ιανουάριο. Φέτος, οι εμπλοκές διήρκεσαν για 14 μόλις λεπτά, έναντι 61 λεπτών που διήρκεσαν το 2012, ενώ ο συνολικός αριθμός μειώθηκε από 34 εμπλοκές σε μόλις εννιά. Τα στοιχεία είναι ακόμα μικρότερα (σχεδόν εξαφανίζονται οι εμπλοκές) εάν αφαιρέσει κανείς τη βίαια εμπλοκή στις 17 Ιανουαρίου μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών η οποία διήρκεσε 12 ολόκληρα λεπτά.

Φορολογική «βόμβα» τινάζει στον αέρα τις έρευνες για πετρέλαια


Το σταθερό επενδυτικό κλίμα, αποτέλεσε και αποτελεί κορυφαίο παράγοντα αξιολόγησης της ανταγωνιστικότητας σε όλους τους παγκόσμιους δείκτες αξιολόγησης.
Το λεγόμενο πολιτικό ρίσκο άλλωστε είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που εξετάζουν οι σοβαροί επενδυτές προκειμένου να προχωρήσουν στην τοποθέτησή τους σε μία χώρα. Στην κόκκινη ζώνη βρίσκονται χώρες χωρίς πολιτική σταθερότητα, σταθερή νομοθεσία κλπ όπως χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, της πρώην ΕΣΣΔ ή η Βενεζουέλα.
Η βασική αυτή αρχή φαίνεται ότι αγνοείται επιδεικτικά από κάποιους γραφειοκράτες του υπουργείου Οικονομικών και μάλιστα ενόσω η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός έχουν βγει στο … «κυνήγι» επενδυτών συνειδητοποιώντας αν μη τι άλλο ότι μετά την ελλιπή απόδοση των δημοσιονομικών μέτρων η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι μονόδρομος.

Κλίντον: Προειδοποιεί Ιράν και Ρωσία για υποστήριξη σε Άσαντ

Η Χίλαρι Κλίντον που παραδίδει σήμερα τα ηνία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Τζον Κέρι, προειδοποίησε το Ιράν και τη Ρωσία για την στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη που προσφέρουν στο συριακό καθεστώς, κατηγορώντας ειδικά την Τεχεράνη ότι αυξάνει την βοήθειά της.

"Οι Ιρανοί έχουν εδώ και αρκετό καιρό καταστήσει σαφές πως η στήριξη τους στο καθεστώς Ασαντ αποτελεί μια από τις προτεραιότητές τους και πιστεύουμε πως αυτό κάνουν στέλνοντας περισσότερους ανθρώπους για να βοηθήσουν τον Ασαντ και για να στηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις", τόνισε η κ. Κλίντον μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Είκοσι δύο μήνες μετά την έναρξη των συγκρούσεων στη Συρία, η Κλίντον τόνισε πως "οι Ιρανοί έχουν εμπλακεί σε αυτήν από την αρχή".

Συνάντηση Παναρίτι - Ροκανά για το θέμα των ελληνικών τοπωνυμίων


Συνάντηση με τον πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Λεωνίδα Ροκάνα είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Εντμόντ Παναρίτι. Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν το ζήτημα που έχει προκύψει με την αναγραφή των ελληνικών τοπωνυμίων στα αλβανικά διαβατήρια, καθώς και η ανάγκη για επείγουσα λύση του προβλήματος αυτού, το οποίο έχει προκαλέσει αρκετά εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των Αλβανών πολιτών προς την Ελλάδα. Ο υπουργός Παναρίτι είπε ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει πρόταση για την επίλυση του ζητήματος αυτού, με βάση τις διεθνείς πρακτικές, και παραμένει ανοικτή στο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα γρήγορα και οριστικά.


Κατά την διάρκεια της συνάντησης, οι δυο συνομιλητές συμφώνησαν να εντείνουν τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος αυτού μέσω συναντήσεων μεταξύ των ομάδων εργασίας που έχουν συγκροτηθεί από τα δύο κράτη.

*** Internet News ***