Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

Οι Σέρβοι του Κοσόβου Ιδρύουν «Συνέλευση της Αυτόνομης Επαρχίας του Κοσσόβου»

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Την αποφασιστικότητα τους να μην επιτρέψουν την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελών υπογράμμισαν οι Σέρβοι του Κοσόβου σε ψήφισμα, το οποίο ενέκριναν στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην βόρεια Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα. «Με τη συμφωνία παραβιάζεται το Σύνταγμα της Σερβίας και διαλύονται οι θεσμοί της στο βόρειο Κόσοβο, το οποίο περνάει στη διακυβέρνηση του ψευδοκράτους του Κοσόβου» επισημαίνεται στο ψήφισμα και προστίθεται ότι «οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν σε αντίθεση με τη βούληση του σερβικού λαού στο Κόσοβο και για το λόγο αυτό η συμφωνία θεωρείται παράνομη και άκυρη».

Οι περίπου 20.000 συγκεντρωμένοι ενέκριναν με ενθουσιασμό την παράγραφο του ψηφίσματος, στην οποία αναφέρεται ότι «ήλθε το πλήρωμα του χρόνου για την ίδρυση της Συνέλευσης της Αυτόνομης Επαρχίας του Κοσόβου» και αποφάσισαν ότι η συνέλευση θα είναι προσωρινού χαρακτήρα και τα μέλη της θα προέρχονται από τα δημοτικά συμβούλια των τεσσάρων σερβικών δήμων του βορείου Κοσόβου.

Ακτινογραφία του Ευρωπαϊκού δικτύου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΕΤΟΣ

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα (Μ.Α) λειτουργεί παγίως, μέσω ενός πολυπλόκαμου δικτύου οργανώσεων που σχετίζονται με φιλανθρωπικά, θρησκευτικά και ακαδημαϊκά κέντρα. Ο λόγος της δομής αυτής που προσομοιάζει με λαβύρινθο, είναι η παλαιόθεν αντίληψη της Μ.Α ως καταδιωκόμενης  από διάφορες κυβερνήσεις ως συνωμοτικής οργάνωσης. 

Τη σημερινή εποχή εάν και η ύπαρξη της θεωρείτε νόμιμη σε πλείστες χώρες, εξακολουθεί να διώκεται είτε αμέσως είτε εμμέσως στη Ρωσία, Ισραήλ μεταξύ των άλλων και συμμετέχει ενεργά στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ενώ σαφέστατα εξυπηρετεί σχεδιασμούς πολιτικό-θρησκευτικής υφής όπως το πρόγραμμα του οποίου άρχεται ο Εμίρης του Κατάρ, η παρούσα κυβέρνηση της Αιγύπτου και δεκάδες συνεργαζόμενοι θρησκευτικοί ηγέτες που αποβλέπουν ευθέως στον εξισλαμισμό κρατών, κυρίως στην Ευρώπη.

Παρακολουθούν ακραίους ισλαμιστές στην Ελλάδα


Μια νέα υπόθεση «Βοστόνης» φοβάται η Ελληνική Αστυνομία, η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καρφί», έχει εντείνει τις παρακολουθήσεις ισλαμιστών που μένουν κυρίως στην Αθήνα και θεωρούνται ακραίων απόψεων. Η πρόσφατη αιματηρή επίθεση στην αμερικανική μεγαλούπολη, η αποκάλυψη από την καναδική αστυνομία δικτύου της Αλ Κάιντα, που ήθελε να τοποθετήσει βόμβες σε τρένα, αλλά και οι συλλήψεις ακραίων ισλαμιστών, που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία, χτύπησαν εκ νέου καμπανάκι στις ελληνικές αρχές.
«Είμαστε χώρα τράνζιτ μεγάλου αριθμού μεταναστών από ισλαμικές χώρες, ενώ είναι μεγάλος και ο αριθμός των μουσουλμάνων που μένουν ήδη στη χώρα. Από την εφαρμογή του “Ξένιου Δία” και τη δημιουργία των κέντρων κράτησης έχουν αυξηθεί οι αντιδράσεις πολλών ακραίων κύκλων, που ενισχύουν ακραίες αντιλήψεις», επισημαίνει στο «Καρφί» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, που αποκαλύπτει πως τόσο η Κρατική Ασφάλεια όσο και η Αντιτρομοκρατική έχουν αυξήσει τις παρακολουθήσεις ατόμων που έχουν μεγάλη επιρροή στους μουσουλμάνους.

Γεωπολιτική ανάλυση Ελλάδος - Τουρκίας (video)Μαθήματα για τις υπηρεσίες πληροφοριών από την Βοστώνη


SCOTT HELFSTEIN
Η επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, όπως και η απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στην Times Square σχεδόν πριν από τρία χρόνια, δείχνουν ότι η γραμμή μεταξύ των τοπικών και των παγκόσμιων συγκρούσεων έχει γίνει πιο λεπτή. Ο Faisal Shahzad, ο επίδοξος τρομοκράτης το 2010, ζούσε νομίμως στις Ηνωμένες Πολιτείες για επτά χρόνια και είχε πάρει την αμερικανική υπηκοότητα ένα χρόνο πριν εφαρμόσει το σχέδιό του. Αργότερα είπε ότι για την επίθεση εμπνεύστηκε από τον ριζοσπαστικό κληρικό της Υεμένης Ανουάρ αλ-Αουλάκι, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλυψαν ότι το σχέδιο, στην πραγματικότητα, είχε οργανωθεί και χρηματοδοτηθεί από μια εξτρεμιστική ομάδα που ονομάζεται Τερίκ-ι -Ταλιμπάν του Πακιστάν (TTP), η οποία στοχεύει συνήθως στο κράτος και στον στρατό του Πακιστάν. Η προσπάθεια της οργάνωσης να επιτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε ότι η διάκρισή της μεταξύ του εγγύς και του μακρινού εχθρού είχε γίνει όλο και περισσότερο θολή.

Τουρκία: Προσπαθεί να Εμφανίσει την Ελλάδα ως «Διεθνή Ταραξία»


Γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό ότι η Τουρκία επιχειρεί να επηρεάσει χώρες που έχουν θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα και την Κύπρο ώστε να επιβάλει τη δική της άποψη περί του Δικαίου της Θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο και να απομονώσει διπλωματικά τον Ελληνισμό. Μάλιστα, αρχίζει να διαφαίνεται ότι στόχος των κινήσεων αυτών είναι, σε μία πρωτοφανή διαστροφή της πραγματικότητας και κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου, να εμφανίσει την Ελλάδα ως “ταραξία” της περιοχής, που δήθεν επικαλείται μία συνθήκη, αυτή του Montego Bay, που, όμως, “δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου, αντίθετα, θα πρέπει να βρεθούν συλλογικές λύσεις από όλα τα κράτη της περιοχής για τα θέματα των θαλασσίων ζωνών και όχι με εφαρμογή των διεθνών κανόνων της συνθήκης του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά ad hoc με βάση τις αρχές της αναλογικότητας και της ευθυδικίας”. Σε αντίστοιχο πνεύμα, δυστυχώς, βλέπουμε να κινούνται συχνά και κάποια – τουλάχιστον περίεργα – δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο… 

Νέοι Κανόνες στο Αμερικανικό Φυσικό Αέριο


Στις πρώτες δύο δεκαετίες της ύπαρξής της, η Standard Oil δεν ήταν ουσιαστικά μια πετρελαϊκή εταιρεία, τουλάχιστον όχι όπως τις αναλογιζόμαστε σήμερα. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1880, το «θηρίο» του Τζον Ροκφέλερ δεν είχε στην κατοχή του πετρελαιοπηγές. Η Standardενδιαφερόταν για την διανομή και την διΰλιση, τα κλειδιά για την δημιουργία της αγοράς εκείνης που εν τέλει θα αγόραζε το πετρέλαιο.
Πάνω από έναν αιώνα αργότερα, υπάρχουν σημαντικά μαθήματα από αυτή την ιστορία για την αγορά φυσικού αερίου.
Η αυξανόμενη παραγωγή αερίου εξέπληξε την ExxonMobil και τους εταίρους της που κατασκεύασαν το τερματικό LNG Golden Pass στο Τέξας, αναμένοντας πτωτικές τάσεις στην εγχώρια παραγωγή. Η μονάδα ξεκίνησε την λειτουργία της το 2010, την ίδια χρονιά που η Exxon παραδέχτηκε την σημασία του σχιστολιθικού αερίου, δαπανώντας 41 δις. δολάρια για την εξαγορά της XTOEnergy.

Βαλίτσες για Αθήνα ετοιμάζει ο Τζον Κέρι


Με την υπόσχεση ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Αθήνα, την ώρα που έχει ήδη επισκεφθεί την Τουρκία δύο φορές, και τα θετικά σχόλια του νέου επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας για τον ρόλο που παίζει η συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη συνάντηση του Τζον Κέρι με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Το 40λεπτο ραντεβού των δύο υπουργών στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να αναθερμάνει τη σχέση της με την Ουάσιγκτον, καθώς στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να εξασφαλίσει μια πρόσκληση από τον Μπαράκ Ομπάμα για συνάντηση στον Λευκό Οίκο εντός του Ιουνίου. Διπλωματικές πηγές σημείωναν, εξάλλου, ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να απευθύνει την πρόσκληση προς την ελληνική πλευρά και για λόγους ισορροπίας, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει δεκτός από τον αμερικανό Πρόεδρο στις 16 Μαΐου.

Γεωστρατηγικά παιχνίδια στην πλάτη των χριστιανών της Συρίας


Με δραματικό τρόπο η απαγωγή των δύο χριστιανών ιεραρχών στο Χαλέπι φέρνει στην επικαιρότητα τις τραγικές συνέπειες που έχει για τη χριστιανική μειονότητα ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας και αναδεικνύει την ανάγκη της Δύσης να επιβάλει την υποχρέωση σεβασμού και προστασίας των χριστιανών, πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση για ενεργότερη εμπλοκή στη συριακή κρίση, στο πλευρό της Αντιπολίτευσης.
Με την αγωνία για την τύχη του ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του Συρορθόδοξου μητροπολίτη Ιωάννη Ιμπραήμ που απήχθησαν από αγνώστους μερικά χιλιόμετρα έξω από το Χαλέπι να κορυφώνεται, οι χριστιανοί της Συρίας όλων των δογμάτων βρίσκονται υπό θανάσιμη απειλή, καθώς εμπλέκονται στο γεωστρατηγικό παιχνίδι που είναι σε εξέλιξη στη χώρα. Και δεν είναι τυχαίο το σύνθημα των ισλαμιστών που έχουν συρρεύσει στη Συρία ότι «οι Αλεβίτες θα πάνε στον τάφο και οι χριστιανοί θα πάνε στη Βηρυτό» καθώς αποκαλύπτει το σχέδιο εξαναγκασμού των χριστιανών σε μαζική έξοδο από την περιοχή.

Σάββατο, 27 Απριλίου 2013

«Κόκκινη γραμμή»: 6+2 οπλοστάσια χημικού ολέθρου


Ο εμφύλιος πόλεμος έχει σκοτώσει ήδη 60.000 ανθρώπους στη Συρία, αλλά «κόκκινη γραμμή» για τις ΗΠΑ είναι η χρήση χημικών όπλων από τον Ασαντ. «Αν κάνετε το τραγικό λάθος να χρησιμοποιήσετε τα όπλα αυτά, θα υπάρξουν συνέπειες, και θα λογοδοτήσετε» έχει απειλήσει ο Μπαράκ Ομπάμα. Καθώς ΗΠΑ και Βρετανία ισχυρίζονται ότι πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το καθεστώς της Δαμασκού έχει κάνει περιορισμένη χρήση σαρίν και μιας ουσίας γνωστής ως Agent 15 (ένα παραισθησιογόνο χημικό), το θέμα επιστρέφει στη διεθνή επικαιρότητα. Πόσες χώρες έχουν χημικά όπλα και πόσο πιθανή είναι η ευρεία χρήση τους σε πόλεμο;

Τουρκία: Ετοιμάζει εκβιασμούς με το αέριο της Αν. Μεσογείου


Η Αγκυρα "θα υποχρεώσει" τη  Λευκωσία να κάνει υποχωρήσεις και να συμφωνήσει με τις κύριες τουρκικές απαιτήσεις για το Κυπριακό διαθέτοντας ως "βεβαίας επιτυχίας όπλο" το μέσον με το οποίο  θα μεταφέρεται στην Ευρώπη το φυσικό αέριο της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.

Αυτή είναι η αντίληψη στελεχών της αμερικάνικης εταιρίας Νoble Energy τα οποία είχαν συνομιλίες με κρατικούς λειτουργούς στην Αγκυρα στα μέσα Απριλίου. Η εταιρία, η οποία έκανε τις έρευνες για αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει επενδύσει σημαντικά  ποσά για τη συνεκμετάλλευση του με το Ισραήλ, προβληματίζεται για τον  τρόπο και την οδό μεταφοράς του αερίου στις ξένες αγορές.

Το μισό Αιγαίο αμφισβήτησε πάλι ο Νταβούτογλου!

Με ενόχληση και ειρωνεία (ασυνήθιστη στη διπλωματική γλώσσα) απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου περί του κυριαρχικού καθεστώτος νήσων Αιγαίου. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση και με αφορμή ερώτηση του Λουτφού Τουρκάν, βουλευτή του Kόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ξεδίπλωσε σειρά «επιχειρημάτων» με τα οποία αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων σε σχέση με τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών και το καθεστώς συγκεκριμένων νησιών του Αιγαίου όπως οι Οινούσσες, οι Φούρνοι, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, η Καλόλημνος και η Ψέριμος.

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

Η αποστολή Άμιντρορ και το σενάριο του τρόμου στη Μέση Ανατολή


Γράφει ο Αντγος (ε.α.) Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*

            To  νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην Μέση Ανατολή, μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην περιοχή, αρχίζει να αποκαλύπτεται πλέον και μάλιστα με τρόπο εντυπωσιακό. Άρχισε με την μεγαλοπρεπή συγνώμη του Ισραηλινού πρωθυπουργού προς τον κομπορρημονούντα, μεγαλομανή και συχνά προκαλούντα Τούρκο πρωθυπουργό, για τα γεγονότα στο πλοίο Μάβι Μαρμαρά το 2010, με σενάριο, σκηνοθεσία, διεύθυνση και παραγωγή των ΗΠΑ.
Σε ότι αφορά την περίφημη συγνώμη και τις επιπτώσεις αυτής στις διεθνείς , αλλά και στις Ελληνο-Ισραηλινές σχέσεις αναφερθήκαμε πρόσφατα με το άρθρο «Η Ορθή Οδός» (βλέπε http://www.analystsforchange.org/2013/04/blog-post_4667.html#more).  Με τα νέα γεγονότα μπαίνουμε σε μια νέα φάση των Τουρκο- Ισραηλινών σχέσεων, που σαφώς μας ενδιαφέρουν και φαίνεται να αποτελούν τον προάγγελο των πολύ σοβαρών και επικίνδυνων καταστάσεων, που μάλλον έρχονται για όλη την περιοχή. Ας τα δούμε και ας τα αξιολογήσουμε.

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

Ισραηλινό μαχητικό κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος

Την κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους της Χεζμπολάχ, που επιχείρησε να παραβιάσει τον ισραηλινό εναέριο χώρο προερχόμενο από τον Λίβανο, ανακοίνωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ.

«Πριν από τρεις ώρες, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εντοπίστηκε από την αεράμυνα ενώ βρισκόταν στον λιβανέζικο εναέριο χώρο και το έπληξε όταν αποπειράθηκε να παραβιάσει τον ισραηλινό εναέριο χώρο», ανέφερε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων. 
Ισραηλινός ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος αυτό επλήγη από έναν πύραυλο περίπου πέντε μίλια (8 χλμ.) δυτικά από την πόλη Χάιφα, ένα σημαντικό λιμάνι στο βόρειο Ισραήλ.

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=274425

Οι Ισραηλινοί δε μας είπαν αν ο Άσαντ έχει χημικά, λέει ο Αμερικανός υπ. Άμυνας

Ο Αμερικανός υπουργός 'Αμυνας Τσακ Χέιγκελ δήλωσε την Τετάρτη ότι η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία δε διατύπωσε καμία εκτίμηση όσον αφορά στους ισχυρισμούς ότι συριακά στρατεύματα πιστά στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-'Ασαντ έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων κατά των ανταρτών.

«Οταν βρισκόμουν στο Ισραήλ δε διατύπωσαν καμία τέτοια εκτίμηση. Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει ακόμα μια ολοκληρωμένη εκτίμηση», τόνισε ο Χέιγκελ στο Κάιρο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ.

«Οι υποψίες είναι ένα πράγμα. Οι αποδείξεις είναι κάτι άλλο. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πριν καταλήξουμε σε οποιαδήποτε συμπεράσματα. Δεν αμφισβητούμε τις υπηρεσίες πληροφοριών άλλων χωρών, όμως οι ΗΠΑ εμπιστεύονται τις δικές τους υπηρεσίες. Συνεπώς, μέχρι να έχουμε στα χέρια μας στοιχεία δεν έχω τίποτα άλλο να πω», τόνισε ο αμερικανός υπουργός.

Κανένας αγωγός από το Ισραήλ προς την Τουρκία χωρίς συγκατάθεση Κύπρου, Λιβάνου, Συρίας


Του ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ
Λευκωσία: Δεν τίθεται θέμα αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία. Δεν είναι στη πράξη, πολιτικά και νομικά, εφικτό. Κι αυτό γιατί ένας τέτοιος αγωγός δεν μπορεί παρά να περάσει από τη θάλασσα. Ποια θάλασσα; Την ΑΟΖ της Συρίας, την ΑΟΖ του Λιβάνου ή την ΑΟΖ της Κύπρου και μέσω κατεχομένων στην Τουρκία.Είναι φανερό ότι το Ισραήλ ούτε με τη Συρία, ούτε με τον Λίβανο μπορεί να συμφωνήσει κάτι τέτοιο. Προφανώς, ούτε και με την Κύπρο.
Την απλή αλλά ξεκάθαρη διάλυση κάθε ισχυρισμού ή σχεδιασμού για αγωγό από το Ισραήλ μέσω Τουρκίας διέλυσε με το απλό αυτό σκεπτικό, η Άνα Στάνιτς, κροατικής καταγωγής Βρετανίδα, διακεκριμένη νομικός στο Δίκαιο της Θάλασσας και τα θέματα ενέργειας, στη παρουσίασή της σε συνέδριο «Ανατολική Μεσόγειος - Νέες προοπτικές» που διεξάγεται στο Λονδίνο.

Καταργείται το Α' και το Β' Σώμα Στρατού!

Ριζικές αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις φέρνει η νέα δομή που παρουσιάζεται σήμερα προς εγκριση στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αναμένεται να επικυρωθεί τις επόμενες μέρες από το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα. Η νέα δομή προβλέπει το κλείσιμο πολλών σχηματισμών, με σημαντικότερους το Α' και το Β' Σώματα Στρατού, την μείωση των ανωτάτων αξιωματικών σε ποσοστό 20% και προβλέπεται ότι από τις αλλαγές θα εξοικονομηθούν εφάπαξ περί τα 100 εκατ.ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» η δομή διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων μειώνεται κατά 40-45%, ενώ η δομή δυνάμεων περιορίζεται κατά 20-25%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περίπου 45-50 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, κυρίως την ηπειρωτική, να κλείνουν οριστικά.

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

ΗΠΑ: Απαιτούμε από τον Ερντογάν να μην επισκεφθεί τη Γάζα


Εντονα ενοχλημένοι παρουσιάζονται οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για την επιμονή του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί τη Γάζα, μετά το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαίου. Η άρνηση του κ. Ερντογάν και η απόρριψη του αιτήματος, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικώ, Τζον Κέρι, έχει εξοργίσει τους Αμερικανούς, οι οποίοι υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι “η Χαμάς βρίσκεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων”, και για το λόγο αυτό καλούν όλους τους συμμάχους τους να μην έχουν την παραμικρη σχέση μαζί της.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε και σήμερα, ότι “ισχύουν όλα όσα είπε ο υπουργός (Τζον Κέρι). Πιστεύουμε ότι θα ήταν καλύτερα να μην λάβει χώρα η επίσκεψη αυτή τη στιγμή”. Αλλος αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι “δεν παρακαλούμε (τον κ. Ερντογάν). Απαιτούμε να μην πραγματοποιήσει την επίσκεψη στη Γάζα”. Αναρωτήθηκε δε τί θα έλεγε ο κ. Ερντογάν εάν ένας Αμερικανός αξιωματούχος επισκεπτόταν τις κουρδικές περιοχές όπου δρα το PKK, οργάνωση που η Τουρκία χαρακτηρίζει “τρομοκρατική”.

Δυσαρέσκεια του Εβραϊκού Λόμπι από τις δηλώσεις του Τζον Κέρι για την Τουρκία


Τη δυσαρέσκεια του Εβραϊκού Λόμπι στην Ουάσιγκτον προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι από την Κωνσταντινούπολη, όπου συνέκρινε τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη με την ισραηλινή επίθεση κατά της τουρκικής φλοτίλας για τη Γάζα, υποστηρίζεται σε άρθρο της Jennifer Rubin στο blog της WASHINGTON POST υπό τον τίτλο «Flap over Kerry flotilla remarks».
Σε ανακοίνωσή της η Εβραϊκή Ρεπουμπλικανική Συμμαχία σημείωσε: «Κατανοούμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, έχει λόγους να είναι βαθιά ανήσυχος από τα απογοητευτικά, έως τώρα, αποτελέσματα, της έκκλησης του Προέδρου (Ομπάμα) να δοθεί τέλος στην ρήξη Ισραήλ-Τουρκίας, αλλά θα πρέπει να διορθώσει τις δηλώσεις του, ώστε οι σύμμαχοί μας και οι επικριτές μας, σε όλο τον κόσμο, να μην μείνουν με την ιδέα ότι η πιο ισχυρή Δημοκρατία στον κόσμο έχει απολέσει τα ηθικά της ερείσματα».

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

Ο θησαυρός της «κρυφής ζώνης»


Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Σε αγώνα δρόµου µεταξύ πετρελαϊκών κολοσσών και κυβερνήσεων µετατρέπεται η προσπάθεια καθορισµού του τρόπου εξαγωγής των τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη Λεκάνη της Λεβαντίνης, στις ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ και του Λιβάνου, επιλογή η οποία έχει όχι µόνο οικονοµική αλλά κρίσιµη γεωστρατηγική σηµασία.

Τις τελευταίες εβδοµάδες ένα πραγµατικό µπαράζ δηµοσιευµάτων στον διεθνή Τύπο αλλά και δηλώσεις Τούρκων αξιωµατούχων προσπαθούν να δηµιουργήσουν κλίµα σχεδόν ειληµµένης απόφασης για τη µεταφορά του αερίου της περιοχής µέσω αγωγού από το έδαφός της γείτονος προς την Ευρώπη.

Οι ενέργειες της Χεζμπολάχ στη Χομς σημαίνουν «πόλεμο»

Ο νέος προσωρινός επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης, Ζορζ Σάμπρα, δήλωσε σήμερα από την Κωνσταντινούπολη ότι η συμμετοχή της λιβανικής Χεζμπολάχ στις μάχες στην κεντρική επαρχία της Χομς αποτελεί «κήρυξη πολέμου εναντίον του συριακού λαού».

«Αυτό που συμβαίνει στη Χομς αποτελεί κήρυξη πολέμου εναντίον του συριακού λαού και ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πρέπει να αντιμετωπίσει με τον προσήκοντα τρόπο το ζήτημα αυτό», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στην Τουρκία.

«Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση του Λιβάνου πρέπει να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο που αυτό αντιπροσωπεύει για τη ζωή των Σύρων και τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ των δυο λαών και των δύο χωρών»
, τόνισε.

Κόντρα ΗΠΑ-Τουρκίας για το ταξίδι του Ερντογάν στη Γάζα


Την έντονη αντίδραση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίτζ (φωτογραφία), προκάλεσε το αίτημα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, για αναβολή του επικείμενου ταξιδιού του Ταγίπ Ερντογάν στη Λωρίδα της Γάζας. Ο κ. Αρίτζ έκανε λόγο για «απαράδεκτη και λαθεμένη από διπλωματική άποψη» δήλωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Μόνον η τουρκική κυβέρνηση αποφασίζει πότε και πού θα ταξιδέψει ο πρωθυπουργός ή και οποιοσδήποτε άλλος κρατικός αξιωματούχος» πρόσθεσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ο Τζον Κέρι έθεσε το αίτημά του εκτιμώντας ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην ελεγχόμενη από την ισλαμιστική Χαμάς Γάζα θα οδηγούσε σε νέες τριβές με το Τελ Αβίβ την ώρα που οι ΗΠΑ επιθυμούν την αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ. Σημειώνεται ότι το ταξίδι του κ. Ερντογάν στο θύλακα παλαιστινιακού εδάφους της Λωρίδας της Γάζας είναι προγραμματισμένο για τα τέλη Μαΐου.

Το Ισραήλ εμπόδισε την παράδοση συριακών όπλων στη Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δε θα επιτρέψει «σύγχρονα όπλα» στη Συρία να πέσουν στα χέρια της Χεζμπολάχ ή σε άλλα εχθρικά στοιχεία, επιβεβαιώνοντας έμμεσα ότι ήταν το Ισραήλ εκείνο που είχε προβεί σε μια επιδρομή τον Ιανουάριο κοντά στη Δαμασκό.

"Όταν πέρασαν την κόκκινη γραμμή, δράσαμε", δήλωσε ο Γιαλόν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, ο οποίος επισκέπτεται το Ισραήλ - αναφερόμενος προφανώς σε μια επιδρομή εναντίον μιας οχηματοπομπής που μετέφερε όπλα, την οποία είχε επιβεβαιώσει εμμέσως στις 3 Φεβρουαρίου και ο προκάτοχός του, Εχούντ Μπαράκ.

Η επιδρομή αυτή, την 30ή Ιανουαρίου, είχε στόχο σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές μια οχηματοπομπή που μετέφερε πυραύλους εδάφους-αέρος, καθώς και κτίρια ύποπτα για αποθήκευση χημικών όπλων.

Βγάζουν φωτιές για τη συγνώμη του Νετανιάχου στον Ερντογάν


Από ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Σε αντίθεση με τους Ελληνες αναλυτές, που αμέσως μετά τη συγνώμη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον πρωθυπουργό της Τουρκίας ισχυρίστηκαν ότι η Αγκυρα και το Τελ Αβίβ «τα βρήκαν όπως παλιά», οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι. Και πως μπορεί να είναι, όταν ο Ταγίπ Ερτογάν δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο την πολιτική του έναντι του εβραϊκού κράτους.

            Ο Μάϊκλ Ρούμπιν του American Enterprise Institute, ο οποίος την εποχή των καλών σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ βρέθηκε απέναντί στην Ελλάδα και την Κύπρο ως πιστός θιασώτης του εβραϊσμού, βγάζει φωτιές για τη συγνώμη, και δεν είναι ο μόνος αναλυτής που απαιτεί την απολογία του Τούρκου πρωθυπουργών και αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης για όσα κατά καιρούς ισχυρίστηκαν. Οσα ινστιτούτα και «δεξαμενές σκέψης» ελέγχονται από το Εβραϊκό Λόμπι και αποτελούν την πλειοψηφία στην Ουάσιγκτον, έχουν εντείνει την κριτική τους προς τον κ. Ερτογάν στις «κλειστές συνεδριάσεις», όπου τα πάντα λέγονται χωρίς να δημοσιοποιούνται.

Οι Τσετσένοι Ισλαμιστές βομβιστές της Βοστώνης πράκτορες των Σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΝΟΥΤΣΟΣ

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΟΣΤΩΝΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΑ BLOGS ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ... TO RIMSE

Σύμφωνα με την έγκυρη ιστοσελίδα αναλύσεων σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας Debka οι βομβιστές της Βοστώνης, οι Ισλαμιστές Τσετσένοι αδελφοί Τσαρνάιεφ είχαν στρατολογηθεί από τις Σαουδαραβικές και Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες με στόχο να διεισδύσουν σε δίκτυα Ουαχαμπιτών-Τζιχαντιστών στη περιοχή του Καυκάσου.

Οι πυρήνες αυτών των δικτύων αντλούν υποστήριξη από ορισμένες Σαουδαραβικές πηγές με έδρα το Ριάντ με σκοπό την δημιουργία Τζαμιών και σχολείων στη περιοχή του Καυκάσου και τη διάδοση της ακραίας Ισλαμικής σέκτας του Ουαχαμπισμού. Η κυβέρνηση της Σαουδική Αραβίας φοβούμενη πιθανές αποκαλύψεις για τη συμμετοχή Σαουδαράβων φοιτητών στις βομβιστικές επιθέσεις της Βοστώνης έστειλε άμεσα τον Σαουδάραβα Υπουργό Εξωτερικών, πρίγκηπα Αλ- Φαϊζάλ, στη Ουάσινγκτον τη Τετάρτη 17 Απριλίου για μια ιδιωτική συζήτηση με τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τομ Ντόνιλον με στόχο τον καλύτερο δυνατό επικοινωνιακό χειρισμό της υπόθεσης.

Κυριακή, 21 Απριλίου 2013

Μυστικές συνομιλίες Χεζμπολάχ - Τεχεράνης για το θέμα της Συρίας


Η ενημερωτική ιστοσελίδα Al Rai του Κουβέιτ δημοσιεύει ότι τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκε μυστική συνάντηση του αρχηγού της Χεζμπολάχ Hassan Nasrallah με τον θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei, με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην Συρία. Σύμφωνα με πηγές του Al Rai οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι πρέπει να υποστηρίξουν το καθεστώς Άσαντ ώστε ο Σύρος ηγέτης να παραμείνει στην εξουσία. Άλλη πηγή αναφέρει ότι Hassan Nasrallah και Ayatollah Ali Khamenei συμφώνησαν ότι ο πόλεμος με το Ισραήλ είναι θέμα χρόνου και πως μόνο τυχαίες δεν ήταν οι συναντήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου καθώς και το Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.


GEOPOLITICS & DAILY NEWS - http://www.geopolitics.com.gr/

Ναυτική βάση στην Μεσόγειο αναζητά η Ρωσία


Σύμφωνα με την ιρακινή εφημερίδα Azzaman, η Ρωσία ζήτησε από την Αίγυπτο και την Αλγερία άδεια οικοδόμησης ναυτικής βάσης στο έδαφός τους, αντικαθιστώντας με αυτό τον τρόπο το λιμάνι του Ταρτούς στην Συρία. Η ανατροπή του Άσαντ ως σενάριο είναι πολύ πιθανό με τη Ρωσία να αναζητά λύσεις. Σε αντάλλαγμα η Ρωσία προσέφερε δάνειο στην Αίγυπτο αξίας 2 δις δολαρίων ενώ υποσχέθηκε και επενδύσεις σε πολλούς τομείς. Η Αίγυπτος αποτελεί γεωστρατηγικό σημείο στην ευρύτερη περιοχή με τις ΗΠΑ και Ρωσία να επιθυμούν να αποκτήσουν πλεονέκτημα στο συγκεκριμένο σημείο της Μεσογείου την ώρα που το ΔΝΤ καιρό τώρα δεν εγκρίνει δάνειο ύψους 4,8 δις δολαρίων για την χώρα. Ο Γιούρι Ουσάκοβ, σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστήριξε στο Bloomberg ότι εκτός της Ρωσίας οι ΗΠΑ προσπαθούν να «κρατήσουν» κοντά τους την Αίγυπτο χρηματοδοτώντας την με 2 δις δολάρια ανά έτος.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS - http://www.geopolitics.com.gr/

Μέσω Τουρκίας η επίθεση στο Ιράν;Σύμφωνα με δημοσίευμα των SUNDAY TIMES ο Ισραηλινός επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Yaakov Amidror, θα επισκεφτεί την Άγκυρα ώστε να συζητήσουν για το θέμα των αποζημιώσεων των θυμάτων του Mavi Marmara. Ωστόσο σύμφωνα με πηγές στο περιθώριο των συζητήσεων περί των αποζημιώσεων θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα στρατιωτικά αεροδρόμια της Τουρκίας για να επιτεθεί στο Ιράν. Ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του επισήμανε ότι η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ και ως ένα μεγάλο …αεροπλανοφόρο. «Ξεκάθαρα οι τουρκικές αεροπορικές βάσεις θα δώσουν σοβαρό πλεονέκτημα στο Ισραήλ στην αναμέτρηση με το Ιράν», τόνισε!

Στα πλαίσια της επίσκεψης θα τεθεί και το ζήτημα το Ισραήλ να εξοπλίσει την Τουρκία με αντιβαλλιστικούς πυραύλους καθώς και προηγμένα συστήματα σχετικά με τον κυβερνοπόλεμο.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS - http://www.geopolitics.com.gr/

Τσακ Χέιγκελ: Σαφές μήνυμα προς το Ιράν

Η σύναψη συμβολαίου για την πώληση όπλων στο Ισραήλ στέλνει σαφές μήνυμα στο Ιράν ότι η στρατιωτική επιλογή παραμένει στο τραπέζι, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, λίγο πριν την άφιξή του στο Τελ Αβίβ την Κυριακή. Το Ισραήλ είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για τον τρίτο αμερικανό αξιωματούχο που μεταβαίνει στη χώρα μέσα σε ένα μήνα, μετά τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Η ατζέντα των συνομιλιών του Τσακ Χέιγκελ περιλαμβάνει πέρα από το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν, τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και τον καθορισμό των τελευταίων λεπτομερειών για εξοπλιστικά συμβόλαια, ύψους 10 δισ. δολαρίων, που επιδιώκουν να υπογράψουν οι ΗΠΑ με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Σάββατο, 20 Απριλίου 2013

Πράσινο φως των ΗΠΑ για μονομερή επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν;


Σύμφωνα με Ισραηλινά δημοσιεύματα οι ΗΠΑ αποφάσισαν να προσφέρουν στο Ισραήλ εξαιρετικής προηγμένης τεχνολογίας εξοπλισμό ώστε να είναι σε θέση να επιχειρήσει εναντίον του Ιράν μονομερώς. Πιο συγκεκριμένα, ενώ οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί να εξοπλίσουν το Ισραήλ με τα τελευταίας γενιάς αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135, άλλαξαν στάση και προτίθενται τώρα να το κάνουν. Ο αριθμός των αεροσκαφών δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστός. Το συνολικό κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος αναμένεται ιδιαίτερα υψηλό αφού εκτός των αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού, το Ισραήλ θα παραλάβει πυραύλους καθώς και αεροσκάφη V-22 Osprey για την φύλαξη των συνόρων του. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί την ερχόμενη βδομάδα. Οι ΗΠΑ εκτός του Ισραήλ εξοπλίζουν στην περιοχή την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


GEOPOLITICS & DAILY NEWS - http://www.geopolitics.com.gr/

Ανάμιξη της Χεζμπολάχ στον Συριακό εμφύλιο βλέπουν οι αντικαθεστωτικοί


Σύμφωνα με άρθρο στην Ισραηλινή JERUSALEM POST η τελευταία εκτόξευση πυραύλων από τους αντικαθεστωτικούς Σύρους Σουνίτες προς το Λίβανο ήταν ένα μήνυμα προς την Χεζμπολάχ ώστε να σταματήσει να επεμβαίνει στον Συριακό εμφύλιο. Οι αντικαθεστωτικοί της Συρίας υποστηρίζουν ότι υπάρχει σχέδιο ώστε αν φτάσουμε στο σημείο της ανατροπής του Άσαντ, η Χεζμπολάχ σε συνεργασία με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, να αποτελέσουν την ύστατη άμυνά του.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS - http://www.geopolitics.com.gr/

Γιατί η Ελλάδα δεν μειονεκτεί έναντι της Τουρκίας


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΑΡΔΑΝΙΔΗΣ
Κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πέρασαν μέσα από διαφορετικές φάσεις οι οποίες εναλλάσσονταν μεταξύ περιόδων πολέμων, φιλίας, συμμαχίας και διαστημάτων «ειρηνικής συνύπαρξης» και «μη πολέμου». Η μη ευθύγραμμη αυτή πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων συνέβαλε στο να «κατασκευαστούν» από την ελληνική πλευρά ορισμένες παραδοχές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες κατά παράδοξο τρόπο εξακολουθούν να ισχύουν παρόλο που οι διεθνείς συγκυρίες έχουν μεταβληθεί. Οι περισσότερες από αυτές τις παραδοχές εξακολουθούν όχι μόνο να επηρεάζουν τις πολιτικές που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά φαίνεται να αποτελούν και βασικές σταθερές, πάνω στις οποίες στηρίζονται οι σκέψεις και οι ενέργειες των βασικών διαμορφωτών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Επίσης, τα τελευταία χρόνια, νέες παραδοχές έχουν προστεθεί στις προηγούμενες και τείνουν να καταστούν κι αυτές βασικές συνιστώσες της αντίληψης που έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οι παραδοχές αυτές είναι οι εξής:

Αμερικανο-ρωσική συνεργασία κατά της τρομοκρατίας

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους κατά της τρομοκρατίας, έπειτα από τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη, δράστες των οποίων ήσαν δύο αδελφοί τσετσενικής καταγωγής, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα για να του εκφράσει για ακόμη μία φορά τα συλλυπητήριά του και να συζητήσει μαζύ του τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να συνεργασθούν οι δύο χώρες για την ενίσχυση της ασφάλειας, ιδίως στην περίπτωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 στο Σότσι της Ρωσίας.

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013

Ρωσία – Τουρκία: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε στις 17 Απριλίου 2013 επαφές στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου. Μετά τη συνάντηση έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου έδειχναν να μην υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών. Κι’ όμως, την ίδια ώρα που έκαναν δηλώσεις οι υπουργοί, γινόταν σαφές ότι οι απόψεις τους ειδικά για το θέμα της Συρίας, είναι ριζικά αντίθετες. Αλλωστε, η Τουρκία δεν έχει επιστρέψει ακόμα στη Ρωσία το φορτίο που κατασχέθηκε παράνομα από το αεροπλάνο, το οποίο είχε υποχρεωθεί από την Τουρκία σε αναγκαστική προσγείωση, πέρυσι, ενώ έκανε πτήση προς τη Δαμασκό.
Σκοπός των συνομιλιών ήταν η προετοιμασία της προγραμματισμένης για το Φθινόπωρο συνάντησης μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο του Συμβουλίου συνεργασίας σε ανώτατο επίπεδο. Με το πέρας των συνομιλιών, διάρκειας δύο ωρών, οι υπουργοί εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία τόνισαν «με ικανοποίηση» την «απουσία διμερών προβλημάτων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας». Όπως προκύπτει από τη δήλωση, οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών διευρύνονται, η στρατηγική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα ενισχύεται, ενώ οι ανθρωπιστικής και πολιτιστικής φύσεως επαφές διευρύνονται.

Τι θα βγάλουν οι κάλπες στο Ιράν


Σε δυο μήνες στο Ιράν θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές. Όποιος και αν επικρατήσει, ο υπόλοιπος κόσμος θα δεχτεί με αισιοδοξία το αποτέλεσμα. Ο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, ο οποίος έγινε διάσημος για την αντιισραηλινή και αντιαμερικανική πολιτική και ρητορική του, αποχωρεί έχοντας ολοκληρώσει τις δυο θητείες που δικαιούταν.
Ωστόσο, κοινή πεποίθηση είναι ότι αλλαγές στην πολιτική της Τεχεράνης -τόσο για το πυρηνικό πρόγραμμά της, όσο και για το καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ στη Συρία- δεν θα πρέπει να αναμένονται, ακόμη κι αν επικρατήσει στις εκλογές ένας πιο μετριοπαθής υποψήφιος. Αυτό σημαίνει ότι το «Ιρανικό ζήτημα» θα παραμείνει από τα σημαντικότερα διεθνώς, ενώ μένει να φανεί εάν το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και οι μοναρχίες του Περσικού Κόλπου θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της de facto εξομάλυνσης των σχέσεών τους με τη χώρα, ή αν δεν θα επιτρέψουν επουδενί τη μετατροπή της σε πυρηνική δύναμη.

«Πόλη φάντασμα» η Βοστώνη

«Πόλη φάντασμα» θυμίζει σήμερα η Watertown καθώς συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη του 19χρονου Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία είναι ζωσμένος με εκρηκτικά. Νωρίτερα οι αρχές είχαν ζητήσει από τους κατοίκους της Watertown να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους, να μείνουν μακριά από τα παράθυρα και να μην ανοίγουν την πόρτα τους σε κανέναν ενώ αποφάσισαν την απαγόρευση κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία της Βοστώνης, το Χάρβαρντ ενώ περιορισμοί έχουν τεθεί και στην εναέρια κυκλοφορία.

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=273094

Patriot και στην Ιορδανία


«Ταμπουρώνουν» την Μέση Ανατολή οι Αμερικανοί…
Οι αρχές των ΗΠΑ έχουν εγκρίνει την ανάπτυξη 2 μπαταριών συστημάτων Patriot στην Ιορδανία, στα σύνορα με τη Συρία, σύμφωνα με την σαουδαραβική εφημερίδα Al-Sharq al-Awsat, η οποία επικαλείται πηγές στην Ιορδανία. Οι μπαταρίες μπορούν να μεταφερθούν στην Ιορδανία από το Κατάρ και το Κουβέιτ. Να σημειωθεί ότι συστήματα Patriot έχουν αναπτυχθεί από τις χώρες του ΝΑΤΟ στην Τουρκία.
Επιπλέον οι ΗΠΑ θα αποστείλουν τις ερχόμενες εβδομάδες 200 στρατιώτες στην Ιορδανία για να ενισχύσουν την άμυνά της λόγω της επιδείνωσης της σύγκρουσης στην γειτονική Συρία, όπως δήλωσε μέλος του υπουργικού συμβουλίου της Ιορδανίας.

Αναδιατάσσονται οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο


ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ
Η βίαιη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αποικία χρέους δεν πρόκειται να έχει μόνο οικονομικές επιπτώσεις. Επηρεάζει και τις γεωπολιτικές επιπτώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά εάν συνδυασθεί με την επαναπροσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας που συμβολικά εκδηλώθηκε με την απολογία του Νετανιάχου προς τον Ερντογάν. Προφανώς, η συριακή κρίση διευκόλυνε τη γεφύρωση του χάσματος, δεδομένου ότι και οι δύο χώρες το επιδίωκαν.
Όσα είχε να κερδίσει ο Ερντογάν στο επίπεδο της μουσουλμανικής κοινής γνώμης τα έχει κερδίσει. Σε μία συγκυρία που η Ελλάδα και η Κύπρος είναι ποιοτικά αποδυναμωμένες, θεωρεί ότι είναι ευκαιρία να βάλει χέρι στα όποια ενεργειακά κοιτάσματά τους. Γι’ αυτό και δεν θέλει να έχει απέναντί του το Ισραήλ. Από την πλευρά τους, το βασικό κίνητρο των Ισραηλινών ήταν ο έλεγχος της Συρίας μετά την πιθανή ανατροπή του καθεστώτος Άσσαντ και βεβαίως η αντιμετώπιση του Ιράν.

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

Νταβούτογλου σε Λαβρόφ: Πείστε την Λευκωσία για Κυπριακό και πετρέλαια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προέτρεψε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά για την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού αλλά και στο να είναι «προσεκτική στην εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν στην Κωνσταντινούπολη οι δύο υπουργοί, ο κ. Νταβούτογλου έθεσε τα θέματα αυτά στο περιθώριο των συνομιλιών στις οποίες κυριάρχησε το θέμα της Συρίας.-

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_18/04/2013_494561

Ο μικρός αριθμός Ισραηλινών αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού αναβάλλει την μονομερή επίθεση κατά του Ιράν


Στο ακόλουθο άρθρο/ανάλυση περιγράφεται η ανησυχία του Ισραήλ σχετικά με την πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν, όπως και ότι οι ΗΠΑ ουσιαστικά με την συμπεριφορά τους στο όλο θέμα ωθούν εμμέσως το Ισραήλ σε μονομερείς λύσεις που εμπεριέχουν σοβαρούς κινδύνους ακόμη και για την ίδια του την υπόσταση ως κράτος. Σύμφωνα με την ανάλυση το σοβαρότερο επιχειρησιακό μειονέκτημα που φέρει το Ισραήλ απέναντι σε μια τέτοια πρωτοβουλία – της επίθεσης κατά του Ιράν – είναι ο μικρός αριθμός αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού. "Στην περίπτωση που καταρριφθούν ένα με δύο αεροσκάφη μας εναέριου ανεφοδιασμού, η όλη επιχείρηση μοιραία θα αποτύχει" τονίζεται χαρακτηριστικά. 

Το Ισραήλ διαθέτει συνολικά μόλις δέκα τέτοια αεροσκάφη, ενώ η χιλιομετρική απόσταση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν τα καθιστά ως και τα πολυτιμότερα «εργαλεία» στην όλη επιχείρηση. Η ανάλυση καταλήγει με το συμπέρασμα ότι το Ισραήλ πρέπει να βρει τρόπους ώστε οι ΗΠΑ να του προμηθεύσουν άμεσα όσα όλα επιχειρησιακά «όπλα» που εντέλει δεν έχει μα χρειάζεται στην περίπτωση που δεν είναι τελικά διατεθειμένες οι επερχόμενες πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν να γίνουν από κοινού.  

GEOPOLITICS & DAILY NEWS – http://www.geopolitics.com.gr/

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

«Ύποπτος φάκελος» εστάλη στον Ομπάμα!


Ένας ύποπτος φάκελος, που ενδέχεται να περιέχει τη θανατηφόρα ουσία ρικίνη, εστάλη στο Λευκό Οίκο, με τελικό παραλήπτη τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.
Σύμφωνα με το ABC News, στο φάκελο ανιχνεύθηκε η εν λόγω θανατηφόρα ουσία, ωστόσο η είδηση δεν επιβεβαιώνεται επισήμως, καθώς οι Αρχές αναφέρουν ότι θα πρέπει να περάσουν 24 έως 48 ώρες για τα επίσημα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, που μίλησε στο NBC υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, το γράμμα έφτασε την Τρίτη στην Ταχυδρομική Υπηρεσία του Λευκου Οίκου και του θέματος επιλήφθηκαν άμεσα οι αρμόδιες αρχές.

«Ας ελπίσουμε ο βομβιστής της Βοστόνης να είναι λευκός Αμερικανός»


Μια άλλη διάσταση στην επίθεση της Βοστόνης δίνει ο Αμερικανός δημοσιογράφος David Sirota σε άρθρο του. «Ας ελπίσουμε ο βομβιστής της Βοστόνης να είναι λευκός Αμερικανός» είναι ο τίτλος και συνεχίζει:

«Συνήθως όταν οι ΗΠΑ δέχονται επιθέσεις από ξένους, τότε κηρύττουν στις χώρες καταγωγής τους τον πόλεμο. Το πρόβλημα ωστόσο γίνεται περίπλοκο αν υποθετικά ο τρομοκράτης είναι …Ιταλός. Σε αυτή την περίπτωση τι θα κάνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ; Θα επιτεθεί στο Βατικανό; Όχι φυσικά, στην περίπτωση όμως που ο τρομοκράτης κατάγεται για παράδειγμα είτε από το Πακιστάν, είτε από το Ιράν είναι απολύτως βέβαιο ότι θα δοθεί διαταγή να ξεκινήσουν επιχειρήσεις εναντίον της χώρας που «γέννησε» τον τρομοκράτη. Ας ελπίσουμε λοιπόν ο βομβιστής της Βοστόνης να είναι λευκός Αμερικανός, κάποια «παράξενη» και απομονωμένη προσωπικότητα και όχι κάποιος τρομοκράτης επηρεασμένος από θρησκευτικές και ιδεολογικές επιρροές του Ισλάμ. Ας ευχηθούμε λοιπόν, ο βομβιστής της Βοστόνης να είναι λευκός Αμερικανός σαν τον Timothy McVeigh της Οκλαχόμα και όχι κανένας τρελός από καμιά υπανάπτυκτη χώρα γιατί τότε θα περάσουμε σε άλλα στάδια και θα χάνουμε τα χρόνια μας πάλι εδώ και εκεί. Γέμισε τελικά η γη με τρελούς και διψασμένους για αίμα»    

GEOPOLITICS & DAILY NEWS - http://www.geopolitics.com.gr/

Τρίτη, 16 Απριλίου 2013

Αυξημένες οι στρατιωτικές δαπάνες στην Τουρκία


Η Τουρκία είναι μια από τις 15 μόνο χώρες που αύξησαν τα στρατιωτικά τους κονδύλια το 2012 και κατέχει μάλιστα μια από τις πρώτες έξι θέσεις στη σχετική κατάταξη. Η Ελλάδα, όπως εξήντα και πλέον άλλες χώρες, μείωσαν πέρυσι τις στρατιωτικές δαπάνες τους, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες και με στρατιωτικό προϋπολογισμό πέντε και πλέον φορές μεγαλύτερο της Κίνας, μείωσε κατά 6% τις δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις για πρώτη φορά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Τεχεράνη δοκίμασε επιτυχώς έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο

Το Ιράν πραγματοποίησε σήμερα τη δοκιμή ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου εδάφους-θαλάσσης στον Κόλπο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός, λίγες ημέρες πριν από τον εορτασμό της εθνικής επετείου, η οποία θα αποτελέσει ευκαιρία για επίδειξη της στρατιωτικής πυγμής σε μία περίοδο έντονης αντιπαράθεσης με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

«Το υπουργείο Αμύνης είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει έναν νέο πύραυλο στον Περσικό Κόλπο, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να πλήξει με επιτυχία τον στόχο του», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αμύνης στρατηγός Ματζίντ Μποκαεΐ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, το οποίο περιέγραψε τον πύραυλο αυτό ως βαλλιστικό.


Μυστικό μήνυμα του Ομπάμα προς τον Πούτιν


Ο βοηθός του προέδρου των ΗΠΑ για την Εθνική Ασφάλεια, Τόμας Ντόνιλον μετέφερε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν προσωπικό μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα, το περιεχόμενο του οποίου παραμένει μυστικό. Ο βοηθός του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, είπε ότι το μήνυμα «περιέχει μια σειρά από προτάσεις για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας». Πρόσθεσε ότι με τις εποικοδομητικές υποσχέσεις του μηνύματος η κυβέρνηση Ομπάμα «δεν επιθυμεί να ενοχλήσει κάποιους ρωσοφοβικούς τύπους, που θέτουν εμπόδια στη συνεργασία μας».


Ισραήλ: Ο στρατός έχει την ικανότητα να «δράσει μόνος του» κατά του Ιράν

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού Μπένι Γκαντζ δήλωσε σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός έχει τις ικανότητες να δράσει μόνος του κατά του επίμαχου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Όταν ρωτήθηκε από το ισραηλινό ραδιόφωνο για τις ικανότητες του ισραηλινού στρατού "να πραγματοποιήσει μόνος του επίθεση" στο Ιράν, δηλαδή χωρίς αμερικανική βοήθεια, ο στρατηγός Γκαντζ απάντησε: "Ναι, απολύτως".

"Έχουμε τα σχέδιά μας, τις προβλέψεις μας, τις εκτιμήσεις μας και τη δεδομένη στιγμή θα αποφασίσουμε", πρόσθεσε σε αυτή τη συνέντευξη που παραχώρησε με την ευκαιρία της 65η επετείου από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Νέο επεισόδιο στη σινο-ιαπωνική διαφορά για τα νησιά Σενκάκου

Τρία κινεζικά πλοία εισήλθαν στα χωρικά ύδατα των διαφιλονικούμενων νησιών Σενκάκου στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, ανακοίνωσε η ιαπωνική ακτοφυλακή. Η Κίνα στέλνει τακτικά πλοία, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις και αεροπλάνα γύρω από τα ακατοίκητα νησιά, από τη στιγμή που η ιαπωνική κυβέρνηση εθνικοποίησε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα τρία από τα πέντε, αγοράζοντάς τα, από τον ιάπωνα ιδιοκτήτη τους. Η εδαφική διαμάχη στη συνέχεια επιδεινώθηκε, με μια εβδομάδα αντι-ιαπωνικών διαδηλώσεων, σε ολόκληρη την Κίνα, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν βίαιες,.

Εξαιτίας της έντασης, το Τόκιο ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία μιας ειδικής δύναμης 600 ανδρών και 12 πλοίων για την παρακολούθηση και την προστασία των νησιών Σενκάκου.

Αμερικανικό Black Hawk συνετρίβη στα σύνορα Βόρειας - Νότιας Κορέας


Ένα αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο UH-60 Βlack Hawk με 12 επιβαίνοντες συνετρίβη την Τρίτη κοντά στα σύνορα Βόρειας Κορέας και Νότιας Κορέας δήλωσε αξιωματούχος της Σεούλ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς. Το στρατιωτικό ελικόπτερο, κατέπεσε στη Νότια Κορέα κοντά τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, ανέφερε στο AFP εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Η ακριβής αιτία της συντριβής δεν είναι μέχρι στιγμής γνωστή. 

Ομπάμα: “Θα βρούμε ποιος ευθύνεται και θα λογοδοτήσει για τις πράξεις του”

Διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό έκανε λίγο μετά την πρώτη πρωινή της Τρίτης (18:10 τοπική ώρα) ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε για τις βομβιστικές επιθέσεις και έκανε λόγο για την επίσημη καταμέτρηση δύο νεκρών και πάνω από 80 τραυματιών και εξήρε το πνεύμα αυταπάρνησης των αρχών και των κατοίκων της Βοστώνης.

Διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς πως οι ομοσπονδιακές αρχές (FBI και National Security) έχουν ήδη αναλάβει τις έρευνες και τόνισε πως οι υπεύθυνοι για τις πράξεις αυτές θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν:

Tρομοκρατική επίθεση στη Βοστόνη

Η αστυνομία της Βοστόνης επιβεβαίωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) και τρίτη έκρηξη στην επίσημη βιβλιοθήκη της Βοστόνης. Μέχρι αυτή την ώρα πάντως δεν έχει γίνει αναφορά για τραυματίες ή νεκρούς στο χώρο της βοβλιοθήκης.

Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται μια νέα 11η Σεπτεμβρίου ενώ την ίδια ώρα δύο ακόμα εκρηκτικοί μηχανισμοί βρέθηκαν στην Boulston str. οι οποίοι εξουδετερώθηκαν και δεν εξερράγησαν. 

Σε ισχύ τέθηκαν προσωρινοί περιορισμοί των πτήσεων στη Βοστόνη, έχει εκκενωθεί το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ενώ αυστηρά είναι τα μέτρα της ασφαλείας σε όλους τους δημόσιους χώρους των μεγαλουπόλεων των Η.Π.Α. Την ίδια ώρα η αστυνομία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

*** Internet News ***