Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013

Οι "άγνωστοι" Εξτρεμιστές-Ισλαμιστές των Βαλκανίων

19.07.2013
ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΙΧΑΛΕΤΟΥ

Στην παρούσα έρευνα, θα δοθούν στη δημοσιότητα εικόνες και βιογραφικά αγνώστων εν πολλοίς Ισλαμιστών εξτρεμιστών που δρουν στα Βαλκάνια τη σήμερον.

Τα στοιχεία αυτά είναι ένα πολύ μικρό μέρος των όσων υπάρχουν και συλλέχθηκαν ύστερα από ενδελεχή και επισταμένη έρευνα διεθνών αρχείων, αναφορών των ΜΜΕ και αποκλειστικών πληροφοριών και σχολιασμών από ειδήμονες περί των θεμάτων του Ισλαμικού εξτρεμισμού στα Βαλκάνια.

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013

Η παγκόσμια αυτοκρατορία του Αλβανικού οργανωμένου εγκλήματος

18.07.2013
Του Ιωάννη Μιχαλέτου 

Το RIMSE κατά περιόδους παρουσιάζει θεματικές και αναλύσεις σε ευρύτερα θέματα ασφάλειας πέρα από αυτών του «Εξτρεμιστικού Ισλάμ στην Ν.Α Ευρώπη». Το παρόν κείμενο καταγράφει την πρόσφατη ιστορική διαδρομή, ενδυνάμωση και εν τέλει παγκόσμια εξάπλωση του λεγόμενου "Αλβανικού οργανωμένου εγκλήματος".


Η Interpol σε εκτιμήσεις της κατά καιρούς υποστηρίζει ότι περίπου το 90% της ηρωίνης που κατασχέθηκε στην Ευρώπη προέρχεται από τον άξονα Τουρκίας-Βουλγαρία-Σκοπίων. Στην εν λόγω νοητή γραμμή, έχει εν τω μεταξύ, γιγαντώσει η Αλβανική μαφία η οποία πολλαπλασίασε τη δυναμική της από τις αρχές της δεκαετίας του '90 έως και τη σημερινή εποχή. 

Η καλοκαιρινή καμπή σε καυτή Ευρασία-Μ.Ανατολή

18.07.2013

Σε μια έντονη περίοδο γεμάτη ζέστη του καιρού και καυτές ανάσες πολέμου απο την Ευρασία και την Μέση Ανατολή, οι δυνάμεις ανασυντάσσονται για την τελική κατάληξη εντός του 2013 και στην συνέχιση εφαρμογής σχεδίων για την περιοχή απο κάθε μεγάλο "παίκτη". Μια ανασκόπηση λοιπόν.

1. Οι ΗΠΑ πλέον εσωτερικά είναι σε αναταραχή. Ο Ομπάμα διαβλέπει πλέον πως η φιλο-ισλαμική στάση του περνάει μεγάλη κρίση απο τα κέντρα δύναμης εκεί και με αντίκτυπο μάλιστα στην εσωτερική του πολιτική και νομοσχέδια (βλ. μεταναστευτικό και ασφάλεια/όπλα). Επειδή οι ΗΠΑ πάντα έχουν την τάση να διοχετεύουν αυτή την ένταση εσωτερικά στην εξωτερική τους πολιτική, προσπαθούν να αλλάξουν την μέχρι τώρα στάση τους (λανθασμένη κατά εμέ) στο να παρατηρούν και να επεμβαίνουν υπογείως... και ζητούν να βρούν επάρχους για τις περιφέρειες της Ευρασίας.

Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013

Υπηρεσίες και πληροφορίες δεν κάνουν διακοπές.

11.07.2013

Εδώ και μερικές εβδομάδες παραμένει το θέμα της πληροφόρησης και των μυστικών υπηρεσιών στην επικαιρότητα. Οι ειδήσεις όπως πάντα είναι πολλές αλλά μικρές και με σημεία που πρέπει να προσέξει κάποιος στο πως φανερώνονται και πως συνδέονται. Επί παραδείγματι  έχουμε δύο πρόσωπα που "φωνάζουν" Mossad από μακριά.  Πρόκειται για την Lianne Polak (UK) και τον Ron Dermer(USA). Και οι δύο πλέον σε υψηλές ηγετικές θέσεις που τους φέρνει σε ιδανικό σημείο να ελέγχουν και να φιλτράρουν στοιχεία που θα χρειαστούν πολύ σύντομα για το πεδίο της Μ.Ανατολής.

Την ίδια στιγμή στην Μ.Βρετανία ετοιμάζονται να αναπτύξουν και αυτοί ομάδες αντίδρασης και προστασίας σε κυβερνο-επίπεδο , έτσι ώστε να μπορούν να προφυλαχθούν από τις ολοένα αυξανόμενες δράσεις των μεγάλων χωρών (Ρωσία, Κίνα κυρίως) σε αυτό το κομμάτι ενώ ταυτόχρονα να μπορούν ίσως να αποτελέσουν και ένα δίκτυο συνεργασίας για το γενικότερο πλάνο Intellgence-CyberWarfare του Ν.Α.Τ.Ο. (που σημειωτέων είχε μέτρια αποτελέσματα στις τελευταίες δοκιμές και αντιδράσεις σύμφωνα με δημοσιευμένη αναφορά).

Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013

Επιπτώσεις στην Τουρκία από την πτώση Μόρσι

09.07.2013

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

*Η ΠΤΩΣΗ ΜΟΡΣΙ ΚΑΙ Η ΕΚΤΟΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ, ΗΤΑΝ ΗΧΗΡΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΓΙΑ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ, ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΦΟΔΡΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΕ ΓΚΕΖΙ-ΤΑΞΙΜ.

*Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ 3ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΚΑΙ ΜΟΡΣΙ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΑΓΚΥΡΑΣ-ΚΑΙΡΟΥ.

*ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΜΟΡΣΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΙΔΑΝ ΑΠΛΑ ΩΣ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ. ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΑΝ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΙΣΛΑΜ.

*ΑΣΦΑΛΩΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΝΤΥΝΕΙ...

Ισραηλινό χτύπημα σε Συριακή βάση που περιείχε ρωσικούς πυραύλους επάκτιας άμυνας;

09.07.2013

Σύμφωνα με την λιβανέζικη εφημερίδα Αλ-Ακμπάρ αναφέρονται νέες λεπτομέρειες της πιθανής επίθεσης των ισραηλινών εναντίον των συριακών στρατιωτικών αποθηκών στην πόλη-λιμένα της Λατάκειας τη νύχτα της 5 Ιουλίου 2013.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη συριακή στρατιωτική πηγή, ανέφερε ότι τη νύχτα οι κάτοικοι άκουσαν «τέσσερις διαδοχικές εκρήξεις με πρωτοφανή δύναμη.»
Σίγουρα υπάρχουν και φήμες αλλά αυτή την φορά όλοι οι κάτοικοι , συμφωνούν σε ένα πράγμα – οι εκρήξεις είχαν πρωτοφανή δύναμη.
Ως αποτέλεσμα των εκρήξεων στις στρατιωτικές αποθήκες ήταν ένας Σύρος στρατιώτης του τακτικού στρατού νεκρός και άλλοι 9 στρατιώτες τραυματίες.

Κατασκοπεία-Παρακολούθηση και Ψυχολογικές επιχειρήσεις (ΨΕΠ)

09.07.2013

1972 --Watergate, 2003 --Stellar Wind, 2006 -- Wikileaks , 2013 --- Prism.

Τα παραπάνω είναι ονόματα που σχετίζονται με σκάνδαλα που αφορούν υπηρεσίες πληροφοριών και παρακολουθήσεων. Μάλιστα ήταν τόσο έντονα σε βαθμό που πραγματικά δημιούργησαν αναταράξεις στο παγκόσμιο σκηνικό με την διοχέτευση πληροφοριών για κάθε χώρα και πρόσωπα , σε σημείο που κάποιοι είχαν αναρρωτηθεί πόσο βαθιά είναι τελικά τα δίκτυα της CIA και της NSA στον παγκόσμιο χάρτη.

Γνωρίζουν οι περισσότεροι απο ΜΜΕ κυρίως αλλά και απο έγγραφα στο διαδίκτυο πως οι υπηρεσίες των ΗΠΑ , είχαν ουσιαστικά ενα τεράστιο όγκο πληροφοριών για κάθε τι που γινόταν στον πλανήτη ανά πάσα στιγμή. Παρόλα αυτά όμως , επειδή ειμαι και λίγο καχύποπτος και επειδή πάντα θεωρώ οτι θα πρέπει να είμαι ορθολογιστής βάση δεδομένων , θα ζητήσω ανοχή για μια θεωρία που ίσως όμως να έχει και λογικές βάσεις.

Ένοχος για την έκρηξη στο Μαρί ο Κύπριος πρώην υπουργός Άμυνας, Κ.Παπακώστας

09.07.2013

Αθώο για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι, έκρινε το Κακουργιοδικείο, που συνεδρίασε στη Λάρνακα, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού. Αθώος κρίθηκε επίσης και ο τέως υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού.

Αντίθετα, ο πρώην υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας βρέθηκε ένοχος στις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και συμπεριφοράς.

Ένοχοι στην κατηγορία της πρόκλησης θανάτου, λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και συμπεριφοράς, κρίθηκαν επίσης ο πρώην διευθυντής και ο πρώην βοηθός διευθυντής της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Νικολάου και Χαράλαμπος Χαραλάμπους αντίστοιχα, και ο τότε διοικητής της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) Ανδρέας Λοϊζίδης.

Υπουργός «εις θάνατον» για διαφθορά

09.07.2013

Λίγο πριν αναλάβει το υψηλότερο αξίωμα στην Κίνα, ο Σι Ζινπίνγκ είχε δεσμευτεί ότι θα κηρύξει πόλεμο κατά της διαφθοράς, την οποία θεωρούσε το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα για την εύρυθμη λειτουργία του κινεζικού «δράκου». Η καταδίκη του πρώην υπουργού Σιδηροδρόμων, Λιου Ζιτζούν, αποδεικνύει ότι ο νέος πρόεδρος της Κίνας δεν μένει στα λόγια, αλλά προχωρά στις πράξεις. Ο Ζιτζούν ήταν γνωστός ως ο «πατέρας» των τρένων υψηλής ταχύτητας και ένας από τους πιο ισχυρούς υπουργούς της κυβέρνησης, που ουδείς πίστευε ότι θα μπορούσε να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του. Ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι είχε λάβει περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ σε μίζες, ενώ στο μικροσκόπιο μπήκε όλη του η δράση, από τη στιγμή που εισήλθε στον πολιτικό στίβο, το 1986. Το δικαστήριο επέβαλε σκληρή ποινή στον τέως υπουργό, καταδικάζοντάς τον σε θάνατο, που αναμένεται ότι θα μετατραπεί σε ισόβια. Ακόμη, στερείται των πολιτικών του δικαιωμάτων εφ΄όρου ζωής και κατάσχεται όλη η προσωπική του περιουσία.

Κάλεσμα για «Ιερό Πόλεμο»

09.07.2013
Σε τροχιά εμφυλίου μπαίνει η Αίγυπτος μετά το κάλεσμα χτες των Αδελφών Μουσουλμάνων σε αντίσταση και σε εξέγερση εναντίον όσων «επιχειρούν να κλέψουν την επανάσταση με τα τανκς», ενώ κατηγόρησαν τις ένοπλες δυνάμεις ότι θέλουν να κάνουν τη χώρα «νέα Συρία».

Κάλεσαν επίσης και τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να «εμποδίσει άλλες σφαγές». Ωστόσο, ο στρατός, επίσης σε μία επίδειξη πυγμής, ανταπάντησε πως δεν θα «ανεχθεί καμία απειλή για την εθνική ασφάλεια».
Η σκλήρυνση της στάσης των Αδελφών Μουσουλμάνων, έξι ημέρες μετά το πραξικόπημα, οφείλεται στο αιματοκύλισμα έξω από στρατώνα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς τη Δευτέρα τα ξημερώματα.

Η κρίση στην Αίγυπτο προκαλεί αναστάτωση στην Άγκυρα

09.07.2013
Του Νίκου Στέλγια

Η μεγάλη κρίση στην Αίγυπτο, η οποία ξέσπασε με αφορμή το στρατιωτικό πραξικόπημα, το οποίο απομάκρυνε την εκλεγμένη κυβέρνηση της Αιγύπτου από την εξουσία, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο επιτελείο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. 

Το πρωί της Δευτέρας, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στην δημοσιότητα ένα νέο ανακοινωθέν, το οποίο στρέφεται κυρίως κατά του αιγυπτιακού στρατού. 


«Καταδικάζω την σφαγή, η οποία έλαβε χώρα κατά την διάρκεια της πρωινής προσευχής στην Αίγυπτο, στο όνομα των βασικών αξιών της ανθρωπότητας», τονίζει από τον επίσημο λογαριασμό του twitter, ο Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών προσθέτει τα εξής: 


Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος: Η επόμενη μέρα!

08.07.2013

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
Εμφύλιος και στο βάθος ΔΝΤ;;;;
''Κοιτάζοντας πίσω στην Αραβική Άνοιξη, προκαλεί εντύπωση το πόσο λίγες προσωπικότητες αντικαταστάθηκαν, πόσα λίγα καθεστώτα ανατράπηκαν και πόσο χάος προκλήθηκε από την επανάσταση'' αναφέρει το Stratfor στην έκθεσή του με θέμα ''Η επόμενη φάση της Αραβικής Άνοιξης'' .
Ήταν 25 Ιανουαρίου του 2011 όταν ξεκίνησε η Αιγυπτιακή επανάσταση. Οι διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου είχαν ως στόχο της παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Πηγή έμπνευσης για τους διαδηλωτές αποτέλεσαν τα γεγονότα στην Τυνησία [ Εξέγερση στη Τυνησία ] ένα περίπου μήνα νωρίτερα που είχαν ως αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο πρόεδρος Ζινέ Ελ Αμπεντινέ Μπεν Άλι .
Στις 11 Φεβρουαρίου ο Μουμπάρακ παραιτήθηκε ενώ την εξουσία ανέλαβε το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Η χώρα μπήκε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο μέχρι τη στιγμή που εξελέγη στην εξουσία ο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013

Περί ιδιωτικότητος και παρακολουθήσεων - κατασκοπείες

05.07.2013
Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΛΑΝ*
Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι το πως μπορεί να μείνει η ιδιωτικότητα του ακέραια, ενώ την ίδια στιγμή κάνει χρήση υπηρεσιών και παροχών από τρίτους.. ακόμα και από το κράτος που δια νόμων τουλάχιστον δείχνει ότι θέλει να τον προστατεύσει. Φυσικά αυτό όποτε δεν το επιτάσσει το εθνικό συμφέρον να αλλάξει η προστασία και να γίνει παρακολούθηση.

Γιατί όμως ουσιαστικά δεν υπάρχει ιδιωτικότητα όπως τόσο ωμά, αλλά 100% αληθινά δήλωσε ο κ.Ομπάμα; Θα πρέπει να σκεφτεί κάποιος λίγο παραπάνω.

Κάθε τι που απολαμβάνουμε σήμερα γίνεται δια μέσω τρίτων και δια τρόπων που παρέχουν άλλοι σε εμάς , μέσω οργανωτικών δομών ηλεκτρονική ή ακόμα και φυσικής παροχής αντικειμένων και υπηρεσιών. Από τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης που έχουν πλέον περάσει στην εποχή SCADA και στο ηλεκτρονικό πελατολόγιο, ... μέχρι και στην απλούστερη κίνηση μας που μπορεί να είναι η ανάγνωση από το διαδίκτυο ενός κειμένου, την χρήση κάρτας για μετρητά ή πίστωση, την ιατρική κάρτα υγείας από κάποιο ασφαλιστήριο, την έκδοση ΑΔΤ και διαβατηρίου.. ακόμη και την χρήση τηλεφώνου κινητού ή/και σταθερού. Όλα είναι πλέον ένα δίκτυο υπηρεσιών τρίτων προς εμάς σε ένα σχέδιο που στην γλώσσα της τεχνολογίας θα το ονομάζαμε peer-to-peer με ενδιάμεσους κεντρικούς κόμβους. Με απλά λόγια.. όλα είναι προσιτά σε εμάς, επειδή κάποιοι άλλοι φροντίζουν για αυτό.

Μπορεί η Κύπρος να λύσει τα προβλήματα του Πούτιν;

05.07.2013
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΓΙΑ

Δύσκολες ημέρες για τον «άρχοντα» της Μόσχας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Η κρίση της Μέσης Ανατολής επιφυλάσσει μεγάλες ανατροπές για τα σχέδια του Ρώσου Προέδρου. Στην Συρία, οι οδομαχίες και οι συγκρούσεις των ανταρτών με τις κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Την προηγούμενη εβδομάδα, η συμμαχία των δυτικών χωρών και των αραβικών μοναρχιών, οι οποίες βρίσκονται στο πλευρό της συριακής αντιπολίτευσης, αποφάσισαν να εντατικοποιήσουν την στρατιωτική βοήθεια, την οποία παρέχουν στους αντάρτες. Μέσα στα πλαίσια της συγκεκριμένης απόφασης, τις προηγούμενες ημέρες έλαβαν χώρα δυο σημαντικές εξελίξεις: Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την στρατιωτική παρουσία τους στην Ιορδανία και σύμφωνα με κάποιες ξένες και τουρκικές πηγές, μια ομάδα επίλεκτων δυνάμεων των ΗΠΑ πέρασε από την Τουρκία στα εδάφη της Συρίας. Από ότι φαίνεται, τις επόμενες ημέρες, στην Συρία ενδέχεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με δολιοφθορές και επιχειρήσεις των ξένων δυνάμεων. 

Stratfor: Η επόμενη φάση της Αραβικής Άνοιξης

05.07.2013

Η Αραβική Άνοιξη αποτέλεσε μια άσκηση... ειρωνείας, κάτι που περισσότερο απ' οπουδήποτε αλλού έγινε εμφανές στην Αίγυπτο. Επιφανειακά, φάνηκε να είναι το αραβικό ισοδύναμο του 1989 στην Ανατολική Ευρώπη. Εκεί, η σοβιετική κατοχή καταπίεζε μια ευρεία, αν όχι παγκόσμια, επιθυμία για συνταγματική δημοκρατία στα πρότυπα της Δυτικής Ευρώπης. Το έτος 1989 διαμόρφωσε τον τρόπο σκέψης μιας ολόκληρης γενιάς στη Δύση, και όταν είδαν τα πλήθη να βγαίνουν στους δρόμους του αραβικού κόσμου υπέθεσαν ότι έβλεπαν μια νέα Ανατολική Ευρώπη.


Σίγουρα υπήρχαν συνταγματικοί δημοκράτες στους αραβικούς δρόμους το 2011, όμως δεν αποτελούσαν δύναμη επιβολής. Κοιτάζοντας πίσω στην Αραβική Άνοιξη, προκαλεί εντύπωση το πόσο λίγες προσωπικότητες αντικαταστάθηκαν, πόσα λίγα καθεστώτα ανατράπηκαν και πόσο χάος προκλήθηκε από την επανάσταση.

Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013

Το βίντεο της σύλληψης του Μόρσι

04.07.2013

Όπως φαίνεται και στο βίντεο που είναι τραβηγμένο από κινητό τηλέφωνο, στο δωμάτιο επικρατεί πανικός με τους στρατιώτες να προσπαθούν να οργανωθούν και να φωνάζουν.

Νταβούτογλου: «Απαράδεκτο» πραξικόπημα η ανατροπή του Μόρσι - Ο Ερντογάν διέκοψε τις διακοπές του

04.07.2013

«Απαράδεκτο» πραξικόπημα χαρακτήρισε σήμερα την ανατροπή του αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους ο Νταβούτογλου, είπε ότι είναι απαράδεκτο για μια κυβέρνηση, η οποία έχει έρθει στην εξουσία μέσω δημοκρατικών εκλογών, να ανατραπεί με παράνομα μέσα και ακόμη περισσότερο με στρατιωτικό πραξικόπημα.

«Μπορείς να παυτείς από τα καθήκοντά σου μόνο μέσω εκλογών, δηλαδή με τη θέληση του λαού», σημείωσε. 
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει η Hurriyet, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέκοψε τις διακοπές του λόγω των εξελίξεων στην Αίγυπτο.

Λαθρομετανάστευση και στοχοποίηση της Ελλάδος για εθνική αποδόμηση

04.07.2013
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΝΕΑΡΧΟΥ

Ποιες είναι οι γεωπολιτικές επιπτώσεις από μια αθρόα λαθρομετανάστευση στην Ελλάδα; Το ερώτημα αυτό θα έπρεπε να θέτουν επιτακτικά οι κυβερνήσεις και όλες οι πολιτικές δυνάμεις από τότε που άρχισε να εμφανίζεται και στην Ελλάδα το φαινόμενο της μαζικής λαθρομεταναστεύσεως, από τις αρχές, δηλαδή, και ιδίως τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα έπρεπε λογικά να προσδιορίζει και την πολιτική της χώρας απέναντι στη λαθρομετανάστευση.

Γνωρίζουμε όμως, δυστυχώς, ότι το ερώτημα αυτό ούτε ετέθη  από τις περισσότερες πολιτικές  δυνάμεις ούτε ακόμη τίθεται σήμερα στη θεώρηση ενός θέματος, που  μπορεί να έχει καταλυτικές συνέπειες  στο εθνικό μέλλον αυτής της χώρας.

«Μαύρος χρυσός» και αέριο σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κατάκολο και Κρήτη

04.07.2013

«Πωλητήριο» μπαίνει από σήμερα στα πρώτα πακέτα σεισμικών δεδομένων, που διεξήγαγε η νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo Services (PGS) στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με το Εθνος, τέσσερις περιοχές καταδεικνύουν «μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική» σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων (φυσικού αερίου και πετρελαίου).

Η πρώτη περιοχή ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και στους Αντίπαξους, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο.

Με το ίδιο νόμισμα πλήρωσε ο Σύρος Άσαντ τον Μόρσι…


04.07.2013

Τη εκδίκησή του πήρε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ από τον ανατραπέντα πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, όπως φάνηκε από τη δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα η συριακή κυβέρνηση.
Οι Σύροι κάλεσαν τον Μόρσι να αποχωρήσει από την εξουσία και να υπακούσει στα κελεύσματα του αιγυπτιακού λαού! Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε πριν την οριστική ανατροπή του ισλαμιστή από τις ένοπλες δυνάμεις. Κι αν εγερθεί αντίλογος ότι και ο Άσαντ «δεν ακούει τον συριακό λαό», είναι ψευδές, καθώς δηλώνει ότι θέλει να διεξαχθούν εκλογές, ώστε να φανεί πέραν πάσης αμφιβολίας και εικοτολογίας, ποιον θέλουν και ποιον όχι οι Σύροι πολίτες…

Πραξικόπημα στην Αίγυπτο – Φόβοι για εμφύλιο


04.07.2013

Με ένα προαναγγελθέν πραξικόπημα ο αιγυπτιακός στρατός από χθες έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Μοχάμεντ Μόρσι, μόλις ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του και οι στρατηγοί ανέστειλαν το Σύνταγμα ορίζοντας προσωρινή κυβέρνηση με μεταβατικό πρόεδρο τον Αντλί Μανσούρ, πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αιγύπτου. 

Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013

Τι επιδιώκουν οι ΗΠΑ στην συριακή κρίση;

03.07.2013

Του Χρήστου Ιακώβου

Μέχρι του παρόντος, η κρίση στη Συρία καταγράφει μεγάλο αριθμό νεκρών, συνεχή αύξηση των προσφύγων προς γειτονικά κράτη και εκτοπισμένων εντός της χώρας, ενίσχυση των αποσχιστικών τάσεων με κίνδυνο κατάρρευσης του κράτους ως γεωγραφικής οντότητας.
Το πιο επικίνδυνο, όμως, για την Συρία είναι η αύξηση της επιρροής περιφερειακών δυνάμεων στα εσωτερικά της χώρας, όπως του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας. Με άλλα λόγια, η συριακή κρίση άρχισε ως τοπική και μετετράπη ταχύτατα σε περιφερειακή και η έκβαση της οποίας πολύ πιθανόν να έχει συνέπειες στον επαναπροσδιορισμό του γεωστρατηγικού τοπίου στη Μέση Ανατολή. Εντός αυτής της στρατηγικής λογικής εγγράφεται και το γεγονός ότι Ουάσιγκτον και Μόσχα επικεντρώνουν ολοένα και περισσότερο το στρατηγικό τους ενδιαφέρον στη Συρία προσδοκώντας σε οφέλη.

Βλέπουν δάκτυλο του ΝΑΤΟ σε Τουρκία και Κύπρο

03.07.2013
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η ψυχρότητα που δημιουργήθηκε μεταξύ Άγκυρας και της ηγεσίας του ΝΑΤΟ για τους πρόσφατους διορισμούς, προκάλεσε διάφορους συνειρμούς παραπέμποντας ακόμη και στο Κυπριακό. Οι αλλαγές στην ηγετική πυραμίδα του ΝΑΤΟ και η απομάκρυνση Τούρκου πρέσβη ήταν η αφορμή. Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργού Εξωτερικών αναγκάσθηκε αργά χθες να εκδώσει δήλωση, με την οποία επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο δίνοντας τη δική του εκδοχή (η δήλωση δίπλα).
Η δήλωση έγινε και με αφορμή δημοσιεύματα στην Τουρκία, πως Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ αύξησαν την πίεση προς την ε/κ πλευρά ώστε πρώτα να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και να αφήσουν για πιο μετά την ενασχόληση με το φυσικό αέριο. Ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών, Λεβέντ Γκιουμρουκτσιού, έσπευσε να αναφέρει πως δεν υπάρχει σχέση της Συμμαχίας με την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα δημοσιεύματα φέρουν τη Λευκωσία να είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις κινήσεις αυτές.

«Μυστηριώδες» ελληνικό αεροπλάνο αναστατώνει τους Τούρκους


03.07.2013
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ένα «μυστηριώδες» ελληνικό αεροσκάφος το οποίο σύμφωνα με τους Τούρκους παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο την Δευτέρα πρώτη Ιουλίου, έχει αναστατώσει το τουρκικό Γενικό Επιτελείο γιατί δεν έγινε γνωστή η ταυτότητα και το είδος του κάτι που έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά για το σύστημα παρακολούθησης των τουρκικών ραντάρ στην περιοχή του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet, η οποία επικαλείται το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, στις 1 Ιουλίου και ώρα 8,37 λεπτά το πρωί, ένα «μυστηριώδες» ελληνικό αεροσκάφος πετώντας βορειοανατολικά της ελληνικής νήσου Χίου προχώρησε σε παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου την πρώτη φορά για έξη ολόκληρα λεπτά. Το ελληνικό αεροσκάφος πλησίασε την τουρκική ακτή του Karaburnu στην απέναντι από την Χίο μικρασιατική ακτή και πολύ κοντά στην Σμύρνη, προκαλώντας τον συναγερμό στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο καθώς δεν έγινε δυνατόν να διαπιστωθεί ο τύπος του αεροσκάφους κάτι που εξέπληξε δυσάρεστα τους Τούρκους αφήνοντας τους πολλά ερωτηματικά.

Πόσες ζωές κοστίζει η παροχή νερού στην πρώτη γραμμή;

03.07.2013

Η αξία του νερού είναι κάτι παραπάνω από γνωστή. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τις ανάγκες ενός στρατιώτη στο πεδίο της μάχης, ειδικά όταν αυτό είναι σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες. Πάντως, στον Ελληνικό Στρατό και στην Ελλάδα που το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ακόμα δεν έχει καταφέρει κάποιος να αποφασίσει τη χορήγηση ενός ακόμα παγουριού, πόσο μάλλον ενός υδροδοχείου πλάτης.
Η ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρά την πρόσφατη αναδιοργάνωση των σχηματισμών και μονάδων Διοικητικής Μέριμνας, στην πραγματικότητα δεν πετυχαίνει και πολλά όταν το ήδη υπάρχον σύστημα με πολλή δυσκολία θα καλύψει τις ανάγκες (σε νερό στην προκειμένη περίπτωση) λόγω της απουσίας υδροδοχείων για την πλάτη ή την εξάρτηση των στρατιωτών. Πόσο μάλλον αν πρέπει να συζητήσουμε για την ταχύτητα των επιχειρήσεων στις επιμέρους φάσεις του αγώνα.

BBC: Πού πάει η Αίγυπτος;

03.07.2013

Η Αίγυπτος βρίσκεται μπροστά σε μία νέα σοβαρή κοινωνικοπολιτική κρίση. Εκατομμύρια διαδηλωτές ζητούν από τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι να παραιτηθεί. Ακολουθούν έξι ερωτήσεις και απαντήσεις γύρω από την κατάσταση στην Αίγυπτο, όπως παρουσιάζονται από το  BBC.

Γιατί ξέσπασε η κρίση;

Η δυσαρέσκεια ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2012 όταν ο πρόεδρος Μόρσι εξέδωσε μία αμφιλεγόμενη συνταγματική δήλωση με την οποία παραχωρούσε στον εαυτό του ευρείες εξουσίες. Έκτοτε υπάρχει ένας πολιτικός διχασμός στη χώρα μεταξύ του προέδρου και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από τη μία και των φιλελεύθερων και επαναστατικών κινημάτων από την άλλη. Ο πολιτικός διχασμός πυροδοτήθηκε από ένα αμφιλεγόμενο σύνταγμα που συντάχθηκε από επιτροπή κυριαρχούμενη από ισλαμιστές. Επίσης κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο διορισμός μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε θέσεις - κλειδιά έγιναν με γνώμονα τις συμμαχίες και όχι τις ικανότητές τους. Στο μεταξύ, η οικονομική κατάσταση και η ανομία στη χώρα επιδεινώνονται.

Facebook, Skype, Youtube και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο παρακολουθούνται από την NSA

03.07.2013

Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post έδωσε στη δημοσιότητα τέσσερα αντίγραφα εγγράφων σχετικά με το PRISM, δηλαδή το άκρως απόρρητο κυβερνητικό πρόγραμμα των ΗΠΑ που συλλέγει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο (real time), όπως e-mail, φωτογραφίες, και τηλεφωνικές κλήσεις με την σιωπηλή συνεργασία των μεγαλύτερων εταιρειών Internet του κόσμου - και, «φυσικά», εν αγνοία των χρηστών τους. 

Ο «Αμερικανός Μεγάλος Αδελφός» είχε άμεση πρόσβαση σε σέρβερ που ανήκουν σε αμερικανικές εταιρείες διαδικτύου όπως η Microsoft και η Skype (που ανήκει στη Microsoft), η Google και το YouTube (που ανήκει στη Google), το Yahoo, το Facebook, η AOL, το PalTalk και η Apple. Υπάρχει μάλιστα ένα σύστημα προειδοποίησης που χτυπάει ένα νοερό «καμπανάκι» κάθε φορά που ένας ύποπτος χρήστης κάνει μία ενέργεια: στέλνει mail, ανεβάζει ή βλέπει ένα βίντεο στο youtube, ξεκινάει μία συνομιλία μέσω skype κλπ. Εάν πρόκειται για «σεσημασμένο» ( σσ: με ποιά κριτήρια άραγε ; ) μπορεί να ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα υποκλοπής του περιεχομένου της συγκεκριμένης επικοινωνιακής ενέργειας.

Δυσαρέσκεια του ΝΑΤΟ για το ενδεχόμενο η Τουρκία να αγοράσει κινεζικά όπλα

03.07.2013

Το γεγονός ότι η Τουρκία εξετάζει μία προσφορά για την αγορά αντιβαλλιστικών πυραύλων και συστημάτων αεράμυνας από την Κίνα έχει ενοχλήσει το ΝΑΤΟ που θέτει ζητήματα συμβατότητας και πολιτικών επιπτώσεων.

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να κάνει τις επιλογές της στα συστήματα αεράμυνας, όμως δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς τη λογική της επιλογής ενός κινέζικου συστήματος που δε διαθέτει καμία διαλειτουργικότητα με τις υπάρχουσες νατοϊκές προμήθειες» σχολίασε, ανωνύμως, ένας ανώτερος διπλωμάτης που υπηρετεί σε πρεσβεία συμμαχικής χώρας στην 'Αγκυρα.

Η κινέζικη προσφορά αναμένει το τελικό ναί ή όχι του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, ενώ οι αρμόδιες στρατιωτικές επιτροπές την έχουν ήδη κρίνει συμφέρουσα σε τεχνικό, οικονομικό και στρατηγικό επίπεδο.  

Νεκροί δύο από τους Αλβανούς δραπέτες των φυλακών Τρικάλων

03.07.2013

Σχετικές αναρτήσεις: 
Δράση του UCK στην Ελλάδα
Νέα δεδομένα προκαλούν ανησυχία - Χρησιμοποιήθηκε οπλοπολυβόλο!
Άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων για τον εντοπισμό των Αλβανών δραπετών

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας είναι σε εξέλιξη σε χωριά της Αιτωλοακαρνανίας για τον εντοπισμό τριών δραπετών των φυλακών Τρικάλων, ανάμεσά τους και ο Μάριο Κόλα, μετά την αιματηρό επεισόδιο που σημειώθηκε χθες στην ορεινή Ναυπακτία.

Λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Τρίτης, στην περιοχή Κόνισκα, νεκροί από τα πυρά αστυνομικών των ΕΚΑΜ έπεσαν δύο από τους Αλβανούς δραπέτες των φυλακών Τρικάλων. Πρόκειται για τον 25χρονο Έντισον Λίκα και τον 41χρονο Μουράτι Τζαφέρι, που είχαν πρωταγωνιστήσει στην ένοπλη συμπλοκή και τη δολοφονία αστυνομικού στο Δίστομο Βοιωτίας στις 17 Ιουνίου. Σύμφωνα με το agrinionews.gr στην κατοχή των δύο νεκρών βρέθηκε μεγάλο χρηματικό ποσό, ίσως και 500.000 ευρώ. 

Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013

Σε πλήρη εξέλιξη το «Μεγάλο Παιγνίδι» στην Ανατολική Μεσόγειο

02.07.2013
Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Το νέο «μεγάλο παιγνίδι» έχει ξεκινήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, με ανταγωνισμό πετρελαϊκών κολοσσών και των Μεγάλων Δυνάμεων για την επιλογή του τρόπου εξαγωγής των τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί προς το παρόν στις ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ και του Λιβάνου.
Το επίσημο σύνθημα για την κούρσα που θα οδηγήσει στην διαμόρφωση του νέου ενεργειακού τοπίου σε ολόκληρη την περιοχή, έδωσε η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης μετα από τρία χρόνια διαβουλεύσεων, για την έγκριση της εξαγωγής του 40% των εντοπισμένων σήμερα ποσοτήτων φυσικού αερίου, κρατώντας για εσωτερική κατανάλωση το 60% που υπολογίζεται σε 540 bcm(billion cubic meters) εξασφαλίζοντας έτσι ενεργειακή αυτάρκεια για 25 τουλάχιστον χρόνια και έσοδα 60 δις δολαρίων την επόμενη εικοσαετία.

Τζορτζ Μπους: Άρχισα τις παρακολουθήσεις για να προστατεύσω τη χώρα

02.07.2013

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους υπερασπίστηκε το πρόγραμμα που ξεκίνησε επί των ημερών του και συνεχίστηκε από τον νυν πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα για το πρόγραμμα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), το οποίο παρακολουθούσε κυβερνήσεις, θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ, αρχηγούς κρατών όπως η Άνγκελα Μέρκελ και αποκαλύφθηκε πριν μερικές μέρες από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι το έκανε για το καλό της πατρίδας

«Έβαλα το πρόγραμμα για να προστατεύσω τη χώρα και είχα τις απαραίτες διαβεβαιώσεις ότι οι πολίτες θα ήταν ασφαλείς και οι πολιτικές ελευθερίες τους θα ήταν εγγυημένες.» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος στον τηλεοπτικό σταθμό CNN ενώ συνέχισε λέγοντας ότι ο Σνόουντεν που αποκάλυψε την ύπαρξη αυτού του προγράμματος έβλαψε την εθνική ασφάλεια ενώ όταν τον ρώτησαν αν τον θεωρεί προδότη, εκείνος απάντησε «Ξέρω με σιγουριά ότι έβλαψε τη χώρα».

Σνόουντεν: Αίτημα ασύλου σε 15 χώρες - Υπό μια προϋπόθεση λεει ο Πούτιν

02.07.2013

Ο Πούτιν δήλωσε ότι θα δώσει άσυλο στον Σνόουντεν υπό τον όρο «να σταματήσει να αποκαλύπτει πληροφορίες για τις παρακολουθήσεις», ενώ ο Αμερικανός Σνόουντεν προέβη σε αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου που απευθύνεται σε 15 χώρες. Παράλληλα, ο Πούτιν και ο Ομπάμα αναθέτουν σε FSB και FBI την υπόθεση Σνόουντεν.

«Ο Αμερικανός Έντουαρντ Σνόουντεν μπορεί να λάβει άσυλο στη Ρωσία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα σταματήσει να αποκαλύπτει πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα παρακολουθήσεων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο προξενικό γραφείο του αεροδρομίου της Μόσχας Σερεμέτιεβα κατέθεσε την αίτησή του ο Έντουαρντ Σνόουντεν ζητώντας να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, όπως επιβεβαίωσε επίσημα απόψε η ρωσική διπλωματία.

Επαναφορά αποζημιώσεως 4 ΗΕΕ για ΕΤΑ και Ζ΄ ΜΑΚ

02.07.2013

Του Σάββα Δ. Βλάσση*

Σημαντική ανάσα δίνεται στα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς, τα οποία υπηρετούν στο ΕΤΑ και την Ζ΄ ΜΑΚ, κατόπιν διαταγών του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου και του Α/ΓΕΣ Αντιστρατήγου Αθανασίου Τσέλιου. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η αναδρομική, από 1-1-2013, καταβολή αποζημιώσεως 4 Ημερών Εκτός Έδρας ανά μήνα στα στελέχη των δύο μονάδων, ήτοι 105 ευρώ καθαρά προστίθενται στο μηνιαίο εισόδημά τους. Παράλληλα, τακτοποιήθηκε και μία σοβαρή εκκρεμότητα που υπήρχε έναντι των στελεχών του ΕΤΑ, καθώς το διάστημα Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2012 δεν είχαν καταβληθεί καθόλου οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Με διαταγή του Α/ΓΕΕΘΑ, διευθετήθηκε απολύτως και το ζήτημα αυτό. Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιουνίου ο Στρατηγός Κωσταράκος επισκέφθηκε για μια ακόμη φορά την Ζ΄ ΜΑΚ.

Τουρκία: Ευθύνες στο εβραϊκό λόμπι για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

02.07.2013

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι κατηγόρησε την «εβραϊκή διασπορά» ότι συμμετείχε στην οργάνωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, γράφει σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

«Τα περιστατικά του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη σχεδιάστηκαν από την εβραϊκή διασπορά, η οποία είχε δραστικό ρόλο σε αυτό τον τομέα», δήλωσε ο Αταλάι, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Ο Αταλάι επέκρινε επίσης το ρόλο του διεθνούς Τύπου και των «ξένων δυνάμεων», των οποίων δεν ανέλυσε τη σύνθεση, για τη συμμετοχή τους στην «αποσταθεροποίηση» της Τουρκίας με το κύμα διαδηλώσεων που συγκλόνισε τη χώρα επί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Η Αίγυπτος ένα βήμα πριν το πραξικόπημα

02.07.2013

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται ακόμα μία φορά η Αίγυπτος, καθώς ο πρόεδρος Μόρσι και ο στρατός βρίσκονται απέναντι ο ένας στον άλλο και κανείς δεν υποχωρεί, ενώ το πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ όλο και μεγαλώνει.

Ο αιγυπτιακός στρατός έχει δώσει στον Μοχάμεντ Μόρσι προθεσμία 48 ωρών για να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού, σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιεί ότι θα επιβάλει οδικό χάρτη, έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την αποχώρηση του ισλαμιστή προέδρου από την εξουσία. Το τελεσίγραφο απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Αιγύπτου και πλέον αυξάνονται οι φόβοι για πραξικόπημα.

*** Internet News ***