Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014

Η προεδρία της Δημοκρατίας και οι Δούρειοι Ίπποι της πολιτικής πραγματικότητας.


31.8.14

Πολιτική είναι η ιπποδρομία Δούρειων Ίππων.
Stanislaw Jerzy Lec, Πολωνός γνωμικογράφος


Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Τα μπάνια του λαού τελειώσαν, το καλοκαίρι έδωσε τη θέση του στο φθινόπωρο και ο Έλληνας επέστρεψε, όσοι τουλάχιστον κατάφεραν να κάνουν έστω και λίγες ημέρες διακοπές,με μια γλυκόπικρη αίσθηση στα χείλη. 
Ο ΕΝΦΙΑ, όπως αρέσκεται η κυβέρνηση να αποκαλεί το χαράτσι, παρά το κομφούζιο που δημιουργήθηκε, νομιμοποιήθηκε, τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων έχουν καταφθάσει την ώρα που η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό και το κλίμα στη κοινωνία επιδεινώνεται, με τις πρώτες δημοσκοπήσεις του Σεπτέμβρη να φαντάζουν εφιάλτης για το Μέγαρο Μαξίμου. 

Ιράκ: Ο στρατός έσπασε την πολιορκία των ισλαμιστών στην Αμερλί - Μεγάλη νίκη στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών

31.08.2014

Τη δίμηνη πολιορκία της πόλης Αμερλί από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έσπασαν σήμερα οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, με τη στήριξη χιλιάδων σιιτών πολιτοφυλάκων, πετυχαίνοντας μια σπάνια νίκη στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών.Ο δήμαρχος του Αμερλί και αξιωματικοί του στρατού είπαν ότι στρατεύματα, με τη στήριξη των πολιτοφυλάκων, νίκησαν τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της πόλης, ωστόσο, οι μάχες συνεχίζονται στα βόρεια της Αμερλί. 

Κατάληψη της Αμερικανικής πρεσβείας στην Βεγγάζη απο Ισλαμιστές.


31.08.2014
Η κατάληψη του ΑΔΕΙΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ της Αμερικάνικης πρεσβείας στην Βεγγάζη, Λιβύη, προ ωρών από Ισλαμιστές φονταμενταλιστές μπορεί να μην έχει αντίκτυπο όσον αφορά κινδύνους για ανθρώπινες ζωές, αλλά αποτελεί σαφέστατη πρόκληση σε διεθνές επίπεδο.
Η πρόκληση αυτή όπως αναφέρουν πολλοί αναλυτές μπορεί να δείξει αιτίες και αφορμές βάση διεθνούς δικαίου στο UNSC για παρέμβαση, ΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ, οι ΗΠΑ δηλώσουν πώς δέχτηκαν "επέμβαση στο έδαφος τους".
(Στο βίντεο από τοπικά μέσα είναι η κατάληψη της πρεσβείας από Ισλαμιστές)
Μόλις έχουμε νεώτερα θα ενημερώσουμε.


How USA (NSA) helped Turkey to kill Kurdish rebels (The Intercept)31.08.2014


On a December night in 2011, a terrible thing happened on Mount Cudi, near the Turkish-Iraqi border. One side described it as a massacre; the other called it an accident.

IISCA Think Tank: Η Γερμανία και η Ε.Ε. αφαιρούν την Τουρκία από τον χαρακτηρισμό "Βαλκάνια"31.08.2014


Σύμφωνα με το άρθρο που έχει συγγραφέα Τούρκο δημοσιογράφο , η Γερμανία σε πρόσφατη εκδήλωση που έγινε για την επέτειο του WWI ( Α' παγκόσμιος), φαίνεται να απομονώνει την Τουρκία με δηλώσεις από την γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων.

Στην 100η επέτειο από την έναρξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου , η βαλκανική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο φαίνεται να είναι ένα πλήρες προϊόν παραγωγής από μια τέλεια Γερμανική στρατηγική σκέψη και όραμα . Το Βαλκανικό συνέδριο είναι σημαντικό στον καθορισμό στο ποιος είναι ο ρόλος στην  Ανατολική Ευρώπη ειδικά για τα Βαλκάνια και ποιο στρατηγικό όραμα θα δώσει το σχήμα τους σε μια μελλοντική μορφή τους . Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο αρθρογράφος και δίνει έμφαση σε δύο πράξεις.
α). Πώς ο ρόλος της Τουρκίας δείχνει να υποβαθμίζεται αισθητά πλέον από την Γερμανία και την Ε.Ε. αποδίδοντας το σε μια πιθανή προσπάθεια να διασπαστεί η σχέση της χώρας του με τα υπόλοιπα Βαλκάνια (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σλοβενία, Βουλγαρία κτλ. )

β). Έμμεσα αναφέρει και τις ΗΠΑ , ως μια χώρα που δείχνει μεν να ενδιαφέρεται για την Ευρώπη και ειδικά την Νότιο περιοχή της και τα Βαλκάνια αλλά και αυτή την καταχωρεί ως μια "παλαιά σύμμαχο" χώρα που πλέον δεν λογαριάζει την Τουρκία.

Παραθέτει και ένα σωρό άλλες άκυρες σημειώσεις με σχέσεις της Τουρκίας και του δυτικού πολιτισμού και πώς αυτός "ωφελήθηκε" από την Οθωμανική αυτοκρατορία σε σημείο προόδου και της κατάστασης που είναι σήμερα.

Δεν θα σταθώ στα φληναφήματα του αρθρογράφου πού θα γεμίζανε ανθολόγιο, αλλά σε 3 πολύ σημαντικές πτυχές που διαβάζω και δείχνουν πώς το σύνολο της Τούρκικης σκηνής πολιτικής και των ΜΜΕ , έχει πάντα σκοπιμότητα και διαχειρίζεται διπλωματικούς οδούς για να περάσει μηνύματα.

1. Η συνεχής προσπάθεια της Τουρκίας να συνδέσει το όνομα της και την ιστορία της με την Δύση , έτσι ώστε να μην απομονωθεί πλήρως πλέον από τον Δυτικό πολιτισμό είναι έντονη. Πολύ έντονη! Κάνοντας χρήση ακόμα και πλασματικών αποδείξεων και σκέψεων με αστήριχτα επιχειρήματα και λογικά άλματα , προσπαθεί να δέσει το ένα πόδι πάνω στην Δύση.

2. Το δεύτερο πόδι της πολιτικής της είναι στην Ανατολή. Στο τέλος του άρθρου αναφέρει με σαφή τρόπο την αναγωγή της Τουρκίας ως κυρίαρχη χώρα του Ισλάμ και μάλιστα ως μοναδικού αντιπροσώπου του, την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας , προσπαθώντας να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη όπως έκανε για παράδειγμα με την περίπτωση της Συρίας. Η αλαζονική και άπληστη στάση της κυβέρνησης του ΑΚΡ (Ερντογάν - Νταβούτογλου) σε όλο της το μεγαλείο! Η ταύτιση της Τούρκικης πολιτικής με την Ισλαμική υπόσταση του κράτους της έχει σκοπιμότητα φυσικά.

3. Η Τουρκία αποτελεί την κυριότερη χώρα , προσκείμενη πιο κοντά στην Δύση όπου έχει καθαρά Μουσουλμανικό χαρακτήρα αλλά έχει και "ανοιχτά σύνορα" για την κυρίαρχη ηγετική τάξη του Σουνιτισμού. Η προβολή της χώρας ως σύμμαχο των όποιων Μουσουλμάνων υπάρχουν απανταχού στην Ε.Ε. είναι ο κύριος στόχος της πολιτικής αυτής. Όμως αυτό είναι και το κύριο σημείο που βρίσκει εμπόδια τόσο από το σύνολο του Ισλάμ και τις πνευματικές κάστες σε Ιράν και Σ. Αραβία, όσο και από την Δύση που βλέποντας φιλόδοξες τάσεις ηγεμονίας από τον Τούρκο ηγέτη, μέσα στα "χωράφια" της, τόσο γκρεμίζει τις γέφυρες μεταξύ τους.

Σε όλο αυτό το πεδίο ψυχολογικών επιχειρήσεων  και πολέμου διπλωματίας και πολιτικής , εκείνο που έχει ενδιαφέρον για εμάς, είναι η παντελής απουσία του Ελληνικού στοιχείου από κάθε πλευρά. Είτε από την Δύση , είτε από την Τουρκία. Οι ερμηνείες πολλές για αυτό , που μπορεί να στηρίζονται τόσο στην ανυπαρξία της διπλωματικής μας παρουσίας, είτε επειδή η Ελλάδα δεν θεωρείται Βαλκανική χώρα, αλλά Νότιος Ευρώπη ως μέλος της Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και αντίστοιχα με το πώς θα το ερμηνεύσει κάποιος το παραπάνω, το μόνο σίγουρο είναι πώς έχουμε μια γείτονα χώρα που κινείται με επιθετικότητα και ικανότητα μέσα από κάθε πρόσφορο μέσο που θα της δοθεί. Πολιτικό, δημοσιογραφικό, πολιτιστικό, κοινωνικό κτλ.. Το ερώτημα για εμάς είναι απλό ως διατύπωση και εξαιρετικά δύσκολο ως απάντηση. Εμείς τι κάνουμε;


Σχετική πηγή άρθρου: http://www.worldbulletin.net/news-analysis/143420/germans-are-taking-over-the-control-in-balkans


Για το Geopolitics.com.gr

IISCA group/think tank.

  =============================================================

 
Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2014.
Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

Σάββατο, 30 Αυγούστου 2014

BBC: Ποια είναι η στρατηγική του Πούτιν στην Ουκρανία;

30.08.2014


«Οι ανησυχίες κλιμακώνονται στο Κίεβο και στη Δύση για τον ρόλο της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. Τι προσπαθεί να πετύχει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν;» ρωτάει, σε ανάλυση, το BBC.

«Οπως πάντα, τα επόμενα βήματα της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Ενα πιθανό σενάριο είναι ότι η πιο άμεση συμμετοχή των ρωσικών στρατευμάτων μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια «ανθρωπιστική παρέμβαση» από τη Ρωσία, με την χρήση «ειρηνευτικών δυνάμεων»», γράφει το BBC.

Μάικλ Στίβενς: Συρία και Ιράκ δεν είναι Βαλκάνια

Συνέντευξη του αναπληρωτή διευθυντή του κέντρου αναλύσεων RUSI στο ΒΗΜΑ
30.08.2014

Ενας εμφύλιος από το 2011, με 200.000 νεκρούς και 3 εκατομμύρια πρόσφυγες, στη Συρία. Και τώρα, μια οργάνωση βάρβαρων φανατικών τζιχαντιστών, το Ισλαμικό Μέτωπο (IS) που ελέγχει με τα όπλα τεράστια εδάφη στον ενιαίο χώρο με το Ιράκ, από το Χαλέπι στις μεσογειακές ακτές, μέχρι τα περίχωρα της Βαγδάτης.

Πολλοί βλέπουν διάλυση αυτών των δύο κρατών, και νέο χάρτη στη Μέση Ανατολή. Πόσο πιθανή είναι μια τέτοια «βαλκανιοποίηση»; Το ΒΗΜΑ έθεσε το ερώτημα στον Μάικλ Στίβενς, αναπληρωτή διευθυντή στο ανεξάρτητο κέντρο αναλύσεων RUSI, στο Κατάρ.

Πρόεδρος Λιθουανίας: «Η Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με την Ευρώπη»

30.08.2014

Την ανάγκη αποστολής στρατιωτικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία και το πλήρες στρατιωτικό εμπάργκο κατά της Ρωσίας ζήτησε η Πρόεδρος της Λιθουανίας Νταλιέα Γκριμπαουσκάιτ. 

Λίγο πριν το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και όπου η κατάσταση στην Ουκρανία θα αποτελέσει ένα από τα βασικά ζητήματα της πολιτικής ατζέντας των «28», η πρόεδρος της χώρας της Βαλτικής δήλωσε πως η «Ρωσία βρίσκεται σε de facto πολεμική κατάσταση με την Ουκρανία και την Ευρώπη». «Αρκετά με τα ψέματα του Πούτιν. Δεν γίνεται να τα ακούμε άλλο χωρίς να αντιδράσουμε» υπογράμμισε η Πρόεδρος Γκριμπαουσκάιτ και ζήτησε περισσότερες ενέργειες και από το ΝΑΤΟ.

Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014

ΝΑΥΤΙΛΙΑ, ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ & ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΕΣ

29-8-14


Το Ινστιτούτο Ναυτιλιακών & Οικονομικών Μελετών σε συνεργασία με την InforexS.A, την μεγαλύτερη Ελληνική εταιρεία συλλογής, επεξεργασίας, παροχής και παρακολούθησης χρηματιστηριακών πληροφοριών (Data Vendor) διοργανώνουν Ναυτιλιακό Συνέδριο την Πέμπτη στις 25 Σεπτεμβρίου 2014, στο ξενοδοχείο Athens Ledra Hotel lμε θέμα:

Γιατί η al-Qaeda παραμένει ως νο1 απειλή σε σύγκριση με το Ισλαμικό χαλιφάτο.

29.8.2014

Είναι πάρα πολλοί εκείνοι που έχουν ήδη τοποθετήσει την οργάνωση του ISIS ως την μεγαλύτερη απειλή με χαρακτηριστικά του φανατικού Ισλάμ απέναντι σε χώρες της Δύσης. Όμως , στην πραγματικότητα, η οργάνωση της al-Qaeda παραμένει λόγω χαρακτηριστικών η κυριότερη απειλή.

Γρήγορα μεταλλάσσεται ο ιός Έμπολα, όπως δείχνουν γενετικές αναλύσεις

29-8-14

Αναλύσεις που έγιναν σε ορισμένα από τα πρώτα περιστατικά του ιού Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε αποκάλυψαν περισσότερες από 300 γενετικές αλλαγές στον ιό, καθώς μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι μεταλλάξεις αυτές ενδεχομένως να αποτελέσουν σοβαρό εμπόδιο στην προσπάθεια των υγειονομικών αρχών για έγκαιρη διάγνωση, αλλά και στην ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών.

IISCA Think Tank: H επέμβαση του Ρώσικου στρατού σε Ουκρανία αλλάζει τα δεδομένα.

29.08.2014Η καθαρή πλέον επιθετική στάση της Ρωσίας με δυνάμεις τεθωρακισμένων εντός της Ουκρανίας σηματοδοτεί πολλά πράγματα.

Ομπάμα: «Όχι» σε στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία

29-8-14


Δεν θα αναληφθεί στρατιωτική δράση στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε δηλώσεις του λίγο πριν ξεκινήσει σύσκεψη με τους συμβούλους ασφαλείας του Λευκού Οίκου για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ιράκ και την Συρία. Επίσης, απέφυγε να χρησιμοποιήσει την λέξη εισβολή, για να χαρακτηρείσει τις κινήσεις της Ρωσίας.

Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014

Economist: Γιατί η κρίση στην ευρωζώνη περιμένει στη γωνία

28-8-14«Ήταν μια αυταπάτη» λέει ο Economist αναφερόμενος στα στοιχεία που έδειχναν αναστροφή του οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη. «Λίγους μήνες πριν οι ηγέτες της ευρωζώνης πίστευαν ότι, έχοντας αντιμετωπίσει την μπόρα, ήταν επιτέλους ασφαλείς. Στηριζόμενοι στις δεσμεύσεις Ντράγκι ότι η ΕΚΤ θα κάνει ‘ό,τι χρειαστεί’ για την στήριξη του ευρώ, η σιγουριά επέστρεψε. Οι ρυθμοί ανάπτυξης γίνονταν θετικοί, αν και με αργούς ρυθμούς, οι ταραγμένες περιφερειακές χώρες έδειχναν σημάδια ανάκαμψης έπειτα από τα bail out και τα σκληρά μέτρα, ενώ η ανεργία, αν και σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα ειδικά ανάμεσα στους νέους, σε κάποιες χώρες έδειχνε σημεία υποχώρησης.

Αναζητούνται εθελοντές για να δοκιμάσουν το εμβόλιο για τον Έμπολα

28-8-14Η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline (GSK) αναπτύσσει αυτό το εμβόλιο σε συνεργασία με τις αμερικανικές υπηρεσίες υγείας (NIH) ενώ η Wellcome Trust συμβάλει στη χρηματοδότηση των δοκιμών.

Ταυτόχρονα, η φιλανθρωπική οργάνωση Wellcome Trust ανακοίνωσε ότι στις δοκιμές του εμβολίου, που αναμένεται ότι θα επιταχυνθούν από τον Σεπτέμβριο, θα συμμετάσχουν εθελοντές από τη Βρετανία, την Γκάμπια και το Μαλί.

Έκλεισε το 5o κατά σειρά McDonald΄ s στη Ρωσία!


28-8-14


Στην προσωρινή διακοπή λειτουργίας ενός ακόμη καταστήματος της McDonald΄s στη Ρωσία προχώρησαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας, με το συγκεκριμένο στην περιοχή του Yekaterinburg να είναι το πέμπτο σε σειρά.

Ο Ντ.Τουσκ φαβορί για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

28-8-14

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ θεωρείται φαβορί για την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο ίδιος ο Τουσκ παραδέχθηκε ότι ευρωπαίοι ηγέτες τον έχουν προσεγγίσει για να αντικαταστήσει τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και δήλωσε ότι εξετάζει «σοβαρά» την πρόταση.

The Economist: The criminalisation of American business

28-8-14WHO runs the world’s most lucrative shakedown operation? The Sicilian mafia? The People’s Liberation Army in China? The kleptocracy in the Kremlin? If you are a big business, all these are less grasping than America’s regulatory system. The formula is simple: find a large company that may (or may not) have done something wrong; threaten its managers with commercial ruin, preferably with criminal charges; force them to use their shareholders’ money to pay an enormous fine to drop the charges in a secret settlement (so nobody can check the details). Then repeat with another large company.

Τhe Economist: That sinking feeling (again)

28-8-14JUST a few months ago the euro zone’s leaders believed that, having weathered the storm, they were set fair at last. Buoyed by the promise of Mario Draghi, the president of the European Central Bank, to do “whatever it takes” to support the currency, confidence had seeped back into the continent. Growth seemed to be returning, albeit at a slow pace. Troubled peripheral countries were recovering, after bail-outs and painful measures to cut budget deficits and improve competitiveness. Unemployment, especially among the young, was still desperately high, but at least in most countries it was falling. And bond spreads had narrowed sharply, as financial markets stopped betting that the euro would fall apart.

It was an illusion. In recent weeks the countries of the euro zone have begun to take in water once again. Their collective GDP stagnated in the second quarter: Italy fell back into outright recession, French GDP was flat and even mighty Germany saw an unexpectedly large fall in output. The third quarter looks pretty unhealthy, partly because the euro zone will suffer an extra drag from Western sanctions on Russia. Meanwhile, inflation has fallen perilously low, to around 0.4%, far below the near-2% target of the European Central Bank, raising fears that the zone as a whole could fall prey to entrenched deflation. German bond yields are hovering below 1%, another harbinger of falling prices. The euro zone stands (or wobbles) in stark contrast with America and Britain, whose economies are enjoying sustained growth.
What started more than four years ago as a banking and sovereign-debt crisis has decayed into a growth crisis that is now enveloping the three biggest economies. Germany is teetering on the edge of recession. France is mired in stagnation. Italy’s GDP is barely above its level when the single currency came in 15 years ago. Since these three countries account for two-thirds of euro-zone GDP, growth in places like Spain and the Netherlands cannot make up for their torpor.

The underlying causes of Europe’s new ills are three very familiar and interrelated problems. First, there is a shortage of political leaders with the courage and conviction to push through structural reforms to improve competitiveness and, eventually, reignite growth: the big countries have wasted the two years bought by Mr Draghi’s “whatever it takes” commitment. Second, public opinion is not convinced of the urgent need for deep and radical changes. And third, despite Mr Draghi’s efforts, the monetary and fiscal framework is too tight, throttling growth—which makes structural reforms harder.

Clouseaunomics

Different manifestations of these problems can be seen across the euro zone. But the country that most dramatically epitomises all three is France. This week its embattled Socialist president, François Hollande, was forced to reshuffle his government to eject Arnaud Montebourg who, despite being economy minister, was his own side’s most persistent critic from the left. Mr Hollande, who came to office in 2012 promising a painless future, is hardly a Thatcherite reformer. But since he appointed Manuel Valls as prime minister in March, he has at least embraced the principle of public-spending cuts, lower taxes and structural reforms.

In theory a new and more cohesive reforming government could make progress, but public opinion is not remotely prepared for that. Mr Hollande is not just deeply unpopular; unlike Italy’s Matteo Renzi, who has bravely made the case for (as yet undelivered) tough reforms, the French president has failed to convince voters that painful change, including a reduction in the size of the state, is inevitable. Instead, Mr Montebourg and his chums offer the beguiling notion that, if only the euro zone scraps its rules and allows bigger budget deficits and generous enough public spending, no more painful reforms will be needed, because the economy will miraculously lift itself out of danger by its own bootstraps.Mr Montebourg’s argument is all the more seductive because he is right about Europe’s third problem: excessive austerity, largely forced on the continent by Germany. Mr Draghi has just implicitly conceded that fiscal and monetary policy in the euro zone is too tight at the annual economics jamboree in Jackson Hole. He hinted that he was in favour of quantitative easing, which both America and Britain have used, and he called for fiscal policy to do more to encourage growth—a message plainly aimed at Germany’s chancellor, Angela Merkel. She is the leader who insists most firmly on sticking to the euro zone’s rules on fiscal discipline, just as it is the German Bundesbank that is most strongly against quantitative easing.

Angie, we can say you never tried

Despite the gloom, there should be scope here for a bargain. If Mr Hollande and Mr Renzi can show they are sincere about structural reforms, Mrs Merkel should be willing to tolerate an easier fiscal stance (including higher public investment in Germany) and a looser monetary policy. Close your eyes, and you can imagine the three leaders working with the European Commission to complete the single market and pushing through a trade deal with the United States. Sadly, in the real world, Mrs Merkel has little reason to trust either France or Italy: whenever external pressure on them has eased, they have promptly backtracked on promises of reform. And she has just installed Jean-Claude Juncker, the do-nothing candidate, as president of the European Commission.

So it will be hard. But without a new push from the continent’s leaders, growth will not revive and deflation could take hold. Japan suffered a decade of lost growth in the 1990s, and is still struggling. But, unlike Japan, Europe is not a single cohesive country. If the currency union brings nothing but stagnation, joblessness and deflation, then some people will eventually vote to leave the euro. Thanks to Mr Draghi’s promise to put a floor under government debt, the market risk that financial pressures could trigger a break-up has receded. But the political risk that one or more countries decide to storm out of the single currency is rising all the time. The euro crisis has not gone away; it is just waiting over the horizon.


Φεύγει το Ελληνικό προξενείο από τη Μαριούπολη.

28-8-14
Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την άμεση μετεγκατάσταση του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης με την εξής ανακοίνωση:

«Λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αποδέχθηκε την εισήγηση του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Δημήτριου Παπανδρέου, για άμεση μεταφορά της έδρας του Γενικού Προξενείου και προσωρινή της μετεγκατάσταση στην πόλη του Ντνιπροπετρόβσκ, η οποία βρίσκεται εντός της προξενικής δικαιοδοσίας του Γενικού Προξενείου.

Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συγκαλεί ο Ομπάμα για τους τζιχαντιστές

28-8-14

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί  με τους συμβούλους του για θέματα εθνικής ασφάλειας προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ιράκ και τη Συρία με τη δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Στο τραπέζι της ΕΕ το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας

28-8-14

Ανοιχτό ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία αφήνει η ΕΕ. Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι στην έκτακτη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί το θέμα, μετά τις πληροφορίες για παρουσία ρώσων στρατιωτών στην ανατολική Ουκρανία.

CNN Interview with ISIS Fighters


28-8-14

British jihadist boasts that he would be "honoured" to behead a Western hostage
Fighter with Islamic State proclaims that his “hands are ready to do this blessed act” as fellow fighter threatens to bring violent campaign back to the West
(Telegragh) 
Two British jihadists fighting with Islamic State forces in Syria have praised the beheading of James Foley and threatened to bring their murderous campaign back to the West. 

Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συγκαλεί ο Ποροσένκο - Οι τελευταίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση.

28-8-14Μετά την παραδοχή των ανταρτών ότι στην ανατολική Ουκρανία πολεμούν μαζί τους και ρώσοι στρατιώτες, καθώς και την εκτίμηση του ΝΑΤΟ για την εμπλοκή τουλάχιστον 1.000 ρώσων στρατιωτών στην περιοχή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συγκάλεσε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Παράλληλα, στη Βιέννη συνεδριάζει εκτάκτως ο ΟΑΣΕ, ενώ έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Διαψεύδει η Μόσχα ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν περάσει τα σύνορα.

Πάνω από 20.000 άτομα ενδέχεται να πλήξει ο Έμπολα

28-8-14
Περισσότερους από 20.000 ανθρώπους ενδέχεται να πλήξει η επιδημία του Έμπολα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δυτική Αφρική, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εκφράζοντας την ελπίδα να μπορέσει να σταματήσει τη μετάδοση του ιού μέσα σε τρεις μήνες.

Ορκίστηκε πρόεδρος της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν

28-8-14


Ορκίστηκε σήμερα, Πέμπτη, πρόεδρος της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι ο πρώτος αρχηγός του κράτους που εξελέγη άμεσα από το λαό.

Γαλλογερμανική διαμάχη για τον Μοσκοβισί

28-8-14Λίγες ημέρες πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, κατά την οποία θα αποφασισθεί η στελέχωση της Κομισιόν για τα επόμενα πέντε χρόνια, Παρίσι και Βερολίνο συγκρούονται για το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, με τη γερμανική κυβέρνηση να προσπαθεί να αποτρέψει την ανάληψή του από τον γάλλο πρώην υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Αυτό υποστηρίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, επικαλούμενη «διαπραγματευτικούς κύκλους» του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

Γίνονται προετοιμασίες για την ιδιωτικοποίηση της Rosneft


28-8-14

Ο ρώσος υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι γίνονται προετοιμασίες για την πώληση ενός μέρους του μεριδίου που διθέτει το κράτος στην εταιρεία Rosneft, την κορυφαία παγκοσμίως παραγωγό πετρελαίου, και ότι θα μπορούσε να πωληθεί σε δύο τμήματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Dominique Strauss-Kahn: Ο "μίστερ ΔΝΤ" και το παρασκήνιο της μνημονιακής υποταγής.

28-8-14


Το κείμενο που ακολουθεί έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Κοινωνική Επιθεώρηση τεύχος 06 Μαϊου- Ιουνίου 2014 από την ομάδα του think tank IISCA που συνεργάζεται με το Geopolitics. 


Στην πιο σικ παραθαλάσσια πόλη της Βόρειας Γαλλίας, την Ντοβίλ, συναντήθηκαν στις 18 Οκτωβρίου 2010 η Άνγκελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας, με τον τότε Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και επικύρωσαν τη μυστική συμφωνία για την ανυπόφορη οικονομική πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα.Μια οικονομική πολιτική με τρομερές συνέπειες, όπως αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες στη δημόσια Γαλλική τηλεόραση, ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.

Δικαστική έρευνα για ενδεχόμενη αμέλεια της Λαγκάρντ στην υπόθεση Ταπί - Credit Lyonnais

28-8-14Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ τέθηκε υπό επίσημη δικαστική έρευνα στο Παρίσι για αμέλεια σε μια υπόθεση πολιτικής διαφθοράς που χρονολογείται από το 2008, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών,όπως έγινε χθες γνωστό από την ίδια και τον δικηγόρο της.

Οι ισλαμιστές απειλούν την πρεσβεία της Σερβίας στη Δαμασκό

28-8-14


Aπειλητική επιστολή δέχθηκε η πρεσβεία της Σερβίας στη Δαμασκό, με την οποία ζητείται από το τοπικό προσωπικό να πάψει να δουλεύει για τους Σέρβους.

Τα σερβικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν ότι η επιστολή βρέθηκε πριν από πέντε ημέρες, στον προαύλιο χώρο της πρεσβείας, από την πλευρά της κεντρικής εισόδου και υπογράφεται από το Ισλαμικό Κράτος.

Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014

Τακτικές "ανταρτοπολέμου" των ΗΠΑ κατά της Κίνας.27.08.2014
Για να αποδυναμώσεις έναν ισχυρό στρατό ο καλύτερος τρόπος είναι η συνεχή πρόκληση του σε υψηλή επιφυλακή. Αυτό θα φέρει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη φθορά και κούραση του, ενώ ταυτόχρονα θα επιφέρει και μείωση σταδιακά της επαγρύπνησης και προσοχής του, στα «σωστά σημεία».

Τερματίστηκε η αιματηρή εξέγερση στη φυλακή της Βραζιλίας


27-8-14

Τερματίστηκε η εξέγερση στη φυλακή της Κασκαβέλ της πολιτείας Παρανά στη νότια Βραζιλία, η οποία διήρκεσε 44 ώρες και άφησε πίσω της πέντε νεκρούς και 25 τραυματίες, σύμφωνα με τον οριστικό επίσημο απολογισμό των αρχών.

Σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη της πολιτείας επετεύχθη συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των δύο σωφρονιστικών υπαλλήλων οι οποίοι κρατούνταν όμηροι από τους επικεφαλής των εξεγερμένων εγκλείστων.

Στην Αθήνα ο Μοσκοβισί

27-8-14

Με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, συναντάται το μεσημέρι της Τετάρτης ο Γκίκας Χαρδούβελης. Ο Γάλλος αξιαμωτούχος θα λάβει μέρος το απόγευμα και στη διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι.

Η νέα ''πρόθυμη'' κυβέρνηση της Γαλλίας.

27-8-14


Στη μέση της θητείας του ο σοσιαλιστής γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με τη δημοτικότητα του να πέφτει ελπίζει πως το νέο κυβερνητικό σχήμα, ''η κυβέρνηση της σαφήνειας'' όπως την αποκάλεσε μετά τη χθεσινή ανακοίνωση, θα τον κρατήσει ζωντανό, την ώρα που οι Γάλλοι δείχνουν έτοιμοι να αμφισβητήσουν τα πάντα, ξεκινώντας από την οικονομική πολιτική λιτότητας.

Επτά χώρες θα προμηθεύσουν όπλα στους Κούρδους για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές

27-8-14


Επτά χώρες, πέραν των ΗΠΑ, έχουν δεσμευτεί ότι θα παραδώσουν όπλα στις κουρδικές δυνάμεις προκειμένου να τις βοηθήσουν στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε  ο υπουργός 'Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ. «Πέρα από τη στήριξη των ΗΠΑ και της ιρακινής κυβέρνησης, 7 χώρες - η Αλβανία, ο Καναδάς, η Κροατία, η Δανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Βρετανία - έχουν δεσμευτεί ότι θα προμηθεύσουν τις κουρδικές δυνάμεις με όπλα και εξοπλισμό που χρειάζονται κατεπειγόντως» ανέφερε ο Χέιγκελ σε ένα δελτίο Τύπου του υπουργείου του.

Ολοκληρώθηκε η κατ' ιδίαν συνάντηση Πούτιν - Ποροσένκο στο Μινσκ

27-8-14
Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η κατ' ιδίαν συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πολύπλευρες διαπραγματεύσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Σύμφωνα με την υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον, οι συνομιλίες ήταν «θετικές».

Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας

26-8-14


Με την λιτότητα να έχει καθηλώσει τη γαλλική οικονομία ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εμπιστεύθηκε το καθοριστικής σημασίας υπουργείο Οικονομίας, Βιομηχανίας και Στατιστικής σε έναν εκλεκτό των γαλλικών τραπεζών: τον μόλις 37χρονο Εμανουέλ Μακρόν, μέχρι πρότινος γενικό γραμματέα της προεδρίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν νέος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας

26-8-14


Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διατελούσε μέχρι τον Ιούνιο σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης σε θέματα Οικονομίας, ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας.

Ο 37χρονος Μακρόν, πρώην τραπεζίτης, θεωρείται προσωπικότητα φιλικά προσκείμενη στις επιχειρήσεις -στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί ως το «αυτί» των γάλλων επιχειρηματιών στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Πούτιν-Ποροσένκο στο Μινσκ

26-8-14Στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας συναντώνται την Τρίτη για πρώτη φορά από τον Ιούνιο οι πρόεδροι Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών είναι πολεμικό με φόντο την κρίση στις επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας. Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα πως έστειλε στρατιώτες και οπλισμό στους ενόπλους στα ανατολικά, αναφέροντας επίσης ότι συνέλαβε δέκα Ρώσους αλεξιπτωτιστές -τις φωτογραφίες των οποίων δημοσίευσε ως έκκληση στις οικογένειές τους.

The Venezuela Case Study In How Not To Help The Poor
26-8-14

Venezuela under Chavez and now Maduro is an interesting case study in how not to go about trying to aid the poor. What they’ve done is interfered with market signals in an attempt to make certain items cheaper for the poor to purchase. The net effect has been that these same items are now unavailable to anyone at all. Unless they’re actually trying to run a cult of enforced consumer denial, something I rather doubt, their policies are therefore not having the desired effect. The interesting question is why?

How one Iraqi returned from Europe ready to kill family, friendsShamal Ahmad Tofiq was fun-loving barber from the northern Iraqi town of Said Sada until he traveled to Europe and came back radicalized and ready to kill his family and friends.


26-8-14

Shamal Ahmad Tofiq was a fun-loving barber from the northern Iraqi town of Said Sada who liked women and a party – before he left his small hometown to find himself in Europe.

Now he is back, and, as a fast-rising member of Islamic State, is committed to killing his own countrymen. His family and fellow villagers say they watched from afar, communicating with Tofiq, now known as Sina Ahmad, by Facebook as he descended into radicalization after meeting jihadists in Athens.

“In our village, he wa

Oι ΗΠΑ ζεσταίνουν τις μηχανές για πλήγματα στους τζιχαντιστές της Συρίας

26-8-14

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος έχει δώσει το πράσινο φως να ξεκινήσουν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη συριακή επικράτεια για εντοπιστούν θέσεις των τζιχαντιστών -κίνηση που ερμηνεύεται ως προετοιμασία για επέκταση των πληγμάτων κατά του Ισλαμικού Κράτους και εκτός του Ιράκ. Η Ουάσινγκτον δεν προτίθεται να ζητήσει την άδεια της Δαμασκού για τις αναγνωριστικές πτήσεις.

H CIA σε "χορό διαβόλων" με το φανατικό Ισλάμ με συμμετοχή και στήριξη του.


26.08.2014


Το έγγραφο αναδημοσίευεται από την σελίδα http://www.waynemadsenreport.com/


*****************************************

 Μια "Περιεκτική" έκθεση μιας Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για το πολιτικό Ισλάμ, με τίτλο «Το Ισλάμ και Πολιτική: Μια Επιτομή," μέσα από ένα πρώην SECRET έγγραφο που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 1984 κατά τη διάρκεια της διοίκησης Reagan, δείχνει λιγότερα πράγματα από όσα ακριβώς ισχύουν, σχετικά με τη φύση του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Εκείνη την εποχή που η έκθεση ολοκληρώθηκε, η CIA χρησιμοποιούσε ριζοσπαστικές ομάδες ισλαμιστών μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν για την καταπολέμηση ενός πολέμου "δια αντιπροσώπου" εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν.

Από τις αντιμονοπωλιακές αρχές της Κίνας ελέγχεται η Microsoft

26-8-14

Η κινεζική αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι η εταιρεία Microsoft δεν ήταν πλήρως διαφανής με στοιχεία που χορήγησε για τις πωλήσεις λογισμικού που διανέμει στην Κίνα.

Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014

Ασύμμετρη απειλή,ένας σύγχρονος τρόπος πολέμου.

25-8-14Ο όρος «Ασύμμετρη απειλή» είναι σύγχρονος στρατιωτικός όρος που καθιερώθηκε κυρίως από στρατιωτικούς αναλυτές πολεμικών επιχειρήσεων μόλις στις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Ο όρος αυτός περιέχεται στα σενάρια νατοϊκών και εθνικών ασκήσεων καθώς και σε περιορισμένες κατά τόπους δραστηριότητες αμυντικής ανάπτυξης. Σήμερα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε ανάπτυξη ειδικών μέτρων ασφαλείας.

Sierra Leone 'hero' doctor's death exposes slow Ebola response

25-8-14


When two American aid workers recovered from Ebola after being treated with an experimental drug, the grieving family of Sierra Leone's most famous doctor wondered why he had been denied the same treatment before he died from the deadly virus.

Γιατρός πέθανε από Έμπολα παρά τη λήψη πειραματικού φαρμάκου

25-8-14

Πέθανε γιατρός από τη Λιβερία που είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και λάμβανε το αμερικανικό πειραματικό σκεύασμα ZΜapp, ανακοίνωσε ο λιβεριανός υπουργός Ενημέρωσης Λούις Μπράουν.

Syria says would work with any state to fight Islamist militants

25-8-14Syria said on Monday it would cooperate in any international effort to fight Islamic State militants, after Washington signaled it was considering extending the battle against the group into Syrian territory.

Σε συνεργασία κατά των τζιχαντιστών καλεί τη Δύση η Συρία

25-8-14


Η συριακή κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο πλαίσιο μιας περιφερειακής και διεθνούς συμμαχίας, προειδοποιώντας ότι οι όποιες κινήσεις δεν πρέπει να είναι μονομερείς, αλλά να γίνουν σε συνεργασία με τη Δαμασκό. Από την πλευρά του το Βερολίνο ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με το καθεστώς Ασαντ.

H Γερμανία υποστηρίζει την υποψηφιότητα ντε Γκίντος για την προεδρία του Eurogroup.

25-8-14

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε σήμερα Δευτέρα ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος για τη θέση του προέδρου του Eurogroup.

*** Internet News ***