Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

Βραζιλία: Τουλάχιστον 100 τραυματίες σε διαδήλωση εκπαιδευτικών

30-4-15

Πάνω από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν την Τετάρτη σε βίαια επεισόδια ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές στην Κουριτσίμπα της Βραζιλίας, όπου εκπαιδευτικοί πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας εναντίον της μεταρρύθμισης στις συντάξεις του δημοσίου στην πολιτεία τους.

ΗΠΑ: Πάνω από 60 συλλήψεις σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

30-4-15

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη για τον θάνατο ενός 25χρονου Αφροαμερικανού νωρίτερα μέσα στον μήνα ενώ τελούσε υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα της Βαλτιμόρης, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος Νέας Υόρκης.

Δορυφόροι μαρτυρούν πυρηνική δραστηριότητα στην Β. Κορέα

30-4-15

Δορυφορικές φωτογραφίες από τον Ιανουάριο ως αυτόν τον μήνα καταδεικνύουν ότι ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στη Βόρεια Κορέα που μπορεί να παραγάγει σχάσιμο υλικό κατάλληλο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων πιθανόν λειτουργεί ξανά, ανέφεραν Αμερικανοί ειδικοί χθες.

Η υποβάθμιση της Ελλάδας από τον Moody's στον γερμανικό Τύπο


30-4-15

«Οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν για τον αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας», είναι ο τίτλος ενός άρθρου της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, που αναφέρεται στη χθεσινή υποβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο Moody's.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου αξιολόγησης Moody's, αυξάνεται ο κίνδυνος μιας στάσης πληρωμών στην Ελλάδα, επισημαίνει η εφημερίδα.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε την Ελλάδα


Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε Caa2 από Caa1, επικαλούμενος την αβεβαιότητα για το εάν η χώρα θα επιτύχει συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της έγκαιρα ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην αποπληρωμή των επικείμενων δόσεων βάσει της δανειακής σύμβασής της.

Γάλλοι στρατιώτες ερευνώνται για κακοποίηση ανηλίκων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία


30-4-15
Ένας Γάλλος εισαγγελέας διεξάγει προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες περί κακοποίησης παιδιών από Γάλλους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Απαντώντας σε ένα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian σύμφωνα με το οποίο ένας υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών αρωγής του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών απομακρύνθηκε από την θέση του, καθώς αποκάλυψε στους εισαγγελείς μια εσωτερική έκθεση που αφορούσε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από Γάλλους στρατιώτες, ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε: «μια προκαταρκτική έρευνα έχει ξεκινήσει από την Εισαγγελία του Παρισιού από την 31η Ιουλίου 2014. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη», ενώ αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Μια δικαστική πηγή από τη Γαλλία τόνισε πως το γραφείο του εισαγγελέα είχε παραλάβει την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούλιο του 2014 και διερευνούσε αν είχαν υπάρξει περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων.

Η πηγή πρόσθεσε πως οι ερευνητές ζήτησαν την βοήθεια των αρχών της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Το δημοσίευμα του Guardian επισημαίνει ότι η έκθεση περιλαμβάνει λεπτομερείς περιγραφές βιασμών και σοδομισμού εναντίον νεαρών αγοριών από Γάλλους στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στην χώρα και εργάζονταν μαζί με την ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών.

Τα περιστατικά που καταγγέλλονται διαπράχθηκαν το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2013 και Ιουνίου 2014 σε κέντρο υποδοχής εσωτερικά εκτοπισμένων πολιτών στο αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα Μπανγκουί, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Διαβεβαιώσεις πως η αλήθεια θα αποκαλυφθεί

«Το υπουργείο Άμυνας έχει λάβει και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί. Αν οι κατηγορίες επαληθευτούν, θα επιβληθούν οι σκληρότερες ποινές στους δράστες των ενεργειών που θα συνιστούσαν μια τρομακτική παραβίαση των αξιών ενός στρατιώτη», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Επίσης, η ανακοίνωση προσθέτει ότι η γαλλική κυβέρνηση ήταν ενήμερη από τον Ιούλιο 2014 για τις κατηγορίες από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μετά από καταθέσεις μαρτύρων που συγκεντρώθηκαν από το πολιτικό γραφείο του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και περιελάμβαναν καταγγελίες κακοποίησης 10 παιδιών.

Παράλληλα, τα Ηνωμένα Έθνη επισήμαναν πως ένα στέλεχος του προσωπικού του οργανισμού παραδέχτηκε πως παρέδωσε στις γαλλικές αρχές μια εσωτερική έκθεση σχετικά με την έρευνα που διεξαγόταν για τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης από Γάλλους στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

«Η ανεπεξέργαστη εκδοχή της έκθεσης, όπως ομολόγησε ο υπάλληλος, δόθηκε ανεπίσημα από τον ίδιο στις γαλλικές αρχές τον περασμένο Ιούλιο, προτού την παραδώσει στο ανώτερο στέλεχος του γραφείου του Ύπατη Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα σε ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015

Πούτιν: Ιερή εθνική γιορτή η Ημέρα της Νίκης. Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες.29-4-15


Να αντισταθούν στις προσπάθειες παραποίησης της ιστορίας κάλεσε τους βουλευτές ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν σε ομιλία του στην Αγία Πετρούπολη.

«Πολύ σύντομα θα γιορτάσουμε την επέτειο της Μεγάλης Νίκης. Αυτό είναι πραγματικά μια ιερή εθνική γιορτή. Ενώνει και συγκεντρώνει όλη την κοινωνία μας. Υπενθυμίζει το ρόλο της χώρας μας στη μετατροπή των ιστορικών γεγονότων του εικοστού αιώνα, στην διάσωση του κόσμου από τον ναζισμό», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεν θα παραστεί στην Ημέρα της Νίκης


29-4-14

Δεν θα παραστεί στην τελετή στη Μόσχα για τον εορτασμό της 70η επετείου από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, σύμφωνα με τονεπικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιοσιχαιντ Σουγκα.

Ο πρεσβευτή της Ιαπωνίας στη Μόσχα θα εκπροσωπήσει το Τόκιο κατά την τελετή στις 9 Μαΐου.

«Η βία πρέπει να σταματήσει», λέει για τα επεισόδια στη Βαλτιμόρη η Κλίντον


29-4-15

Στην πρώτη ομιλία της μετά την ανακοίνωσή της ότι θα τρέξει στην κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ, η Χίλαρι Κλίντον, έκανε εκτενή αναφορά στα βίαια επεισόδια της Βαλτιμόρης μετά το θάνατο 25χρονου Αφροαμερικανού που τελούσε υπό κράτηση.


Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια έκανε λόγο για τις ταραχές όχι μόνο της Βαλτιμόρης, αλλά του Φέργκιουσον, του Μιζούρι, του Τσάρλεστον και άλλων περιοχών, επισημαίνοντας πως «η βία πρέπει να σταματήσει».
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξήγησε πως η έξαρση της βίας οφείλεται και στο γεγονός ότι έχει χαθεί η ισορροπία στο σύστημα Δικαιοσύνης που πρέπει να ανακτηθεί μέσω προσεκτικών βημάτων, όπως η χρήση καμερών στο σώμα των ενστόλων.

«Ήρθε η ώρα να αλλάξει η προσέγγιση. Ηρθε η ώρα να σταματήσει η εποχή των μαζικών φυλακίσεων», πρόσθεσε η Κλίντον.

Την ίδια ώρα, καταδίκασε όσους υποκινούν τη βία, λέγοντας πως αποτελεί ένδειξη έλλειψης σεβασμού στο πρόσωπο του Φρέντι Γκρέι που έχασε τη ζωή του και της οικογένειάς του.

«Η βία πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε μία πραγματική εθνική συζήτηση για το πώς θα μειωθεί ο πληθυσμός των εγκλείστων. Δε θέλουμε να δημιουργήσουμε μία νέα γενιά φυλακισμένων», συμπλήρωσε.

Αντιθέτως, κάλεσε να υπάρξουν εναλλακτικές για την τιμωρία όσων κατηγορούνται για μικρότερα αδικήματα και τόνισε πως πρέπει να επιβάλλονται διαφορετικές ποινές σε όσους πάσχουν από ψυχικά νοσήματα.

«Πρέπει να συμβιβαστούμε με κάποιες σκληρές αλήθειες για τη φυλή και τη δικαιοσύνη στην Αμερική», πρόσθεσε η Κλίντον και συνδύασε την ένταση στις γειτονιές περιοχών με επεισόδια βίας στην φτώχεια και την απόγνωση.

«Είναι σπάνιο να βλέπεις τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς να συμφωνούν σε κάτι σήμερα, αλλά ξεκινούμε να συμφωνούμε σε αυτό: Χρειάζεται να ανακτηθεί η ισορροπία του συστήματος Δικαιοσύνης. φυσικά δεν είναι αρκετό να συμφωνήσουμε, αλλά πρέπει να εργαστούμε μαζί για να γίνει η δουλειά. Πρέπει να προχωρήσουμε σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα έχουν αποτέλεσμα στους δρόμους μας», δήλωσε η υποψήφια για τους Δημοκρατικούς για την προεδρία των ΗΠΑ.Πηγή:Πρώτο Θέμα

Ο Πάπας ανοίγει τα αρχεία για την δικτατορία του 1976 στην Αργεντινή

29-4-15

O Πάπας Φραγκίσκος δεν έκρυψε ποτέ το ενδιαφέρον του για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ιδιαίτερα για την πατρίδα του την Αργεντινή.

Έχει ήδη δεχθεί αρκετές φορές την πρόεδρο της χώρας, Κριστίνα Φερνάντες, αλλά και άλλους πολιτικούς ηγέτες, προσπαθώντας πάντως να κρατήσει διακριτικές αποστάσεις, δεδομένου ότι η πατρίδα του βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση Ρέντσι

29-4-15


Με 352 θετικές ψήφους, η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι κέρδισε την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει από την ιταλική βουλή, ενώ 207 βουλευτές εκφράστηκαν αρνητικά και ένας επέλεξε την αποχή.

Αρκετά ιστορικά στελέχη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, όπως ο πρώην γραμματέας του, ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία.

«Μετά την απόφασή αυτή του Ρέντσι να συνδέσει την έγκριση του εκλογικού νόμου με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, είμαστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση που θα τον διαδεχθεί θα είναι χειρότερη από την δική του», δήλωσε ο Μπερσάνι.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει δημοσιοποιηθεί, αύριο το πρωί και το απόγευμα οι βουλευτές πρόκειται να κληθούν να δώσουν άλλες δυο ψήφους εμπιστοσύνης, ενώ για τη Δευτέρα έχει ορισθεί η τελική ψηφοφορία, με την οριστική έγκριση της εκλογικής μεταρρύθμισης.

«Δεν είμαστε αλαζονικοί και φαντασμένοι, κάνουμε μόνο το χρέος μας», δήλωσε ο Ρέντσι, κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας. Μένει να διαπιστωθεί ποια θα είναι τα επακόλουθα της έντονης αντιπαράθεσης που προκάλεσε στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος η απόφαση του Ματέο Ρέντσι να επισπεύσει πάση θυσία την έγκριση του νέου εκλογικού νόμου.

Ο Άμπε στο Κογκρέσο και στο ακροατήριο μια «γυναίκα ανακούφισης»

29-4-15


Μια Κορεάτισσα που είχε χρησιμοποιηθεί ως σκλάβα για σεξ από τον αυτοκρατορικό ιαπωνικό στρατό κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο προσεκλήθη από έναν Ρεπουμπλικάνο βουλευτή να παρευρεθεί σήμερα στην ομιλία του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Οικουμενισμός και Ορθοδοξία!


29-4-15

Την Παρασκευή 17-4-15 η ερευνήτρια της Ορθοδοξίας κ. Χριστίνα Γεώργαρου ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της οικονομολόγου Φωτεινής Μαστρογιάννη.
Συζήτησαν για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.

Allahu Akbar και ο πόλεμος των πόλεων


29-4-15


Στο Περιοδικό Hellenic Nexus τεύχος 93 του Φεβρουαρίου είχα κληθεί να γράψω άρθρο μετά τα γεγονότα στο Charlie Hebdo και την Ευρωπαϊκή 11η Σεπτεμβρίου που για πρώτη φορά έφερε τη Γηραιά Ήπειρο κατ΄ουσίαν αντιμέτωπη με το τέρας που εξέθρεψαν οι Αραβικές Ανοίξεις και το φανατισμό των ακραίων ισλαμιστών.
Στη σελίδα 55 του άρθρου με τίτλο γ«Ευρωπαϊκή Επανάσταση των πολιτών κατά του Ισλάμ» γράφω χαρακτηριστικά:

{Allahu Akbar και ο πόλεμος των πόλεων.

Στο μεταξύ, ως άσχετες περιπτώσεις που προκλήθηκαν από άτομα με διαταραγμένο ψυχικό κόσμο παρουσίασαν τα ΜΜΕ τις επιθέσεις που έλαβαν χώρα σε Γερμανία και Γαλλία λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και πριν από την τραγική επίθεση στο Charlie Hebdo και το ανθρωποκυνηγητό με τη διπλή ομηρία που ακολούθησε.

Πιο συγκεκριμένα, στη Γερμανία νεαροί μουσουλμάνοι διέκοψαν τη Χριστουγεννιάτικη λειτουργία στην καθολική εκκλησία της Αγίας Μαρίας στην πόλη Mönchengladbach-Rheydt φωνάζοντας αντι-χριστιανικά συνθήματα, ενώ ένας Γερμανός κατήγγειλε πως μαχαιρώθηκε στην πλάτη επειδή ευχήθηκε σε έναν μουσουλμάνο άνδρα και σε δύο γυναίκες "Καλά Χριστούγεννα". Και οι δυο ειδήσεις αποσιωπήθηκαν από τη μεγαλύτερη μερίδα του τύπου στη Γερμανία.

Τρία άλλα περιστατικά μεμονωμένων ατόμων που έλαβαν χώρα στη Γαλλία, προστίθενται στο κατάλογο των περίεργων επιθέσεων. Γάλλοι αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα που εισέβαλε σε αστυνομικό τμήμα του Ζουέ-λε-Τουρ (κεντρική Γαλλία) οπλισμένος μα μαχαίρι και τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς φωνάζοντας «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Ο δράστης ήταν Γάλλος υπήκοος, καταγόμενος από το Μπουρούντι, γεννημένος το 1994. Αν και ο ίδιος δεν ήταν γνωστός στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας, ο αδελφός του είναι καταχωρημένος από τις γαλλικές υπηρεσίες ως πρόσωπο με ακραίες ισλαμιστικές θέσεις, που επεδίωξε να πάει στη Συρία, σύμφωνα με πηγές της έρευνας.

Μια ημέρα μετά, έντεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν - δυο εκ των οποίων σοβαρά - όταν οδηγός έριξε το αυτοκίνητό επάνω τους φωνάζοντας «Ο Aλλάχ είναι μεγάλος». Σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές, ο άνδρας, γεννημένος το 1974,ήταν ψυχικά διαταραγμένος και βρισκόταν υπό παρακολούθηση από ψυχιατρικό ίδρυμα. Το τρίτο περιστατικό συνέβη στην πόλη Ναντ της δυτικής Γαλλίας όταν ένας άνδρας οδήγησε το ημιφορτηγό του σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά, τραυματίζοντας δέκα άτομα. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες φώναξε «Ο Aλλάχ είναι μεγάλος» και αμέσως μετά αυτοτραυματίστηκε με μαχαίρι.

Επιθέσεις μεμονομένων ατόμων που το modus operandi παρέπεμπε στο είδος της δράσης που το Ισλαμικό Κράτος προτρέπει να υιοθετήσουν οι τζιχαντιστές που δεν μπορούν να φθάσουν στη «γη του ιερού πολέμου», πραγματοποιώντας επιθέσεις κατά των «απίστων» αστυνομικών ή πολιτών. Ένα είδος μοναχικού λύκου όπως αποκαλούνται. «Είμαστε όλοι ανήσυχοι για αυτά τα τραγικά περιστατικά», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός της χώρας Μανουέλ Βαλς, ενώ η Γαλλία τέθηκε σε επιφυλακή. Τα μέτρα ασφαλείας αυξήθηκαν στους δημόσιους χώρους προκειμένου να γιορτάσουν οι Γάλλοι με ασφάλεια τα Χριστούγεννα.» .......}


Το συγκεκριμένο κομμάτι αναδημοσιεύεται καθώς πριν από δυο μέρες συνέβη ανάλογο περιστατικό σε αστυνομικό τμήμα στη γειτονική μας Βοσνία .
Οι αρχές, μάλιστα, το χαρακτήρισαν τρομοκρατική επίθεση και φαίνεται πως το περίμεναν
Όλα αυτά στα Βαλκάνια και με την εμφάνιση του UCK για να μην ξεχνιόμαστε  ενώ στη γειτονική μας Ιταλία οι τζιχαντιστές τρομοκρατούν μέσω twitter


Tα σχόλια για το μέλλον δικά σας!


Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics 

Σαράντος Θεωδορόπουλος: Τη Θυσία πρέπει να τη δικαιώσουμε29-4-15

Για αποτύπωση της ιστορικής μνήμης της Ελλάδας και της καταστροφής που υπέστη έκανε λόγο, μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη, ο δικηγόρος Σαράντος Θεοδωρόπουλος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και μέλος του Προεδρείου της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, ο άνθρωπος που εντόπισε το χάρτη-ντοκουμέντο που παρουσιάζει 1.170 μαρτυρικά χωριά και πόλεις της πατρίδας μας.

Abe to Address U.S. Congress

29-4-15

Prime Minister Shinzo Abe will become the first Japanese leader to address (VOA) a joint session of Congress on Wednesday. The Japanese head of government is expected to urge (Reuters) U.S. lawmakers to support the Trans-Pacific Partnership (TPP), a multilateral free trade agreement between twelve Pacific nations.

Μάχη επιβίωσης στο Κατμαντού

29-4-15

Το κύμα εξόδου από την πρωτεύουσα του Νεπάλ συνεχίζεται αμείωτο, με την πρωτεύουσα να αδειάζει καθώς τα τρόφιμα λιγοστεύουν και το πόσιμο νερό έχει γίνει αγαθό πολυτελείας -με σεισμόπληκτους να συγκρούονται για λίγα λίτρα. Η ξένη βοήθεια φτάνει αργά, και ακόμη βραδύτερα προχωρά η προσέγγιση των πιο απομακρυσμένων περιοχών.

Όταν ο Χίτλερ επισκέφτηκε για μία και μοναδική φορά τη Σλοβενία29-4-15

Οι επισκέπτες της σλοβενικής πόλης Μάριμπορ, που περνούν μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο, παρατηρούν συνήθως ένα μικρό γραφικό μπαλκόνι.

Από εκεί, όπως λέγεται, ο Αδόλφος Χίτλερ μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος κατά τη μία και μοναδική του επίσκεψη σε σλοβενικό έδαφος, διακηρύσσοντας "Machen Sie mir dieses Land wieder Deutsch" (Κάντε μου αυτή τη γη και πάλι γερμανική).

Ένταση και πυροβολισμοί στο Φέργκιουσον29-4-15

Δύο διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, έπειτα από πυροβολισμούς, στο Φέργκιουσον στο Μιζούρι, μία ημέρα μετά και τις ταραχές στη Βαλτιμόρη. Υπενθυμίζεται ότι η Βλατιμόρη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας, καθώς μετά την κηδεία του Φρέντι Γκρέι, Αφροαμερικανού που πέθανε εξαιτίας των αστυνομικών, υπήρξαν σοβαρές συγκρούσεις διαδηλωτών με τις αρχές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα ξένα μέσα δεν διευκρινίζεται εάν το περιστατικό συνδέεται με τη διαδήλωση.

'Οπως μεταδίδει το CNBC ο ένας διαδηλωτής έχει τραυματιστεί στο πόδι.
Πηγή:Πρώτο Θέμα

Πρόταση-σοκ στο ΔΝΤ: Αφαίρεση εθνικής κυριαρχίας σε όσους δεν πληρώνουν

29-4-15


Πρόταση για αφαίρεση της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας που αθετεί τις πληρωμές της στους δανειστές περιέχει το έγγραφο που απευθύνει στο ΔΝΤ ο James M. Boughton, που διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ από το 1981 έως το 2012, με το οποίο γίνεται ανάλυση για το ποιος αναλαμβάνει στην περίπτωση που ένα κράτος δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Το έγγραφο συντάχθηκε τον Απρίλιο του 2015.

Ανακόπηκε η επέκταση πυρκαγιάς στην περιοχή του Τσερνόμπιλ

29-4-15


Τα συνεργεία της ουκρανικής Πυροσβεστικής έχουν ανακόψει την επέκταση της πυρκαγιάς σε δασική περιοχή στο Τσερνόμπιλ, όπως ανακοινώθηκε, και συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για την κατάσβεσή της. Η φωτιά έκαψε περιοχή στην «νεκρή ζώνη» γύρω από τον πυρηνικό σταθμό. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, δεν υπάρχει μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας.

Η Σόφια εργάζεται σκληρά για την κατασκευή διασυνδετήριων αγωγών φυσικού αερίου

29-4-15

Οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου με την Ελλάδα και τη Ρουμανία αποτελούν προτεραιότητα για τη Βουλγαρία και η Σόφια εργάζεται σκληρά για την κατασκευή τους, δήλωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ, σε συνάντηση που είχε με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγεφ.

Λευκωσία: Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου


Σε εξέλιξη είναι στη Λευκωσία η τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου σε επίπεδο αρχηγών χωρών για την αναβάθμιση των σχέσεων στον οικονομικό, πολιτικό, ενεργειακό και διπλωματικό τομέα. Μετά τη συνάντησή τους ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φατάχ Αλ Σίσι αναμένεται να υπογράψουν νέα διακήρυξη.

Η ΕΕ καλεί τον Ιράν να «παίξει ρόλο» στις διπλωματικές προσπάθειες για τη Συρία


29-4-15
Να αξιοποιήσει την εγγύτητά του με τον Άσαντ καλεί το Ιράν η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, ώστε να διευκολυνθούν οι συνομιλίες για μία «πολιτική διέξοδο» στη Συρία. Η Τεχεράνη, είπε, «μπορεί να διαδραματίσει μείζονα ρόλο», σημειώνοντας πως έχει υπόψη της τις επιφυλάξεις άλλων αραβικών χωρών για την επιρροή του Ιράν σε Δαμασκό, Υεμένη και Λίβανο.

Ανησυχία Ομπάμα μετά τα νέα περιστικά βίας στην Βαλτιμόρη

29-4-15

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε τα βίαια επεισόδια και τις ταραχές που ξέσπασαν στη Βαλτιμόρη μετά την κηδεία ενός 25χρονου Αφροαμερικανού που πέθανε αφότου συνελήφθη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για τα γεγονότα αυτά, υποστήριξε ωστόσο ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με μία υποβόσκουσα κρίση με την αστυνομία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των αστυνομικών με τους Αφροαμερικανούς πολίτες.

Forest fires heading for Chernobyl nuclear plant – Ukraine Interior Ministry29-4-15

The Ukrainian National Guard has been put on high alert due to worsening forest fires around the crippled Chernobyl nuclear power plant, according to Ukraine Interior Minister Arsen Avakov.

"The forest fire situation around the Chernobyl power plant has worsened," a statement on Avakov's Facebook page says.

"The forest fire is heading in the direction of Chernobyl's installations. Treetop flames and strong gusts of wind have created a real danger of the fire spreading to an area within 20 kilometers of the power plant. There are about 400 hectares [988 acres] of forests in the endangered area."Police and National Guard units are on high alert. Ukraine’s Prime Minister personally went to the affected area to oversee the firefighting. He says the situation is under control, “but this is the biggest fire since 1992.”

However, in comments to Russia’s Moscow Speaks radio, a representative of Greenpeace Russia said that the situation is much worse: “A very large, catastrophic forest fire is taking place in a 30-km zone around the Chernobyl power plant. We estimate the real area of the fire to be 10,000 hectares; this is based on satellite images. This hasn't been officially acknowledged yet.”The potential danger in this fire comes from the radioactive contaminants the burning plants have absorbed, ecologist Christopher Busby told RT. “Some of the materials that were contaminating that area would ahve been incorporated into the woods. In other words, they land on the ground in 1986 and they get absorbed into the trees and all the biosphere. And when it burns, they just become re-suspended. It's like Chernobyl all over again. All of that material that fell on the ground will now be burned up into the air and will become available for people to breathe."Christopher Busby is the scientific secretary of the European Committee on Radiation Risks.

Ecologist Dmitry Shevchenko from the Environmental Watch on North Caucasus says it is difficult topredict where exactly the contaminants will go: “We don't have a real-time monitoring system for the Chernobyl area. We can hypothesize whether the radionuclides will go here or there, but there is no-one who can reliably predict the situation."


Ukrainian emergency services say 182 people and 34 vehicles have been dispatched to fight the fire. A Mi-8 helicopter and three An-32 water dropping airplanes are also working at the scene. The efforts are being coordinated from a mobile emergency headquarters.

According to the head of the Chernobyl Exclusion Zone management department, radiation levels in the area remain normal. “The area on fire is relatively clean,” Vasily Zolotoverkh told the newspaper kp.ua. He said the fire started at lunchtime, when emergency workers had finished putting out an earlier blaze which started during the night. The emergency services have stated that it could have been caused by a lit cigarette.

Ukraine's acting head of emergency services said earlier the forest fires were not a threat to the sarcophagus sealing off Chernobyl's crippled Reactor 4.

Chernobyl and the surrounding area have been abandoned and remain off-limits following the April 1986 disaster, when an explosion and fire released massive amounts of radioactive material into the atmosphere. Increased radiation levels were detected throughout Europe.

Chernobyl became the worst nuclear disaster in world history in terms of casualties and clean-up costs. Reactor 4, where the blast took place, was sealed off in a giant reinforced concrete sarcophagus to prevent further leaks.RT


Μεγάλη δασική φωτιά κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ

29-4-15

Μεγάλη δασική πυρκαγιά μαίνεται κοντά στις εγκαταστάσεις του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ, με εκατοντάδες πυροσβέστες να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες ώστε να αποτρέψουν την επέκταση της πύρινης λαίλαπας προς το σημείο της ιστορικής πυρηνικής τραγωδίας.

Δακρυγόνα και μπουκάλια στη Βαλτιμόρη. Δεύτερη μέρα έντασης παρά την απαγόρευση.


29-4-15

Δεν απέτρεψε την νέα ένταση στη Βαλτιμόρη η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί μετά τα επεισόδια που ακολούθησαν την κηδεία του αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι: Για δεύτερη νύχτα, αστυνομικοί και διαδηλωτές συγκρούστηκαν, με τους μεν να κάνουν χρήση δακρυγόνων και τους δε να απαντούν με «πόλεμο» με μπουκάλια. Παρούσας πάντως της Εθνοφρουράς, τα επεισόδια εκτονώθηκαν σχετικά γρήγορα και δεν πήραν την έκταση της προηγούμενης νύχτας.

Σαουδική Αραβία: Ο βασιλιάς Σαλμάν όρισε τον ανιψιό του πρίγκιπα διάδοχο29-4-15

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν όρισε σήμερα τον υπουργό Εσωτερικών Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ ως νέο διάδοχό του, στη θέση του ετεροθαλούς αδελφού του πρίγκιπα Μόκρεν, και τον γιο του, τον υπουργό Άμυνας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δεύτερο στη σειρά διαδοχής.

Ιταλία: Στην τελική ευθεία ο νέος εκλογικός νόμος29-4-15

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία έγκρισης του νέου εκλογικού νόμου στην Ιταλία.

Σε επιστολή του προς τα μέλη και τους βουλευτές του κυβερνώντος κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έκανε έκκληση στο αίσθημα ευθύνης τους, θεωρώντας ότι η υπερψήφιση του εν λόγω νόμου αποτελεί «θέμα αξιοπρέπειας».

Καταδικάζει ο Ομπάμα τις λεηλασίες στη Βαλτιμόρη

29-4-15

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη βία που είδαμε στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, σχολιάζοντας για πρώτη φορά τα όσα έγιναν το περασμένο 24ωρο στην πόλη. «Αυτοί που λεηλατούν δεν διαμαρτύρονται, απλά κλέβουν, καίνε και υπονομεύουν τις δουλειές των πολιτών» τόνισε χαρακτηριστικά.
Πάντως, ο Ομπάμα αναγνώρισε ότι ήδη από τα όσα έγιναν στο Φέργκιουσον, «οι ΗΠΑ έχουν δει πολλές περιπτώσεις όπου αστυνομικοί εμπλέκονται σε περιστατικά κυρίως με αφροαμερικανούς με τρόπους που δημιουργούν ερωτήματα».

Δεν είναι καινούργια αυτά που συμβαίνουν, απλά υπάρχει μεγαλύτερη προβολή, λόγω των κοινωνικών δικτύων, συνέχισε ο πρόεδρος.

Ο Ομπάμα συμπλήρωσε ότι χρειάζεται «ενδοσκόπηση» (soul searching) από όλους σχετικά με τις σχέσεις πολιτών-αστυνομίας.

H Βαλτιμόρη, η οποία βρίσκεται μόλις 64 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και ο κυβερνήτης της πολιτείας κατέφυγε στο έσχατο μέτρο της κινητοποίησης της Εθνοφρουράς και της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Το χάος ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας (νύχτα προς Τρίτη, ώρα Ελλάδας), μετά την κηδεία του 25χρονου Φρέντι Γκρέι.

Ο Γκρέι είχε πέσει για μία εβδομάδα σε κώμα μετά τη σύλληψή του. Ο θάνατός του είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και είχε έρθει να προστεθεί στις υποθέσεις αστυνομικής βίας εναντίον Αφροαμερικανών τους τελευταίους μήνες.

Η αστυνομία περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι έθεσε σε διαθεσιμότητα μετ' αποδοχών τους έξι αστυνομικούς που εμπλέκονταν στη σύλληψή του. Δεν ανακοίνωσε τα στοιχεία τους ούτε το φυλετικό τους υπόβαθρο.

Στην κηδεία του Γκρέι τη Δευτέρα, το κλίμα ήταν εμφανώς ηλεκτρισμένο. Παρούσα, μετά την έκταση που είχε πάρει η υπόθεση, ήταν και η δήμαρχος της πόλης Στέφανι Ρόλινγκς-Μπλέικ (αφροαμερικανή και η ίδια).

Σε επιφυλακή οι Αρχές

Ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Πολιτείας, Λάρι Χόγκαν, δεσμεύθηκε ότι δεν θα επαναληφθούν οι εικόνες του περασμένου 24ωρου. Όπως εξήγησε, το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα) επικρατούσε ηρεμία στην πόλη και οι κάτοικοι προσπαθούσαν να καθαρίσουν δρόμους και γειτονιές.

Πάντως, οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ και ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Ν.Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, ανακοίνωσε ότι στέλνει ενισχύσεις στην πολιτεία.

Στην πολιτεία έχει πάντως ξεσπάσει καβγάς μεταξύ του κυβερνήτη και της δημάρχου της πόλης. Ο Χόγκαν είπε ότι προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με την δήμαρχο, Στέφανι Ρόλινγκς Μπλέικ, το βράδυ των ταραχών.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η δήμαρχος (η οποία προέρχεται από τους Δημοκρατικούς) άργησε αρκετές ώρες να ζητήσει την παρέμβαση της Εθνοφρουράς για την αποκατάσταση της τάξης.

Η δήμαρχος από την πλευρά της ξεκαθάρισε ότι έδρασε με τρόπο που δεν θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη ένταση και επεισόδια.

Ο επικεφαλής της Αστυνομίας έδωσε έναν νεότερο απολογισμό: 235 άνθρωποι συνελήφθησαν (μεταξύ αυτών, 34 νεαροί), ενώ 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Πηγή:in.gr 

Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

Το Ιράν για την κατάσχεση του αμερικανικού πλοίου


28-4-15


Το ιρανικό πολεμικό ναυτικό κατέλαβε ένα εμπορικό πλοίο έπειτα από αίτημα του ιρανικού Οργανισμού Λιμένων και Ναυτιλίας, μετέδωσε η αγγλόφωνη υπηρεσία του ιρανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Φαρς, που επικαλείται ενημερωμένη πηγή. «Το πλοίο καταλήφθηκε μετά από σχετική διαταγή που εκδόθηκε», δήλωσε η πηγή στο πρακτορείο.

Σύμφωνα πάντα με το ιρανικό πρακτορείο, η εντολή κατάσχεσης του πλοίου δόθηκε λόγω των διαφορών που είχε η ιδιοκτήτρια εταιρεία με τον ιρανικό Οργανισμό.

Από την μεριά τους, εκπρόσωποι της εταιρείας που διαχειρίζεται το πλοίο Maersk Tigris εξέφρασαν την ανησυχία τους για το 24μελες πλήρωμα, μετά τα ιρανικά πυρά εναντίον του πλοίου. Όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας στο δανέζικο τηλεοπτικό κανάλι TV2, τα 24 μέλη του πληρώματος προέρχονταν κυρίως από την ανατολική Ευρώπη και την Ασία.

Ο Κορ Ράντιγκς, εκπρόσωπος της εταιρείας, δήλωσε στο δανέζικο τηλεοπτικό κανάλι TV2 πως το πλοίο έπλεε σε κανονική πορεία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και δεν γνωρίζει γιατί οι ιρανικές αρχές το σταμάτησαν.

Ωστόσο, το ιρανικό πρακτορείο IRNA, επικαλούμενο μια πηγή των Φρουρών της Επανάστασης, ανέφερε ότι το πλήρωμα αποτελείται από 34 ναυτικούς, κυρίως Ευρωπαίους.

Το εμπορικό πλοίο της εταιρείας Maersk με σημαία των νήσων Μάρσαλ κατελήφθη στο ύψος των Στενών του Χορμούζ από το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό και οδηγείται προς ιρανικό λιμάνι, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Το πλοίο "υπάκουσε" στο ιρανικό αίτημα και κατευθύνθηκε προς τα ύδατα στα ανοιχτά του νησιού Λάρακ, διευκρίνισε ο συνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας. Το περιστατικό συνέβη στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) και στο πλοίο δεν επιβαίνει κανένας Αμερικανός.


enikos.gr 

Και δεύτερη επίθεση στο πούλμαν της Φενέρμπαχτσε!


28-4-15

Νέα επίθεση δέχτηκε το πούλμαν της Φενέρμπαχτσε που μετέφερε την αποστολή του τουρκικού συλλόγου ενόψει της αναμέτρησης με την Μπούρσασπορ για το κύπελλο (28/04).

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕτης Τουρκίας, το όχημα περικυκλώθηκε από 150-200 άτομα και δέχτηκε καταιγισμό από πέτρες, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση της Αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Υπενθυμίζεται πως στις 04/04 το πούλμαν της ομάδας είχε δεχτεί και πάλι επίθεση από ενόπλους μετά το εκτός έδρας παιχνίδι με τη Ρίζεσπορ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ο οδηγός του οχήματος.

Πηγή: skai.gr 

Ομπάμα vs Πάπας Φραγκίσκος: Ποιος από τους δυο έχει μεγαλύτερη επιρροή.

28-4-15

Mια νέα αμερικάνικη μελέτη δείχνει ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξακολουθεί να είναι ο νούμερο ένα ηγέτης παγκοσμίως με τους μακράν περισσότερους ακολούθους στο Twitter.

Νιγηρία: Ο στρατός διέσωσε 200 κορίτσια και 93 γυναίκες από την Μπόκο Χαράμ28-4-15


Ο στρατός της Νιγηρίας ανακοίνωσε την Τρίτη πως μετά από μεγάλη επιχείρηση διέσωσε 200 κορίτσια και 93 γυναίκες, που κρατούνταν αιχμάλωτες από τους αντάρτες της Μπόκο Χαράμ.

Η επιχείρηση έγινε σε καταυλισμό της οργάνωσης στο δάσος Σαμπίσα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν μεταξύ των κοριτσιών που ελευθερώθηκαν είναι και οι μαθήτριες που είχαν απαχθεί από το Τσιμπόκ πριν από περίπου ένα χρόνο, στα τέλη Απριλίου του 2014.
Πηγή:Πρώτο Θέμα

Στο πλευρό της Ιαπωνίας στις διαφορές της με την Κίνα ο Ομπάμα

28-4-15


Οι ΗΠΑ «συμμερίζονται τις ανησυχίες» της Ιαπωνίας όσον αφορά τις δραστηριότητες του Πεκίνου στις θαλάσσιες διαφορές που έχει με τους γείτονές του, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

«Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία τάσσονται και οι δύο υπέρ της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και την ειρηνική επίλυση των (διμερών) διαφορών», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Πάντως, ο Μπαράκ Ομπάμα καθησύχασε την Κίνα ότι δεν θα πρέπει να θεωρεί «απειλή» για την ίδια την ισχυρή συμμαχία Ουάσινγκτον-Τόκιο.

«Δεν πιστεύουμε ότι η ισχυρή συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας θα πρέπει να γίνεται αντιληπτή ως πρόκληση» εξήγησε.

Ο πρόεδρος Ομπάμα προσπάθησε ταυτόχρονα να διαλύσει οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με το αν οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ιαπωνίας σε μια ενδεχόμενη αντιπαράθεσή της με το Πεκίνο.

«Θέλω να επαναλάβω ότι η δέσμευσή μας για την ασφάλεια της Ιαπωνίας είναι απόλυτη» τόνισε.

Οι σχέσεις της Ιαπωνίας με την Κίνα είναι τεταμένες το τελευταίο διάστημα καθώς και οι δύο χώρες διεκδικούν μια συστάδα βραχονησίδων στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Οι βραχονησίδες, που αποκαλούνται Σενκάκου στα ιαπωνικά και Ντιαογού στα κινεζικά, διοικούνται από το Τόκιο, αλλά διεκδικούνται από το Πεκίνο.

Ο Ομπάμα είπε επίσης ότι συμφώνησε με τον Άμπε οι δύο χώρες να εργαστούν εντατικά, ώστε να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία μεταξύ 12 χωρών του Ειρηνικού.

Πηγή:in.gr, ΑΠΕ

Η Διώρυγα που θα αλλάξει το παγκόσμιο status quo!

To άρθρο που ακολουθεί γράφτηκε το Σεπτέμβριο του 2014 και δημοσιεύτηκε στο πέμπτο τεύχος Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2014 του ηλεκτρονικού περιοδικού μας

http://www.joomag.com/magazine/geopolitics-magazine-september-october-2014/0087380001411408826?short

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Το μυστικό της διεθνούς πολιτικής είναι να κλείσεις μια καλή συμφωνία με τη Ρωσία.
Όττο Φον Μπίσμαρκ
1815-1898, Γερμανός καγκελάριος


Τη φράση αυτή του Γερμανού καγκελάριου φαίνεται ότι είχε κατά νου η κυβέρνηση της Νικαράγουας από τον περασμένο Απρίλιο, όταν και επισκέφτηκε τη χώρα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο έργο που θα «συνδέει» τα επόμενα χρόνια τη Μόσχα με τη Μανάγκουα, το λεγόμενο και «Μεγάλο Δια-ωκεάνιο Κανάλι». Έτσι ονομάζουν την εναλλακτική της Διώρυγας του Παναμά στις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές, την αποκαλούμενη στο διεθνή τύπο και Διώρυγα των φτωχών, τη Διώρυγα της Νικαράγουα.

Μια Διώρυγα που με την κατασκευή της αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα και να βάλει τέλος στη κυριαρχία της Διώρυγας του Παναμά. Ενώ μέχρι σήμερα η διώρυγα του Παναμά μπορεί να εξυπηρετήσει υπερ-πετρελαιοφόρα, έως 120.000 τόνους, η σχεδιαζόμενη Διώρυγα της Νικαράγουα θα είναι ικανή να φιλοξενεί πλοία έως και πάνω από 250.000 τόνους, που είναι και το εκτόπισμα των μεγαλύτερων «σούπερ-τάνκερ» στον κόσμο,αλλάζοντας το status quo στις μεταφορές και σκορπώντας χαμόγελα όχι μόνο στη κυβέρνηση της Νικαράγουα που βασίζει πολλά σ΄αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο αλλά παράλληλα στη Ρωσία και την Κίνα.

Ρωσία που έδειξε το ενδιαφέρον της όχι μόνο με την επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ τον Απρίλιο, μια επίσκεψη αίνιγμα όπως χαρακτηρίστηκε αρχικά, αλλά και με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν λίγους μήνες αργότερα. Ο Πούτιν πραγματοποιούσε επίσημη περιοδεία στη Λατινική Αμερική λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής των χωρών Brics (έλαβε χώρα στη Φορταλέζα της Βραζιλίας στις 15 και 16 Ιουλίου) όταν ξαφνικά άλλαξε το πρόγραμμα του, και πριν καταλήξει στην Αργεντινή για να δει τη Κριστίνα Φερνάντεζ, έκανε στάση στη Νικαράγουα αποδεχόμενος την πρόσκληση του προέδρου της, Ντανιέλ Ορτέγκα, για μια σύντομη επίσκεψη εργασίας. 

Ο Ορτέγκα χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη Πούτιν λέγοντας «Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τη χώρα Ρώσος ηγέτης. Είμαστε πολύ ευτυχείς και σας καλοσωρίζουμε». Ο Πούτιν, από την πλευρά του, με τις δηλώσεις του έδειξε καθαρά τις ρωσικές βλέψεις «Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Νικαράγουα, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας. Έχουμε ήδη δημιουργήσει μια γερή βάση συνεργασίας», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, δεν παρέλειψε να τονίσει πως η Ρωσία και η Νικαράγουα διατηρούν μακροχρόνιες σχέσεις, σημειώνοντας πως το 2014 είναι χρονιά ορόσημο καθώς φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από τότε που Ρωσία και Νικαράγουα συνήψαν διπλωματικές σχέσεις. Σημειώνουμε ότι η Νικαράγουα ήταν από τις χώρες που αναγνώρισαν την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Υπενθυμίζουμε, ταυτόχρονα,ότι το Νοέμβριο του 2013 το Κοινοβούλιο της Νικαράγουα, επέτρεψε σε δυνάμεις της Ρωσίας αλλά και των ΗΠΑ, να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας, κοντά στα θαλάσσια σύνορα με την Κολομβία, στην περιοχή της Καραϊβικής, για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.Νωρίτερα, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2013, τα ρωσικά ναυπηγεία Nevsky, ανταποκρινόμενα σε αίτημα της κυβέρνησης της Νικαράγουα, πήραν την απόφαση να κατασκευάσουν δύο πυραυλοφόρες κορβέτες Project 12418, ενώ τέσσερα περιπολικά σκάφη ανοικτής θάλασσας Project 14310 αποφασίστηκε να ναυπηγηθούν από τα ναυπηγεία Rybinsk Vympel για λογαριασμό της νοτιοαμερικανικής χώρας.

Η στρατιωτική κινητικότητα συνεχίστηκε και με τις δηλώσεις του υφυπουργού εξωτερικών της χώρας, ο οποίος μετά την αινιγματική επίσκεψη Λαβρόφ τον Απρίλιο του 2014 είχε τονίσει «Πράγματι, το Σύνταγμα της χώρας δεν επιτρέπει την εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός μας, αλλά γνωρίζουμε ότι σε αυτήν την περίπτωση, επιτρέπεται μόνο η χρήση του εξοπλισμού και των υποδομών από το ρωσικό Ναυτικό το οποίο θα δύναται να χρησιμοποιήσει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά μας». Την ίδια ώρα, οι φόβοι ότι πιθανόν το Κρεμλίνο να επιδιώκει τη δημιουργία μόνιμης ρωσικής ναυτικής βάσης δίπλα στις ακτές της Αμερικής, ως απάντηση στις κινήσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, εντάθηκαν. Φόβοι που παρέμειναν στο προσκήνιο και με την ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου από τη κυβέρνηση της χώρας και την ανάδοχη κινέζικη εταιρεία HKND, της διαδρομής της νέας Διώρυγας που θα συνδέει Ειρηνικό με Ατλαντικό, της Διώρυγας της Νικαράγουα.

Ιστορική Αναδρομή 

Η Διώρυγα της Νικαράγουα είναι ίσως η μοναδική στο κόσμο διώρυγα με τόσες επανειλημμένες σχεδιάσεις παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Οι πρώτοι που σκέφθηκαν τη διάνοιξη της ήταν ο εξερευνητής Βάσκο Νούνιες ντε Μπαλμπόα, ακολούθησε ο Πεδράριο Ντάβιλα και ο Βασιλεύς της Ισπανίας Φίλιππος Γ', ο οποίος και είχε αναθέσει σε Ιταλό μηχανικό τη κατασκευή του έργου προκειμένου να γίνεται διάπλους από τον Ειρηνικό στον Ατλαντικό Ωκεανό και αντίστροφα.
Αργότερα, το έργο αυτό αποφάσισαν να το επιχειρήσουν οι Ολλανδοί και στη συνέχεια οι Γάλλοι, αλλά και πάλι λόγω διαφόρων πολεμικών γεγονότων, ματαιώθηκε.

Είχαν σχεδιαστεί, μάλιστα, και αρκετές διαφορετικές διαδρομές πάνω στο στενό «λαιμό» γης της Νικαράγουα, όπου θα χαρασσόταν η διώρυγα, πάντα με επίκεντρο τη λίμνη της Νικαράγουα, δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη στην Κεντρική και Νότια Αμερική, προκειμένου να ενωθούν οι δύο ωκεανοί και να μπορούν να περνούν τα πλοία χωρίς να κάνουν τον τεράστιο γύρο της Ν.Αμερικής από την Παταγονία.

Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών ναυτικών χωρών την απόφασή τους να επιχειρήσουν εκείνες μόνες τους τη διάνοιξη. Για το σκοπό αυτό μετέβη στη Νικαράγουα ο διάσημος τότε Γάλλος μηχανικός Λεσσέψ, ο οποίος είχε δώσει δείγματα δουλειάς με τη διώρυγα του Σουέζ και της Κορίνθου. Μετά, όμως, από αλλεπάλληλες εσωτερικές ταραχές και συγκρούσεις το 1902 προτιμήθηκε ο Παναμάς για τη διάνοιξη της εν λόγω διώρυγας.

Για να φτάσουμε τελικά στα τέλη του 2006 όταν η κυβέρνηση της Νικαράγουας παρουσίασε ένα νέο σχέδιο της τελικής διάνοιξης της διώρυγας, καταθέτοντας την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη.
Το 2008 ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναθέρμανε τις συζητήσεις, ωστόσο οι Κινέζοι ήταν αυτοί που πρόσφατα έκαναν το αποφασιστικό βήμα, αφού η κεντρική και λατινική Αμερική εξελίσσονται σε σημαντικές αγορές για τα προϊόντα που εξάγει η ασιατική υπερδύναμη.

«Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Νικαράγουα είναι και η γεωγραφική της θέση, για αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με το σχέδιο» είχε δηλώσει πριν περίπου ένα χρόνο ο γερουσιαστής του κινήματος των Σαντινίστας Γιανσίτο Χουάρες. Αυτό φαίνεται να πιστεύει και η HK Nicaragua Canal Development Investment Co. (HKND Group), η κινέζικη εταιρεία που ανέλαβε το έργο. Γιατί, όταν ολοκληρωθεί το έργο, η HKND θα λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος από τα έσοδα που θα έχει η διώρυγα από το διάπλου των πλοίων, ωστόσο αυτό είναι το λιγότερο. Η θέση της χώρας είναι ο παράγοντας που πραγματικά ενέπλεξε τους Κινέζους σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, αφού όπως εκτιμάται η Νικαράγουα θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό μέρος για τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς διαμετακομιστικού κέντρου.

«Η εδραίωση της Κίνας ως μεταποιητικό κέντρο, αλλά και η οικονομική ανάπτυξη θα αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό την κίνηση εμπορευμάτων για τις επόμενες δεκαετίες» ήταν οι δηλώσεις των εκπροσώπων της HKND αμέσως μετά την επικύρωση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο της χώρας τον Ιούνιο του 2013. Παράλληλα, η εταιρεία τόνισε ότι η συνολική αξία των αγαθών που θα διακινούνται διαμέσου των καναλιών στη Νικαράγουα και τον Παναμά θα ξεπερνά τα 1,3 τρισ. δολάρια, κάνοντας τις σημαντικότερες εμπορικές διαδρομές στον πλανήτη.

Κατασκευαστικό θαύμα με ρωσική υποστήριξη 

Το τεχνητό κανάλι για τη διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας στο δυτικό ημισφαίριο, θα έχει μήκος 286 χιλιόμετρα, τη στιγμή που το μήκος της Διώρυγας του Παναμά είναι 81,5 χιλιόμετρα. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος του νέου καναλιού θα διέρχεται μέσα από τη λίμνη Νικαράγουα.

«Το κανάλι στο έδαφος της Νικαράγουα από τα ανατολικά προς τα δυτικά, κατ’ εκτίμηση έχει συνολικό μήκος 278 χιλιόμετρα συμπεριλαμβανομένων και των 105 χιλιομέτρων στη λίμνη Κοσίμπολκα», δήλωσε ο μηχανικός Ντονγκ Γιουνγκ Σονγκ κατά τη διάρκεια σύσκεψης με κυβερνητικούς και πανεπιστημιακούς αξιωματούχους στη Μανάγκουα.

Το κανάλι θα ξεκινά στις εκβολές του ποταμού Μπρίτο, στην ακτή του Ειρηνικού, θα περνά από τη λίμνη Κοσίμπολκα και από τους παραποτάμους της και θα οδηγεί στην Καραϊβική Θάλασσα, σε μια κατασκευή που επιλέχτηκε καθώς θεωρείται η πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της διαδρομής, είναι το πλάτος και το βάθος του καναλιού, που είναι 83 και 27,5 μέτρα αντίστοιχα. Διαστάσεις, οι οποίες επιτρέπουν τη διέλευση πλοίων της «υπερβαρέας» κλάσης, πλοία που δεν μπορούν να διέρχονται μέσα από τη διώρυγα του Παναμά, λόγω των περιορισμένων τεχνικών-μεταφορικών δυνατοτήτων της μοναδικής μέχρι σήμερα λειτουργούσας δια-ωκεάνιας διόδου στην Κεντρική Αμερική. Επιπλέον, ταυτόχρονα με τη διώρυγα στη Νικαράγουα σχεδιάζεται η κατασκευή δύο λιμένων, αεροδρομίου, αγωγού μεταφοράς πετρελαίου και υποστηρικτικών υποδομών.

Το κόστος αυτού του τεράστιου έργου εκτιμάται σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Κύριος επενδυτής είναι η κινεζική εταιρεία HKND, στην οποία έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα της κατασκευής και της λειτουργίας του καναλιού για εκατό χρόνια. 
Οι εργάτες που θα δουλέψουν στην κατασκευή, θα προέρχονται από την Κίνα αλλά και από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής. 
Η Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες από τα ρώσικα ΜΜΕ, θα προσφέρει, όχι τόσο οικονομική και οργανωτική βοήθεια στο έργο, αλλά περισσότερο στρατιωτική και πολιτική στήριξη. 
Πιο συγκεκριμένα, η Ρωσία θα προστατεύσει το κατασκευαστικό έργο από πιθανές «προβοκάτσιες» και προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές της Νικαράγουα σύναψαν ειδική συμφωνία με τη Μόσχα, που επιτρέπει τη διέλευση των ρωσικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Νικαράγουα, καθώς και τη διενέργεια περιπολιών στα ανοικτά των ακτών της χώρας στον Ειρηνικό Ωκεανό και την Καραϊβική Θάλασσα μέχρι την 30η Ιουνίου 2015.Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Δεκέμβριο. Η κινέζικη εταιρεία υπολογίζει να ολοκληρώσει το έργο μέσα στο 2019 και να τεθεί σε λειτουργία το 2020.

Οι προοπτικές της Νικαράγουα από την υλοποίηση του έργου σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα εμφανίζονται εντυπωσιακές: Ταχεία αύξηση του ΑΕΠ έως και 15%, επέκταση της αγοράς εργασίας, νέες ευκαιρίες για τις τοπικές επιχειρήσεις, μεγάλα έσοδα από τη διαχείριση της διώρυγας σε μια χώρα όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Στενός σύμβουλος του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα είχε δηλώσει ότι η επίσημη απασχόληση στη Νικαράγουα «θα διπλασιαστεί χάρη στο έργο» προβλέποντας περίπου 400.000 εργαζόμενους ως το 2018.Παράλληλα, τόνισε πως η καταπολέμηση της ανεργίας θα επιτευχθεί και με τη δημιουργία δύο ζωνών ελεύθερου εμπορίου.
Η αντιπολίτευση της χώρας, από την πλευρά της,διατηρεί τις επιφυλάξεις. «Παιχνίδι κυβερνητικής προπαγάνδας και επίδειξη των μέσων ενημέρωσης που δημιουργούν ψεύτικες ελπίδες για μελλοντική ευημερία του λαού» χαρακτηρίζει την όλη υπόθεση.

Αντιδράσεις εκφράζουν και οι περιβαλλοντολόγοι για τις συνέπειες του έργου στο φυσικό περιβάλλον της Νικαράγουα και ιδιαίτερα στην ομώνυμη λίμνη, μια σημαντική πηγή γλυκού νερού.Η λίμνη έχει ήδη υποστεί σημαντική καταστροφή λόγω της απόρριψης σε αυτή λυμάτων. Η ρύπανσή της έχει στερήσει από τους παραλίμνιους πληθυσμούς μεγάλο μέρος των διατροφικών του αποθεμάτων σε ψάρι ή αμφίβιους οργανισμούς, που πεθαίνουν με ραγδαίους ρυθμούς. Ο Ουάνγκ Τζινγκ, ο Κινέζος μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών που βρίσκεται πίσω από τον όμιλο HKND, δεσμεύεται ότι θα προστατεύσει το περιβάλλον: «Αντιλαμβάνομαι ότι η λίμνη είναι το επίκεντρο της χώρας, ένα σύμβολο, όπως ο Κίτρινος Ποταμός στην Κίνα. Η προστασία της λίμνης αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα».

Στους σκεπτικιστές, ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι ο Ουάνγκ Τζινγκ δεν έχει εμπειρία τόσο μεγάλων έργων. Τις ανησυχίες αυτές απορρίπτει ο Κινέζος μεγιστάνας «Είμαι 100% βέβαιος ότι οι εργασίες θα αρχίσουν τον Δεκέμβριο του 2014 και ότι θα έχουν ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, το 2015», είπε σε δημοσιογράφους της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph.
Εφόσον το έργο ευοδωθεί, θα πρόκειται για ένα από τα θαύματα της ανθρώπινης μηχανικής, καθώς η ολοκλήρωσή του θα απαιτήσει ειδικές δεξαμενές ανύψωσης, λόγω της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς (7 μέτρα) μεταξύ των ακτών των δύο ωκεανών.

Ρωσία - Κίνα, οι νέοι κολοσσοί;

Με σκεπτικισμό βλέπουν τη νέα διώρυγα και στο Παναμά,όπου ξεκίνησαν εργασίες εκσυγχρονισμού. Σχεδιάζεται, ότι μέχρι το 2016 η μεταφορική χωρητικότητα της Διώρυγας του Παναμά θα διπλασιαστεί.
«Τα χρήματα δεν έχουν καμία σχέση» είχε δηλώσει στο AP, αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη διώρυγα στη Νικαράγουα ο πρόεδρος των επιχειρήσεων του Παναμά Ρομπέρτο Τρονκόσο. 
«Η Κίνα θέλει να γίνει κυρίαρχη οικονομική δύναμη του πλανήτη. Και όποιος ελέγχει το εμπόριο, ελέγχει και τον κόσμο» συμπλήρωσε δεικτικά.

Κίνα που τείνει να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το 2014, δίνοντας τέλος στην παγκόσμια κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών που δεσπόζουν στην πρώτη θέση από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η νέα εικόνα προκύπτει από μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που αναθεώρησε τα στοιχεία του 2011, προσαρμόζοντάς τα στην αγοραστική δύναμη των οικονομιών ανά τον κόσμο και αφαιρώντας τις στρεβλώσεις που δημιουργούν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η παγκόσμια οικονομία αλλάζει με την κινεζική να αποδεικνύεται κατά 20% μεγαλύτερη από αυτό που εθεωρείτο ως τώρα, καθώς το κινεζικό ΑΕΠ ανερχόταν το 2011 στο 87% του αμερικανικού και όχι στο 47% όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Δεδομένου, όμως, ότι η Κίνα αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ ταχύτερους από εκείνους των ΗΠΑ, η οικονομία της αναμένεται να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη στον κόσμο μέσα στο τρέχον έτος. Επίσης, σημαντικό θεωρείται το γεγονός της η Κίνα ανήκει στις χώρες Brics τις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες καθώς και το γεγονός ότι οι Κινέζοι διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με τους Ρώσους.

Ρώσοι, οι οποίοι από την πλευρά τους, βλέπουν τη νέα διώρυγα ως την ευκαιρία τους να επεκταθούν και στο Δυτικό ημισφαίριο, δίνοντας ηχηρή απάντηση στις ΗΠΑ. «Μετά από πολλή σκέψη, η Ρωσία συμφώνησε τελικά να συμμετάσχει στην κατασκευή της διώρυγας, η οποία με την ολοκλήρωσή της θα είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής μεταφορών στο δυτικό ημισφαίριο. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απολέσουν ένα σημαντικό κομμάτι του ελέγχου στην περιοχή που είχαν στη διάρκεια των τελευταίων εκατό χρόνων χάρη στη διώρυγα του Παναμά», είχε δηλώσει στη RBTΗ ο διακεκριμένος ερευνητής του Ινστιτούτου Λατινικής Αμερικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (ΡΑΕ), Εμίλ Νταμπαγκιάν.

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εθνικής Ενέργειας, Σεργκέι Πραβοσούντοφ, η Ρωσία θα ωφεληθεί όχι μόνο οικονομικά, αλλά και γεωπολιτικά. Η λειτουργία του «Μεγάλου» καναλιού στη Νικαράγουα, θα επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στο κύρος των ΗΠΑ. «Η Αμερική ελέγχει τα σημαντικότερα σημεία που περνούν οι θαλάσσιες οδοί: Τα κανάλια του Παναμά και του Σουέζ, καθώς και τις μεγάλες εμπορικές αρτηρίες που διέρχονται από τη Σιγκαπούρη, το Γιβραλτάρ κλπ. Ως εκ τούτου, η εμφάνιση μιας εναλλακτικής διαδρομής, αποτελεί μια άμεση πρόκληση για τις ΗΠΑ» ήταν η δήλωσή του.

Το σημερινό γεωπολιτικό κλίμα φαίνεται πως ξυπνά μνήμες από το παρελθόν και μας πηγαίνει σε εποχές ψυχροπολεμικής έντασης, όταν ο Νικίτα Χρουστσόφ επί Σοβιετικής Ένωσης είχε πει στους Αμερικάνους διπλωμάτες «Έχουμε με σας μόνο ένα ζήτημα να επιλύσουμε, ποιος θα θάψει ποιον». Πλέον στα σαλόνια της διπλωματίας, μπορεί να μην ακούγονται εκφράσεις όπως αυτή, οι κινήσεις,όμως, στη παγκόσμια σκακιέρα καθώς η Ρωσία άνοιξε ξανά τη βάση του Βόρειου Στόλου στην Αρκτική και επαναλειτούργησε σοβιετική στρατιωτική βάση στην Κούβα, σε συνδυασμό με την εμπλοκή της στη Διώρυγα της Νικαράγουα, μυρίζουν μπαρούτι.Πηγές:
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CF%8E%CF%81%CF%85%CE%B3%CE%B1_%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%BF%CF%85%CE%B1
http://www.kathimerini.gr/775422/article/epikairothta/kosmos/terastia-diwryga-sth-nikaragoya
http://www.geopolitics.com.gr/2014/07/blog-post_8450.html
http://www.geopolitics.com.gr/2014/09/blog-post_7.html
http://gr.rbth.com/
http://kostasxan.blogspot.gr/2014/04/blog-post_8753.html

Nicaragua's Grand Canal


Introduction


In December 2014, workers broke ground on the Nicaragua Grand Canal, a planned 175-mile-long canal through Nicaragua. Three times the length of the Panama Canal, engineers say Nicaragua’s canal could eventually serve 5 percent of the world’s cargo traffic. Proponents of the canal argue that it will bring much-needed jobs and commerce to the country. However, critics charge that few details of the deal have been made public and say that the environmental and social costs of constructing the canal could be catastrophic.

Συρία: Ένας βρώμικος πόλεμος
Το άρθρο που ακολουθεί γράφτηκε στις 20/3/2012 και δίνει παραστατικά την προσπάθεια ελέγχου της Ευρασίας, την προσπάθεια δημιουργίας μιας «Νέας Μέσης Ανατολής» και την προσπάθεια μετατροπής της Μεσογείου σε Αμερικανονατοϊκή λίμνη.

Τα διδάγματα αυτού του πολέμου για την Ελλάδα
Του ΓιώργουΣκλαβούνου

Η Δαμασκός κατηγορεί την Τουρκία

28-4-15

Οι συριακές αρχές κατηγόρησαν την Τουρκία ότι παρείχε οπλισμό και επιμελητειακή υποστήριξη στις «τρομοκρατικές οργανώσεις» που εξαπέλυσαν επιθέσεις στις πόλεις Ιντλίμπ και Τζισρ αλ Σούγουρ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ χαρακτήρισε «ευθεία τουρκική επίθεση στη Συρία» την υποστήριξη που παρέχει η Άγκυρα στις οργανώσεις αυτές, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Οι επιθέσεις των τρομοκρατικών οργανώσεων στην πόλη Ιντλίμπ και στην Τζισρ αλ Σούγουρ διαπράχθηκαν με την υποστήριξη, επιμελητειακή και πυρός, του τουρκικού στρατού», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας.

ΠΗΓΗ:real.gr 

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς βοήθεια

28-4-15

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε σήμερα ότι η πρόσφατη αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν θα άρει από μόνη της το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Κερέ: Το Grexit δεν είναι σενάριο που επεξεργάζεται η ΕKT

28-4-15Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν επεξεργάζεται σχέδια για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τόνισε σε συνέντευξή του ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Οι τζιχαντιστές σκότωσαν 2.000 ανθρώπους σε ένα χρόνο

28-4-15

Oι μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 2.154 ανθρώπους εκτός των πεδίων μαχών στη Συρία από τα τέλη Ιουνίου, όταν η οργάνωση κήρυξε ένα χαλιφάτο στα εδάφη που έχει καταλάβει, γνωστοποίησε μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Αποκεφαλισμοί, λιθοβολισμοί ή εκτελέσεις με σφαίρες περιλαμβάνονται στις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές για να σκοτώσουν τα θύματά τους στη Συρία εκτός των πεδίων μαχών, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιδράσει.

«Θα συνεχίσουμε να απευθύνουμε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ προκειμένου να αναλάβει επειγόντως δράση και να σταματήσει τους φόνους που συνεχίζονται να διαπράττονται με θύματα τους γιους της Συρίας παρά το γεγονός ότι τα μέλη του κωφεύουν στις κραυγές οδύνης του συριακού λαού», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το Ισλαμικό Κράτος, που έχει επίσης καταλάβει μεγάλα τμήματα του Ιράκ, έχει ιδρύσει ισλαμικά δικαστήρια σε πόλεις και χωριά προκειμένου να ελέγχει εάν εφαρμόζεται αυτό που ονομάζει «ισλαμικός νόμος».

Το Παρατηρητήριο επισημαίνει ότι στα αριθμητικά στοιχεία που παρουσίασε περιλαμβάνονται μαχητές, άμαχοι ακόμα και 126 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που επιχείρησαν να αυτομολήσουν από την οργάνωση ή κατηγορήθηκαν ότι ήταν κατάσκοποι.

Στους θανάτους αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι ξένοι δημοσιογράφοι που εκτελέστηκαν διά αποκεφαλισμού και ο Ιορδανός πιλότος τον οποίο έκαψαν ζωντανό μαχητές της οργάνωσης, για αυτό ακριβώς θεωρείται πιθανόν ο αριθμός των θυμάτων να είναι ακόμα υψηλότερος, τόνισε ο πρόεδρος του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Εκατοντάδες άνθρωποι που πιστεύεται ότι έχουν συλληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος παραμένουν αγνοούμενοι, προσέθεσε ο ίδιος.
Μία από τις χειρότερες σφαγές που διέπραξαν οι τζιχαντιστές ήταν εκείνη εναντίον των μελών της σουνιτικής φυλής Σεϊτάτ που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία.

Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε τουλάχιστον 930 μέλη της φυλής Σεϊτάτ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.


Πηγή:real.gr 

Νεπάλ: πάνω από 5.000 οι νεκροί

΄
28-4-15

Ενώ η έρευνα στα ερείπια του Νεπάλ συνεχίζεται, ο προσωρινός απολογισμός του καταστροφικού σεισμού ανέρχεται σε 4.057 νεκρούς, και η κυβέρνηση φοβάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 10.000. Η συνδρομή των ξένων διασωστών που φτάνουν επικεντρώνεται στο μακάβριο έργο της ανάσυρσης σορών, καθώς οι ελπίδες για επιζώντες εξανεμίζονται όσο περνούν οι ημέρες.

Defense bill recognizes Iraq's Kurdish, Sunni militias as a 'country'

28-4-15Republican war-policy writers are demanding that the United States recognize Kurdish and Sunni militias as their own “country” amid growing concerns about Iran’s influence over Baghdad.

The House Armed Services Committee on April 27 released an annual Defense bill that authorizes $715 million in aid to Iraqi forces fighting the self-proclaimed Islamic State (IS). The bill, which is scheduled to be debated and voted on in the committee on April 29, carves out at least 25% of that aid for the peshmerga, the Sunni tribal militias and a yet-to-be-established Iraqi Sunni National Guard.

Ιρανοί κατέλαβαν αμερικανικό εμπορικό πλοίο στον Περσικό Κόλπο

28-4-15


Τον έλεγχο ενός αμερικανικού εμπορικού πλοίου στα στενά του Ορμούζ ισχύριζονται ότι πήραν οι Ιρανοί, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Σαουδικής Αραβίας, Al Arabiya.

Ο καπετάνιος του MV Maersk Tigris (με σημαία Νήσων Μάρσαλ) φέρεται να αγνόησε αρχικά την προειδοποίηση των ιρανικών σκαφών.

Θα εξετάσει η Σουηδία την προσφυγή Ασάνζ κατά του εντάλματος σύλληψης

28-4-15

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την προσφυγή που έχει καταθέσει ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ για την ακύρωση του εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί εναντίον του από εισαγγελείς που θέλουν να τον ανακρίνουν σχετικά με κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση.

Waiting for zero hour: IS supporters claim they are in Italy's streets via Twitter pics


28-4-15

Supporters of the so-called Islamic State (IS, formerly ISIS/ISIL) have been posting photographs allegedly taken in Italian cities, including the capital Rome, accompanied with threatening messages.

Φινλανδία: Προειδοποιητικά πυρά εναντίον υποβρυχίου κοντά στο Ελσίνκι

28-4-1528-4-15

Το Πολεμικό Ναυτικό της Φινλανδίας εξαπέλυσε υποθαλάσσια προειδοποιητικά πυρά εναντίον στόχου που πιθανολογείται πως ήταν ξένο υποβρύχιο στα χωρικά ύδατα κοντά στο Ελσίνκι.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Φινλανδίας έκανε σήμερα χρήση προειδοποιητικών πυρών εναντίον ενός στόχου που μπορεί να ήταν ένα υποβρύχιο στα χωρικά της ύδατα κοντά στο Ελσίνκι.

United States, Japan Unveil New Security Guidelines


28-4-15

The United States and Japan announced (WSJ) new guidelines for defense cooperation on Monday, paving the way for Japan's military to play a more active role in security in the Asia-Pacific. Japanese Prime Minister Shinzo Abe and U.S. President Barack Obama hold talks (AFP) on Tuesday that are expected to boost the bilateral security alliance and tackle tough negotiations on the Trans-Pacific Partnership free trade agreement. On Wednesday, Abe will address a joint session of the U.S. Congress. China and South Korea are expected to closely watch (Guardian) Abe's week-long visit to the United States amid heightened historical tensions and regional maritime disputes.

*** Internet News ***