Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

Ο κόσμος με μια ματιά 14-1-16


14-1-16



-Ανάπτυξη οπλικού συστήματος κατευθυνόμενων πυραύλων "no visual" ανακοίνωσε η Ιαπωνία σε συνεργασία με Βρετανία. Η Ιαπωνία μετά από πολλές δεκαετίες μπαίνει δυναμικά στο χώρο της πολεμικής βιομηχανίας αφού οι ΗΠΑ αποδέχτηκαν την κατάργηση συμφώνου που είχαν συνάψει μαζί σχετικά με την ανάπτυξη στρατού και τεχνολογίας για την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

-Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ δήλωσε πως θα εκκινήσει την διαδικασία αγωγής θυμάτων των ΗΠΑ από πράξεις Ιρανών ως τρομοκρατικές επιθέσεις ύψους 10 δις δολαρίων, ειδικά το 1983 με βομβιστικές επιθέσεις σε στρατόπεδα πεζοναυτών σε Λίβανο, το 1996 στους πύργους Khobar της Σ.Αραβίας και το 2001 με επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ. Μέχρι στιγμής το Ιράν αρνείται να πληρώσει και τα θύματα με τον νόμο του 2012 στις ΗΠΑ έχουν την δυνατότητα να παγώσουν περιουσιακά στοιχεία του Ιράν στην Αμερική αν και εφόσον κερδίσουν την δίκη προς εξασφάλιση των αποζημιώσεων τους


-10 δις δολάρια ανακοίνωσε  πως θα δαπανήσει 
το Κουβέιτ για τον εκσυγχρονισμό και εξοπλισμό των στρατιωτικών του δυνάμεων, ανεβάζοντας την ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

-3 λαχνοί σε Τενεσί, Φλόριντα και Καλιφόρνια είναι τελικά οι τυχεροί για το τζάκποτ σε ΗΠΑ στο παιχνίδι powerball που έφτασε το ιλιγγιώδες ποσό των 1,6 δις δολαρίων. Τα χρήματα διατίθενται στους νικητές είτε με 30 ετήσιες δόσεις επί του συνόλου του βραβείου, είτε εφάπαξ όπου το ποσό θα είναι περίπου 320 εκατομμύρια δολάρια για τον καθένα.

-Με ανακοίνωση της η Σκότλαντ Γιάρντ προειδοποιεί πως μπορεί κάποιες επιθέσεις από κακοποιούς και τρομοκράτες να γίνονται πλέον με χρήση καυστικού οξέως καθώς είναι πιο δύσκολα ανιχνεύσιμο αλλά και πιο φτηνό, αφού μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και χημική βόμβα αν αναφλεγεί εντός κλειστού χώρου. 
Οι αξιωματικοί της αστυνομίας συνιστούν σε σημεία υψηλής κρισιμότητας να υπάρχει αύξηση των ελέγχων καθώς και να ειδοποιούν οι κάτοικοι αν δουν κάτι περίεργο.

-Ομάδα ειδικών ερευνητών στέλνει η Γερμανία στην Τουρκία προς διερεύνηση των στοιχειών για την τρομοκρατική επίθεση έξω από το Μπλέ Τζαμί που έγινε η αιτία θανάτου κατοίκων και Γερμανών τουριστών. Παράλληλα, η Τουρκία ανακοίνωσε την προσαγωγή και κράτηση 3 Ρώσων υπηκόων για πιθανή συμμετοχή/σύνδεση τους με την οργάνωση  DAESH. Ρώσικη απάντηση δεν έχει υπάρξει ακόμη. Σε συνέχεια των παραπάνω η Τουρκική Daily Star κατηγορεί τον Β.Πούτιν πώς εκείνος έχει κάποια σχέση με ό,τι έγινε στην Κωνσταντινούπολη καθώς και άλλες φορές στο παρελθόν θεωρείται πως έχει υποδαυλίσει παρόμοιες επιθέσεις σε περιοχές ενδιαφέροντος της Μόσχας, όπως αναφέρει η τούρκικη εφημερίδα.

-Με έντονες πιέσεις απαντάει η Ε.Ε. προς την Ελλάδα όσον αφορά την φύλαξη συνόρων και φαίνεται να βλέπει με καλό μάτι την επαναλειτουργία του συμφώνου επαναεισδοχής του 2012, η οποία υποχρεώνει την Τουρκία να δεχτεί πίσω όλους όσους δεν είναι πρόσφυγες και δεν προέρχονται από εμπόλεμες χώρες. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση από την πλευρά της Τουρκία καθώς το παραπάνω είναι ακόμα σε μορφή πρότασης και όχι πράξης.


Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

*** Internet News ***