Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

Θέματα ασφαλείας 20-1-16


20-1-16-Σε πλήρη ένταση βρίσκεται το Αζερμπαϊτζάν όπου μετά την καταστολή πολλαπλών διαδηλώσεων και αντιδράσεων. Ειδικά σε πόλεις όπως το Siyazan όπου το ποσοστό ανεργίας είναι στο 75% και το ποσοστό κατοίκων πάνω από το όριο φτώχειας είναι μολις 5%. Η κυβέρνηση εκεί αναφέρει πώς οι αντιδράσεις είναι υποκινούμενες από την αντιπολίτευση, ενώ η απέναντι πλευρά υποστηρίζει πώς η μονόπλευρη εξάρτηση σε ενέργεια αλλά και οι διεφθαρμένες πολιτικές της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε κατάρρευση και σε κοινωνικές αναταραχές.

-Κλοιό μέτρων κατά Ισλαμικών ηθών και εθίμων που μπορεί να οδηγούν σε πρόβλημα ασφαλείας αποφάσισε να εφαρμόσει ο D.Cameron σε ΜΒ με οδηγό την απαγόρευση της κάλυψης προσώπου (μπούργκα) σε ιδρύματα όπως σχολεία, δικαστήρια κτλ.

Μάλιστα είναι μόνο ένα μέτρο απο πολλά όπως αναφέρει η Telegraph. Θα υπάρξει αναφορά σε Αρχές για παιδιά που δείχνουν συνεχή απουσία απο μαθήματα, υποστήριξη σε οικογένειες μέσα απο το ιντερνετ κατά της ριζοσπαστικοποίησης αλλά και ακόμα μερικά όπως, απαίτηση να είναι ικανοί να μιλούν Αγγλικά σε ικανοποιητικό βαθμό μετά από 2,5 έτη αλλιώς μπορεί να απελαύνονται, επέμβαση προνοιακών υπηρεσιών αν διαπιστώνεται απομόνωση ή κακοποίηση γυναικών και παιδιών εντός της κοινωνίας της ΜΒ.
Αντίδραση υπήρξε από την πρώην εκπρόσωπο του συντηρητικού κόμματος, ισλαμικής πίστης, Baroness Warsi που ανέφερε πώς υπάρχει βάση για έγκληση για ρατσισμό αφού στοχεύει μόνο τους Ισλαμιστές το μέτρο. Αυτό έβαλε ώς θέση στο twitter για να δεχτεί αμέσως μετά χιλιάδες μηνύματα που την κατακεραύνωναν απο Βρεττανούς.

-Φίλτρα αποδοχής μεταναστών και προσφύγων έχει επιβάλει ο Καναδάς αποδεχόμενοι μόνο 10.000 άτομα απο τα 25.000 της συμφωνίας με κύριο μέτρο να είναι οικογένειες και οχι μεμονωμένοι άντρες ή γυναίκες. Η θεωρία της Καναδικής κυβέρνησης είναι πώς τα μέλη οικογενειών είναι στατιστικά πιο σπάνιο να έχουν τάση προς ριζοσπαστικοποίηση. Μάλιστα φέρει ώς παράδειγμα την Γερμανία που πλέον έχει σοβαρά προβλήματα καθώς θεωρείται πώς έχει δεχτεί περί τα 1.000.000 άτομα (παράνομα και νόμιμα) με τα αποτελέσματα να φαίνονται στους εορτασμούς της πρωτοχρονιάς.

-Σε πορεία διάλυσης βρίσκουν οι αναλυτές την πΓΔΤΜ καθώς η σημερινή κυβέρνηση θεωρείται πώς δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει την διαφθορά και τα κοινωνικά προβλήματα, ενώ οι εθνικιστικές τάσεις απόσχισης απο το Αλβανικό φύλο έιναι πάρα πολύ έντονες. (σ.σ. Εξού και ανέφερα προχθές πώς στο Νταβός η Ελλάδα θα δεχτεί τρομερές πιέσεις για αναγνώριση έτσι ώστε μέσω της Ε.Ε. να παραμείνει ώς κράτος το έκτρωμα/μόρφωμα των Σκοπίων)

-Τεράστια ανησυχία σε διάφορους κύκλους ασφαλείας προκαλεί η πιθανή μετατόπιση της κόντρας Σ.Αραβίας και Ιράν σε περιοχές του Πακιστάν και του Αφγανιστάν καθώς τα θρησκευτικά ποσοστά Σηιτών και Σουνιτών είναι ευκρινή σε 110.000.000 περίπου πληθυσμο εκεί, σε μια χώρα που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο. Η πιθανότητα , εξτρεμιστικές φατρίες και από τις δύο πλευρές να μεταφέρουν αυτή την κόντρα στις εκεί χώρες είναι μεγάλη και έχει ωθήσει τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Nawaz Sharif και τον στρατηγό Raheel Sharif να δοκιμάζουν με επισκέψεις να μειώσουν τις εντάσεις μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης.

-Παιχνίδι πόκερ από τον Νταβούτογλου έναντι της επικείμενης επίσκεψης του Joe Beiden αντιπροέδρου των ΗΠΑ καθώς με δηλώσεις του λέει πώς υπάρχει διάσταση απόψεων για την στρατηγική στην Συρία αφού η Τουρκία θεωρεί πώς η Ρωσία και οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν πλέον στρατηγικό πλεονέκτημα στην περιοχή. (σ.σ. Προφανώς το κόλημα των Τούρκων είναι η Κουρδική επέκταση δύναμης στα νότια σύνορα της και επιζητεί σύμμαχο για επέμβαση)

-Σημαντικό πρόβλημα ασφαλείας σε όλα τα κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές που τρέχουν πάνω σε λειτουργικό σύστημα Linux και Android (3.8 version και μετά) αναφέρει Ισραηλινή υπηρεσία που υφίσταται εδώ και 3 χρόνια και δίνει απεριόριστη πρόσβαση στον διαχειριστικό λογαριασμό του συστήματος (root level) και δηλώνει πως για να υπάρξει ενημέρωση θα χρειαστούν μήνες για να κλείσει το πρόβλημα σε όλες τις συσκευές παγκοσμίως. Το κενό ασφαλείας έχει καταχωρηθεί σε metasploit library καθώς και σε άλλες βιβλιοθήκες ασφαλείας με κωδικό CVE-2016-0728.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

*** Internet News ***