Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016

Ο Άσαντ δεν φεύγει πριν τον Μάρτιο του 2017, εκτιμά η κυβέρνηση Ομπάμα

6-1-16Μπορεί η αμερικανική κυβέρνηση εδώ και μήνες να υποστήριζε πως η μετάβαση της εξουσίας στη Συρία πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποχωρήσει ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ και να επανέλθει η ηρεμία στη χώρα έπειτα από τον πολυετή εμφύλιο, όμως, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν τον Μάρτιο του 2017.

Αυτό, τουλάχιστον, εκτιμά η κυβέρνηση Ομπάμα σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Associated Press (ΑΡ).

Όπως αναφέρει το έγγραφο που επικαλείται πληροφορίες από σχέδιο του ΟΗΕ, η καλύτερη προοπτική είναι η αποχώρηση Άσαντ να σημειωθεί τον Μάρτιο του 2017.

Αναλυτικότερα, το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης βασίζεται στα στοιχεία της διεθνούς Συνόδου στη Βιέννη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με «αυτή τη στρατηγική, εκλογές στη Συρία για νέο πρόεδρο και βουλή, θα διεξαχθούν τον Αύγουστο του 2017. Στο μεταξύ, η Συρία θα κυβερνηθεί από μεταβατικό κυβερνητικό σώμα».

Το Associated Press επισημαίνει πως μία νέα πολιτική διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει τον ερχόμενο μήνα, που θα σημάνει την έναρξη μία 18μηνης μεταβατικής περιόδου, ενώ ο απεσταλμένος της Συρία στον ΟΗΕ, Σταφάν ντε Μιστούρα, έχει ορίσει την 25η Ιανουαρίου ως ημέρα διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία στη Γενεύη.Αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία του εγγράφου, τον ερχόμενο Μάιο, η συριακή βουλή θα διαλυθεί, το συμβούλιο ασφαλείας θα αναγνωρίσει τη νέα μεταβατική αρχή και θα αναπτύξει τα επόμενα βήματα για τη μετάβαση της εξουσίας.
Όπως επισημαίνει το Associated Press, σε αυτά τα βήματα συμπεριλαμβάνονται σημαντικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, μεταβατικό νομοθετικό σώμα και μία συνεδρίαση διεθνών δωρητών για τη χρηματοδότηση της μεταβατικής φάσης της και της ανοικοδόμησης της Συρίας.

Πηγή:Πρώτο Θέμα 

*** Internet News ***