Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016

Οι 3 λόγοι που οδηγούν το πετρέλαιο σε «σπιράλ του θανάτου»


7-1-16


Περίοδος bear market έχει αρχίσει κατά πως φαίνεται για την αγορά, η οποία από την αρχή του έτους έχει δώσει ένα τεχνικό σημάδι καθόδου.

Από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του 2016 οι παγκόσμιες αγορές έκαναν βουτιά, γεγονός που σαφώς είναι κακός οιωνός για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών στο σύνολο του έτους, χωρίς φυσικά να προδικάζει κάτι.

Αφενός η αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, αφετέρου ο κίνδυνος προβλημάτων στην παραγωγή, οι επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Λιβύης από το Ισλαμικό Κράτος καθώς και η μεγάλη εβδομαδιαία πτώση στα αποθέματα των ΗΠΑ, λογικά θα οδηγούσαν σε ράλι τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Όπως όμως είδαμε κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Αντιθέτως, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν καθημερινά από τις αρχές του 2016, με το αργό τύπου Brent να υποχωρεί σε χαμηλό έως και 12 ετών.

Το Marketwatch σε σχετικό του άρθρο σκιαγραφεί τους τρεις κυριότερους λόγους για τους οποίους το πετρέλαιο έχει εγκλωβιστεί σε ένα θανατηφόρο σπιράλ.

Οι αναλυτές εντοπίζουν διαφορές σε σχέση με τη συμπεριφορά του πετρελαίου στο παρελθόν.

Όπως τονίζεται, οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή στο παρελθόν προκαλούσαν ράλι στις τιμές του πετρελαίου, ωστόσο σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Οι «αρκούδες» κυριαρχούν και η πτώση δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα.

Γιατί καταρρέει το πετρέλαιο;
1) Η σύγκρουση Σαουδική Αραβίας – Ιράν

Όταν ανακοινώθηκε η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν από τη Σαουδική Αραβία, η αγορά πετρελαίου αντέδρασε αρχικά με ράλι, λόγω των προσδοκιών ότι η σύγκρουση θα οδηγήσει σε προβλήματα για την παραγωγή.

Ωστόσο τελικά οι τιμές υποχώρησαν, καθώς οι traders συνειδητοποίησαν ότι η ένταση θα περιπλέξει τις προσπάθειες για μείωση της υπερπροσφοράς πετρελαίου.

‘Όπως σχολιάζει ο Darin Newsom, επικεφαλής αναλυτής της DTN «η ένταση είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με ότι έχουμε δει στο παρελθόν».

2) Η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνεται, οι αγορές υποχωρούν

Η αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές, λόγω της ανησυχίας για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν έχουν λόγο να αναμένουν μια ξαφνική αύξηση της ζήτησης το 2016. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν προβλέπεται να σταματήσει η πτώση στο πετρέλαιο.

3) Η πτώση στα αποθέματα των ΗΠΑ

Υπό κανονικές συνθήκες η πτώση στα αποθέματα των ΗΠΑ θα οδηγούσε σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου.

Ωστόσο, αυτή τη φορά το κλίμα στις αγορές είναι τόσο αρνητικό, που η πτώση δεν στάθηκε αρκετή να δώσει ώθηση στο πετρέλαιο.

http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***