Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016

Aξιολόγηση με στόχο το Νταβός


16-1-16Η μετάβαση στην επόμενη φάση ξεκινάει οσονούπω, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει γρήγορα, με τις ανάγκες ύψους 4 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο να βρίσκονται στον άμεσο ορίζοντα. Την επισήμανση για τη ρευστότητα και την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης δε παρέλειψε να κάνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά το Eurogroup της Πέμπτης. Σε παράλληλο δρόμο ο Δανός πρώην ελεγκτής Πόουλ Τόμσεν τόνιζε, ότι το ΔΝΤ προτίθεται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι ταχύτατοι ρυθμοί απαιτούνται από την Αθήνα σε όλα τα ανοικτά θέματα και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προσβλέπει στην έλευση του υπουργού Οικονομικών της Β. Ρηνανίας για τη φοροδιαφυγή και το οικονομικό έγκλημα.

Την εκπαίδευση υπαλλήλων του ελληνικού ΣΔΟΕ στα κέντρα εκπαίδευσης του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας θα προβλέπει μεταξύ αλλων η Κοινή Διακήρυξη Προθέσεων που θα υπογράψει με την Ελληνική κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς η οποία θα αφορά την στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών στο πεδίο της πάταξης της φοροδιαφυγής.

«Μετά από πολλές συνομιλίες που είχαμε, καταλήξαμε στην κοινή διαπίστωση ότι θα ήταν χρήσιμο για τους υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ εάν παρακολουθούσαν πώς γίνεται ο φορολογικός έλεγχος και ο υπολογισμός των φόρων στη ΒΡΒ, πώς γίνεται ο έλεγχος των υψηλών εισοδημάτων αλλά και των επιχειρήσεων. Επίσης πώς δουλεύει το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος, πώς αξιολογεί στοιχεία, πώς διεξάγει έρευνες» δήλωνε στη Deutsche Welle ο κ . Μπόργιανς με αφορμή την επίσκεψη του σήμερα στην Αθήνα. Ο κ. Μπόργιανς θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη μία το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα αναμένεται κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό υπουργό και τον έλληνα αναπληρωτή υπουργό κατά της Διαφθοράς κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι έπειτα από μια σχετική προετοιμασία, τα σεμινάρια μετεκπαίδευσης των Ελλήνων συναδέλφων μπορούν να ξεκινήσουν σχετικά άμεσα. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι να γίνει αυτό «στις αρχές του καλοκαιριού», όπως ανέφερε. Αν και το σχετικό πρόγραμμα περιορίζεται στους καταρχήν 50 υπαλλήλους, στόχος είναι να ακολουθήσουν μελλοντικά και άλλοι, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Εάν η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει την ικανότητα δράσης, τότε αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνον μέσω της μείωσης των δαπανών. Η χώρα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει επενδύσεις και να μπορεί να χρηματοδοτεί την κοινωνική συνοχή και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις έσοδα. Εάν θέλεις να γίνεται στην Ευρώπη αποδεκτό το αίτημα για παροχή βοήθειας τότε πρέπει να στέλνεις και το μήνυμα ότι φροντίζεις ώστε να επιτυγχάνονται όντως τα έσοδα που μπορούν να επιτευχθούν. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτή η στήριξη θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές», ανέφερε.

Στα τέλη Νοεμβρίου ο κ. Μπόργιανς παρέδωσε στις ελληνικές αρχές λίστα με περισσότερα από 10.000 δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία.

Την ίδια ώρα το πλεόνασμα των εσόδων φέρνει ιδιαίτερη ικανοποίηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενόψει της διαπραγμάτευσης που αναμένεται να ξεκινήσει με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Επί πλέον ενισχύει τις ελπίδες της κυβέρνησης να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα ακόμα και ο προϋπολογισμός του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τεχνικά κλιμάκια έρχονται στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα με τις επόμενες ημέρες να κρίνεται ή όχι η επάρκεια των μέτρων ωστε Πέμπτη ή Παρασκευή να φθάσουν οι επικεφαλής των θεσμών για την ολοκλήρωση των εργασιών και να ξεκινήσουν οι απαραίτητες συναντήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Στο κάδρο και το ΔΝΤ με τον Αλέξη Τσίπρα να γίνεται παραλήπτης των μηνυμάτων όλο το τελευταιο διάστημα για τις προθέσεις που θα κοινοποιηθούν στο Νταβός. Πρόγευση έδωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, με την επανάληψη σχετικών δηλώσεων, την Πέμπτη, ότι δηλαδη μόνο υπό προϋποθέσεις θα μετέχει στο τρίτο πρόγραμμα.

Παράλληλα ο Πολ Τόμσεν υπέυθυνος για τον ευρωπαϊκό τομέα, επικοινώνησε τις θέσεις του ΔΝΤ την ώρα που ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισκεπτόταν ευρωπαϊκούς «στόχους» ενημερώνοντας για τις μεταρρυθμίσεις της Αθηνας.
Οπως και να χει οι κόκκινες γραμμες του ΔΝΤ έχουν επικοινωνηθεί πολλάκις κατά τις εργασίες των κλιμακίων στην Αθήνα και είναι ευρύτερα γνωστές. Το ΔΝΤ εμμένει στην άρνηση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θεωρώντας ότι θα ανακόψει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας σε συνδυασμό με την τεράστια ανεργία που πλήττει τη χώρα. Παράλληλα έχει ταχθεί υπέρ μειώσεων στις συντάξεις, υπέρ της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, κατάργησης εφαπαξ και ΕΚΑΣ.

Οι προσδοκίες της Αθήνας πάντως μεταφέρονται με τις αποσκευές Τσίπρα στο Παγκόμσιο Οικονομικό Φόρουμ όπου εκτός της συνάντησης με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί και με τον κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι αλλά και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού. Πιθανολογείται δε και συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.


http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***