Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016

Οι επευφημίες και η αμφισβήτηση της ιστορικής συμφωνίας με το Ιράν


17-1-16Την ανακοίνωση της ΙΑΕΑ χθες το βράδυ ακολούθησαν αυτές της ΕΕ και του Λευκού Οίκου σηματοδοτώντας την πλέον ιστορική στιγμή ότι οι Ιρανοί τήρησαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουλίου και πλέον τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που προβλέπει την άρση των διεθνών κυρώσεων προς την Τεχεράνη. Για την οποία ωστόσο παραμένει η επιφυλακτικότητα και αμφισβητείται αφού το Ιράν έχει δεσμευτεί ότι πρέπει να μην έχει υλικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ατομικών όπλων και έχει αποδεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η άρση των κυρώσεων προκάλεσε με το «καλημέρα» ισχυρότατες αναταράξεις στα χρηματιστήρια του Κόλπου ενώ αναλυτες μιλούν ακόμη και για τη χειρότερη στιγμή που θα μπορούσε να γίνει για την αγορά του πετρελαίου, αποδίδοντάς της βαρύτητα καταλύτη για την υποχώρηση των τιμών κοντά στα επίπεδα των 25 δολ./βαρέλι βραχυπρόθεσμα, προσθέτοντας ότι από εκεί και πέρα τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης είναι περιορισμένα. Η αντίδραση συνδέεται απόλυτα με την υπερπροσφορά και με τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας για να κρατήσει την άντληση και να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς της στις ΗΠΑ

Δαφορετική εικόνα εμφανίζει η αγορά της Τεχεράνη με τις μετοχές να καταγράφουν σωρευτικά κέρδη.

Οι φίλοι του Ιράν και ο Ροχανί

Η ιστορική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία τέθηκε σε ισχύ χθες, ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ του Ιράν και του κόσμου, είναι μια "χρυσή σελίδα" στην ιστορία της χώρας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε μήνυμά του προς το έθνος, μετέδωσε το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

"Εμείς οι Ιρανοί, τείνουμε το χέρι στον κόσμο σε ένδειξη ειρήνης και αφήνοντας πίσω μας όλες τις εχθρότητες, τις υποψίες, τις συνωμοσίες, ανοίγουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις του Ιράν με τον κόσμο", δήλωσε ο Ροχανί.

Η ιστορική πυρηνική συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούλιο μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων τέθηκε σε ισχύ χθες, οδηγώντας σε άρση των οικονομικών κυρώσεων που πλήττουν εδώ και χρόνια αυτή την περιφερειακή δύναμη, πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

"Η πυρηνική συμφωνία δεν είναι ενάντια στα συμφέροντα καμίας χώρας. Οι φίλοι του Ιράν είναι ευχαριστημένοι και οι αντίπαλοί του δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Το Ιράν δεν αποτελεί απειλή για καμιά χώρα αλλά κομίζει μήνυμα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και στον κόσμο", πρόσθεσε.

ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, ΟΗΕ θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια ελεγχόμενη άρση των διεθνών κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία του Ιράν, μιας χώρας 77 εκατ. κατοίκων, πλούσιας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την εκτελεστική εντολή με την οποία αίρονται οι κυρώσεις κατά του Ιράν που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμά του μετά την εκπλήρωση από την Τεχεράνη των απαιτήσεων μιας πυρηνικής συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα αποφάσισε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας από το Ιράν "αποτελεί μια θεμελιώδη αλλαγή των συνθηκών σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν", αναφέρεται στην εντολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

Μογκερίνι και Ζαρίφ


Η διεθνής κοινότητα ήρε όλες τις οικονομικές κυρώσεις που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης όπως προβλέπει η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στις 14 Ιουλίου 2015, ανακοίνωσαν σήμερα στη Βιένη οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και της ιρανικής, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

"Με το Ιράν να έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις του, σήμερα, οι πολυμερείς και εθνικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αίρονται", ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους.

Ο Νετανιάχου αντέδρασε

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι η Τεχεράνη δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ακόμη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα. “Ακόμα και μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας, το Ιράν δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και συνεχίζει με τις ενέργειες του να προκαλεί την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, σκορπίζοντας τον τρόμο σε όλο τον κόσμο, παραβιάζοντας διεθνείς δεσμεύσεις που έχει προσυπογράψει”, τόνισε ο Νετανιάχου, με ανακοίνωση του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισήμανε πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παρακολουθεί τις ενέργειες του Ιράν για να διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν θα κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Με νεότερη δήλωσή του σήμερα επανέρχεται και υποστηρίζει ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σήμερα, επομένη της ισχύος της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε ότι "η πολιτική του Ισραήλ είναι και θα παραμείνει ακριβώς αυτή που ακολουθήθηκε: δεν θα επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο".

Αντιρρήσεις υπάρχουν και επί αμερικανικού εδάφους με τον πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ να τάσσεται κατά της άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν

“Σήμερα, η κυβέρνηση Ομπάμα θα αρχίσει να αίρει τις οικονομικές κυρώσεις κατά του κύριου κράτους που υποστηρίζει την τρομοκρατία στον κόσμο”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ράιαν, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη “πιθανότατα” θα επωφεληθεί από το νέο οικονομικό μάννα ώστε να συνεχίσει να “χρηματοδοτεί την τρομοκρατία”.

Το Παρίσι θα παρακολουθεί


Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα παρακολουθεί στενά για να διασφαλίσει την αυστηρή τήρηση των όρων της πυρηνικής συμφωνίας που υπέγραψε πέρσι η Τεχεράνη με τις μεγάλες δυνάμεις, δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Καλωσορίζοντας την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, ο Γάλλος ΥΠΕΞ με ανακοίνωση του, τόνισε πως η εφαρμογή της είναι ένα σημαντικό βήμα για τις διεθνείς προσπάθειες ελέγχου διάδοσης των πυρηνικών όπλων

“Τηρώντας μια σταθερά εποικοδομητική στάση, η κυβέρνηση της Γαλλίας συνέβαλε αποφασιστικά στην κατάληξη της συμφωνίας. (Η κυβέρνηση) θα βρίσκεται σε επαγρύπνηση για την αυστηρή τήρηση και εφαρμογή των όρων της (συμφωνίας)”, υπογράμμισε ο Φαμπιούς.


http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***