Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016

Ρωσία: Πωλητήρια εξπρές στις τράπεζες, και περικοπές δαπανών

13-1-16Σε μαζική περικοπή 10% στις δημόσιες δαπάνεςπου προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2016 για το πρώτο τρίμηνο ενδέχεται να αναγκαστεί να προχωρήσει η Μόσχα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, προκειμένου να αντισταθμίσει την μακρά περίοδο των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

Μιλώντας σε ένα οικονομικό φόρουμ στην Μόσχα, ο υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Ουλιουκάιεφ ανακοίνωσε ότι η απομάκρυνση της Ρωσίας από τις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος που επέφεραν οι Δυτικές κυρώσεις απαιτούν εισροή κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ενώ συμπλήρωσε πως το selloff ορισμένων μετοχών σε δανειστές όπως η Sberbank και η VTB θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια ελάφρυνση.

Η Ρωσία βρίσκεται υπό αρκετές πιέσεις να γεμίσει τα κενά που υπάρχουν στον προϋπολογισμό της και να “αναστήσει” την εξαρτώμενη από το πετρέλαιο οικονομία της, καθώς οι τιμές του αργού κυμαίνονται γύρω στα 30 δολάρια το βαρέλι, ενώ δεν αποκλείεται να διολισθήσουν ακόμα χαμηλότερα.

Η απόφαση για περικοπή δαπανών κατά 10% φέρεται να ελήφθη στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν η τιμή του πετρελαίου Brent ήταν περίπου 37 δολάρια ανά βαρέλι, δηλαδή πριν τη νέα πτώση που έφερε η αρχή του 2016 και έχει οδηγήσει το αργό στα όρια των 30 δολαρίων ανά βαρέλι. Η ευρωπαϊκή ποικιλία Brent χρησιμοποιείται για την τιμολόγηση όλων των τύπων πετρελαίου ανά τον κόσμο.

Παρά τις δεσμεύσεις της ρωσικής κυβέρνησης για ανάπτυξη μίας ισχυρής οικονομίας που δεν θα εξαρτάται από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων, το εμπόριο πετρελαίου αναλογεί ακόμα και σήμερα σε πάνω από το 50% των εσόδων που εισρέουν κάθε χρόνο στα δημόσια ταμεία.

Οι δημοσιονομικές δυσκολίες μάλιστα δεν αποκλείεται να συνεχιστούν παρά την περικοπή του 10% στις δαπάνες, καθώς ο προϋπολογισμός του 2016 ως έχει προβλέπει έλλειμμα 3% του ΑΕΠ με προϋπόθεση ότι η τιμή του πετρελαίου θα βρίσκεται στα $50 ανά βαρέλι.

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για το τι είδους δαπάνες θα «κοπούν», οι πληροφορίες δείχνουν ότι δεν θα θιγούν καθόλου οι συντάξεις και οι μισθοί δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών. Αντίθετα, αναμένεται να πληγούν προγράμματα δημόσιων επενδύσεων και να μειωθούν ποικιλοτρόπως οι λειτουργικές δαπάνες.

http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***