Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

Γιατί τραβάει το σχοινί το ΔΝΤ25-1-16Με υψηλούς τόνους και σκληρή γραμμή ξεκινάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις διαπραγματεύσεις, πριν καν φθάσουν στην Ελλάδα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα φέρνει ξανά στο προσκήνιο δυο καυτά θέματα. Το ένα αφορά στον ιδιωτικό τομέα και το άλλο στο Δημόσιο, όμως και τα δύο αφορούν στις εργασιακές σχέσεις. Εκτός από τοΑσφαλιστικό, το Ταμείο θα θέσει επί τάπητος τιςομαδικές απολύσεις, και αλλαγή της συμφωνίας για το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί.

Το Ταμείο ωστόσο, φαίνεται έτοιμο να συνθηκολογήσει για το καυτό ζήτημα του Ασφαλιστικού, σε λογικά -για την Ελλάδα- πλαίσια. Ως εκ τούτου η πολιτική υψηλών τόνων, θα έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη σύγκλισης απόψεων μεταξύ των Θεσμών και της ελληνικής πλευράς.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιμείνει στην εξοικονόμηση του 1% από Ασφαλιστικό, όχι όμως και στο δημοσιονομικό κενό, για οποίο θα δεχθεί τη συσχέτισή του με τις ενέργειες για ελάφρυνση του χρέους.

Στο νέο πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο περιθώριο του World EconomicForum στο Νταβός, για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δεν αποσαφηνίζεται ο ρόλος του ΔΝΤ, καθώς αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο το Ταμείο θα είναι υποχρεωμένο να αυτοπεριοριστεί στη θέση του τεχνικού συμβούλου, καθώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την χρηματοδοτική συμμετοχή του.

Συνεπώς τόσο το ΔΝΤ όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι διατεθειμένοι να δεχθούν ένα επίπεδο δημοσιονομικής ευελιξίας, όπως εισηγείται η ΕΚΤ, με αντάλλαγμα βαθύτερες μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και ένα σετ διαρθρωτικών μέτρων ακόμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να συναινεί σε αυτό το μοντέλο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα.
Δημοσιονομικό κενό

Ενα από τα σημεία τριβής στη φάση της διαπραγμάτευσης φαίνεται ότι θα αποτελέσουν οι εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό. Από τον προσδιορισμό αυτού του ποσού θα εξαρτηθεί αν θα κριθεί αναγκαία η λήψη νέων μέτρων τους επόμενους μήνες – και ποιού αποτελέσματος. Η ελληνική πλευρά απέστειλε στους Θεσμούς τα τελευταία στοιχεία για τα δημόσια έσοδα, τα οποία δείχνουν υπέρβαση του στόχου κατά 1,9 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση και συνηγορούν στην άποψη της περί μηδενικού δημοσιονομικού κενού το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα εξετάσουν αυτές τις ημέρες το κατά πόσο η καλύτερη επίδοση του περυσινού προϋπολογισμού (προβλέπεται μικρό πλεόνασμα αντί στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ), καθώς και η διαφαινόμενη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας φέτος (εκτιμάται ότι η ύφεση θα περιοριστεί στο μισό από ότι προβλεπόταν και θα κινηθεί κοντά στο 0,7%), έχουν θετικές επιπτώσεις στον φετινό προϋπολογισμό και στους επόμενους.

Επί της ουσίας, αυτό που θα εξεταστεί είναι εάν τα βελτιωμένα μεγέθη θα μπορέσουν να «ρίξουν» τον πήχυ των μέτρων που ζητούν οι δανειστές και κατά πόσο.

Εφόσον καταλήξουν οι θεσμοί μεταξύ τους σε μία κοινή θέση, θα έρθουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών.

Οι συζητήσεις με τους υπουργούς θα ξεκινήσουν είτε στα τέλη της εβδομάδας, είτε στις αρχές της επόμενης. Δεν αποκλείεται να αναχωρήσουν από την πρωτεύουσα μετά από έναν σύντομο κύκλο διαβουλεύσεων και να επιστρέψουν μετά από λίγες ημέρες για να κλείσει ο έλεγχος.
Παράλληλα, το ΔΝΤ φαίνεται πώς διατηρεί ενστάσεις από τον Δεκέμβριο για το ενιαίο Μισθολόγιο, καθώς αυτό φέρνει αυξήσεις και όχι μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, και ιδιαίτερα για κομματικά στελέχη. Για αυτόν τον λόγο εξετάζει να επαναφέρει το ζήτημα, τυπικά πλέον, καθώς είναι ήδη νόμος του κράτους.


http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***