Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016

Το Τζιμπουτί διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν6-1-16


Το Τζιμπουτί διέκοψε σήμερα τις διπλωματικές σχέσεις του με το Ιράν, μετέδωσε το σαουδαραβικής ιδιοκτησίας ειδησεογραφικό κανάλι Al Arabiya, επικαλούμενο επίσημη πηγή.

Εν τω μεταξύ, η Ιορδανία κάλεσε τον πρεσβευτή του Ιράν για να διαμαρτυρηθεί για την επίθεση και για την «ιρανική επέμβαση» στις αραβικές υποθέσεις, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Petra.

Η ένταση στις σχέσεις του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία έχει αυξηθεί μετά την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ Αλ Νιμρ.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε και η ίδια την Κυριακή τις διπλωματικές σχέσεις της με το σιιτικό Ιράν μετά την επιδρομή διαδηλωτών στην πρεσβεία της στην Τεχεράνη, σε μια κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ δύο αντίπαλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή με αφορμή την εκτέλεση ενός σιίτη ιερωμένου.

Οι ιρανοί διπλωμάτες που υπηρετούν στη Σαουδική Αραβία εγκατέλειψαν σήμερα, Τετάρτη, τη χώρα.

Το προσωπικό της πρεσβείας του Ιράν στο Ριάντ και του προξενείου στην Τζέντα αναχώρησαν για τη χώρα τους με ιδιωτικό ιρανικό αεροσκάφος, διευκρίνισε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Η ιρανική δημόσια τηλεόραση ανέφερε πως 54 ιρανοί διπλωμάτες και οι οικογένειές τους επέβαιναν σε αυτό και πως τους υποδέχθηκε ένας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Οι σαουδάραβες διπλωμάτες που υπηρετούν στο Ιράν και οι οικογένειές τους επέστρεψαν την Τρίτη στη Σαουδική Αραβία.

Το Μπαχρέιν, που είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, διέκοψε και αυτό τις σχέσεις του με το Ιράν, ενώ το Κουβέιτ ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στο Ιράν.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία είναι εσωτερικό θέμα της χώρας.

Σε ομιλία του σε τοπικούς αξιωματούχους, ο Ερντογάν είπε πως εκείνοι που παρέμειναν σιωπηλοί για τους θανάτους ανθρώπων στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας προκαλούν τώρα αναστάτωση για την εκτέλεση ενός ανθρώπου στη Σαουδική Αραβία.

Πηγή:in.gr, ΑΠΕ 

*** Internet News ***