Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016

Σεούλ: Με μετάδοση προπαγανδιστικών μηνυμάτων απαντά στη Β. Κορέα


8-1-16Τη μετάδοση προπαγανδιστικών μηνυμάτων στα σύνορα με τον Βορρά επανέλαβε σήμερα η Νότια Κορέα, αντιδρώντας στην τελευταία πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ. Οι μεταδόσεις επαναλήφθηκαν το μεσημέρι (5:00 ώρα Ελλάδας) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Ν. Κορέας.

Η επανάληψη αυτών των μηνυμάτων, που είχε προκαλέσει τον Αύγουστο απειλές για στρατιωτικά αντίποινα από τη Βόρεια Κορέα, γίνεται την ώρα που η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να βρει την κατάλληλη απάντηση στην ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ, την Τετάρτη, ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Μεγάφωνα τοποθετημένα στα στρατιωτικοποιημένα σύνορα των δύο χωρών μεταδίδουν ένα ετερογενές μείγμα μουσικής ποπ, μετεωρολογικών δελτίων και πληροφοριών ή επικρίσεων του βορειοκορεατικού καθεστώτος. Αυτή η μέθοδος ψυχολογικής προπαγάνδας ανάγεται στα χρόνια της ανοικτής σύγκρουσης των δύο στρατοπέδων (1950-53), όταν κινητές μονάδες με μεγάφωνα μετακινούνταν κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.

Το περασμένο καλοκαίρι, τα προπαγανδιστικά μηνύματα είχαν προκαλέσει την οργή της Πιονγκγιάνγκ μέχρι του σημείου να εξακοντίσει απειλές για ρίψη πυρών πυροβολικού ώστε τα μεγάφωνα να σιγήσουν. Τελικά η Σεούλ αποσύνδεσε τα μεγάφωνα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε στα τέλη Αυγούστου, η οποία επέτρεψε να δοθεί τέλος σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση που υπήρχε κίνδυνος να γενικευτεί σε ένοπλη σύγκρουση.

http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***