Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016

Δελτίο αναφοράς θεμάτων ασφαλείας.

Δελτίο Αναφοράς 26/27.1.2016


-Ανακοίνωση του θανατου υπήκοου της Γεωργίας που πολεμούσε μαζί με τζιχαντιστές στην Συρία έγινε προχθές από το τμήμα υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας. Η πρώτη είδηση ήρθε από τα κοινωνικά δίκτυα και επιβεβαιώθηκε μερικές ώρες αργότερα από τους συγγενείς του. Το θέμα λαμβάνει διαστάσεις καθώς δείχνει την παρουσία στρατολόγων και στον Καύκασο για το DAESH. Μάλιστα είναι και ένας από τους κύριους φόβους σε Ρωσία και σε Δύση καθώς η περιοχή του Καυκάσου θεωρείται η νούμερο 2 περιοχή μετά την Μέση Ανατολή σε παροχή ενέργειας και αγωγούς.

-Μετά την δημόσια δήλωση του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας πως η Τουρκία χρηματοδοτεί το DAESH με λεφτά από αγοραπωλησίες λαθραίου πετρελαίου, έρχεται η σειρά του στρατηγού Gady Eisenkot να αναφέρει πώς το Ισραήλ ανακαθορίζει τις απειλές ως πρώτη αυτή της Χεζμπολάχ, δεύτερη αυτή της Παλαιστίνης και των εξτρεμιστικών κύκλων που λειτουργούν εντός αυτής και τελευταίο αφήνει το DAESH που δείχνει να προσπαθεί να καταλάβει πόλεις που έχουν όλο και μικρότερη απόσταση από το Ισραήλ ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τις πιθανές σχέσεις του με την Χαμάς. Παράλληλα ανακοινώθηκε η δημιουργία δύο κυβερνο-μονάδων πολέμου.
Την Military Intelligence (MI) Directorate’s elite Unit 8200 και την C41 (Telecommunications and Signal) Corps. Οι δύο μονάδες θα λειτουργούν με σύγχρονο τρόπο και θα μοιράζονται πληροφορίες με την Εθνική Υπηρεσία Κυβερνοχώρου του Ισραήλ

-Ο δρ. Ryan Williams με μια εκτεταμένη έρευνα πάνω στο ριζοσπαστικό στοιχείο θρησκειών και ιδεολογιών για να μπορέσει, όπως ανέφερε ο ίδιος, να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του προβλήματος αναγκάστηκε να "φυλακιστεί εθελοντικά". Με την άδεια των Αρχών παρέμεινε έγκλειστος για 260 μέρες μέσα σε 2 ιδρύματα σωφρονισμού υψίστης ασφαλείας σε ΜΒ και πήρε συνεντεύξεις από δεκάδες άτομα που βρισκόντουσαν εκεί λόγω συναφών εγκληματικών πράξεων. Το έργο του ήδη θεωρήθηκε κομβικό και πολλές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον και χρηματοδοτούν την τελική εργασία του, έτσι ώστε να υπάρχει μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση κατά της προπαγάνδας και της ριζοσπαστικοποίησης στα θέματα τρομοκρατίας.

-Φόβοι για Ισλαμιστικές αντιδράσεις στο Κουβέιτ καθώς καταδικάστηκαν όλοι οι συμμετέχοντες σε πυρήνα τρομοκρατίας , που είχαν κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία σε συνεργασία με το Ιράν και την Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Οι Αρχές φοβούνται πώς αυτό θα προξενήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό και ήδη αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας. Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και στην πολιτική σκηνή του κρατιδίου όπου Σιίτες, μέλη της αντιπολίτευσης, θεωρούν πώς η καταδίκη είναι "πυροτέχνημα" στο πλαίσιο της αντι-Σιιτικής πολιτικής που εφαρμόζει η χώρα κατά του Ιράν.

-Δηλώσεις από την Ολλανδό Υπουργό Αμύνης που θέτει εκ νέου το θέμα του Ευρωπαϊκού στρατού και άμυνας. "Θα πρέπει να δούμε αν τελικά μπορεί η Ε.Ε. να διατηρήσει άμυνα απέναντι σε κάθε απειλή" είπε η Jeanine Hennis-Plasschaet. Η Ολλανδία είναι η επόμενη χώρα που θα αναλάβει προεδρία της Ε.Ε για 6 μήνες και από όσο φαίνεται θα προσπαθήσει να ανακινήσει το θέμα.

-Για χρήση ζώων σε υπηρεσία συλλογής πληροφοριών κατηγορεί ο Λίβανος και η Παλαιστίνη το Ισραήλ καθώς την Τρίτη έπιασαν πτηνό(όρνιο) από την πλευρά του Λιβάνου να μεταφέρει κάμερα και πομποδέκτη. Το Ισραήλ απορρίπτει τις κατηγορίες ως αστείες και αναφέρει πώς τα ζώα γενικώς δεν προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες στην χώρα και ο εξοπλισμός ήταν για ντοκυμαντέρ. Στο παρελθόν παρόμοια "σύλληψη" ζώων έχει γίνει σε Συρία και σε Παλαιστίνη που αφορούσε και πάλι πτηνά και ένα δελφίνι.

-Ο ceo της ARAMCO Amin al-Nasser, ανέφερε την Τρίτη πώς η καθοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου δεν θα συνεχιστεί για πάντα και αναμένεται ανάκαμψη τιμών προς τα τέλη του έτους. Τόνισε πάντως πώς θα είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα 100$ το βαρέλι που είχε παλαιότερα. Αυτό ήρθε ως ανακοίνωση αμέσως μετά την ανακοίνωση περικοπών στον προϋπολογισμό της Σ.Αραβίας για το 2016.

-Σε χώρο υποδοχής μεταναστών στο Leimen camp στο Baden-Württemberg της Γερμανίας υπήρξε χθες σύγκρουση μεταξύ Πακιστανών και Αφγανών καθώς οι πρώτοι κατηγόρησαν τους δεύτερους ως κακούς μουσουλμάνους γιατί έπιναν αλκοόλ και κάπνιζαν. Η σύγκρουση προκάλεσε την επέμβαση της αστυνομίας που δεν προχώρησε σε συλλήψεις. Ήταν η δεύτερη φορά που επενέβη η αστυνομία στον συγκεκριμένο χώρο καθώς είχαν γίνει παρόμοιες συγκρούσεις και στο παρελθόν με τραυματισμούς αστυνομικών.

-Σε καταδίωξη της Σουηδικής αστυνομίας κατέληξε η επιχείρηση της μεταφοράς 10χρονου απο χώρο υποδοχής (Signalisten asylum ) μετά απο καταγγελίες πώς έχει υποστεί πολλαπλές φορές ομαδικό βιασμό. Απέναντι τους είχε στηθεί εχθρικός όχλος που τους εκδίωξε από τον χώρο με απειλή βίας. Ένας εκ των αστυνομικών ανέφερε πώς ήταν έτοιμος πλέον να παλέψει μέχρι θανάτου κατά του πλήθους μέχρι που ένας από την διμοιρία πρόσεξε μια έξοδο κινδύνου και διέφυγαν. Να τονιστεί πώς οι περισσότεροι αστυνομικοί στην χώρα είναι οπλισμένοι μόνο με ρόπαλα και χειροπέδες και μόνο ειδικές μονάδες φέρουν όπλα.

-Σήμερα θα ληφθεί απόφαση αν θα προχωρήσει η αίτηση για εφαρμογή περιορισμού της Ελλάδος από την ζώνη Σέγκεν. Αυτό θα δώσει ένα διάστημα περίπου 3 μηνών για να υπάρξει συμμόρφωση από την πλευρά της Ελλάδος στο θέμα του μεταναστευτικού, κάτι που θεωρείται αδύνατον καθώς οι υποδομές δεν έχουν καν φτάσει στα μισά, ενώ παράλληλα υπάρχει σταθερή άρνηση από Μαξίμου να εφαρμόσει πολιτικές περιορισμού υποδοχής. Παράλληλα σταθερή άρνηση παρουσιάζει και η Τουρκία να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα για τον περιορισμό ροών από την απέναντι πλευρά. Αναλυτές θεωρούν απόλυτα σίγουρο τον αποκλεισμό της χώρας από την ζώνη Σέγκεν αν συνεχιστεί η ίδια πορεία της κυβέρνησης της Ελλάδος πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

*** Internet News ***