Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2016

Κλιμακώνεται η κρίση – Και το Σουδάν διέκοψε διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν

4-1-16


Κλιμακώνεται η κρίση Σιιτών – Σουνιτών μετά την εκτέλεση του επιφανούς σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ. Μετά τη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν, και το Σουδάν ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν μετά την εισβολή διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και σε σαουδαραβικά προξενεία αλλού στο Ιράν."Ως απάντηση στις βάρβαρες επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και το προξενείο της στη Μασχάντ ... η κυβέρνηση του Σουδάν ανακοινώνει πως διακόπτει άμεσα τις σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν", αναφέρεται σε δήλωση του σουδανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε χθες Κυριακή τις σχέσεις με το Ιράν αφού ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αποστολές της εκεί, οργισμένοι από την απόφαση του σουνιτικού βασιλείου να εκτελέσει έναν επιφανή σιίτη ιερωμένο. Η εκτέλεση του σεΐχη Νιμρ αλ-Νιμρ έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση της έντασης μεταξύ σιιτικών και σουνιτικών χωρών.


Έκκληση για άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν απηύθυναν σήμερα η Γερμανία και η Γαλλία.

Στο μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής για να βοηθήσει στην επίλυση της διένεξης μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα ανώνυμη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.


Πηγή: skai.gr , ΑΠΕ

*** Internet News ***