Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

Σταύρος Χριστακόπουλος: Μάχη με το Χρόνο και αντίπαλο πόλο για την κυβέρνηση
14-1-16

Το στοίχημα της θετικής αξιολόγησης του πρώτου σταδίου στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου είναι το μεγάλο παιχνίδι στο οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα θα επιχειρήσει να αναδειχθεί νικήτρια το επόμενο διάστημα.


Οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές, αλλά και οι προσδοκίες δεν λείπουν, λέει μιλώντας στο Ράδιο 9.84 και στο Γιώργο Σαχίνη ο διευθυντής σύνταξης στο «ΠΟΝΤΙΚΙ» Σταύρος Χριστακόπουλος .

Η αξιολόγηση θα είναι μια δύσκολη υπόθεση, καθώς περιλαμβάνει πολλά ακόμη εκτός από το ασφαλιστικό, στο οποίο παρεμπιπτόντως δεν είναι καθόλου βέβαιο πως οι Ευρωπαίοι θα αποδεχθούν το κυβερνητικό σχέδιο ως έχει, ειδικά αν κρίνουν ότι δεν υπηρετούνται δύο βασικές απαιτήσεις: η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος και η άρση των πολλαπλών κριτηρίων συνταξιοδότησης.

Η μεγαλύτερη δυσκολία εντοπίζεται στα δημοσιονομικά, όπου νέα μέτρα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στον ορίζοντα, πριν καν οριστικοποιηθούν οι νέοι φόροι για το 2016, εξ αιτίας των εκτιμήσεων για δημοσιονομικό κενό μεταξύ 0,9 έως 1,8 δισ. ευρώ. Μένει ακόμη να δούμε τι θα γίνει σε άλλα σοβαρά θέματα, όπως η μεταρρύθμιση του κράτους και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, όταν ανοίξουν αυτά τα δύο θέματα.

Ιδίως για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση , ο Σταύρος Χριστακόπουλος εκτίμησε ότι σε αυτό το τομέα η μεταρρύθμιση Βερναρδάκη θα κρίνει και την διάθεση Μητσοτάκη να συναινέσει σε βαθιές τομές στο κράτος , ως θιασώτης στο παρελθόν τέτοιων αλλαγών.

Σημείωσε ότι στην Ευρώπη οι Γερμανοί και οι φίλοι τους, όπως ο Αλεξάντερ Στουμπ, ΥΠΟΙΚ της Φινλανδίας και... φίλος του Σόιμπλε, προς το παρόν επαινούν τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Τσακαλώτου, καθώς βλέπουν ένα μη εφαρμοσθέν μνημόνιο να προχωρεί με ρυθμό που δεν παρατηρήθηκε ποτέ προηγουμένως την τελευταία πενταετία.

Όμως η εκλογή του Μητσοτάκη στη Ν.Δ. αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό όπλο πίεσης προς την κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα, όταν μετά κόπων και βασάνων θα ξεκαθαρίσει το εσωτερικό τοπίο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι δανειστές θα μπορούν να ασκούν ακόμη πιο καθαρούς εκβιασμούς σε ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα προβάλλοντας το εναλλακτικό... «δέος».

Εξόχως αποκαλυπτικός τέλος υπήρξε για το ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό και τις νέες απαιτήσεις της έναντι της Ε.Ε που φτάνουν μέχρι της παρουσία της στα κέντρα προσφύγων -μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

*** Internet News ***