Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2016

Που θα σταματήσει η κατρακύλα του πετρελαίου;


9-1-16Που θα σταματήσει η κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου; Κάποιοι αναλυτές «βλέπουν» το πετρέλαιο ακόμα και στα 20 δολάρια το βαρέλι μέσα στο 2016.Μάλιστα,το φθινόπωρο του 2015, οι αναλυτές της Goldman Sachs έκαναν λόγο για τιμή που μπορεί να πέσει έως τα $20/βαρέλι.

Αν πράγματι πέσει το πετρέλαιο στα είκοσι δολάρια το βαρέλι, η προσφορά θα περιοριστεί, με αποτέλεσμα να αυξηθούν και πάλι οι τιμές». Σύμφωνα πάντως με τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας η συμπίεση των τιμών του πετρελαίου δεν θα έχει μόνο θετικές συνέπειες για τον καταναλωτή.

Πάντως η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ένα διαφορετικό σενάριο, καθώς θεωρεί ότι το 2016 η τιμή του πετρελαίου θα ανέλθει στα 51 δολάρια το βαρέλι. Και αυτό παρότι η διαθέσιμη ποσότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όταν μάλιστα στις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες προστίθεται και το Ιράν μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων που ακολούθησε την πολυπόθητη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο ιρανός υπουργός Πετρελαίου ξεκαθάρισε ήδη ότι μετά την άρση των κυρώσεων η χώρα του θα επαναφέρει την παραγωγή πετρελαίου στα υψηλά επίπεδα που διατηρούσε και παλαιότερα.

Λόγω υπερπαραγωγής η διεθνής τιμή του πετρελαίου υποχώρησε πάνω από 50% από τα μέσα του 2014. Κύρια αιτία είναι η αύξηση του αμερικανικού μεριδίου στην παγκόσμια παραγωγή με τη διαμφισβητούμενη μέθοδο fracking, δηλαδή γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος με χρήση χημικών ουσιών. Ένας δεύτερος λόγος είναι η μείωση της ζήτησης λόγω επιβράδυνσης στην οικονομική ανάπτυξη που καταγράφουν χώρες όπως η Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές.

Από τη στιγμή που τα κράτη-μέλη του ΟPEC δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στα όρια παραγωγής, η τιμή θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από όσο είχαμε αρχικά υπολογίσει. Αυτό θα προκαλέσει προβλήματα, όχι μόνο στα μέλη του OPEC, αλλά και στις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Ρωσία, το Μεξικό και η Νορβηγία. Ο κατήφορος του πετρελαίου θα μπορούσε να αναστείλει την υλοποίηση σημαντικών τεχνολογικών επενδύσεων και επιπλέον να μεγαλώσει την εξάρτηση από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες διατηρούν πολύ χαμηλό κόστος εξόρυξης.

Πηγή:premium.paratiritis.gr

*** Internet News ***