Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016

Ο Τζορτζ Μπους μπορεί να σταματήσει τον Ντόναλντ Τραμπ


7-1-16


Ο Τζορτζ Μπους θα ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να σταματήσει τη σαρωτική άνοδο του Αμερικανού μεγιστάνα, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σαρώνει στις δημοσκοπήσεις από την πρώτη μέρα που έθεσε την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος εν όψει των προεδρικών εκλογών. Αυτό εκτίμησε ο πρώην διευθυντής του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στη Νότια Καρολίνα, Katon Dawson επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο Τζεμπ Μπους θα μπορούσε να ξεπεράσει τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο και να πάρει το χρίσμα, μόνο αν ο Μπους πρωταγωνιστούσε στην καμπάνια του αδελφού του. Παραμένει άγνωστο αν ο Τζορτζ Μπους θα πάρει μέρος στην καμπάνια και οι κινήσεις των δύο αδελφών αναμένονται με ενδιαφέρον.

Οι Μπους απείχαν από την πολιτική σκηνή για σχεδόν οκτώ χρόνια και με την υποψηφιότητα του Τζεμπ Μπους επέστρεψαν δυναμικά στην κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Ο Τζεμπ Μπους ανακοίνωσε επίσημα τον Ιούνιο ότι θα μπει στη μάχη για το χρίσμα, ανεβάζοντας τον αριθμό των Ρεπουμπλικάνων που διεκδικούν το χρίσμα στους 12.

Σαρώνει στις δημοσκοπήσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί ευρύ προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις σε ψηφοφόρους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Πριν από σχεδόν ένα μήνα, ο Ντόναλντ Τραμπ συγκέντρωνε κατά μέσο όρο ποσοστό 27,5% στην πρόθεση ψήφου στους ψηφοφόρους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο μέσος όρος που συγκεντρώνει τώρα σύμφωνα με τον ιστότοπο Real Clear Politics έχει ανέλθει στο 35,1%.

Μία νέα δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου CNN δίνει ποσοστό 39% στην πρόθεση ψήφου στον δισεκατομμυριούχο υποψήφιο, εντυπωσιακό προβάδισμα δεδομένου ότι ο μεγιστάνας αντιμετωπίζει άλλους 12 αντιπάλους.

Η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ δε μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση σε καμία περίπτωση: το περιθώριο σφάλματος της δημοσκόπησης του CNN είναι ±4,5% και ο δεύτερος στην κατάταξη υποψήφιος, ο Τεντ Κρουζ, έχει να καλύψει μια διαφορά 18 εκατοστιαίων μονάδων για να φθάσει τον Τραμπ. Ο υπερσυντηρητικός Γερουσιαστής είναι ενδεχομένως ο σοβαρότερος αντίπαλος του Τραμπ και προηγείται του γερουσιαστή της Φλόριντας Μάρκο Ρούμπιο (10%) και του συνταξιούχου νευροχειρουργού Μπεν Κάρσον (10%), η δημοτικότητα του οποίου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Ο μεγιστάνας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του την 16η Ιουνίου. Αμέσως προκάλεσε πάταγο. Έναν μήνα μετά ο επιχειρηματίας κατέλαβε για πρώτη φορά την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις κι έκτοτε δεν εγκατέλειψε ποτέ την κορυφή.

Παρά τις αμέτρητες αντιπαραθέσεις που πυροδότησε με τις δηλώσεις του σχετικά με τους παράτυπους μετανάστες, τους μουσουλμάνους και άλλους υποψηφίους στην κούρσα για τον προεδρικό θώκο, όπως για παράδειγμα τη Χίλαρι Κλίντον του Δημοκρατικού Κόμματος, όχι μόνο επιδοκιμάζεται από το ρεπουμπλικανικό εκλογικό σώμα αλλά έχει καταφέρει να μονοπωλήσει το δημόσιο διάλογο.

Η πρότασή του, την 7η Δεκεμβρίου, να απαγορευτεί προσωρινά στους μουσουλμάνους η είσοδος στις ΗΠΑ απορρίφθηκε από την πλειονότητα των Αμερικανών και των Ρεπουμπλικανών, ωστόσο το 41% των Ρεπουμπλικανών δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Quinnipiac.


http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***