Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

Και πάλι σε καθοδική πορεία το πετρέλαιο - Θα μείνει χαμηλά για πολύ καιρό, λένε οι Σαουδάραβες

25-1-16Το πετρέλαιο σταμάτησε να έχει κέρδη μετά την εκρηκτική άνοδο του 20%. Τα futures στο πετρέλαιο υποχώρησαν 4,1% στη Νέα Υόρκη.

H Saudi Aramco, δεν έχει μειώσει τις επενδυτικές δυνατότητές της παρά τις χαμηλότερες τιμές του αργού. Ο πρόεδρος Khalid Al-Falih δήλωσε ότι η χρήση πετρελαίου ντίζελ στην Κίνα υποχώρησε 5,6% το Δεκέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και η κατανάλωση βενζίνης αυξήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών.


Το πετρέλαιο επανέλαβε την καθοδική του κίνηση, μετά το ράλι των δύο ημερών. Η κάθοδος ήρθε μετά από ανησυχίες σχετικά με τα αποθέματα των ΗΠΑ, της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία και την επιστροφή του Ιράν στην αγορά μετά το τέλος των κυρώσεων. Σ’ αυτά προστίθεται και η επιβράδυνση στη Κίνα. Οι τιμές θα χρειαστούν ίσως τρία χρόνια για να εξομαλυνθούν, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Bank of Montreal William Downe.

Τα futures στο West Texas Intermediate παράδοσης Μαρτίου υποχώρησαν μέχρι 1,33 δολ. στα 30,86 δολ. το βαρέλι. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο συνολικός όγκος ήταν μεγαλύτερος από το διπλάσιο του μέσου όρου 100 ημερών.

Η Saudi Aramco ξοδεύει για επενδύσεις τόσο όσο έκανε πριν από τη συντριβή των τιμών του αργού, κι αυτό δείχνει ότι δεν συμμαχεί με τους αντιπάλους της. Έχει υιοθετήσει μια νέα στρατηγική δήλωσε ο Al-Falih. Η κρατική εταιρεία μπορεί να διατηρεί τις τιμές χαμηλά για "πολύ, πολύ καιρό», είπε.

Από την άλλη μεριά, η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου θα μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες στην έρευνα και την παραγωγή κατά 15% ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ENI SpA Claudio Descalzi. Η προσφορά πετρελαίου υπερβαίνει σήμερα τη ζήτηση κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα χρήσης του κόσμου της ενέργειας, η κατανάλωση ντίζελ, ένα βαρόμετρο της βιομηχανικής δραστηριότητας της χώρας, θα μείνει σταθερή ή θα πέσει το 2016.

Τέλος, η Fed μπορεί επίσης να επηρεάσει τη τιμή του μαύρου χρυσού. Αν συνεχίσει να σηματοδοτήσει αρκετές αυξήσεις των επιτοκίων φέτος η διαφάνεια θα συνεχιστεί και θα μπορούσε κάλλιστα να φτάσει σε νέα χαμηλά.


http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***