Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2016

Βομβαρδιστικό των ΗΠΑ σε επίδειξη δύναμης πάνω από τη Νότιο Κορέα

10-1-16Βομβαρδιστικό B-52 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησε πτήση σε χαμηλό ύψος στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας, σε μια επίδειξη δύναμης μετά την πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα. Η Ουάσινγκτον έχει διαβεβαιώσει τη Σεούλ για την υποστήριξή της, την ώρα που ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν υπερασπίζεται τη δοκιμή λέγοντας πως πρόκειται για «νόμιμο δικαίωμα κυρίαρχου κράτους».

Το αμερικακανικό βομβαρδιστικό, που μπορεί να μεταφέρει πυραύλους με πυρηνική γόμωση και η βάση του οποίου είναι το Γκουάμ, συνοδευόταν από δύο μαχητικά, ένα αμερικανικό κι ένα νοτιοκορεάτικο. Μετά την πτήση επέστρεψε στο Γκουάμ, όπως διευκρίνισε ο αμερικανικός στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Η πτήση σήμερα επιδεικνύει την ισχύ και τις δυνατότητες της συμμαχίας», ανέφερε ο στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφος της Νότιας Κορέας.

Το βομβαρδιστικό έκανε ένα πέρασμα πάνω από την αεροπορική βάση Οσάν, 70 χλμ. νότια των συνόρων της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.

Κιμ: Η δοκιμή είναι αυτοάμυνα εναντίον των ΗΠΑ

Στην πρώτη του αναφορά μετά την δοκιμή -η πραγματική φύση της οποίας ακόμη θεωρείται ανεπιβεβαίωτη- ο βορειοκορεάτης ηγέτης υπερασπίστηκε την κίνηση που φαίνεται να έχει προκαλέσει δυσφορία ακόμη και στην Κίνα.

Η δοκιμή «είναι μέτρο αυτοάμυνας για να υπερασπιστούμε αξιόπιστα την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο και την περιφερειακή ασφάλεια από τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου που μπορεί να προκληθεί από τους ιμπεριαλιστές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ».

Πρόκειται για «νόμιμο δικαίωμα ενός κυρίαρχου κράτους και δίκαιη πράξη την οποία κανείς δεν μπορεί να επικρίνει» είπε ο Κιμ, σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

πηγή:in.gr 

*** Internet News ***