Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2016

Το Μπαχρέιν διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν

4-1-16Μετά τη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν ανακοίνωσε την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν, έπειτα από την επίθεση οργισμένων Ιρανών διαδηλωτών τη νύχτα του Σαββάτου, στην πρεσβεία του Ριάντ στην Τεχεράνη, με αφορμή την εκτέλεση του σεΐχη αλ-Νιρμ από την Σαουδική Αραβία.

Η απόφαση της Σαουδική Αραβίας να εκτελέσει τον Σιίτη ιερωμένο, μαζί με άλλα 46 άτομα που κατηγορούνταν για «τρομοκρατία» και συμμετοχή στους κόλπους της Αλ Κάιντα, κλιμακώνει τη διαθρησκευτική ένταση στις περιοχές της Μέσης Ανατολής καθώς Ιράν, Ιράκ, Λίβανος προειδοποίησαν με αντίποινα για την εκτέλεση του Νιμρ αλ- Νιρμ.

Σύμφωνα με το Reuters, το Μπαχρέιν έδωσε διορία 48 ωρών στους Ιρανούς διπλωμάτες να αποχωρήσουν.

Σημειώνεται ότι χθες στο Μπαχρέιν ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και σιιτών διαδηλωτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την εκτέλεση του Νιμρ αλ Νιμρ. Τα επεισόδια σημειώθηκαν σε πολλές συνοικίες με σιιτικό πληθυσμό της πρωτεύουσας Μανάμα όπου η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και άνοιξε πυρ, χρησιμοποιώντας σκάγια εναντίον των διαδηλωτών οι οποίοι απάντησαν με ρίψεις βομβών μολότοφ, γνωστοποίησαν αυτόπτες μάρτυρες επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τραυματίες.

*** Internet News ***