Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

Νομοσχέδιο-οδηγία απο την Ε.Ε. σχετικά με ιδιωτικότητα και προσωπικά δεδομένα.

http://www.endpointprotector.com/blog/wp-content/uploads/2015/06/EU-Data-Protection-Regulation.png

25-1-16

Η οδηγία από την Ε.Ε. για την τήρηση, επεξεργασία και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων από όσο φαίνεται καταλήγει στην οριστική της μορφή μόλις 4 χρόνια περίπου μετά (από το 2012 είχαν ξεκινήσει).


Το κείμενο που αφορά προσχέδιο της κοινοτικής οδηγίας αναφέρει διάφορα σημεία ενδιαφέροντος αλλά αυτό που κινεί την περιέργεια είναι το σύνολο των παρακάτω.

1) η εμμονή επισήμανσης (πάνω από 5 αναφορές σε όλο το κείμενο) για απρόσκοπτη ροή πληροφοριών σχετικά με άτομα μεταξύ όλων των χωρών μελών. Προφανώς και φωτογραφίζει καταστάσεις για "μαύρο χρήμα" και ασφάλεια. Παρόλα αυτά ο τρόπος που παρατίθεται σε συνδυασμό με την αναλογικότητα (proportionality) αφήνει δεκάδες παράθυρα και τρύπες για διάφορες ενέργειες όσον αφορά την αποκάλυψη δεδομένων για λόγους π.χ. Εθνικού συμφέροντος (πολύ ασαφής ορισμός που οριοθετείται από την τοπική νομοθεσία κάθε χώρας)

2) το καθυστερημένο σκηνικό καθώς η αποθήκευση ψηφιακών πληροφοριών σε πολλούς ιδιώτες γίνεται σε δίκτυα cloud όπου φυσικά δεν είναι όλα στην Ε.Ε. και κατά συνέπεια δεν είναι ανάγκη να συμμορφωθούν με τις επιταγές της ένωσης για διαφύλαξη/αποθήκευση/επεξεργασία δεδομένων. Οπότε εδώ ο ιδιωτικός οργανισμός μπορεί πολύ εύκολα να αγνοήσει το οτιδήποτε του δοθεί ως οδηγία.

3) η προσπάθεια δημιουργίας σημείου "bottleneck" στην ροή και έλεγχο πληροφοριών που θα πρέπει οπωσδήποτε να διέρχονται από όργανο/θεσμό εντός της ΕΕ.. και εγείρει το ερώτημα "ποιος θα φυλάει τους φύλακες; " με δεδομένο μάλιστα πώς πέρα απο σκοπιμότητες, τα δίκτυα και η ασφάλεια του Ευρωπαϊκού οργάνου είχαν γίνει "παιδική χαρά" για NSA και πολλοί λένε και για SVR.

Υπάρχουν πολλά ακόμα σημεία αναφοράς αλλά από εκεί και πέρα θέλει ιδιαίτερες νομικές γνώσεις που θα ήταν καλό να απασχολήσουν νομικούς. Τα παραπάνω όμως επειδή αφορούν και θέματα ασφαλείας αλλά και διαχείρισης ψηφιακής πληροφορίας δημιουργούν ιδιαίτερη εντύπωση.

το κείμενο θα το βρείτε εδώ... http://online.wsj.com/public/resources/documents/2015_1216_gdpr.pdf


Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

*** Internet News ***