Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016

Μέχρι κεραίας υπερασπίζεται ο Λαβρόφ την στάση σε Συρία και Ουκρανία

26-1-16


Την πολιτική της Μόσχας στη συριακή κρίση και την Ουκρανία υπερασπίστηκε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, την ώρα που επέμεινε στην ανάγκη να βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών για τη Συρία οι Κούρδοι και κάλεσε σε «επανεκκίνηση» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.


Η ρωσική επέμβαση στη Συρία «συνέβαλε στην αντιστροφή της κατάστασης», υποστήριξε, απέρριψε κάθε ζήτημα επιστροφής της Κριμαίας, διέψευσε τα περί ασύλου στον Άσαντ ενώ στράφηκε και κατά του ΝΑΤΟ, της Βρετανίας αλλά και της Τουρκίας.

«Είμαστε έτοιμοι για εποικοδομητική συνεργασία με τους εταίρους μας στη Δύση, και την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά μόνο και αποκλειστεί σε ισότιμη και αμοιβαία επωφελή βάση και με δεδομένη τη μη παρέμβαση σε εσωτερικά ζητήματα» είπε ο Λαβρόφ. Υποστήριξε δε ότι «γίνονται ακόμη προπάθειες ακόμη και να μας τιμωρήσουν για την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε».

Καθώς προετοιμάζονται οι δύσκολες, και ακόμη σε θολό τοπίο, συνομιλίες για τοΣυριακό, η καθιερωμένη ετήσια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου του ρώσου ΥΠΕΞ την Τρίτη περιστράφηκε γύρω από τον εμφύλιο.

«Η ρωσική αεροπορία έχει δώσει απτά αποτελέσματα για την αντιστροφή στη Συρία» είεπ, λέγοντας πως «ως συνέπεια, υπάρχει σαφέστερη εικόνα για το τι συμβάινει, ποιος πολεμά τους τρομοκράτες, ποιος δρα ως συνεργός του, ποιος προσπαθεί να τους χρησιμοποιήσει για ιδιοτελείς σκοπούς».

Όσον αφορά του ρωσικούς βομβαρδισμούς, είπε πως «γίνεται κάθε τι δυνατό ώστε να αποφεύγονται θύματα μεταξύ των αμάχων».

Υπογράμμισε ότι στις συνομιλίες πρέπει να συμπεριληφθεί και το κουρδικό PYD -ομάδα που η Τουρκία θεωρεί συγγενή του PKK. «Θα ήταν σοβαρό λάθος να μην προσκληθεί το PYD» είπε, λέγοντας πως «δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη Συρία αν αγνοηθεί ένα ισχυρό κουρδικό κόμμα».

Απέρριψε δε ξανά αναφορές που θέλουν τη Μόσχα να προσέφερε άσυλο στον Άσαντ.

Όσον αφορά την Ουκρανία, κατηγόρησε το Κίεβο ότι κωλυσιεργεί στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ «ώστε να μείνουν σε ισχύ οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας», ενώ το χαρακτήρισε αναξιόπιστο εταίρο για εξαγωγή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Απέρριψε δε κάθε ζήτημα Κριμαίας: «Δεν έχουμε τίποτε να επιστρέψουμε, δεν συζητούμε με κάνεναν για επιστροφή της Κριαμίας, η οποία είναι περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε πλήρη συμφωνία με την έκφραση της θέλησης των λαών της» υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε «αποσταθεροποιητική και μυωπική» την αντιπυραυλική ασπίδα και την επέκταση του ΝΑΤΟ πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα στην Ευρώπη.

Όσον αφορά τη Βρετανία, ανέφερε πως η υπόθεση του Λιτβινένκο «θα περιπλέξει σημαντικά» τις διμερείς σχέσεις. Τα σχόλια της βρετανικής κυβέρνησης για το σχετικό πόρισμα βρετανικού δικαστηρίου, το οποίο κατέληγε πως η δολοφονία του Λιτβινένκο είχε γίνει «πιθανότατα μετά από έγκριση του Πούτιν», θα ήταν κατά τον Λαβρόφ «αρκετά για να υποβληθεί μήνυση για συκοφαντία».

Επανέλαβε πως το πόρισμα ήταν «αβάσιμο» και υποστήριξε πως η βρετανική έρευνα άφησε «ανοικτά πολλά ερωτήματα».

Ο Λαβρόφ καταπιάστηκε ακόμη και με ένα ζήτημα που έχει προκύψει με την Γερμανία, κάνοντας σχόλια που προκάλεσαν μούδιασμα στο Βερολίνο -την υπόθεση του βιασμού από πρόσφυγες 13χρονης γερμανορωσίδας στη γερμανική πρωτεύουσα την οποία η γερμανική αστυνομία έχει διαψεύσει.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις γερμανικές αρχές πως «έχουν την τάση να ανασκευάζουν την πραγματικότητα με πολιτική ορθότητα εξαιτίας εσωπολιτικών λόγων». Φάνηκε να μένει μόνο ένα βήμα πριν συμμεριστεί ανοικτά τα περί βιασμού, που απορρίπτει η γερμανική αστυνομία, λέγοντας πως «ελπίζει ότι δεν θα επαναληφθούν περιπτώσεις όπως της Λίζας μας [...] το κορίτσι προφανώς δεν εξαφανίστηκε αυτοβούλως για 30 ώρες».
Πηγή:in.gr 

*** Internet News ***