Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016

Νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά Ιράν για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων


17-1-16Μόλις λίγες ώρες μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν στο πλαίσιο της ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, οι ΗΠΑ «επιστρέφουν» με την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος ιρανικών εταιρειών και προσώπων λόγω της πρόσφατης δοκιμής βαλλιστικού πυραύλου.

Οι οικονομικές κυρώσεις εμποδίζουν την πρόσβαση στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα σε 11 εταιρείες και μεμονωμένο πρόσωπα που συνδέονται με το βαλλιστικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, πέντε Ιρανοί πολίτες και ένα δίκτυο επιχειρήσεων που έχει την έδρα του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Κίνα προστέθηκαν στην «μαύρη λίστα» με τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Βάσει της απόφασης αυτής θα παγώσουν ό,τι περιουσιακά στοιχεία έχουν ενδεχομένως στις ΗΠΑ.

Οι έντεκα αυτές οντότητες -οι εταιρείες που ανήκουν στο δίκτυο αυτό και οι Ιρανοί πολίτες- κατηγορούνται ότι ευνόησαν την παροχή εξαρτημάτων βαλλιστικών πυραύλων στο Ιράν «αποκρύπτοντας» τον τελικό τους προορισμό μέσω ενός δικτύου εταιρειών-βιτρίνα, διευκρινίζει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Η επιβολή των κυρώσεων ακολουθεί την δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου ακριβείας με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής, κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η δοκιμή είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά η επιβολή των κυρώσεων καθυστέρησε κατά πληροφορίες εξαιτίας των διαπραγματεύσεων που βρίσκονταν σε εξέλιξη για την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν -στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.«Το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν συνιστά σοβαρή απειλή στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια και θα συνεχίσει να υπόκειται σε διεθνείς κυρώσεις» δήλωσε αρμόδιος Αμερικανός αξιωματούχος.
Λίγο νωρίτερα, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί χαιρέτιζε ως «νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις του Ιράν με τον κόσμο την άρση των διεθνών κυρώσεων που βρίσκονταν σε ισχύ από το 2006 εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Την πλήρη εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς και την απελευθέρωση των Αμερικανών κρατουμένων, χαιρέτισε επίσης ο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας για νίκες της «έξυπνης» διπλωματίας και διαβεβαιώνοντας πως οι παγκόσμιες δυνάμεις απέκοψαν κάθε μονοπάτι που είχε η Τεχεράνη προς την απόκτηση πυρηνικής βόμβας.

Ταυτόχρονα με την άρση των διεθνών κυρώσεων προχώρησε η ανταλλαγή κρατουμένων ΗΠΑ-Ιράν.

Πέντε Αμερικανοί, περιλαμβανομένου του δημοσιογράφου της Washington Post Τζέισον Ραζαϊάν, αφέθηκαν ελεύθεροι στο Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ έδωσαν χάρη σε επτά Ιρανούς που κρατούνταν στις αμερικανικές φυλακές για παραβίαση των όρων των κυρώσεων.

*** Internet News ***