Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016

Μαντάγια: Η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στην πόλη των «ζωντανών-νεκρών»8-1-16Μετά τη διάσταση που έλαβε η υπόθεση των «ζωντανών-νεκρών» στη συριακή πόλη Μαντάγια, με τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων να αναγκάζονται να τρώνε χώμα, γρασίδι και μικρά ζώα για να επιβιώσουν, η συριακή κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στις εγκλωβισμένες περιοχές της χώρας.Τουλάχιστον 23 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα από την 1η Δεκεμβρίου στη Μάνταγια, την πόλη της Συρίας που πολιορκούν οι κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσαν σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διευκρίνισαν ότι μεταξύ των 23 ανθρώπων που πέθαναν από την πείνα και έχουν καταγραφθεί στο ιατρικό κέντρο τους, οι έξι ήταν ηλικίας μικρότερης του ενός μήνα και οι πέντε ήταν άνω των 60 ετών.


Σύμφωνα με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύουν στη Γενεύη, περίπου 40.000 άνθρωποι, οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά, έχουν ανάγκη από επείγουσα επισιτιστική βοήθεια σε αυτήν την περιοχή που ελέγχουν οι αντάρτες και βρίσκεται υπό την πολιορκία του συριακού στρατού εδώ και 6 μήνες.

«Η κατάσταση είναι τρομακτική» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ρούπερτ Κόλβιλ, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των θυμάτων και το εύρος των προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Μάνταγια είναι δύσκολο να εξακριβωθεί, δεδομένης της έλλειψης πρόσβασης στην περιοχή.


Η επιχείρηση αποστολής τροφής, ιατρικού εξοπλισμού και ειδών πρώτης ανάγκης αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Κυριακή ή Δευτέρα καθώς το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ έδωσε την άδεια στον Ερυθρό Σταυρό να αποκτήσει πρόσβαση στις περιοχής Μαντάγια, Φούαα και Κεφράγια.

Εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης δήλωσε ότι θα δοθεί στα μέλη της η δυνατότητα ανεμπόδιστης πρόσβασης στις περιοχές όπου ζουν άνθρωποι «παγιδευμένοι» ανάμεσα στις καθεστωτικές και τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

«Μας έδωσαν άδεια για πρόσβαση την Πέμπτη αλλά η επιχείρηση δε θα σημειωθεί πριν την Κυριακή ή τη Δευτέρα», δήλωσε ο Πάβελ Κρζίσιεκ από τον Ερυθρό Σταυρό στη Συρία.

«Ο Ερυθρός Σταυρός θα φέρει φαγητό, φάρμακα, προϊόντα όπως κουβέρτες και κιτ υγιεινής. Θα σταλούν στη Μαντάγια και παράλληλα στη Φούαα και την Κεφράγια», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος είχε βρεθεί στις τρεις αυτές πόλεις τον περασμένο Οκτώβριο και περιγράφοντας όσα είχε δει τότε, εξήγησε πως «οι άνθρωποι πεινούσαν και δεν υπήρχε αρκετό φαγητό».

Οι 40.000 κάτοικοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Μαντάγια από τον περασμένο Ιούλιο, αναγκάζονται να σκοτώνουν όσα μικρά ζώα έχουν απομείνει για να τραφούν, ενώ τους περασμένους μήνες κατέφυγαν ακόμα και στην κατανάλωση... χώματος ή γρασιδιού για να κρατηθούν στη ζωή.

«Ο κόσμος έχει αρχίσει να τρώει χώμα, γιατί δεν υπάρχει τίποτα άλλο να φάει. Το γρασίδι και τα φύλλα δεν υπάρχουν πια εξαιτίας του χιονιού», δήλωσε κάτοικος της περιοχής στο δίκτυο BBC.

«Ο κόσμος πεθαίνει. Τρώνε ό,τι βρουν από το έδαφος. Τρώνε γάτες και σκύλους», πρόσθεσε ένας ακτιβιστής στο βρετανικό δίκτυο. Όλα αυτά, ενώ ένα κιλό ρύζι, και ένα κιλό γάλα σε σκόνη -εφόσον έχουν απομείνει στα ράφια- πωλείται έναντι περίπου 230 και 270 ευρώ αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν εξερράγησαν νάρκες που είχαν τοποθετήσει οι κυβερνητικές δυνάμεις ή από ελεύθερους σκοπευτές καθώς προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την περιοχή για να βρουν τρόφιμα να φάνε.

«Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο παράδειγμα των επιπτώσεων που προκαλεί η προσφυγή στην πολιορκία» σχολίασε ο διευθυντής των Επιχειρήσεων των MSF, Μπρις ντε Βιν σε ένα δελτίο Τύπου.

Το ιατρικό προσωπικό της Μάνταγια έχει ως πρωταρχικό στόχο να δώσει στα παιδιά φαρμακευτικά σιρόπια, τη μοναδική πηγή σακχάρων και ενέργειας που διαθέτουν, προσέθεσε ο ίδιος και επισήμανε ότι η πολιορκημένη πόλη είναι «στην κυριολεξία μια υπαίθρια φυλακή» για τουλάχιστον τους μισούς από τους κατοίκους. «Δεν υπάρχει κανένα μέσο να εισέλθει κανείς εκεί ή να εξέλθει, μόνο να πεθάνει» κατήγγειλε ο ίδιος.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την απόφαση της Δαμασκού να επιτρέψει τη διανομή τροφίμων, όμως υπογράμμισαν ότι «η άμεση μεταφορά φαρμάκων πρέπει επίσης να αποτελεί μια προτεραιότητα».

Στη Γενεύη, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ αναφέρουν ότι η βοήθεια θα ξεκινήσει για την Μάνταγια εντός των προσεχών ημερών, όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της επιχείρησης. Οι οχηματοπομπές αναμένεται να ξεκινήσουν από τη Δαμασκό και να διασχίσουν περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. Παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ η πόλη δεν είχε λάβει ανθρωπιστική βοήθεια από τον Οκτώβριο του 2015.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε την απόφαση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ να επιτρέψει την πρόσβαση στην πόλη Μάνταγια και απηύθυνε έκκληση να τερματιστούν άμεσα όλες οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στον πόλεμο, ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών που αναμένεται να διεξαχθούν αργότερα αυτόν τον μήνα.

*** Internet News ***