Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2016

Αποκαταστάθηκε η συνεργασία BND - NSA

10-1-16Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND αποκατέστησε, σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, τη συνεργασία της με την αμερικανική NSA, σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων μέσω του Διαδικτύου, την οποία είχε διακόψει πέρυσι έπειτα από τη διένεξη γύρω από τις πρακτικές των ΗΠΑ.Τον περασμένο Μάιο, πηγές στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας δήλωναν στο πρακτορείο Reuters ότι η BND είχε σταματήσει να στέλνει στην NSA δεδομένα που συλλέγει στον σταθμό επιτήρησης του Μπαντ Άιμπλινγκ, στη Βαυαρία.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε ενδοκυβερνητικούς τριγμούς στην καγκελαρία αλλά και τριβές στις σχέσεις Βερολίνου – Ουάσιγκτον. Είχαν προηγηθεί σφοδρές επικρίσεις σε βάρος της BND, η οποία φέρεται να βοηθούσε την NSA να κατασκοπεύει Ευρωπαίους πολιτικούς αλλά και ευρωπαϊκές εταιρείες.

Ο σταθμός του Μπαντ Άιμπλινγκ θεωρείται ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση χωρών σε κρίση τόσο στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράκ, Λιβύη)όσο και στην Ασία (Αφγανιστάν).

Η καγκελαρία δεν έχει προβεί σε επίσημο σχόλιο για τα εν λόγω δημοσιεύματα.

Η παραπάνω εξέλιξη πάντως φαίνεται να συνδέεται με την αύξηση των ανησυχιών για την ασφάλεια στην Ευρώπη, έπειτα από τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου αλλά και την προειδοποίηση περί ενδεχόμενων επιθέσεων βομβιστών-καμικάζι στο Μόναχο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς - πληροφορία που πιστεύεται ότι διαβιβάστηκε στο Βερολίνο από κάποια συμμαχική χώρα, οδηγόντας τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ να ταχθεί υπέρ της στενότερης συνεργασίας με τις υπηρεσίες πληροφοριών άλλων κρατών
.

Πηγή:skai.gr


*** Internet News ***