Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016

Πετρέλαιο, Κίνα και αγορές φρενάρουν τα σχέδια της Fed


27-1-16Οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την έντονη μεταβλητότητα στις παγκόσμιες αγορές και τους φόβους από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την έκβαση της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve η οποία ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώνεται την Τετάρτη.

Παρά το γεγονός ότι ο στόχος της τράπεζας ήταν να προχωρήσει σε 3-4 αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης εντός του 2016, η Fed φαίνεται πως επανεξετάζει την πολιτική της.

Ασχέτως που πολλοί Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η απειλή θα περάσει, ο κίνδυνος ότι το πρόσφατο ξεπούλημα θα πλήξει τη βασική μηχανή της αμερικανικής ανάπτυξης, δηλαδή την κατανάλωση των νοικοκυριών, ενισχύεται όσο περισσότερο πιέζεται η αγορά.

Από τον Δεκέμβριο, οπότε και η τράπεζα προχώρησε στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων, μέχρι και σήμερα, οι τιμές του αργού έχουν διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 12 χρόνια, οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας έχουν αναστατώσει τις παγκόσμιες αγορές και αξιωματούχοι της Fed έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η πρόσφατη πτώση των προβλέψεων για το ύψος του πληθωρισμού στην Αμερική θα μπορούσε να είναι σημάδι επιδείνωσης του καταναλωτικού και επιχειρηματικού κλίματος.

Επιπρόσθετα, παρόλο που κατά γενική ομολογία οι τραπεζίτες θεωρούν τις κινήσεις των δεικτών άσχετες με την νομισματική πολιτική, λαμβάνεται υπόψιν στην περίπτωση που η αναταραχή είναι αρκετά ισχυρή ώστε να επηρεάσει τις επενδύσεις, την απασχόληση και την κατανάλωση των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, εάν συνεχιστεί η ελεύθερη πτώση των μετοχών και αυξηθεί ο βαθμός αποταμίευσης και αν αρχίσει να περιορίζεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη, τότε όλα τα στοιχεία θα δείχνουν προς την κατεύθυνση του περιορισμού της κατανάλωσης.

Την ίδια ώρα όμως, καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των επιτοκίων παίζει και η κατάσταση της αμερικανικής αγοράς εργασίας. Τον Δεκέμβριο προστέθηκαν περίπου 292.000 θέσεις εργασίας, με το σύνολο των θέσεων για το 2015 να διαμορφώνεται στις 2,65 εκατ.

Οι αναλυτές ωστόσο εκτιμούν πως η αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι αρκετά ισχυρή για να αντέξει τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις.

Όσον αφορά στην σημερινή συνεδρίασης της Fed, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της μετά την ιστορική απόφαση του Δεκεμβρίου, ωστόσο η συνεδρίαση θα δώσει στη διεθνή επενδυτική κοινότητα την ευκαιρία να εξετάσει τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας για την οικονομία και τον πληθωρισμό, καθώς οι επενδυτές αναζητούν στοιχεία για το πότε θα έρθει η επόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Η Fed προτίθεται να αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια δανεισμού πιθανώς τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο και συνολικά τρεις φορές μέχρι τα τέλη του χρόνου. Ωστόσο όλο και αυξάνονται οι απειλές για τα σχέδια της Fed.

Πηγή:sofokleousin.gr 

*** Internet News ***