Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

H ΚΙΝΑ ΙΣΧΥΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.


25-1-16


Γράφει ο Γεώργιος Σκλαβούνος

Kατά το πρακτορείο AL JAZEERA, με το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή ο Κινέζος πρόεδρος (19-23/1/2016), προωθεί ένα νέο μοντέλο παγκόσμιας οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης. Μετά από πρόσκληση της ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Περσίας ο Κινέζος πρόεδρος επισκέφθηκε τη Μέση Ανατολή και υπέγραψε στρατηγικής σημασίας συμφωνίες με την κάθε μια χώρα ξεχωριστά. Παράλληλα επεδίωξε να λειτουργήσει ως ΚΑΤΑΛΥΤΉΣ ειρηνικής συνεργασίας στην περιοχή όπου το Δυτικό διαίρει και βασίλευε διατηρούσε την καταστροφική του ηγεμονική κυριαρχία.


Και στις τρεις χώρες προώθησε το δρόμο του Μεταξιού για τον 21ο Αιώνα.  Ένα κινεζικό σχέδιο αναπτυξιακής διασύνδεσης Ανατολής Δύσης. αλλά και της Ασίας με την Αφρική. Επί πλέον με την Σαουδική Αραβία υπέγραψε 14 συμφωνίες περιλαμβανομένης συμφωνίας για εργοστάσιο πυρηνικής ενεργείας, εγκαινίασε κοινό ερευνητικό κέντρο ενεργειακών ερευνών και ένα νέο διυλιστήριο πετρελαίου της κοινοπραξίας μεταξύ της Σαουδικής Aramco και της Κινέζικης SINOPEC.

Mε την Περσία υπέγραψε 17 συμφωνίες, αποφασίστηκε η μετατροπή της Κινεζο-Ιρανικής συνεργασίας σε στρατηγική συνεργασία καθώς και κοινές προσπάθειες σε όλα τα μέτωπα. Αύξηση των εμπορικών τους συναλλαγών κατά $ 600 δισ την επόμενη δεκαετία από  τα $500 δισ του 2014. Την στήριξη για την ένταξη της Περσίας ως πλήρους μέλους της Ασιατικής Οικονομικής Συνεργασίας (S.C.O.) όπου σήμερα μετέχουν η Κίνα, η Ρωσία, το Καζακστάν,το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν διασφαλίζοντας έτσι την άμεση διασύνδεση κεντρικής Ασίας και Μέσης Ανατολής. Συνεργασία σε ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενέργεια παραδοσιακών και ανανεώσιμων πηγών, σιδηροδρομικές μεταφορές και λιμάνια.Επίσης, αμφισβήτησαν την απαίτηση των ΗΠΑ για ηγεμονική μονο-πολική πολιτική και δεσμεύτηκαν για στενότερη συνεργασία με σκοπό την αντιμετώπιση των ηγεμονικών προθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με την Αίγυπτο ο πρόεδρος της Κίνας υπέγραψε 21 συμφωνίες. Συμφώνησε $ 1 δισ χρηματοδότηση για την κεντρική τράπεζα της της Αιγύπτου. Δάνειο 700.000000. στη κρατικού ελέγχου Εθνική Τράπεζα της Αιγύπτου. Συμφώνησε, επίσης, την αύξηση των εταιρειών που δραστηριοποιόύνται στη ζώνη του Σουέζ από 32 σε 100 και τις επενδύσεις τους από $ 400.000000 σε $ 2,5 δισ Δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων για 15 μεγάλα έργα σε μεταφορές ηλεκτροπαραγωγή, υποδομές και άλλα.

Οι παγκόσμιες ισορροπίες αλλάζουν δραματικά, ενώ εμείς παραπαίουμε Λεβέντικα, μεταξύ κρίσης, παρακμής,

*** Internet News ***