Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

«Καμπανάκια» Moscovici από το Νταβός.

20-1-16



«Το μήνυμα μου απλό: η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την επιτυχία του προγράμματος μας και όλων αυτών που προβλέπει». Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici, στην κάμερα του Bloomberg και στον Jonathan Ferro, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Τόνισε δε ότι ύψιστη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση του ασφαλιστικού και μάλιστα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. «Πρώτα ολοκλήρωση ασφαλιστικού, μετά αξιολόγηση, μετά ίσως συζητήσουμε για το reprofiling χρέους. Γνωρίζω ότι είναι ένα θέμα που έχει μεγάλη σημασία για την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, ωστόσο όλα πρέπει να γίνουν βήμα βήμα».

Ερωτηθείς για το πότε θα μεταβούν τα κλιμάκια των δανειστών στην Αθήνα, απάντησε ότι αυτό θα γίνει σύντομα, καθώς, όπως είπε, «περιμένουμε πληροφορίες απ' τις ελληνικές Αρχές».

Όπως προειδοποίησε όμως αργότερα «προτεραιότητα τώρα είναι να έχουμε ισχυρές και θετικές συζητήσεις για το ασφαλιστικό και επιμένω ότι ακόμα δεν είμαστε σε θέση να το κάνουμε».

Ωστόσο φρόντισε να εκπέμψει και ένα θετικό μήνυμα λέγοντας πως το κλίμα στις διαπραγματεύσεις είναι εποικοδομητικό. «Οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή είναι φιλόδοξες και γενναίες. Τώρα πρέπει να προωθήσουμε φιλόδοξες και γενναίες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα».

Όπως σημείωσε ο κ. Moscovici «από το καλοκαίρι προσπαθούμε να χτίσουμε με την Ελλάδα ένα success story», είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφερθείς στις προτάσεις Κατρούγκαλου ανέφερε πως «το πρώτο προσχέδιο είναι θετικό και συνεκτικό», αλλά, ανέφερε πως «χρειάζονται προφανώς περισσότερες και πιο ακριβείς παράμετροι κι αυτό είναι κάτι που οι Ευρωπαίοι θα διαπραγματευτούν με την ελληνική πλευρά».

Σημείωσε δε ότι ο ίδιος θα έχει συνάντηση στο Νταβός με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είπε: «Θεωρώ, όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι ότι είναι αναγκαίο να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Η αξιοπιστία του και η εγγύηση του για το πρόγραμμα είναι σημαντική. Χαίρομαι που και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται ότι πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία όλοι μαζί».

Ερωτηθείς επισταμένα για το ζήτημα του χρέους ο Ευρωπαίος Επίτροπος επανέλαβε πως «όλα πρέπει να γίνουν βήμα βήμα» και δήλωσε πως στο Eurogroup δεν υπάρχει η θέληση για μείωση του χρέους, πχ μέσα από ένα «κούρεμα» του. «Όμως υπάρχουν τεχνικοί τρόποι να αντιμετωπίσουμε το θέμα, όπως η αναμόρφωση του χρέους (reprofiling). Το αποτέλεσμα που πρέπει να πετύχουμε είναι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους να είναι μικρότερο απ' ότι σήμερα. Αυτό είναι πιθανό, αλλά και πάλι δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί για όλα αυτά υπάρχουν προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται. Το πρόγραμμα πρέπει να είναι σε τροχιά υλοποίησης και να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση. Τότε θα είμαστε σε θέση να τα συζητήσουμε όλα μαζί».

Επανέλαβε δε ότι για την ελάφρυνση του χρέους υπάρχουν τεχνικές λύσεις, όπως επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων ή η μείωση των επιτοκίων. «Θα τα δούμε όλα αυτά στην ώρα τους. Προτεραιότητα όμως τώρα είναι να έχουμε ισχυρές και θετικές συζητήσεις για το ασφαλιστικό και επιμένω ότι ακόμα δεν είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Οι ομάδες μας στην Αθήνα έχουν πολύ δουλειά όπως και οι επικεφαλής των Θεσμών. Και είμαι αισιόδοξος γιατί θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας καταλαβαίνει πως υπάρχει μόνο ένας τρόπος για επιτυχία: εφαρμογή του προγράμματος, επιτυχία στις μεταρρυθμίσεις και μετά θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε το χρέος».


http://www.newmoney.gr/

*** Internet News ***