Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016

Θολό τοπίο στις συνομιλίες για τη Συρία, εκτός μένουν οι Κούρδοι του PΥD


27-1-16


Το τραπέζι στη Γενεύη για το νέο γύρο των συνομιλίων στο Συριακό στήνεται για την Παρασκευή, όμως οι προοπτικές παραμένουν θολές: Η μάχη γύρω από τους συμμετέχοντες έκλεισε, με το κουρδικό PΥD να μένει εκτός της διαδικασίας.

Σύμφωνα με το Παρίσι, τη συριακή αντιπολίτευση θα εκπροσωπήσει ομάδα που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία.

Μιλώντας την Τετάρτη στη γαλλική ραδιοφωνία, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ανέφερε πως ο ειδικός απεστλαμένος των Ηνωμένων Εθνών για το Συριακό, Στεφάν ντε Μιστούρα, «με πληροφόρησε ότι δεν έστειλε πρόσκληση στο PYD».

Το κουρδικό κόμμα, ανέφερε ο Φαμπιούς, «δημιουργούσε τα περισσότερα προβλήματα». Σύμφωνα με το Παρίσι, οι ομάδες της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία αντιδρούσαν στη συμμετοχή του PYD.

Από την πλευρά του ΟΗΕ, οι υπηρεσίες του στη Γενεύη περιορίστηκαν στο ότι ο ντε Μιστούρα σκοπεύει σύντομα να κάνει επίσημες ανακοινώσεις για τους συμμετέχοντες και δεν θα κάνει εκ των προτέρων σχόλια.

Γάλλος διπλωματης που επικαλείται το Reuters ανέφερε πως οι ομάδες της αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία θεωρούν ότι το PYD δεν είναι ομάδα της αντιπολίτευσης, καθώς η θέση του δεν είναι να φύγει ο Άσαντ. Η Ρωσία είχε εκφράσει τη θέση ότι το PYD θα έπρεπε να είναι παρόν στην Γενεύη.

Πηγή:in.gr 

*** Internet News ***