Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

Το παρασκήνιο της αναβάθμισης από S&P
25-1-16


Γράφει η Αμαλία Κάτζου

Η χρονική ακολουθία των αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, που ξεκίνησε η Standard & Poor’s και, αναμένεται να εξελιχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και με άλλες ανάλογες κινήσεις των υπολοίπων οίκων, αποτελούν σύμφωνα με ξένους διαχειριστές κεφαλαίων το εναρκτήριο λάκτισμα του αγώνα για να ξαναβγεί το ελληνικό δημόσιο και οι τράπεζες στις αγορές.Το εύρος και η ταχύτητα των επομένων αναβαθμίσεων θα αποκαλύψουν όμως και εάν και κατά πόσον η όλη προσπάθεια διαθέτει πολιτική στήριξη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και κυρίως την στήριξη των κεφαλαιαγορών που απαιτείται για να είναι επιτυχής μια τέτοια κίνηση.

Πριν όμως δοκιμάσει το ελληνικό δημόσιο την τύχη του τα νερά θα τεστάρουν οι ελληνικές τράπεζες των οποίων επίσης η πιστοληπτική αξιολόγηση αναμένεται να ακολουθήσει ανοδική πορεία εφόσον τα πράγματα στον τραπεζικό κλάδο κυλήσουν ομαλά, αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και αρχίσουν να επιστρέφουν σταδιακά οι καταθέσεις.

Μomentum

Η αναβάθμιση το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής δεν αποτέλεσε έκπληξη για όσους παρακολουθούν με προσοχή εδώ και μήνες το έργο που εξελίσσεται εντός και εκτός συνόρων.

Η εξέλιξη ήρθε και ως αποτέλεσμα μιας σειράς προσεκτικά σχεδιασμένων επαφών του πρωθυπουργού που ξεκίνησαν από το Σεπτέμβριο και κλιμακώθηκαν από το ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στη Νέα Υόρκη το φθινόπωρο και απέκτησαν momentum αργότερα στην Αθήνα αλλά και κατά συμμετοχή την προηγο΄θεμνη εβδομάδα του έλληνα πρωθυπουργού, στο διεθνές οικονομικό forum του Νταβός.

Οι παρουσιάσεις

Υπενθυμίζεται πως κατά τις επαφές αυτές ο πρωθυπουργός και στελέχη του οικονομικού του επιτελείου πραγματοποίησαν εκτενείς παρουσιάσεις σε μεγάλους ξένους επενδυτές αλλά ακόμα και σε αυτά τα ίδια τα αφεντικά των αναλυτών που αξιολογούν την Ελλάδα.

«Επιδίωξε δηλαδή η κυβέρνηση και συνεχίζει να επιδιώκει να καταστήσει κοινό το συμφέρον μεγάλων ξένων παραγόντων των αγορών με αυτό της χώρας» εξηγεί στέλεχος μεγάλης αμερικανικής τράπεζας που εδρεύει στο Λονδίνο και έχει επανειλημμένως χρησιμοποιηθεί ως σύμβουλος του δημοσίου και όχι μόνον αυτής της κυβέρνησης.

Και για να επιτύχει να ευθυγραμμίσει τα συμφέροντα των αγορών με τα ελληνικά το οικονομικό επιτελείο του Μαξίμου χρειάστηκε να έχουν τοποθετηθεί πρώτα σημαντικοί ξένοι παίκτες σε ελληνικές αξίες και ομίλους ποντάροντας στην ανάκαμψη. Και αυτό πραγματοποιήθηκε κατά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όπου οι ξένοι τοποθέτησαν σημαντικά κεφάλαια στις τράπεζες.

Την ίδια στιγμή ξένα επενδυτικά κεφάλαια από τον Οκτώβριο έχουν προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων, ποντάροντας σε θετικές εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία. Και η πλειοψηφια αυτών των ξένων κεφαλαίων «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πιέζουν έμμεσα ή άμεσα προς πάσα κατεύθυνση για να δουν την επένδυσή τους να μεγιστοποιεί την απόδοσή της»
εξηγεί αμερικάνος investment banker που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα για δουλειές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών διαχειριστών, μετά τη Standard &
 Poor’s αναμένεται και οι άλλοι δύο οίκοι Moody’s και Fitch- να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας.

Έτσι τα επόμενα βήματα μέχρι το κρίσιμο τεστ της επανάκαμψης της Αθήνας στις διεθνείς αγορές με μια ομολογιακή έκδοση , σοβαρού μεγέθους και ελκυστικού για τη χώρα κόστους, -που κάποιοι στο τελευταίο τρίμηνο του έτους«εφόσον οι εταίροι μας δεν το εμποδίσουν», έχουν να κάνουν με νέες αναβαθμίσεις δημοσίου και τραπεζών, έξοδο των τραπεζών στις ομολογιακές αγορές και πιθανόν μια μεγάλη έκδοση εντόκων γραμματίων που θα καλυφθεί από ξένες και όχι ελληνικές τράπεζες. Αυτά είναι τα benchmarks που πρέπει να επιτευχθούν και για τους ξένους είναι εξίσου σημαντικά αν όχι σημαντικότερα από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που θεωρούν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα κλείσουν επιτυχώς.


http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***