Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016

Η Ελλάδα ως αποδιοπομπαίος τράγος του μεταναστευτικού προβλήματος -- STRATFOR

photo source: stratfor.com


Η χθεσινή αναφορά (29.1.2016 )από το παρατηρητήριο της STRATFOR έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς μέσα σε μία μόλις παράγραφο δείχνει πόσο απελπιστική γίνεται η θέση της χώρας μας όσον αφορά την πιθανή αποβολή της από την ζώνη Σένγκεν.


Meanwhile, regardless of whether Greece is suspended from the Schengen area, EU members will likely use Greece's failure to control its borders to justify stronger border control measures of their own, for longer periods of time. This would be one way to keep the Schengen Agreement in place, at least nominally, while re-establishing border controls in Europe.
Με απλά λόγια αυτό που αναφέρει το παρατηρητήριο είναι πώς η αποδοχή της Ελλάδος ότι δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορα της (σ.σ. παγκόσμιο παράδοξο εθνικά κυρίαρχη χώρα να λέει πώς δεν μπορεί να το κάνει) θα οδηγήσει κάποια στιγμή στην ενδυνάμωση και αλλαγή καθεστώτος στην Ε.Ε. όσον αφορά ελέγχους εισόδου και εξόδου από σύνορα.

Η υπόθεση δηλαδή ότι η Ελλάδα θα είναι Μίτος που θα ξετυλίξει και θα διαλύσει την Ε.Ε. είναι απλά χωρίς περιεχόμενο και χωρίς εφαρμογή. Στην ίδια ανάλυση, μάλιστα, αναφέρει ότι μπορεί να υπάρχει δυσκολία στο να υπάρξει χορηγία βοήθειας προς πΓΔΤΜ έτσι ώστε να κλείσει σύνορα μιας και δεν είναι μέλος της ένωσης ενώ θα φαίνεται πώς τιμωρεί ένα μέλος της όπως είναι η Ελλάδα.

Παράλληλα μπορεί να αλλάξει την πορεία διαδρομής των μεταναστών μέσα από Ιταλία και Βουλγαρία/Αλβανία όμως θα είναι και απαρχή κοινωνικών αναταραχών για ένα διάστημα εντός της Ελλάδος αφού θα εγκλωβίσει προσωρινά μεγάλο πλήθος εντός συνόρων της. Ειδικά επισημαίνει πώς οι αντιδράσεις θα στραφούν και κατά της Ε.Ε και των αποφάσεων της από τους Έλληνες πολίτες που ήδη δηλώνουν αρνητικοί απέναντι στην Ένωση. Δείγμα αυτής της στάσης ήδη φαίνεται σε αντιδράσεις κατά μέτρων που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση που δεν μπορεί να πείσει και να έχει υποστήριξη από πολίτες και τον πολιτικό κόσμο.

Είναι εμφανές ότι οι εκβιασμοί από ένα μέλος όπως είναι η Ελλάδα για το ότι θα ανοίξει σύνορα να αποστείλει "ελεύθερα" μετανάστες προς τα μέσα όπως είχε ειπωθεί παλαιότερα από την κυβέρνηση είναι προφανώς αστειότητες και φαίνεται το γιατί στις σημερινές συνθήκες. 


Σημειώνεται επίσης πώς οι της Ε.Ε. θεωρούν πολύ αρνητικό σημείο το ότι η Ελλάδα αρνείται να προβεί σε εφαρμογή προτάσεων όπως τα hot spots μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και θα έχει σίγουρα αντίκτυπο μέσα στην ερχόμενη Άνοιξη για την κυβέρνηση του Α. Τσίπρα και τις διαπραγματεύσεις για χρέος και δόσεις από ΔΝΤ και Τρόικα. Η παραπάνω αντίδραση βρίσκει έδαφος και στο παρελθόν όπου η Ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει σημάδια μη συμμόρφωσης και κωλυσιεργίας σε προτάσεις από Ε.Ε.

Στο τέλος της αναφοράς επισημαίνει πάντως πώς το πρόβλημα της μετανάστευσης απλά βρίσκει στοχοποίηση πάνω στην χώρα μας, καθώς έχει πολύ βαθύτερα αίτια και πολύ πιο δύσκολη λύση από μόνο μια αποβολή της Ελλάδος. Φυσικά αυτό έχει δευτερεύουσα σημασία για εμάς καθώς αν επαληθευτεί ότι αναφέρεται στο κείμενο, τότε η Ελλάδα θα μείνει εκτός "ελεύθερης ζώνης" Σέγκεν και θα στιγματιστεί ώς αποδιοπομπαίος τράγος με δραματικές επιπτώσεις σε οικονομία αλλά και σε διπλωματία.

Πηγή αναφοράς: https://www.stratfor.com/analysis/greece-scapegoat-migrant-crisis


Αλέξανδρος Νίκλαν για το Geopolitics

*** Internet News ***