Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016

ΔΝΤ WEO: Κίνδυνος εκτροχιασμού της παγκόσμιας οικονομίας - Τα 5 ρίσκα

19-1-16


Στην περίπτωση που οι βασικές μεταβιβάσεις της παγκόσμιας οικονομίας δεν κινηθούν αντίστοιχα με τις προβλέψεις, τότε η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να εκτροχιαστεί, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση World Economic Outlook update. Εντός των πιθανότερων κινδύνων που διατρέχουν οι αναδυόμενες αγορές είναι οι εξής:

-Η χειρότερη των εκτιμήσεων επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, οι τιμές των εμπορευμάτων με τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά καθώς και οι αποτιμήσεις των νομισμάτων.

-Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του ισολογισμού και η χρηματοδοτικές προκλήσεις που σχετίζονται με πιθανή ανατίμηση του δολαρίου και αυστηρότερους χρηματοδοτικούς όρους, καθώς οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την διευκολυντική πολιτική.

-Η απότομη αύξηση της παγκόσμιας αποστροφής του κινδύνου, ανεξαρτήτων των λόγων που την προκάλεσαν, που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω υποτιμήσεις και ευπάθεια στις αναδυόμενες αγορές. Σε ένα περιβάλλον με έντονη μεταβλητότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για μια σχετικά μεγάλη αναδυόμενη ή και αναπτυσσόμενη αγορά, μπορούν να παρατηρηθούν αλυσιδωτές επιπτώσεις.

-Η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων σε αρκετές περιοχές του κόσμου μπορούν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη και να ανακόψουν την ροή του εμπορίου, της οικονομίας, ακόμα και του τουρισμού.

-Όσον αφορά στην αγορά των εμπορευμάτων ελλοχεύουν δύο βασικοί κίνδυνοι. Από τη μία, η περαιτέρω πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων θα μπορούσαν να χειροτερεύσουν ακόμα περισσότερους τους ήδη επιβαρρυμένους παραγωγούς, ενώ οι αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων στον τομέα της ενέργειας απειλούν με περαιτέρω σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών. Από την άλλη, η πρόσφατη βουτιά στις τιμές του πετρελαίου ίσως πυροδοτήσει την ζήτηση, ωστόσο οι τιμές του αργού δεν αναμένεται να αυξηθούν σύντομα. Υποβάθμιση προβλέψεων

Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, World Economic Outlook update, που παρουσιάζεται στην Τράπεζα της Αγγλίας, στο σύνολό τους, οι προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας υποτιμήθηκαν επί τα χείρω κατά 0,2% τόσο για το 2016 όσο και για το 2017.

Οι αναθεωρήσεις αυτές αντανακλούν σε ένα μεγάλο βαθμό, χωρίς ωστόσο να είναι κάτι απόλυτο, ότι η ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες θα είναι χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου. Όσον αφορά τη σύνθεση της χώρας, οι αναθεωρήσεις αυτές αποδίδονται κυρίως στην Βραζιλία, όπου η ύφεση προκλήθηκε από την πολιτική αβεβαιότητα. Στη Μέση Ανατολή, οι εκτιμήσεις δέχθηκαν πλήγμα από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, ενώ στις ΗΠΑ η ανάπτυξη εκτιμάται πως θα παραμείνει αμετάβλητη. Οι προοπτικές για το παγκόσμιο εμπόριο έχουν επίσης περιοριστεί σχεδόν κατά ½ ποσοστιαία μονάδα τόσο για το 2016 όσο και για το 2017, αντανακλώντας τις εξελίξεις στην Κίνα και σε άλλες επιβαρυμένες οικονομίες.


http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***