Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον ιό Zika


Κατανομή του ιού Zika τον Δεκέμβριο του 2015.

Με συμπαγή μωβ χρωματισμό σημειώνονται οι περιοχές με τοπική μετάδοση της λοίμωξης, ενώ με στικτό μωβ χρωματισμό σημειώνονται οι περιοχές, για τις οποίες υπάρχουν μόνο ορολογικά δεδομένα παρουσίας του ιού (Πηγή: CDC)


30-1-16

Καθώς ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό Zika αυξάνει συνεχώς, επηρεάζοντας και την ευρωπαϊκή ήπερο, το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε σχετική ταξιδιωτική οδηγία προφύλαξης καθώς και ένα σύντομο ιστορικό για τα συμπτώματα που προκαλεί. Διευκρινίζει επίσης ότι η συσχέτιση του ιού Zika με την εμφάνιση περιστατικών μικροκεφαλίας στη Βραζιλία βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Δεδομένου ότι, η επιδημία από τον ιό Zika βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014 στην τροπική ζώνη της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά προσφάτως και στην κεντρική και νότιο Αμερική:

Οι ταξιδιώτες, που επισκέπτονται περιοχές με τρέχουσα τοπική μετάδοση της λοίμωξης, συνιστάται να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δηγμάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι, που μεταδίδει τη νόσο, τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές.Ιδιαιτέρως, όσον αφορά νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν από το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές. Ιδιαίτερα στις εγκύους συνιστάται αυξημένη προστασία κατά των δηγμάτων από κουνούπια στις ενδημικές περιοχές.Ο ταξιδιώτης συνιστάται:

1. Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.

2. Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη,τετραμεθρίνη,αλλεθρίνη κ.α.

3. Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.

4. Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.

Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται ο ταξιδιώτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.

Σύντομο ιστορικό

Ο ιός Zika μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού.

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες.

Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες.

Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες.

Η συσχέτιση του ιού Ζίκα με την εμφάνιση περιστατικών μικροκεφαλίας στη Βραζιλία και περιπτώσεων Guillain Barré στη Γαλλική Πολυνησία βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.

Ερωτήσεις-Απαντήσεις:


Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Από κουνούπια του γένους Aedes. Αν τσιμπήσουν άτομο μολυσμένο με τον ιό, μπορούν να τον μεταφέρουν σε άτομα που θα τσιμπήσουν μετά.

Γιατί μεταδίδεται τόσο εύκολα;

Επειδή ο γενικός πληθυσμός δεν έχει καμία φυσική ανοσία.

Από πού ήρθε;

Πρωτοεμφανίστηκε σε μαϊμούδες στην Ουγκάντα το 1947. Σε άνθρωπο εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Νιγηρία το 1954, και από τότε υπήρξαν σποραδικά ξεσπάσματα στην Αφρική, τη νοτιοανατολική Ασία και τα νησιά του Ειρηνικού, μέχρι την εμφάνισή του ως επιδημίας στη Βραζιλία το 2015.

Συνδέεται ο ιός με εγκεφαλικές βλάβες σε έμβρυα;

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλάβει ακόμη αν υπάρχει σύνδεση. Η πιθανότητα να προκαλεί ο ιός μικροκεφαλία -ασυνήθιστα μικρό κρανίο και βλάβες στον εγκέφαλο- άρχισε να συζητείται τον Οκτώβριο, όταν οι γιατροί στη βόρεια Βραζιλία παρατήρησαν αύξηση των νεογνών με το πρόβλημα. Κάθε χρόνο γεννιούνται 3 εκατομμύρια μωρά στη Βραζιλία. Συνήθως, αναφέρονται 150 περιστατικά μικροκεφαλίας. Τώρα, υπάρχουν 3.500 -αναφερόμενα- περιστατικά.Υπάρχει κίνδυνος για τις έγκυες γυναίκες;

Οι αρχές σε Βραζιλία, Κολομβία, Τζαμάικα, Ελ Σαλβαδόρ και Βενεζουέλα συστήνουν στις γυναίκες να αποφύγουν να μείνουν έγκυες. Οι ειδικοί δεν ξέρουν πώς θα μπορούσε ο ιός να διαπεράσει τον πλακούντα και να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο του εμβρύου.

Ανάλογοι ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν τον δάγγειο πυρετό και την ασθένεια του Δυτικού Νείλου, δε μπορούν να το κάνουν αυτό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πιο επικίνδυνο φαίνεται ότι είναι το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Άρα, οι γυναίκες οι οποίες είναι ή σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες είναι η κατηγορία του πληθυσμού που πρέπει να προσέχει περισσότερο.

«Προς τις έγκυες γυναίκες που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν: Παρακαλούμε, αντιμετωπίστε το πολύ προσεκτικά», λέει η γιατρός Anne Schuchat από το CDC στο αμερικανικό δίκτυο NBC. Το αμερικανικό κέντρο συμβουλεύει τις έγκυες γυναίκες να σκεφτούν σοβαρά να ματαιώσουν προγραμματισμένα ταξίδια τους στις περιοχές με επιδημία του Ζίκα.
Συνεργείο απολυμαίνει σπίτι σε πόλη του Ελ Σαλβαδόρ, έξι χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της χώραςΠΟΥ: Ο ιός Zika εξαπλώνεται με εκρηκτικό τρόπο

Επείγουσα διάσκεψη για την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου συγκαλεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με τον ιό Zika, κάνοντας λόγο για «πιθανότητα εξάπλωσης του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο» και εξάπλωση του «με εκρηκτικό τρόπο». Η επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων συνέρχεται τη Δευτέρα ώστε να αποφασίσει εάν η επιδημία «συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ήδη, η Γαλλία και ο Καναδάς έχουν αναφέρει περιπτώσεις ταξιδιωτών που μολύνθηκαν από τον ιό Zika κατά την παραμονή τους σε πληγείσες περιοχές. Τρία άτομα στη Νέα Υόρκη, ανάμεσά τους και μία έγκυος, έχουν μολυνθεί σε ταξίδια τους στη νότια Αμερική. Στην Ελλάδα το ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε στην έκδοση οδηγίων για την προστασία των ταξιδιωτών από τον ιό.

«Ο ιός εντοπίσθηκε τον περασμένο χρόνο στην αμερικανική ήπειρο, όπου εξαπλώνεται κατά εκρηκτικό τρόπο. Το επίπεδο συναγερμού είναι εξαιρετικά υψηλό», δήλωσε από την Γενεύη η διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν και προειδοποίησε ότι «οι κλιματολογικές συνθήκες που διαμορφώνονται από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο είναι εξαιρετικά ισχυρό από το περασμένο έτος και ευνοεί την άνοδο της θερμοκρασίας της γης θα αυξήσει φέτος τον πληθυσμό των κουνουπιών».

Όπως ο δάγκειος πυρετός και η νόσος chikungunya, ο ιός Zika, που έχει πάρει το όνομα το δάσους της Ουγκάντας όπου εντοπίσθηκε για πρώτη φορά το 1947, μεταδίδεται από το τσίμπημα του κουνουπιού Aedes aegypti (Κουνούπι Τίγρης).

Ωστόσο, δύο περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό Zika δημιουργούν υπόνοιες για μετάδοσή του και μέσω σεξουαλικής επαφής, σύμφωνα με αμερικανό υγειονομικό αξιωματούχο. «Τέτοιες περιπτώσεις καθιστούν βιολογικά πιθανή μία μετάδοση δια της σεξουαλικής επαφής, όμως σε αυτό το στάδιο η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, δηλαδή ο ιός Zika μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού», εξηγεί η Δρ Αν Σουσάτ, υποδιευθύντρια των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο ΠΟΥ είναι εξαιρετικά ανήσυχος λόγω της έλλειψης ανοσίας των πληθυσμών στις περιοχές που πλήττονται για πρώτη φορά και της απουσία εμβολίων, ειδικευμένων θεραπειών, καθώς και ταχέων τεστ εντοπισμού του ιού. «Μεγάλες επιδημίες μπορεί να προκληθούν σε πόλεις σε παγκόσμιο επίπεδο», προειδοποιεί στον λογαριασμό του στο Twitter.

Στην Λατινική Αμερική, χώρα με τα περισσότερα περιστατικά είναι η Βραζιλία, με 1,5 εκατομμύριο κρούσματα, ενώ χθες η Ονδούρα ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει περισσότερα από 1.000 κρούσματα του ιού από τον Δεκέμβριο.

«Περιμένουμε 3 έως 4 εκατομμύρια κρούσματα» το 2016 στην αμερικανική ήπειρο, δήλωσε από τη Γενεύη αξιωματούχος του ΠΟΥ, ωστόσο ο οργανισμός θεωρεί ότι η έκταση της επιδημίας έχει υποτιμηθεί διότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων δεν παρουσιάζει επιπλοκές.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί η σύνδεση του ιού Zika με την μικροκεφαλία και το σύνδρομο Gyllain-Barre, συνιστάται στις γυναίκες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη στην Κολομβία, το Σαλβαδόρ, τον Ισημερινό, τη Βραζιλία, τη Τζαμάικα και το Πόρτο Ρίκο.

Όμως, ο ΠΟΥ διατηρεί επιφυλακτική στάση. «Δεν γνωρίζουμε αν αυτός ο ιός μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα», δήλωσε ο υπεύθυνος για την περιοχή της Λατινικής Αμερικής Μάρκος Εσπινάλ, ενώ ο Δρ Μπρους Έιλουαρντ εξήγησε σε δημοσιογράφους ότι ο ΠΟΥ δεν μπορεί να δώσει συμβουλή στις γυναίκες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη, διότι αυτό αποτελεί προσωπική επιλογή.

Στις ΗΠΑ, τα Εθνικά Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, ο ιός είναι πιθανόν να εξαπλωθεί κατά τους θερμούς μήνες του έτους κατά μήκος των ανατολικών και των δυτικών ακτών για να φθάσει στις μεσοδυτικές πολιτείες.

Τι μας λέει η επιδημιολόγος Laura Rodrigues

Η Laura Rodrigues είναι επιδημιολόγος, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Βραζιλίας και καθηγήτρια στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Της ζητάμε να μας εξηγήσει λίγο περισσότερο αυτό που συμβαίνει. «Δεν είναι Έμπολα», μας λέει, «αλλά είναι σοβαρό».

-Πιστεύετε ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας επιδημίας μεγάλης κλίμακας; Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς έχουμε μπροστά μας.

Σε κάποιες περιοχές, σχεδόν το 1% των νεογνών ίσως έχουν επηρεαστεί. Δεν πρόκειται να εξαπλωθεί σε περιοχές όπου δε ζει το κουνούπι Aedes. Άρα, δεν είναι Έμπολα, αλλά είναι μια σοβαρή επιδημία.

-Θεωρείτε ότι είναι ο ιός Ζίκα που έχει προκαλέσει τη μικροκεφαλία στα μωρά στη Βραζιλία;

Είναι πολύ-πολύ πιθανό. Τα στοιχεία είναι αρκετά ισχυρά ώστε να δικαιολογούν τη λήψη μέτρων για τη δημόσια υγεία.

-Ο ιός δεν είναι άγνωστος. Τι συνέβη και επανεμφανίστηκε με τέτοιο εκρηκτικό τρόπο;

Αυτό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο.

-Το να γίνονται ψεκασμοί με εντομοκτόνα είναι λύση; Πόσο ασφαλές είναι αυτό; Βλέπουμε, επίσης, σπίτια να απολυμαίνονται με καπνό. Είναι αρκετό;

Το να μετακινήσουμε τα λιμνάζοντα νερά και να απολυμάνουμε με καπνό, θα μειώσει την αναπαραγωγή των κουνουπιών. Επιπλέον, η απολύμανση θα «πολεμήσει» τα κουνούπια. Αυτός είναι ο τρόπος να τα εξολοθρεύσουμε, αλλά πρόκειται για επιχείρηση-πρόκληση.

-Πιστεύετε ότι η συμβουλή που δίνεται σε γυναίκες σε πολλές χώρες να μη μένουν έγκυες, είναι σωστή; Και, αυτή τη στιγμή, τι μπορεί να γίνει στην Αμερική για να ελεγχθεί η διάδοση του ιού;

Πιστεύω ότι το να ζητείται από τις γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες να σκεφτούν τον κίνδυνο, και να επιλέξουν να καθυστερήσουν -ή όχι- την εγκυμοσύνη, είναι σωστό: η επιλογή παραμένει της γυναίκας -ή του ζευγαριού. Αν αποφασίσουν να προχωρήσουν, η συμβουλή είναι να αποφύγουν τα τσιμπήματα του κουνουπιού. Ωστόσο, πολλές εγκυμοσύνες δε σχεδιάζονται. Πολλές γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση στην αντισύλληψη. Οι συμβουλές αυτές δεν είναι η λύση -όμως, σημαίνουν συναγερμό στις γυναίκες για τον κίνδυνο και τις παρακινούν να κάνουν μια επιλογή με επίγνωση της κατάστασης.


Απολύμανση στην Αργεντινή, όπου εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα-μια γυναίκα από την Κολομβία η οποία ταξίδεψε στη χώρα της και επέστρεψε στο Μπουένος Άιρες
«Ένα αναδυόμενο επιδημιολογικό απαρτχάιντ»

Ο Bill Mckibben είναι περιβαλλοντολόγος, συγγραφέας και ιδρυτής της οργάνωσης βάσης για το κλίμα 350.org. Πριν από λίγες μέρες έγραψε ένα άρθρο στη βρετανική εφημερίδα Guardian, εντυπωσιακό για τον τόνο του.«Έχω περάσει μεγάλο μέρος της ζωής μου καταγράφοντας τις συνεχιζόμενες τραγωδίες που πηγάζουν από την υπερθέρμανση του πλανήτη: τις πλημμύρες και τις ξηρασίες και τις καταιγίδες, τους αποτυχημένους θερισμούς και τις αναγκαστικές μετακινήσεις. Όμως, τίποτα σε αυτή τη λίστα δε μοιάζει πιο φρικτό από τα νέα που έρχονται από τη νότια Αμερική για την ασθένεια Ζίκα».
Ο περιβαλλοντολόγος και συγγραφέας, Bill Mckibben (φωτο, Dave Brenner, SNRE-flickr)


Ο Bill Mckibben, πολύ προσεκτικός ως προς το επιδημιολογικό κομμάτι, απέφυγε να κάνει προβλέψεις. Εκείνο που θέλει να τονίσει είναι κάτι άλλο. «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν έχει προηγούμενο για τα έθνη να λένε στους πολίτες τους να σταματήσουν να κάνουν παιδιά.»

Στην περίπτωση της επιδημίας του ιού Ζίκα ποιο πιστεύει ότι είναι το κύριο πρόβλημα. Η υπερθέρμανση του πλανήτη που συμβάλλει στην εξάπλωση των κουνουπιών, ή η ανισότητα ανάμεσα στον αναπτυγμένο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο που κάνει τις φτωχές χώρες πιο ευάλωτες; «Όλα αυτά», μας απαντά, «και φυσικά, τα ταξίδια έχουν κάνει πιο εύκολη τη μετακίνηση των ιών. Σε κάθε περίπτωση, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η ανισότητα είναι πολύ βαθιά συνδεδεμένες: το περιβάλλον του οποίου η κατάσταση ολοένα επιδεινώνεται, κάνει πολύ γρήγορα τους φτωχούς ακόμη φτωχότερους.»

Η ίδια η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος έλεγε το 2011 ότι η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να παρέχει «νέες ευκαιρίες» σε ασθένειες που σχετίζονται με τα κουνούπια, αλλά η πραγματική αύξηση «θα εξαρτηθεί όχι μόνο από κλιματικούς αλλά επίσης από μη κλιματικούς παράγοντες, κυρίως από την αποτελεσματικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας.»

«Αυτό είναι ένα ακόμη βήμα στη διαίρεση του κόσμου σε σχετικά ασφαλείς και επικίνδυνες ζώνες, ένα αναδυόμενο επιδημιολογικό απαρτχάιντ….», γράφει στον Guardian ο Bill Mckibben. «Σταδιακά, η ασθένεια θα φτάσει τις αμερικανικές ακτές… Αλλά η Αμερική είναι αρκετά πλούσια για να αποφύγει τα χειρότερα από το χάος στο οποίο έχουν συμβάλλει οι συνήθειές της στα ορυκτά καύσιμα. Ως συνήθως, είναι οι πιο φτωχοί και αδύναμοι που υφίστανται τις συνέπειες.

…Οι συμφωνίες για το κλίμα στο Παρίσι μοιάζουν ήδη ξεπερασμένες και λίγες στο άκουσμα αυτών των νέων. Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ένας πολιτισμός στον οποίο κάποιος δε μπορεί να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, μετά βίας λέγεται πολιτισμός».

Επιμέλεια: Geopolitics Editorial Team
Πηγές:http://news.in.gr/science-technology/
http://tvxs.gr/
AΠΕ

*** Internet News ***