Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

Ομπάμα: Προτείνει φόρο 10 δολαρίων ανά βαρέλι πετρελαίου


5-2-16


Να επιβληθεί φόρος 10 δολαρίων ανά βαρέλι πετρελαίου για τουλάχιστον πέντε χρόνια πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει χρήματα και μελλοντικά να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την καθαρή ενέργεια.Ωστόσο, η πρόταση Ομπάμα αναμένεται να συναντήσει εμπόδια και κριτική, ιδιαίτερα από τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι ελέγχουν την Γερουσία.

Οι πετρελαϊκές εταιρίες θα καταβάλλουν τον φόρο, ο οποίος θα εισαχθεί σταδιακά σε μια περίοδο πέντε ετών. Η αμερικανική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να χρηματοδοτήσει μέσα μαζικής μεταφοράς που θα χρησιμοποιούν τεχνολογίες καθαρής ενέργειας ώστε να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο φόρος θα συμβάλει στην μείωση της κυκλοφορίας και θα αποφέρει τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια ετησίως, τα οποία θα διατίθενται στην έρευνα για να αναπτυχθούν νέοι τρόποι μεταφοράς.

Η πρόταση αυτή συμπεριλήφθηκε σε ένα σχέδιο προϋπολογισμού που το υπό Ρεπουμπλικανική ηγεσία Κογκρέσο διαβεβαίωσε ότι θα διασφαλίσει ότι δεν θα ενεργοποιηθεί ποτέ, αλλά είναι πιθανό να αναγκάσει τους Δημοκρατικούς υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα να λάβουν πιο επιθετικά μέτρα για την ενέργεια.

Η βιομηχανία πετρελαίου δεν φάνηκε να ενθουσιάζεται με την εν λόγω δήλωση και ανέφερε ότι ο φόρος θα αυξήσει το κόστος του πετρελαίου κατά 0,25 σεντς ανά γαλόνι και θα ανατρέψει την ενεργειακή επανάσταση σχιστόλιθου.

Από τη μεριά του όμως ο Λευκός Οίκος επιμένει πως ο φόρος θα ελαττώσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από το πετρέλαιο και θα γίνουν επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες που "θα τροφοδοτούν το μέλλον μας", πράγμα που είναι και ο στόχος του Αμερικανού προέδρου.

Η πρόταση του Αμερικανού προέδρου έρχεται σε μία δύσκολη για την πετρελαιοβιομηχανία εποχή, καθώς οι τιμές του μαύρου χρυσού παραμένουν υποτονικές για σχεδόν 2 χρόνια, με την τιμή του βαρελιού να κυμαίνεται κάτω από τα 32 δολάρια, εξιατίας αφενός της υπερπροσφοράς και αφετέρου της υποτονικής ζήτησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του American Petroleum Institute, Jack Gerard, δήλωσε πως ο φόρος θα βλάψει τους καταναλωτές καθώς θα αυξήσει τις τιμές της βενζίνης και θα δημιουργήσει περισσότερη ανεργία. «Ο πρόεδρος Ομπάμα με αυτή την πρότασή του εισηγείται την μείωση της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Gerard.http://www.sofokleousin.gr/

*** Internet News ***