Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

Τρομοκρατία: επαναστατική οργάνωση Οκτώβριος 1980 και ο εμπρησμός του ΜΙΝΙΟΝ.


5-2-16


Στην διάρκεια έρευνας που είχα για μια αναφορά σχετικά με δράσεις τρομοκρατίας το 1980 μέσα στην βάση δεδομένων του Maryland GTD πέφτω στην τότε ονομαζόμενη "επαναστατική οργάνωση Οκτώβριος 1980"

Παράλληλα κοιτώντας τις δράσεις της δεν μπορεί να μην προξενήσει ενδιαφέρον πώς είχε περιοριστεί σε δύο μεγάλους εμπρησμούς σε εταιρίες που είχαν κυριαρχήσει στην Ελληνική οικονομία (ΜΙΝΙΟΝ & ΚΑΤΡΑΝΤΖΟΣΠΟΡ) ενώ είχε και κάποιες ένοπλες επιθέσεις σε σύγχρονο χρόνο πάνω σε 6 Ι.Χ.

Στα όσα έχω διαβάσει σχετικά με τρομοκρατία, παρόμοιες οργανώσεις φαντάσματα είχαν δημιουργηθεί από ομάδες ατόμων είτε μέσα σε μεγαλύτερες οργανώσεις (μόνο που εδώ η 17Ν και νομίζω και άλλες το είχαν καταδικάσει ως πράξη) ή είχαν δημιουργηθεί για λόγους σκοπιμότητος από διάφορα άτομα που είχαν άλλη ατζέντα στο μυαλό τους.


36 χρόνια μετά σχεδόν, εντύπωση προκαλεί ακόμη και σήμερα αν διαβάσει κάποιος πώς έγιναν οι συλλήψεις και οι προσαγωγές την εποχή εκείνη και πώς εξαφανιζόντουσαν οι κατηγορίες μέσα σε 24 ώρες.

Τι θυμάμαι τώρα θα μπορούσε να μου πει κάποιος. Όμως είναι σημαντικό να θυμηθούμε πώς τα συγκεκριμένα περιστατικά ήταν η απαρχή τέτοιων εμπρησμών και επιθέσεων στην Ελλάδα, αφού μέχρι και τότε η 17Ν είχε καθαρά εξτρεμιστική πολιτική δράση, ενώ ουδέποτε είχε σημειωθεί επίθεση κατά soft target, όπως ήταν αυτές οι επιχειρήσεις έστω και χωρίς προσωπικό εντός τους εκείνη τη χρονική στιγμή. Η ανάλυση κάποιων επιθέσεων από παρελθοντικές περιόδου έχουν οδηγήσει ουκ ολίγες φορές σε εξιχνίαση καινούριων αλλά και σε αποκαλύψεις που μετά από τόσα χρόνια ακόμα εκπλήσσουν.

Για την ιστορία η αναφορά στην βάση δεδομένων τρομοκρατίας είναι εδώ: http://www.start.umd.edu/gtd/search/Results.aspx?perpetrator=3115


Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

*** Internet News ***