Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016

Δελτίο Θεμάτων Διεθνούς Ασφαλείας -- 3.2.2016
Δελτίο Θεμάτων Διεθνούς Ασφαλείας -- 3.2.2016Σε μέτρα κατά της κυβερνοτρομοκρατίας και της κατήχησης από τζιχαντιστές προχωρούν οι μεγαλύτερες μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασία με ΜΚΟ. Κάθε έρευνα που θα έχει αντικείμενο τον εξτρεμισμό θα δίνει πρώτα αποτελέσματα με banner κατά της τρομοκρατίας αλλά και με πρώτους συνδέσμους σε σελίδες κατά της τρομοκρατίας.


Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με στρατιωτικό εξοπλισμό, συχνές περιπολίες καθώς και παρουσία εκατοντάδων μυστικών αστυνομικών μέσα σε ferries, λεωφορεία, ακόμα και τερματικούς σταθμούς ΜΜΜ θα διεξαχθεί το Αμερικάνικο Super Bowl τις επόμενες μέρες. Πρόκειται για ένα αθλητικό γεγονός που αποκτά όλο και μεγαλύτερη φήμη παγκοσμίως για τον χώρο του Αμερικανικού football και αρκετοί ειδικοί εστίασαν πώς η μεγάλη απήχηση και δημοσιότητα μπορεί να γίνει κίνητρο για επίθεση τρομοκρατών.

Πάνω από 5000 στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Αφγανιστάν και Τατζικιστάν, δημιουργώντας ανησυχίες σε αρκετούς κύκλους ειδικών για επερχόμενο θερμό επεισόδιο στην περιοχή.

Σε τετραπλασιασμό του προϋπολογισμού για τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ μέσα στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ο Ομπάμα με φόντο την κλιμάκωση έντασης από πλευρά της Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη. Η αποδοχή από τον κύκλο αρκετών κυβερνητικών και στρατιωτικών στελεχών υπήρξε πολύ θετική καθώς θεωρείται πώς έτσι θα δημιουργηθεί μια ικανή ισορροπία απέναντι στις αυξανόμενες παρουσίες στρατιωτικών δυνάμεων του Κρεμλίνου. Υπάρχουν όμως και αρκετές χώρες όπως η Τσεχία που δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτή την κλιμάκωση καθώς ήδη έχουν σχηματίσει ένα καλό δίαυλο σχέσεων με την Ρωσία και δεν θα ήθελαν αυτό να συναντήσει εμπόδια εκ νέου.

Από την μεριά του Κρεμλίνου υπάρχει έντονη δραστηριότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς υπάρχει μια σταθερή θέση για το κλείσιμο συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας για στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμό. Παράλληλα υπάρχει προσέγγιση με Ιράν για να δοθεί άδεια κατασκευής στην Τεχεράνη μέρος των τεθωρακισμένων Τ90s. Είναι σημαντικό εδώ να ειπωθεί πώς αυτό θα είναι μόνο μέρος συμφωνιών για στρατιωτικό εξοπλισμό από πλευράς Ρωσίας προς Ιράν, καθώς ήδη υπάρχει προσυμφωνία για αεροσκάφη ναυτικής υποστήριξης, παροχή βοηθείας με S300-S400 καθώς και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνογνωσίας. Μια κίνηση που έχει προβληματίσει ήδη ΗΠΑ και Σ.Αραβία. Η δεύτερη έχει κινηθεί ήδη προς την μεριά του Πακιστάν για εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ οι ΗΠΑ κινούνται προς επαναπροσέγγιση και αναθέρμανση σχέσεων με το Ισραήλ που μέχρι πρόσφατα έπαιζε τον ρόλο του ρυθμιστή της δυναμικής του Ιράν.


Aλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας


*** Internet News ***