Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016

4.2.2016 Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας.

 

4.2.2016

 Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Ασφαλείας.

- Σε αποκλεισμό της περιοχής Kabatia της Παλαιστίνης προχώρησε το Ισραήλ καθώς και σε κλιμάκωση μέτρων ασφαλείας μετά το επεισόδιο που οδήγησε στον θάνατο 19χρονης αστυνομικού μετά απο ανταλλαγή πυρών με τρείς οπλοφόρους και το μαχαίρωμα της απο αυτούς.
Ο Νεντανάχιου συγκάλεσε συμβούλιο με τους Υπουργούς Αμύνης Moshe Ya’alon, τον στρατηγό και επικεφαλής του IDF Gady Eisenkot, τον υπουργού εσωτερικής ασφάλειας Gilead Erdan, καθώς και αρχηγούς της αστυνομίας και εκπρόσωπο της δικαστικής αρχής για να αποφασιστεί το πακέτο αποφασιστικών μέτρων κατά της τρομοκρατίας που έχει κορυφωθεί απο πλευράς Παλαιστίνης. Αρκετοί, μάλιστα συνδέουν τα τελευταία επεισόδια βίας με τις άμεσες σχέσεις της Χαμάς με το DAESH.- Σε εφαρμογή αναμένεται να τεθεί ο μηχανισμός βιομετρικής αναγνώρισης προσώπων στις ΗΠΑ για ταχύτερο και ασφαλέστερο έλεγχο στις αεροπορικές πτήσεις. Αυτό έρχεται ώς συνέχεια του προγράμματος EU FIDELITY καθώς και στην χθεσινή συμφωνία με το όνομα "ασπίδα ιδιωτικότητος" απο πλευράς Ε.Ε. και ΗΠΑ που αναμένεται να οδηγήσουν και στην αντικατάσταση ταξιδιωτικών εγγράφων(διαβατήρια) για τα ταξίδια απο και προς τις δύο ηπείρους.

- Στο Geopolitics έχουμε αναφερθεί εκτενώς γιατί η Λιβύη είναι χώρα κλειδί στην αντιμετώπιση του DAESH και οχι μόνο (βλ. BOKO HARAM). Η χθεσινή σημείωση από το παρατηρητήριο ασφαλείας JANE έρχεται απλά ώς επιβεβαίωση καθώς σημειώνει οτι οι επιχειρησιακοί κόμβοι των Ισλαμιστών ηδη σημειώνουν μετακίνηση προς την Λιβύη ενώ ενδείξεις υπάρχουν για αλλαγη της τακτικής καταστροφής ενεργειακών πόρων της χώρας σε απλή κατάληψη και κατοχή απο τον Ισλαμικό στρατό του DAESH.

- Σε οριστική συμφωνία και αποδοχή μετά και την υπογραφή Ρέντζι για την χορηγία 3,3 δις δολαρίων στην Τουρκία για το μεταναστευτικό αναφέρθηκε χθες από την Ε.Ε. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Αγγλία θα δώσουν τα μεγαλύτερα ποσά καθώς θα είναι 427, 309 και 327 εκατομμύρια αντίστοιχα απο τις χώρες αυτές. Το ποσό θα διατεθεί σε βάθος 3 ετών ενώ παράλληλα θα ασκείται έλεγχος για την πρόοδο και συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της συμφωνίας. Αναφέρθηκε επίσης στην συμφωνία πώς ενώ είχε δοθεί οδηγία το 2014-2015 σε Ελλάδα και Ιταλία για την γρηγορότερη ρύθμιση και έλεγχο των ροών για την αναδιανομή τους στο εσωτερικό της Ε.Ε. από τις 160.000 καταγραφές μόνο 400 άτομα τελικά διαμοιράστηκαν εκείνη την περίοδο εντός άλλων χωρών σημειώνοντας τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

- Σύλληψη 4 ατόμων ανακοινώθηκε στο Κόσσοβο που σχετίζονται με την τρομοκρατία, καθώς εντοπίστηκαν έξω απο Σέρβικο μοναστήρι ( Visoki Decani ) όπου είχαν στην κατοχή τους ΑΚ καθώς και στο σπίτι ενός απο τα μέλη βρέθηκε σημαία του DAESH. Παράλληλα στην Γερμανία η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή και σύλληψη ενός Μουσουλμάνου γνωστού κληρικού που δήλωσε δημόσια την στήριξη του στο Ισλαμικό Χαλιφάτο.

- Σε ειδική ενημέρωση προχώρησε το κέντρο πληροφοριών και αντιτρομοκρατίας της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ επισημαίνοντας τις τακτικές αρκετών Ισλαμιστών που παρουσιάζονται ώς μέλη Αρχών παγκοσμίως μετά την καταγραφή εξοπλισμών και στολών σε χώρες όπως Βέλγιο και Τσεχία

*** Internet News ***