Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Διεθνούς Ασφαλείας -- 5.2.2016

Δελτίο Αναφοράς Θεμάτων Διεθνούς Ασφαλείας -- 5.2.2016

Μεταφορά επιχειρήσεων από το Ισλαμικό χαλιφάτο και τον αλ-Μπαγκνταντί προβλέπουν πλέον και οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, είτε προς την Υεμένη (αν και θεωρείται απίθανο με έντονο Ιρανικό στοιχείο στην περιοχή) είτε σε ΒορειοΑφρικανική χώρα (φωτογραφίζοντας την Λιβύη όπου ήδη το DAESH επελαύνει με αύξηση παρουσίας γύρω από την περιοχή της Τρίπολης.)
Παράλληλα αναφέρεται πώς ο στρατός του DAESH έχει υποστεί απώλειες της τάξης των 10.000 περίπου στρατιωτών του, μετά από την έντονη δραστηριότητα δυνάμεων της Ρωσίας, Ιράν, Κούρδων και Συρίας.
(σ.σ. Εμμένω στην προ 2 ετών άποψη μου πώς αν οι δυτικές δυνάμεις μαζί με την Ρωσία επιχειρήσουν να συγκλίνουν από πλευράς Λεβάντε και από πλευράς Λιβύης, το Ισλαμικό χαλιφάτο θα εξαϋλωθεί.)


 
Επιχείρηση σκούπα σε καταυλισμούς μεταναστών από την Γερμανική αστυνομία όπου προχώρησε σε συλλήψεις 3 υπόπτων για σχεδιασμό βομβιστικής επίθεσης στο Βερολίνο ενώ συνεχίζεται η έρευνα για εντοπισμό και άλλων ατόμων Αλγερινής καταγωγής. Στην επιχείρηση μετέχουν περίπου 450 αστυνομικοί.

10 δις δολάρια συγκεντρώθηκαν ως ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ προς την Συρία. Είναι η πρώτη φορά που συγκεντρώνεται τόσο μεγάλο ποσό μέσα σε 24 ώρες είπε ο Μπαν Κι Μουν. Ανησυχίες εκφράζονται πάντως από αρκετούς ειδικούς και αναλυτές ως προς τον τρόπο διάθεσης τους καθώς αρκετά κανάλια χρηματοδότησης τόσο του Άσαντ όσο και του DAESH έχουν περάσει πλοκάμια μέσα σε παρόμοια κονδύλια και παλαιότερα.

Έμμεση πίεση ασκεί η Κίνα στην Β.Κορέα για το νέο διαστημικό πρόγραμμα της δεύτερης. Ο ΥΠΕΞ της Κίνας Γουανγκ Γι απευθυνόμενος δημόσια προς την ηγεσία της Β.Κορέας είπε πώς η χώρα του δεν επιθυμεί να δει άλλες αυξανόμενες εντάσεις στην χερσόνησο της Κορέας. Το διαστημικό πρόγραμμα του Κιμ Γιόνγκ Ουν, σύμφωνα με πληροφορίες των ΗΠΑ είναι περισσότερο κάλυψη για πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και προειδοποιούν την Πιονγκ Γιάνγκ να μην προχωρήσει. Η Κίνα αποτελεί τον ισχυρότερο σύμμαχο της Β.Κορέας σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο καθώς η δεύτερη είναι απομονωμένη από τον υπόλοιπο πλανήτη.

Συνεχίζεται το πρόβλημα διαρροών ευαίσθητων πληροφοριών και εγγράφων στις ΗΠΑ , έχοντας σειρά πλέον ο Colin Powell όπου ώς Secretary of State χρησιμοποιούσε προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για αποστολή και λήψη τέτοιων πληροφοριών. Η χρήση προσωπικών λογαριασμών ταχυδρομείου είτε σε εταιρικό , είτε σε κυβερνητικό επίπεδο θεωρείται μεγάλο πρόβλημα ασφαλείας καθώς δεν πληρούνται προϋποθέσεις συμμορφώσεις με πρότυπα προστασίας και κρυπτογράφησης δεδομένων. Αντίστοιχο πρόβλημα είχε δημιουργηθεί με αποκαλύψεις για παρόμοιες αποστολές και λήψεις για την H.Clinton.

Με νέο βίντεο εμφανίζει το DAESH απειλές κατά της δύσης και των "σκλάβων" της (σ.σ. όλες τις Ισλαμικές χώρες που είναι εναντίον του) όπου μικρό παιδί , φερόμενο ως γιός τζιχαντιστή , σκοτώνει αιχμάλωτο ΑραβοΙσραηλινής καταγωγής για κατασκοπεία. Το παιδί φέρεται να μιλάει με Αγγλοσαξωνική προφορά.

Μεγάλη στρατιωτική άσκηση κατά της τρομοκρατίας ολοκληρώθηκε στην Ανατολική Ρωσία με χρήση UAV και αληθινών πυρών πυροβολικού στρατευμάτων και ελικοπτέρων. Η άσκηση έγινε στην περιοχή Kurils, ενώ θεωρείται από αρκετούς ως επίδειξη ακρίβειας και δύναμης σε στοχευμένη περιοχή προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Για προσπάθεια εισβολής της Τουρκίας στην Συρία κατηγορεί η Μόσχα. Η απαγόρευση διέλευσης Ρωσικού αεροπλάνου που φέρει οπτικά μέσα , αποτελεί επιχείρημα για το Κρεμλίνο πώς σε συνδυασμό με πληροφορίες για συγκεντρωμένα στρατεύματα στα σύνορα, ο Ερντογάν ετοιμάζεται για επέμβαση εστιασμένη κυρίως στην περιοχή που πολεμά το Κουρδικό στοιχείο. Η δήλωση έγινε μετά την ανεπιτυχή έκβαση των συνομιλιών για το Συριακό , ενώ η Άγκυρα άμεσα διέψευσε πώς έχει τέτοια πρόθεση.Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

*** Internet News ***