Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα Λιου με θέμα την αξιολόγηση.

27-2-16Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό είχε το απόγευμα ο αμερικανός υπουργός οικονομικών Τζακ Λιού.

Ο Τζακ Λιου επισήμανε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα, το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς η επιτυχής και έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αυτής αξιολόγησης για το 2016. Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο αντρών έγινε παρόντος του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είχε συνομιλήσει νωρίτερα, σε κατ' ιδίαν συναντήσεις, με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ για το θέμα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Τζακ Λιου προέτρεψε την Ελλάδα να συνεχίσει την πρόοδο στο πεδίο της εφαρμογής ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε την ανάγκη, ώστε η Ευρώπη να τηρήσει την δέσμευσή της και να μπει η Ελλάδα σε ένα μονοπάτι βιωσιμότητας μέσω ελάφρυνσης του χρέους της.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και την ελπίδα του για μία συμπαγή ευρωπαϊκή λύση, ώστε να αποφευχθούν περισσότερες δυσκολίες και απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Λιου για την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα και έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις.

Ο κ. Λιου συμφώνησε ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει γρήγορα και προς αυτή την κατεύθυνση θεωρεί ότι πρέπει να κινηθούν οι Θεσμοί.


Δήλωση στο ίδιο πνεύμα είχε κάνει και τη νύχτα το γραφείο του κου Λιού μετά τη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον κ. Σόιμπλε στο πλαίσιο της Συνόδου των G20 στη Σαγκάη.


Αμερικανική παρέμβαση σε Σόιμπλε


Να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος «χωρίς καθυστέρηση» κάλεσε χθες τους Ευρωπαίους ηγέτες ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ζητώντας τους παράλληλα να τιμήσουν τη δέσμευσή τους όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους της χώρας.

Ο Λιου συναντήθηκε  με τον τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και, λίγη ώρα έπειτα από το τετ-α-τετ που είχαν οι δύο άντρες, το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν τους Ευρωπαίους να ολοκληρώσουν "χωρίς καθυστέρηση" την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και να τιμήσουν τη δέσμευσή τους όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους της χώρας».

Αν και παραδέχθηκε ότι απομένει ακόμη να γίνει «σημαντική δουλειά» μεταξύ των διαφόρων πλευρών, την ίδια ώρα, ο Τζακ Λιου υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό «να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις η αξιολόγηση».

«Είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και να θέσουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά μέσω μέτρων για την ελάφρυνσή του» ήταν επίσης το μήνυμα του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.


*** Internet News ***