Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016

Στην Τουρκία η Μέρκελ


8-2-16Την Άγκυρα επισκέπτεται ξανά η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ το προσφυγικό/μεταναστευτικό δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις τόσο στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών όσο και στις μεταξύ τους σχέσεις -με την ευρωπαϊκή πλευρά να μην βλέπει την Τουρκία να προχωρά σε κινήσεις για «εξομάλυνση» της κατάστασης στο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή, στην τουρκοσυριακή μεθόριο βρίσκονται χιλιάδες εκτοπισμένοι και η Τουρκία τους στέλνει εφόδια χωρίς να τους αφήνει να περάσουν.

Η καγκελάριος θα συναντήσει τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Παράλληλα, πίσω από τα κλειστά σύνορα του Οντζουπινάρ στη νότια Τουρκία, οι σκηνές που έχουν διανείμει τουρκικά συνεργεία και ομάδες έχουν αρχίσει να δημιουργούν «προσωρινούς καταυλισμούς» στους οποίους φτάνουν εφόδια από την τουρκική πλευρά.

Η Τουρκία επί του παρόντος δηλώνει ότι οι πρόσφυγες δέχονται βοήθεια εντός Συρίας και δεν υφίσταται ανάγκη να τους επιτραπεί η διέλευση. Φορτηγά και ασθενοφόρα πέρασαν στο συριακό έδαφος από την Τουρκία την Κυριακή μεταφέροντας τρόφιμα, προμήθειες και σκηνές, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους μεταφέρονται εντός Τουρκίας όσοι χρίζουν νοσηλείας.

Περίπου 35.000 πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής τα σπίτια τους στα περίχωρα του Χαλεπίου ενώ προωθούνται οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ υπό την κάλυψη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών. Η έξοδος συνεχίζεται και ο αριθμός τους ενδέχεται να φθάσει τις 70.000.

Η επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορα, τονίζοντας ότι η Ένωση παρέχει κονδύλια για να διασφαλίσει ότι η χώρα «έχει τα μέσα, τα εργαλεία, τις πηγές να προστατεύσει και να φιλοξενήσει ανθρώπους που αιτούνται άσυλο».

Βάσει της συμφωνίας του Νοεμβρίου, η ΕΕ δεσμεύτηκε να δώσει στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων που φτάνουν στην Τουρκία από τη Συρία. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Σε αντάλλαγμα η ΕΕ αναμένει από την Άγκυρα μέτρα για τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Πηγή;in.gr 

*** Internet News ***