Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016

Πακιστάν. Μια χώρα ρυθμιστής ή εν δυνάμει απειλή;

http://beyondheadlines.in/wp-content/uploads/2015/03/militancy-in-pakistan.jpeg


Η χώρα του Πακιστάν είναι παράγοντας που σύντομα θα παίξει (αν δεν παίζει ήδη) ρυθμιστικό ρόλο σε όσα θα γίνουν πολύ σύντομα σε Μ.Ανατολή.


Δεν είναι λίγες οι αναφορές από Ριάντ για την συνεργασία τους αλλά και όσον αφορά την αγορά τεχνογνωσίας και εξοπλισμού για πυρηνική δυνατότητα, την ίδια ώρα που το Ιράν θα στηριχθεί από Ρωσία. Το Πακιστάν θυμίζω πώς είναι χώρα που έχει άρρηκτες σχέσεις (ίσως και άσπονδες σε κάποια σημεία) με ΗΠΑ.

Παράλληλα είναι μια χώρα που έχει σπρώξει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες προς την Ευρώπη και την Δύση γενικότερα, ενώ παίζει μεγάλο ρόλο στην διαχείριση των Ταλιμπάν.

Αυτή την στιγμή βρίσκεται σε πολιτική αστάθεια και έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία σε πολλά παρατηρητήρια ασφαλείας καθώς μια πιθανή επικράτηση φανατικών Σουνιτικών στοιχείων που ήδη έχουν αυξηθεί στην χώρα... δημιουργεί μεγάλους κινδύνους στην διαχείριση των πυρηνικών οπλικών συστημάτων.

Δεν ήταν τυχαία η χθεσινή δήλωση του US State Department’s deputy spokesperson Mark Toner, όπου είτε λίγο είτε πολύ αναφέρει πώς αναμένεται ένταση:

" We’re concerned both about the security of those nuclear weapons, and that’s been a common refrain… in our discussions with Pakistan; but we’re also concerned… about tensions between India and Pakistan in the region,”

Σημειώνω επίσης πώς το Πακιστάν είναι και αυτό μια χώρα με πολύ άμεση σχέση με θέματα ενέργειας ενώ παράλληλα αποτελεί ένα σημείο αναφοράς στην περιοχή ως γεφύρωμα μεταξύ Μ.Ανατολής και Καυκάσου.


Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.

*** Internet News ***